19 Ιανουαρίου 2024

Μοσχαράκι ραγού με παπαρδέλες

 


Τί είναι με απλά λόγια το ραγού? Ένα κοκκινιστό μαδημένο. Αυτό που λέμε «λιώνει στο στόμα», κατά κυριολεξία. Σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι, με ψιλοκομμένα λαχανικά που λιώνουν και αυτά από το πολύωρο μαγείρεμα και φτιάχνουν μια «παχιά» κόκκινη σάλτσα, ιδανική ν΄αγκαλιάσει το μοσχάρι που το έχουμε προηγουμένως μαδήσει ώστε να γίνει κι αυτό μέρος της σάλτσας.




Για το φαγητό αυτό δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα το ιδιαίτερο πέρα από όσα γνωρίζεις για το κοκκινιστό. Αυτό που πιθανολογώ πως θα σε ξενίσει είναι η μεγάλη ποσότητα ντομάτας που θα δεις στη συνταγή, η οποία όμως είναι απαραίτητη γιατί θέλουμε ικανή ποσότητα σάλτσας. Αν το φαγητό βγει στεγνό τότε δεν θα έχει υγρά να αγκαλιάσει τα ζυμαρικά και να γίνουν όλα μαζί ζουμερά και νόστιμα. Γι΄ αυτό δίνουμε σημασία στη σάλτσα, τόσο στην ποσότητα όσο και στην πυκνότητά της.




Ιδανικό Κυριακάτικο φαγητό, που αν φτιάξεις το μοσχάρι από το προηγούμενο βράδυ, τότε όχι μόνο θα γλυτώσεις το μαγείρεμα της Κυριακής, αλλά θα του δώσεις χρόνο να νοστιμίσει μέσα στη σάλτσα του καθώς όπως πολύ καλά ξέρεις, όλα τα λαδερά και μαγειρευτά, τη δεύτερη μέρα είναι νοστιμότερα.




Την Κυριακή σου λοιπόν θα φτιάξεις τον καφέ, θα χουχουλιάσεις γιατί κάτι άκουσα για κακοκαιρία και όταν με το καλό έρθει το μεσημέρι, απλά θα βράσεις τις παπαρδέλες σου αλ ντέντε, να είναι ζεστές και θα τις ενώσεις με το ραγού. Τρίβεις άφθονο κεφαλοτύρι και έγινες! Το κρασί είναι επιβεβλημένο! Με συγχωρείς που σου φτιάχνω το πρόγραμμα αλλά είμαι control freak κι αυτό δεν αλλάζει.




ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΡΑΓΟΥ ΜΕ ΠΑΠΑΡΔΕΛΕΣ

Υλικά για το ραγού:

1)     1.300 γραμμάρια μοσχάρι σπάλα σε μεγάλα κομμάτια (ιδανικό είναι και το ποντίκι αλλά αυτό έχει περισσότερες ίνες και ζελέ)

2)     5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

3)     3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

4)     1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

5)     2 μέτρια καρότα πολύ ψιλοκομμένα

6)     2 μεγάλα κλωνάρια πολύ ψιλοκομμένα

7)     800 γραμμάρια ντοματάκια ολόκληρα, αποφλοιωμένα σε  κονσέρβα

8)     2 κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας

9)     2 κύβοι ζωμό από μοσχάρι

10)  250 ml κόκκινο ξηρό κρασί

11)  1 ½ φλιτζάνι νερό περίπου

12)  1 κουταλάκι γλυκού θυμάρι αποξηραμένο

13)  3 φύλλα δάφνης

14)  Αλάτι

15)  Πιπέρι

16)  2 κουταλάκια γλυκού ζάχαρη

Επιπλέον υλικά:

1)     500 γραμμάρια παπαρδέλες

2)     Κεφαλοτύρι τριμμένο για το σερβίρισμα




Μέθοδος:

 

Μπορούμε να φτιάξουμε το ραγού από το προηγούμενο βράδυ.

Αρχικά ετοιμάζουμε όλα τα υλικά στον πάγκο να τα έχουμε εύκαιρα τη στιγμή που θα τα χρειαστούμε. Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και τα βάζουμε σε ξεχωριστά μπολάκια (το σκόρδο, το κρεμμύδι, το σέλερι και το καρότο).

