11 Αυγούστου 2022

Μπράουνι με φρέσκα σύκα και καρύδια



Μπορώ να βρω πολλά να πω για αυτό το πεντανόστιμο γλυκό αλλά αυτό που πραγματικά με συγκλονίζει είναι η μυρωδιά του. Μοσχοβολά η σοκολάτα κατά το ψήσιμο και οι μπουκιές σύκου όπου τις συναντάς είναι η δροσιά μέσα στη «λασπώδη», σοκολατένια γεύση του. Βεβαίως το ότι περιέχει σύκο που είναι το αγαπημένο μου φρούτο, είναι από μόνο του καθοριστικό για να με κάνει να το λατρεύω. 




Το μυστικό για ένα τέλειο μπράουνι είναι να μην παραψηθεί. Κάποτε που δεν είχα την εμπειρία, τα έβγαζα από το φούρνο σχεδόν σαν κέικ. Τώρα πια ξέρω ότι καλύτερο είναι ένα λιγότερο ψημένο μπράουνι παρά ένα στεγνό, κάτι που αποδεικνύεται από τις φωτογραφίες. Δες την τομή και κρίνε!




Προτιμώ να το διατηρώ στο ψυγείο και να το βγάζω 10 λεπτά πριν το σερβίρω, ώστε να μαλακώνει ελαφρώς χωρίς να χάνει τη δροσιά του. Παγωμένο όπως είναι από το ψυγείο θυμίζει πάστα,  αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου είναι πολύ μαλακό και αφράτο. Με λίγα λόγια δεν υπάρχει τρόπος να φάει κανείς αυτό το μπράουνι και να μην του αρέσει.  

Το λιγοστό τραγανό καρύδι, η σοκολάτα και τα σύκα που είναι στο πικ τους αυτή την εποχή δημιουργούν το τέλειο αυγουστιάτικο γλυκό. Αν μάλιστα το σερβίρεις με μπάλα παγωτό επάνω κι ένα ανοιγμένο, μελωμένο φρέσκο σύκο δίπλα, έγινες! Έγινες βασιλιάς.

 



ΜΠΡΑΟΥΝΙ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ

Υλικά: 

 1)      220 γραμμάρια κουβερτούρα  κομμένη σε κομμάτια

 2)      60 γραμμάρια βούτυρο

 3)      3 κουταλιές της σούπας κακάο

 4)      3 μεγάλα αυγά

 5)      180 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική

 6)      2 κουταλάκια γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

 7)      ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι

 8)      170 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 9)      200-250 γραμμάρια φρέσκα σύκα κομμένα σε τέταρτα (περίπου 3-4 σύκα)

     10)      40 γραμμάρια καρύδια χοντροκομμένα

 





Μέθοδος: 

Χρειαζόμαστε ένα ταψάκι 25Χ25 εκατοστών. Κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα που να εξέχει αρκετά από το ταψάκι. Την βάζουμε κάτω από τη βρύση και την βρέχουμε λίγο. Την τσαλακώνουμε με τα χέρια μας στραγγίζοντάς την κι έπειτα την ξεδιπλώνουμε ξανά και την στρώνουμε στο ταψάκι καλά. Αφήνουμε το σκεύος στην άκρη.

Σε ένα μεταλλικό μπολ βάζουμε την σοκολάτα, το βούτυρο και το τοποθετούμε στο μπεν μαρί. Ανακατεύουμε συνέχεια με μια σπάτουλα καθώς τα δύο αυτά υλικά λιώνουν και ομοιογενοποιούνται. 

Μόλις γίνει αυτό, κατεβάζουμε το σκεύος από το μπεν μαρί και προσθέτουμε στο μίγμα το κακάο. Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε για λίγο στην άκρη. 

Σε ένα άλλο, μεγαλύτερο σκεύος ρίχνουμε τα αυγά με τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι. Χτυπάμε πολύ καλά και δυνατά με το σύρμα μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μίγμα των αυγών. Κατόπιν προσθέτουμε σε αυτό το μίγμα της σοκολάτας και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. 

Τέλος ρίχνουμε μέσα στο μίγμα, το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένας παχύρρευστος σοκολατένιος χυλός. 

Προσθέτουμε τα κομμάτια σύκου και τώρα ανακατεύουμε με μια σπάτουλα απαλά για να μη λιώσουν. Δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα. 




Ρίχνουμε το μίγμα μέσα στο ταψί που ήδη έχουμε στρώσει με τη βρεγμένη λαδόκολλα κι αν θέλουμε το στολίζουμε με μερικές λεπτές ροδέλες σύκου. Ψήνουμε το μπράουνι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά στον αέρα. 

Όταν είναι έτοιμο θα βυθίσουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του και θα δούμε πως βγαίνει με υπολείμματα ζύμης. Αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε. Δεν θέλουμε να στεγνώσει. 

Βγάζουμε το μπράουνι από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς μέσα στο ταψί του. Κατόπιν πιάνοντας τη λαδόκολλα περιμετρικά από εκεί που εξέχει, βγάζουμε το μπράουνι από το ταψάκι και το κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια. 

Διατηρούμε το μπράουνι σε θερμοκρασία δωματίου αν το θέλουμε πολύ μαλακό ή τρώγεται εξίσου ευχάριστα και αν το βάλουμε μέσα σε κλειστό σκεύος στο ψυγείο. Είναι πολύ δροσερό και νόστιμο! Λόγω της ζέστης του καλοκαιριού είναι καλό την επομένη να μπει στο ψυγείο.

Καλή επιτυχία!!!!!

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10