8 Ιανουαρίου 2024

Πίτα του βοσκού

 


Η πίτα του βοσκού δεν είναι πίτα. Βοσκός δεν υπάρχει (ούτε βοσκοτόπι) και γενικά όλα είναι ψέμα σε αυτή τη συνταγή εκτός βέβαια από τη γεύση της. Άρα για τί πράγμα μιλάμε? Για πουρέ με κιμά!




Όχι τόσο απλά βέβαια! Ο πουρές είναι εμπλουτισμενος με τυριά και έχει πλούσια, κρεμώδη υφή. Παράλληλα ο κιμάς είναι μαγειρεμένος με άφθονα λαχανικά και μυρωδικά, σκέτο βάλσαμο. Θες και το καλύτερο τώρα? Εσύ ο πιο μερακλής, ο λάτρης του αρνιού (όπως είμαι άλλωστε κι εγώ) θα φτιάξεις αυτό το φαγητό με αρνίσιο κιμά και θα παραμιλάς. Κανονικά έτσι είναι η αρχική συνταγή, αλλά αν δεν επιθυμείς αυτό, τότε θα το κάνεις με ωραιότατη μοσχαρίσια λάπα και πάλι θα μείνεις κατευχαριστημένος.

Πρόκειται για εύκολο φαγητό, με σπιτικό πουρέ που στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα το δύσκολο όπως πολλοί φοβούνται. Φτιάχνεις ξεχωριστά τον κιμά και τον πουρέ και στη συνέχεια τα βάζεις στο φούρνο να γκραντιναριστεί ο πουρές και να κάνει μια ενδιαφέρουσα τραγανή κρούστα. Σερβίρεται με κουτάλι!

 


ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΒΟΣΚΟΥ

Υλικά για τον κιμά:

1)     5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

2)     500 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσια λάπα ή αρνίσιο

3)     1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

4)     1 μεγάλο καρότο κομμένο σε μικρά κυβάκια

5)     1 κλωνάρι σέλερι (μόνο το κοτσάνι) κομμένο σε μικρά κυβάκια

6)     2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

7)     2 κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας

8)     ½ φλιτζάνι ξηρό κρασί λευκό ή κόκκινο

9)     1 κουταλάκι γλυκού ρίγανη

10)  1 κουταλάκι γλυκού θυμάρι αποξηραμένο

11)  1 ½ φλιτζάνι ζωμό μοσχαρίσιο

12)  1 φλιτζάνι (130 γραμμάρια) αρακά κατεψυγμένο

13)  Αλάτι

14)  Πιπέρι

Υλικά για τον πουρέ:

1)     1 κιλό πατάτες

2)     65 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο

3)     100 γραμμάρια κασέρι τριμμένο

4)     100 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη

5)     100 – 120 ml γάλα εβαπορέ αδιάλυτο ζεστό

6)     Αλάτι




Μέθοδος:

Φτιάχνουμε τον κιμά:

Αρχικά προετοιμάζουμε όλα μας τα υλικά στον πάγκο. Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά, κάτι που θέλει λίγο χρόνο, ώστε να τα έχουμε έτοιμα για να τα προσθέσουμε την κατάλληλη στιγμή στο φαγητό.

Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και σοτάρουμε σε αυτό τον κιμά να αλλάξει χρώμα. Τον σπάμε με μια ξύλινη σπάτουλα και τον ανακατεύουμε καθ΄ όλη τη διάρκεια του σοταρίσματος. Στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 1-2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά (κρεμμύδι, καρότο, σέλερι και το λιωμένο σκόρδο) κι ανακατεύουμε. Ρίχνουμε επιπλέον τον πελτέ ντομάτας, τη ρίγανη, το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και τον ζωμό μοσχαριού και αφήνουμε να πάρει βράση το φαγητό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε το φαγητό μέχρι να πιεί τα υγρά του και να μείνει ζουμερό με τη σάλτσα του.

Τα τελευταία 5-7 λεπτά πριν να είναι έτοιμος ο κιμάς, ρίχνουμε μέσα τον κατεψυγμένο αρακά και ανακατεύουμε να βράσει κι αυτός για λίγο. Αποσύρουμε τον κιμά από τη φωτιά.

Σε αυτό το σημείο να πω ότι τον κιμά μπορούμε να τον έχουμε έτοιμο από την προηγούμενη μέρα!

Φτιάχνουμε τον πουρέ:

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε να βράσουν σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν απόλυτα και να λιώνουν.

Όταν οι πατάτες είναι σχεδόν έτοιμες, βάζουμε σε μπρίκι το βούτυρο να λιώσει και σε ένα άλλο ζεσταίνουμε το γάλα εβαπορέ σχεδόν να κάψει. Παράλληλα τρίβουμε τα τυριά.

Αμέσως μόλις είναι έτοιμες οι πατάτες, τις αποσύρουμε από τη φωτιά με μια τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε μεγάλο μεταλλικό μπολ. Με ένα μίξερ χειρός τις σπάμε και τις λιώνουμε όσο καλύτερα μπορούμε ώστε να μην υπάρχουν σβολάκια πατάτας.

Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα προσθέτουμε το βούτυρο και λίγο λίγο το γάλα μέχρι να δημιουργηθεί ένας λείος και βελούδινος πουρές. Αλατίζουμε και σταματάμε το χτύπημα. Προσθέτουμε το κασέρι και την μισή παρμεζάνα και ανακατεύουμε αυτή τη φορά με μια σπάτουλα.

Τελειώνουμε το φαγητό στο φούρνο:

Σε ένα μαντεμένιο τηγάνι, ή ένα ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος, ή πυρέξ  διαστάσεων περίπου 23-25 εκατοστών, βάζουμε τον κιμά και από πάνω του απλώνουμε ομοιόμορφα τον πουρέ. Με ένα πιρούνι του κάνουμε γραμμές σε όλη την επιφάνειά του έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια ανώμαλη επιφάνεια για να επιτύχουμε τη σωστή κρούστα όταν ψηθεί.

Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα και ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα ή και λίγο παραπάνω, μέχρι δηλαδή να δούμε την επιφάνεια του φαγητού να έχει κάνει χρυσή κρούστα.

Αφήνουμε οπωσδήποτε το φαγητό να σταθεί 20 λεπτά πρίν το σερβίρουμε. Δεν το κόβουμε σε κομμάτια, αλλά με μια μεγάλη σπάτουλα ή ένα μεγάλο κουτάλι κόβουμε ακανόνιστα κομμάτια και σερβίρουμε στα πιάτα.

Καλή επιτυχία!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10