29 Σεπτεμβρίου 2021

Αφράτο κέικ με γεύση καφέ και τραγανό κράμπλ

 


Η εξάρτησή από τον καφέ κρατάει χρόνια και είναι η μόνη εξάρτηση που έχω στη ζωή μου. Το εντυπωσιακό είναι πως πίνω καφέ ακόμα και τις βραδινές ώρες κι αμέσως μετά κοιμάμαι σαν πουλάκι. Το επίσης εντυπωσιακότερο, είναι πως αν μια μέρα δεν πιώ, με πιάνει ημικρανία. Να το λες και να μη σε πιστεύουν δηλαδή.




Αγαπώ τον καφέ και ό,τι τον περιέχει. Η γεύση του μου ταιριάζει με τα γλυκά, τις τούρτες και φυσικά το παγωτό. Αν κάπου ανάμεσα σ΄ αυτή την περιγραφή βλέπεις τον εαυτό σου, τότε η σημερινή συνταγή σε αφορά. Είναι ένα κέικ με καφέ που συνοδεύει τον… καφέ! Coffee cake για καφέ, αυστηρά για ενηλίκους.

Μη σε παρασύρει το γαλατάκι που βλέπεις να φιγουράρει δίπλα στο πιάτο και λες «ωπ, να ένα ωραίο κέικ για το μικρό μου», γιατί κάνεις λάθος. Τα κέικ ταιριάζουν με το γάλα κι αυτό είν’ όλο. Αυτό όμως δεν προορίζεται για ταπεράκι σχολείου γιατί περιέχει άκρως εθιστικές, «απαγορευμένες», πλην όμως λατρεμένες ουσίες. Τώρα αν το παιδί σου δεν είναι σε σχολείο και είναι σε σχολή… καταναλώστε ελεύθερα.




Αυτό που βλέπεις είναι το κέικ της επόμενης μέρας. Το φτιάχνεις, το αφήνεις να ξεκουραστεί και το απολαμβάνεις την επομένη, όταν οι γεύσεις του πλέον έχουν δέσει και τ΄ αρώματά του έχουν αναδειχθεί.

Ζουμερό, πολύ αφράτο, ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων «μασίφ» κέικ, δηλαδή αυτών που όταν τα κόβεις δεν αφήνουν ψίχουλα. Δεν τρίβεται, δεν διαλύεται. Η λεπτή, καφετί, σκουρόχρωμη γραμμή που διακρίνεται στο κέντρο του είναι ουσιαστικά μιας μορφής γέμιση με έντονο άρωμα κανέλας και καφέ. Στο γευστικό επιστέγασμα έρχεται να προστεθεί το τραγανό του κράμπλ που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη μαλακή, σπογγώδη ζύμη. Και στις τρεις παρασκευές που το αποτελούν (ζύμη, γέμιση και κράμπλ) περιέχεται ικανή ποσότητα καφέ, κάτι που το καθορίζει γευστικά και το κάνει ξεχωριστό, αλλά με κάποιο τρόπο απόλυτα ισορροπημένο! Τέλος το γλάσο… αχ αυτό το γλάσο! Όταν το φτιάξεις θα καταλάβεις πόσο βελούδινο και υπέροχο είναι. Είναι αυτό που το κάνει απόλυτα εθιστικό.




Βλέπεις τώρα τα υλικά και λες «ΑΜΑΝ». Κι εγώ σου λέω «ΣΤΑΣΟΥ»! Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά απ΄ ότι φαίνονται εκ πρώτης όψης. Τα συστατικά φαντάζουν πολλά, αλλά είναι επαναλαμβανόμενα και στις τρεις παρασκευές του. Το κέικ είναι ότι πιο απλό έχεις φτιάξει με υλικά που τα περισσότερα τα έχεις στο ντουλάπι σου εδώ και τώρα. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να διαβάσει με προσοχή την συνταγή και μετά θα περιμένω να το φτιάξεις και να μοιραστείς μαζί μου τις… εντυπωσιακές (!!) εντυπώσεις σου.😜

 



ΑΦΡΑΤΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΤΡΑΓΑΝΟ ΚΡΑΜΠΛ

Υλικά για το κέικ:

1)     400 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2)     10 γραμμάρια baking powder

3)     1 κουταλάκι γλυκού αλάτι

4)     ½ κουταλάκι γλυκού σόδα

5)     170 γραμμάρια γιαούρτι

6)     120 γραμμάρια πολύ δυνατό καφέ φίλτρου σε θερμοκρασία δωματίου

7)     1 κουταλιά σούπας στιγμιαίο καφέ

8)     1 κουταλιά σούπας εκχύλισμα βανίλιας

9)     170 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

10)  60 γραμμάρια ηλιέλαιο

11)  200 γραμμάρια καστανή ζάχαρη

12)  150 γραμμάρια άσπρη κρυσταλλική ζάχαρη

13)  4 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

Υλικά για τη γέμιση:

1)     3 κουταλιές σούπας καστανή ζάχαρη

2)     2 κουταλάκια γλυκού κανέλα

3)     1 κουταλιά σούπας στιγμιαίο καφέ

Υλικά για το κραμπλ:

1)     160 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2)     100 γραμμάρια καστανή ζάχαρη

3)     2 κουταλιές σούπας στιγμιαίο καφέ

4)     1 κουταλάκι γλυκού κανέλα

5)     ¼ κουταλάκι γλυκού αλάτι

6)     120 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Υλικά για το γλάσο:

1)     50 γραμμάρια βούτυρο

2)     140 γραμμάρια ζάχαρη αχνη κοσκινισμένη

3)     1 κουταλάκι γλυκού μέλι

4)     2 κουταλιές σούπας νερό

5)     1 τσιμπιά αλάτι




Μέθοδος:

Ανάβουμε το φούρνο να προθερμανθεί στους 180 βαθμούς στον αέρα.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαστάσεων 30Χ24 και ύψους 5,5 εκατοστών και το αφήνουμε στην άκρη. Αν δεν έχετε συγκεκριμένου μεγέθους ταψί υπάρχει στο εμπόριο αλουμινένιο ταψάκι μιας χρήσης σε αυτές ακριβώς τις διαστάσεις. Αυτό χρησιμοποιώ και εγώ.

Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Το αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα υλικά του κράμπλ και τα τρίβουμε καλά ανάμεσα στα χέρια μας δημιουργώντας ψίχουλα. Το αποτέλεσμα θα είναι σαν βρεγμένη άμμος. Θέλουμε δηλαδή το βούτυρο να ανακατευτεί πολύ καλά με τα υπόλοιπα υλικά και να δώσει αυτό το αποτέλεσμα. Όταν το ετοιμάσουμε το αφήνουμε και αυτό στην άκρη.

Προετοιμάζουμε κατόπιν τα υλικά για το χυλό του κέικ.

Σε ένα μπολ βάζουμε και ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, το αλάτι και τη σόδα. Το αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το γιαούρτι, τον καφέ φίλτρου, το στιγμιαίο καφέ και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα ώστε να διαλυθεί το γιαούρτι μέσα στα υγρά και να ομογεννοποιηθεί το μίγμα. Το αφήνουμε στην άκρη.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα δύο είδη ζάχαρης, το βούτυρο και το ηλιέλαιο και τα χτυπάμε πολύ καλά να αφρατέψουν για περίπου 4-5 λεπτά. Κατόπιν ρίχνουμε ένα – ένα τα αυγά χωρίς να σταματήσουμε τη λειτουργία του μίξερ. Τέλος προσθέτουμε εναλλάξ το περιεχόμενο του μπολ με το αλεύρι και το περιεχόμενο του μπολ με το γιαούρτι. Τα προσθέτουμε σε δύο δόσεις το καθένα. Μόλις έχουμε ένα μίγμα απαλό και βελούδινο σταματάμε το χτύπημα.

Συναρμολόγηση του κέικ: 

Παίρνουμε το βουτυρωμένο ταψί και ρίχνουμε μέσα το μισό χυλό του κέικ. Τον απλώνουμε καλά με ένα κουτάλι και στη συνέχεια πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνειά του το περιεχόμενο του μπολ με τη γέμιση του κέικ, που ουσιαστικά είναι ένα μίγμα σαν σκόνη.

Προσεκτικά και με ένα μεγάλο κουτάλι ρίχνουμε κι απλώνουμε στο ταψί το υπόλοιπο μισό του χυλού. Τη διαδικασία αυτή την κάνουμε με προσοχή απλά και μόνο για να μην ανακατευτεί η γέμιση του κέικ με τον χυλό, καθώς θέλουμε όταν ψηθεί το κέικ να φαίνονται στην τομή του ξεκάθαρα οι στρώσεις.

Τέλος από πάνω επικαλύπτουμε το κέικ με τα τριφτά κομμάτια του κραμπλ καλύπτοντας όλη την επιφάνεια.

Ψήσιμο: 

Βάζουμε το κέικ στον ήδη προθερμασμένο φούρνο και το ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά σε αέρα. Μόλις περάσει το 50λεπτο ανοίγουμε το φούρνο και βυθίζουμε στο κέντρο του ένα μαχαίρι. Αν βγει χωρίς υπολείμματα ζύμης τότε το κέικ είναι έτοιμο, διαφορετικά το αφήνουμε λίγο ακόμα να ψηθεί.

Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το γλασάρουμε και το κόψουμε.

Μόλις είναι εντελώς κρύο το κέικ, τότε μόνο φτιάχνουμε το γλάσο.

Σε ένα μπρίκι βάζουμε το βούτυρο, το μέλι και το νερό. Τα ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και το μέλι και να έχουμε ένα σιρόπι ομοιογενές. Προσοχή, δεν το βράζουμε!! Σε ένα μπολ βάζουμε κοσκινισμένη τη ζάχαρη άχνη και το αλάτι. Ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπρικιού και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να δημιουργηθεί ένα κρεμώδες και παχύρρευστο γλάσο. Με αυτό γλασάρουμε την επιφάνεια του κέικ δημιουργώντας όμορφες γραμμές από γλάσο με τη βοήθεια ενός κουταλιού. Το αφήνουμε να σταθεί για μισή ώρα περίπου και κατόπιν το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!!!

 


 

 

 

 

3 σχόλια:

  1. Εγώ είπα να σχολιάσω εδώ..και να πω ότι το θέλω!!! Πολύ!!!
    Φαντάζομαι τη γεύση του 😋

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ είπα να σχολιάσω εδώ..και να πω ότι το θέλω!!! Πολύ!!!
    Φαντάζομαι τη γεύση του 😋

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το έφτιαξα και έγινε τέλειο! Πραγματικά, είναι κάτι άλλο, πολύ πρωτότυπο, νόστιμο, αφράτο, δεν έχω λόγια...! Ευχαριστώ πολύ για την συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10