3 Απριλίου 2024

Κέικ διπλά σοκολατένιο

 


Την ώρα που όλοι πέφτουν γύρω μου σαν τα κοτόπουλα από τη γρίπη, εγώ έχω πέσει σαν κοράκι πάνω στο κέικ. Τη συνταγογράφηση για το παρόν την κάνω εγώ και θα σου έρθει άυλη στο κινητό ή στο τάμπλετ ή σε όποιο μέσο έχεις συνδεθεί και διαβάζεις αυτή τη στιγμή. Τί να λέμε τώρα γι΄ αυτό το κέικ? «Φάρμακο» δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν. Το τρως και ξεχνάς το 39,5 που γράφει ο υδράργυρος. Παραμιλάς και παραμασάς ή αντίστροφα!




Θα σε εκπλήξω τώρα, γιατί ενώ φαίνεται πως έχει σοκολάτα μέσα το κέικ, θα διαπιστώσεις ότι αυτό το ζουμερό αποτέλεσμα γίνεται μόνο με το κακάο. Η αληθινή σοκολάτα στην πραγματικότητα βρίσκεται μόνο στο γλάσο. Είναι πανεύκολο, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις μίξερ κι έχει υλικά που μη σου πω ότι τα έχεις ήδη στο ντουλάπι σου. Θα δεις ανάμεσα σε αυτά λίγο ξύδι και βραστό νερό. Μη σε ξενίσει τίποτα. Ακολουθείς τη συνταγή «της γιατρού» και στου βγαίνει αυτό που βλέπεις. Με λίγα λόγια πατάς το κουμπί και βγαίνει η χοντρή.




Δεν ξέρω, αλλά νομίζω ότι είναι μέσα στα δυο καλύτερα σοκολατένια κέικ που έχω στο μπλόγκ. Με σιγουριά όμως σου λέω πως είναι το πιο εύκολο και ναι, είμαι στη φάση που όταν τελειώνει το ξαναφτιάχνω. Φάε κι εσύ κόλλημα με το σοκολατένιο κέικ, όχι με τον ιό της γρίπης! Φτιάξ΄το βρε παιδί μου για να βρεις την υγειά σου! 




ΚΕΙΚ ΔΙΠΛΑ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ

Υλικά για το κέικ:

1)     200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2)     60 γραμμάρια σκόνη κακάο

3)     ¼ κουταλάκι γλυκού κανέλα

4)     1 γεμάτο κουταλάκι γλυκού baking powder

5)     ½ κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα

6)     ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι

7)     2 κάψουλες βανίλιας

8)     125 ml καλαμποκέλαιο ή σπορέλαιο

9)     280 γραμμάρια ζάχαρη

10)  150 ml φρέσκο γάλα

11)  1 κουταλιά σούπας ξύδι

12)  2 αυγά

13)  125 ml βραστό νερό

Υλικά για το γλάσο:

1)     200 γραμμάρια κουβερτούρα ψιλοκομμένη

2)     75 ml γάλα εβαπορέ αδιάλυτο

3)     1 κουταλάκι γλυκού μέλι

Επιπλέον:

1)     1-2 κουταλιές σούπας πραλίνα φουντουκιού για το στόλισμα




Μέθοδος:

Ανάβουμε το φούρνο να προθερμανθεί στους 180 βαθμούς.

Στρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα κέικ μήκους 28-30 περίπου εκατοστών με λαδόκολλα και την αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε σε ένα μπολ τα εξής στερεά υλικά: το αλεύρι, το κακάο, την κανέλα, το baking powder, τη σόδα, το αλάτι και τις κάψουλες βανίλιας. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ σπάμε τα αυγά και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να ομογεννοποιηθούν. Κατόπιν προσθέτουμε το λάδι, το γάλα, το ξύδι και ανακατεύουμε ξανά.

Ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ με το αλεύρι μέσα στο μίγμα των αυγών με τα υπόλοιπα υγρά υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα.

Ταυτόχρονα έχουμε βάλει σε ένα μπρίκι να βράσουν τα 125 ml νερό. Όταν το νερό έρθει σε σημείο βρασμού το ρίχνουμε σιγά – σιγά και όχι όλο μαζί μέσα στο σοκολατένιο μίγμα του κέικ, ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε συνεχώς και έντονα!

Όταν τελειώσουμε με το βραστό νερό και προσθέσουμε όλη την ποσότητα έχουμε έτοιμο έναν αρκετά ρευστό χυλό κέικ. Ρίχνουμε αυτό το υδαρές μίγμα μέσα στη στρωμένη με λαδόκολλα φόρμα που έχουμε ετοιμάσει.

Ψήνουμε το κέικ στον ήδη προθερμασμένο φούρνο μας, στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 1 περίπου ώρα. Στα 55 λεπτά περίπου μπήγουμε στο κέντρο του κέικ μια οδοντογλυφίδα και αν βγει χωρίς υπολείμματα ζύμης, τότε το κέικ είναι έτοιμο. Διαφορετικά το αφήνουμε λίγο ακόμα.

Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε μέσα στη φόρμα του να κρυώσει εντελώς πριν το ξεφορμάρουμε, γιατί είναι αρκετά ζουμερό και δεν θέλουμε να σπάσει.




Φτιάχνουμε το γλάσο:

Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και την βάζουμε σε μεταλλικό ή γυάλινο μπολ. Προσθέτουμε και το μέλι. Βάζουμε το γάλα εβαπορέ σε ένα μπρίκι να ζεσταθεί μέχρι να κάψει, λίγο πριν να βράσει δηλαδή και αμέσως το ρίχνουμε στο μπολ με την κουβερτούρα. Το αφήνουμε για 4-5 λεπτά χωρίς να το μετακινήσουμε και μετά το ανακατεύουμε καλά. Αν δούμε ότι η κουβερτούρα δεν έχει λιώσει και υπάρχουν ακόμα στερεά κομμάτια, τότε βάζουμε για πολύ λίγο το μπολ πάνω από μπεν μαρί ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσουν όλα τα κομματάκια. Το γλάσο είναι έτοιμο.

Το απλώνουμε πάνω από το κέικ με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύψει όλη την επιφάνειά του.

Τέλος με ένα πιρούνι παίρνουμε λίγη λίγη την πραλίνα φουντουκιού και κουνώντας το πάνω από την επιφάνεια του γλασαρισμένου κέικ, κάνουμε «κλωστές» από αυτήν. Μπορούμε να βάλουμε λιγότερη ή περισσότερη ποσότητα ανάλογα με τα γούστα μας.

Αφήνουμε το κέικ να σταθεί μισή με μια ώρα περίπου πριν το κόψουμε.

Καλή επιτυχία!!!

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10