4 Ιουνίου 2025

Πατατοσαλάτα

 


Τόσα χρόνια στο κουρμπέτι και μια πατατοσαλάτα δεν είχα αξιωθεί να βάλω στο μπλογκ. Αυτό θ΄ αλλάξει σήμερα. Αν και πατατοσαλάτες φτιάχνω διάφορες με παραλλαγές στα δευτερεύοντα υλικά, σήμερα επιλέγω να ανοίξω αυτό το κεφάλαιο με την εντελώς παλιομοδίτικη πατατοσαλάτα της Λένας. Έτσι την έχει γραμμένη η μητέρα μου στο τετράδιο, έτσι την αντέγραψα κι εγώ.




Η πατατοσαλάτα της Λένας είναι αυτή που έτρωγα σε κάθε γιορτινό τραπέζι της παιδικής μου ηλικίας μιας και μόνο αυτήν έφτιαχνε η μάνα μου αλλά και όλη η παρέα. Κυκλοφορούσε η συνταγή από στόμα σε στόμα, από τετράδιο σε τετράδιο. Της την είχε δώσει η παιδική της φίλη, η "νονά" της πατατοσαλάτας δηλαδή.

Δεν χρειάζεσαι τίποτα πέρα από λίγα και βασικά υλικά. Δεν έχει σος γιαουρτιού καθώς τότε, τα παλιά τα χρόνια η μαγιονέζα έμπαινε παντού χωρίς δεύτερη σκέψη, χωρίς ενοχές και νοιάξιμο για τις θερμίδες.

 



ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ

Υλικά:

1)     800 γραμμάρια πατάτες

2)     2 αυγά

3)     2-3 κουταλιές της σούπας αγγουράκια πίκλες ψιλοκομμένες σε κυβάκια

4)     1 μικρό μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε καρέ

5)     2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

6)     250 γραμμάρια μαγιονέζα

7)     Αλάτι

8)     Πιπέρι





Μέθοδος:

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια για να βράσουν πιο γρήγορα. Όσο πιο μεγάλα τις κόψουμε τόσο περισσότερη ώρα θα χρειαστούν για να βράσουν. Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα γεμάτη με νερό και τις αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν και να τσιμπιούνται με το πιρούνι χωρίς αντίσταση.

Παράλληλα σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε τα δυο αυγά να βράσουν για 10 λεπτά περίπου. Μετράμε το δεκάλεπτο από την ώρα που θα κοχλάσει το νερό. Τα θέλουμε σφιχτά! Μόλις γίνουν τα αυγά τα καθαρίζουμε κάτω από τρεχούμενο νερό για να κρυώσουν. Έπειτα τα κόβουμε σε ροδέλες και τα αφήνουμε στην άκρη.

Μόλις οι πατάτες είναι έτοιμες τις αναποδογυρίζουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν τα νερά και να κρυώσουν για περίπου 30 λεπτά. Αν τα κομμάτια τους είναι μεγάλα τότε μόλις κρυώσουν, τα κόβουμε σε μέγεθος μπουκιάς και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, όπου θα ανακατέψουμε την σαλάτα μας.

Στο μπολ με τις πατάτες προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τις ψιλοκομμένες πίκλες, τα αυγά κομμένα σε ροδέλες, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τη μαγιονέζα.




Με κουτάλι ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά ώστε να αναμειχθούν και να καλυφθούν με τη μαγιονέζα.

Η πατατοσαλάτα μπορεί να σερβιριστεί αμέσως καθώς είναι πολύ ωραία χλιαρή. Διαφορετικά μπορούμε να την σκεπάσουμε με διάφανη μεμβράνη και να την τοποθετήσουμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει και να την καταναλώσουμε.

Αν θέλουμε να τη σερβίρουμε σε τραπέζι, μπορούμε να την ετοιμάσουμε από την προηγούμενη μέρα.

Καλή επιτυχία!!!

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10