Λιώνουμε και τα ντοματάκια στο μπλέντερ να γίνουν πολτός.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο να κάψει και τοποθετούμε τα κομμάτια του μοσχαριού το ένα δίπλα στο άλλο να σοταριστούν. Τα αφήνουμε για λίγα λεπτά από την κάθε πλευρά για να κάνουν καλή κρούστα και δεν τα γυρίζουμε σε σύντομο χρόνο διότι έτσι το μοσχάρι θα αφήσει τα υγρά του κι αντί να σοταριστεί και να θωρακιστεί θα βράσει. Αν δεν χωράει η κατσαρόλα μας με τη μια όλο το κρέας, τότε κάνουμε τη διαδικασία του σοταρίσματος σε δυο δόσεις.

Αφαιρούμε το κρέας σε πιατέλα και ρίχνουμε τις υπόλοιπες 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο στην καυτή κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σέλερι και το καρότο κι ανακατεύουμε να σοταριστούν κι αυτά για μερικά λεπτά. Τελευταίο ρίχνουμε το σκόρδο και το ανακατεύουμε για μισό λεπτό να αφήσει τα αρώματά του.

Κατόπιν ρίχνουμε το θυμάρι, τα δαφνόφυλλα και από πάνω τοποθετούμε ξανά το μοσχάρι μαζί με ότι υγρά έχει αφήσει στην πιατέλα. Σβήνουμε το φαγητό με το κρασί αφήνοντάς το για 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ του.

Τέλος προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή το ντοματοχυμό, τον πελτέ, τους κύβους, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και 1 φλιτζάνι νερό για αρχή. Ανακατεύουμε και μόλις πάρει βράση, καπακώνουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας και σιγομαγειρεύουμε το φαγητό για 2,5 – 3 ώρες περίπου μέχρι να δούμε το κρέας μας να μαλακώσει σε τέτοιο βαθμό που μόλις το τσιμπάμε με το πιρούνι να λιώνει και να αποκολλάται.

Αν χρειαστεί προσθέτουμε και το άλλο μισό φλιτζάνι νερό. Προς το τέλος του μαγειρέματος ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα ώστε να μην κολλήσουν τα λαχανικά στον πάτο της κατσαρόλας και καεί το φαγητό. Όταν είναι έτοιμο δοκιμάζουμε για το αλάτι και προσθέτουμε αν χρειάζεται.   Το φαγητό πρέπει να έχει πολλή σάλτσα και όχι να είναι στεγνό.

Αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και βγάζουμε πάλι το βρασμένο μοσχάρι σε πιατέλα. Με τη βοήθεια δυο πιρουνιών το μαδάμε πολύ καλά χωρίζοντάς το σε ίνες όσο περισσότερο μπορούμε. Όταν τελειώσουμε τη διαδικασία αυτή με όλη την ποσότητα του κρέατος, το επαναφέρουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθεί με τη σάλτσα. Το ραγού είναι έτοιμο.

Όταν έρθει η ώρα να φάμε:

Βράζουμε τις παπαρδέλες σε άφθονο αλατισμένο νερό να γίνουν αλ ντέντε. Τις στραγγίζουμε και τις επαναφέρουμε στην κατσαρόλα που έβρασαν. Από πάνω βάζουμε αρκετή ποσότητα από το ραγού καθώς και ελάχιστο νεράκι αν χρειάζεται και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν με τη σάλτσα. Σερβίρουμε αμέσως το φαγητό με κεφαλοτύρι τριμμένο στο κάθε πιάτο.




Tips:

1)     Μπορούμε να μην φτιάξουμε όλο το πακέτο παπαρδέλες μαζί, αλλά να βράσουμε όσες μερίδες θέλουμε και να προσθέσουμε από πάνω την ποσότητα ραγού που αναλογεί στην ποσότητα του ζυμαρικού που βράσαμε.

2)     Απαραίτητο όμως είναι να ανακατέψουμε σε ξεχωριστό σκεύος τις παπαρδέλες με το ραγού πριν σερβίρουμε στο πιάτο κι όχι να το βάλουμε από πάνω όπως κάνουμε με τα μακαρόνια και τον κιμά.

3)     Το ραγού που θα περισσέψει μπορούμε να το συντηρήσουμε σε ταπεράκια στην κατάψυξη, όπως γίνεται και με το κοκκινιστό και να το έχουμε έτοιμο όταν θελήσουμε να φάμε. Το μόνο που θα χρειάζεται είναι απλώς να βράσουμε τις παπαρδέλες.

Καλή επιτυχία!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10