22 Απριλίου 2024

Εύκολο κέικ φράουλα

 


Υπόσχομαι να είναι το τελευταίο γλυκό με φράουλες που φτιάχνω φέτος και γράφοντας αυτές τις αράδες έχω ήδη αθετήσει την υπόσχεση στο μυαλό μου γιατί μόλις σκέφτηκα κάτι ακόμα. Αχόρταγη σε όλα μου.




Δεν ξέρω αν η φράουλα είναι το αγαπημένο σου φρούτο ή αν δεν σου αρέσει καθόλου πάντως σίγουρα όλοι θα συμφωνήσουν πως είναι πανέμορφη η άτιμη. Γλυκιά σαν αμαρτία και τόσο κούκλα που κι έτσι να την χαζεύεις στα μανάβικα σου φτιάχνει τη διάθεση. Έχεις χαζέψει ποτέ μήλο? Όχι!




Φτιάχνω λοιπόν ένα κέικ που ούτε μίξερ χρειάζεται, ούτε κάποια ειδική δεξιότητα, γιατί τα βάζεις όλα μαζί κι ανακατεύεις. Πάρε μισό κιλό φράουλες γιατί τόσες θα χρειαστείς και ξεκίνα. Αυτό που αγαπάω περισσότερο απ΄ όλα σε τούτο εδώ το κέικ είναι η υφή της ζύμης. Σπογγώδης, ελαφρά υγρή από το πολύ φρούτο και σφιχτοδεμένη. Τρως ένα κομμάτι και σε πιάνει! Η λεμονάτη νότα είναι εμφανέστατη τόσο από το ξύσμα, όσο και από τον ίδιο χυμό του λεμονιού που εμπεριέχεται σ΄αυτό. Και ταιριάζει τόσο μα τόσο πολύ με τη φράουλα.




Μικρή σημείωση για σίγουρη επιτυχία. Το κέικ αυτό είναι προτιμότερο να ψηθεί στις αντιστάσεις γιατί λόγω της μεγάλης ποσότητας φρούτου που έχει μέσα και άρα πολλά υγρά, χρειάζεται αρκετή ώρα ψήσιμο σε υψηλή θερμοκρασία, πράγμα που σημαίνει ότι στις αντιστάσεις θα αργοψηθεί από μέσα προς τα έξω, άρα θα ψηθεί σωστά, ενώ στον αέρα θα «αρπάξει» απ΄ έξω χωρίς να προλάβει να «σταθεροποιηθεί» μέσα.




ΕΥΚΟΛΟ ΚΕΙΚ ΦΡΑΟΥΛΑ

Υλικά:

1)     500 γραμμάρια φράουλες καθαρισμένες από τα κοτσάνια τους

2)     200 γραμμάρια ζάχαρη

3)     125 ml αραβοσιτέλαιο

4)     2 μεγάλα αυγά

5)     Ξύσμα από 1 λεμόνι

6)     50-75 ml χυμό λεμονιού (περίπου όσο ένα μεγάλο λεμόνι)

7)     250 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό

8)     2 κάψουλες βανίλιας ή 1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

9)     350 αλεύρι για όλες τις χρήσεις

10)  4 κουταλάκια γλυκού  baking powder

11)  1 τσιμπιά αλάτι

12)  Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα (προαιρετικά)




Μέθοδος:

Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις για να προθερμανθεί όση ώρα ετοιμάζουμε το κέικ.

Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 23-25 εκατοστών και το αφήνουμε στην άκρη. Το κόλπο με τη λαδόκολλα που προτείνω είναι το εξής: Κόβουμε το κομμάτι λαδόκολλας που θέλουμε και το βάζουμε κάτω από το τρεχούμενο νερό της βρύσης να μουσκέψει τελείως. Έπειτα το στύβουμε πολύ καλά μέσα στις παλάμες μας να φύγει όλο το νερό και τέλος το στρώνουμε στο ταψί μας. Με αυτή τη διαδικασία επιτυγχάνουμε το εξής. Πρώτον το χαρτί στρώνεται πολύ εύκολα στο ταψί χωρίς να μετακινείται ή να γλιστράει και δεύτερον δεν καίγεται κατά το ψήσιμο γιατί είναι βρεγμένο.

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το baking και το αλάτι. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

Από τις ήδη ζυγισμένες φράουλες ψιλοκόβουμε μερικές, τόσες, όσες να γεμίσουν μέχρι επάνω ένα φλιτζάνι και τις αφήνουμε στην άκρη κι αυτές.   

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το γιαούρτι, το λάδι, το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια και ανακατεύουμε με το σύρμα να ομογεννοποιηθούν. Τέλος ρίχνουμε και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε ξανά να ενσωματωθεί στο μίγμα. Προσθέτουμε τώρα το περιεχόμενο του μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε για τελευταία φορά, μέχρι να προκύψει μια ζύμη κέικ που θα είναι σχετικά σφιχτή.




Στρώνουμε τη μισή ζύμη στον πάτο του ταψιού με τη λαδόκολλα και την απλώνουμε να πάει παντού με ένα κουτάλι. Επειδή είναι σφιχτή, δεν πρόκειται να κυλήσει μόνη της σε όλη την επιφάνεια του ταψιού, αλλά θα χρειαστεί να την απλώσουμε εμείς προσεκτικά με το κουτάλι για να καλύψει τον πάτο.

Από πάνω ρίχνουμε διάσπαρτες τις ψιλοκομμένες φράουλες.




Κατόπιν τις σκεπάζουμε με την υπόλοιπη ζύμη ρίχνοντάς την κουταλιά – κουταλιά απ΄αυτήν πολύ προσεκτικά για να μην μετακινηθούν οι φράουλες.

Τελευταίο βήμα είναι η επικάλυψη με φράουλες. Κόβουμε στη τις φράουλες που έχουν περισσέψει και τις τοποθετούμε σε όλη την επιφάνεια του κέικ με την τομή προς τα κάτω!!




Ψήνουμε το κέικ στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις στον ήδη προθερμασμένο φούρνο μας, για περίπου 50 λεπτά! Προς το τέλος του ψησίματος λίγο πριν να είναι έτοιμο δηλαδή, βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του και αν βγει στεγνό, χωρίς υπολείμματα ζύμης, τότε το κέικ έχει ψηθεί. Διαφορετικά το αφήνουμε λίγα λεπτά ακόμη.




Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το ξεφορμάρουμε.

Πριν το σερβίρουμε το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη!

Καλή επιτυχία!!!

 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10