17 Οκτωβρίου 2023

Εύκολη γαλατόπιτα χωρίς φύλλο

 


Φτιάξε κάτι χουχουλιάρικο και γευστικό για την πρώτη μέρα του φθινοπώρου, μιλώντας πάντα με βάση όχι την ημερομηνία που αναγράφεται στο ημερολόγιο, αλλά με βάση τις καιρικές συνθήκες. Μόλις σήμερα φθινοπώριασε αφού μέχρι χθες ήταν κατακαλόκαιρο!




Φτιάξε λοιπόν μια γαλατόπιτα χωρίς φύλλο, με λίγα, βασικά υλικά που μπορεί και να έχεις ήδη σπίτι σου. Και με αυτή την πίτα, δίνεται ένα τέλος στις γαλατόπιτες στουπί που κυκλοφορούν εδώ κι εκεί. Βλέπεις και ιδίοις όμμασι από τις φωτογραφίες πως αυτή είναι σκέτος αφρός και στην όψη και στη γεύση. Σε διαβεβαιώ.




Για τη γεύση ας μη μιλήσουμε καθόλου. Απαλή και πεντανόστιμη κρέμα που μοιάζει με αυτήν του γαλακτομπούρεκου. Κι εδώ ας μιλήσω λίγο για το άρωμα που θα επιλέξεις να την αρωματίσεις. Γενικά εγώ προτιμώ τις γαλατόπιτες που έχουν γεύση βανίλιας. Αν όμως σου αρέσει το ξύσμα εσπεριδοειδών, θα μπορούσες κάλλιστα να αρωματίσεις τη δικιά σου, όχι με εκχύλισμα βανίλιας όπως εγώ, αλλά με λίγο ξύσμα πορτοκαλιού, ή ακόμα και λεμονιού.

Για μπες στην κουζίνα και πες μου τις εντυπώσεις σου αν και όταν τη φτιάξεις!




ΕΥΚΟΛΗ ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ

Υλικά για την πίτα:

1)     1.250 γραμμάρια γάλα φρέσκο πλήρες

2)     150 γραμμάρια ζάχαρη

3)     1 κοφτό κουτάλι σούπας εκχύλισμα βανίλιας

4)     100 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό

5)     3 μεγάλα αυγά χτυπημένα στο μούλτι

6)     50 γραμμάρια βούτυρο ψιλοκομμένο

Υλικά για την κρούστα:

1)     1 μεγάλο αυγό

2)     50 γραμμάρια ζάχαρη

3)     2 κουταλιές σούπας γάλα φρέσκο

4)     30 γραμμάρια βούτυρο ψιλοκομμένο

Επιπλέον:

1)     1 γεμάτο κουταλάκι γλυκού ζάχαρη

2)     1/3 κουταλάκι γλυκού κανέλα

3)     Λίγο ακόμα βούτυρο για το βουτύρωμα του ταψιού




Μέθοδος:

Βουτυρώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28 εκατοστών. Το αφήνουμε στην άκρη. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε ταψί παραλληλόγραμμο διαστάσεων 20Χ30 εκατοστών.

Ανοίγουμε το φούρνο να προθερμανθεί στους 180 βαθμούς στον αέρα.

Βάζουμε 3 αυγά στο μούλτι και τα σπάμε καλά να ρευστοποιηθούν. Τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, το βούτυρο και το εκχύλισμα βανίλιας. Τοποθετούμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και το ανάβουμε σε δυνατή θερμοκρασία. Με το σύρμα ανακατεύουμε συνεχώς  για 7-10 λεπτά μέχρι δηλαδή να ζεσταθεί το γάλα και να πήξει η κρέμα. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμη όταν δούμε στην επιφάνειά της να βγάζει χοντρές φουσκάλες.

Αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά και τη ρίχνουμε αμέσως στο βουτυρωμένο ταψί. Το αφήνουμε για λίγο στην άκρη.




Φτιάχνουμε το μίγμα για την κρούστα της γαλατόπιτας:

Σε ένα μικρό μπολάκι ρίχνουμε το αυγό και τη ζάχαρη και με ένα πιρούνι τα χτυπάμε καλά σαν να φτιάχνουμε ομελέτα. Προσθέτουμε και τις 2 κουταλιές σούπας γάλα και ανακατεύουμε ξανά να ομογεννοποιηθούν. Με ένα κουτάλι σούπας περιχύνουμε κουταλιά – κουταλιά το μίγμα αυτό πάνω στην επιφάνεια της κρέμας που ήδη έχουμε βάλει στο ταψί, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια. Από πάνω μοιράζουμε εδώ κι εκεί τα 30 γραμμάρια ψιλοκομμένο βούτυρο και βάζουμε απευθείας τη γαλατόπιτα στο φούρνο.

Ψήνουμε την πίτα στους 180 βαθμούς σε αέρα για 40-45 λεπτά περίπου, μέχρι δηλαδή να δούμε την επιφάνειά της να έχει ροδίσει.

Όση ώρα ψήνουμε την γαλατόπιτα αναμειγνύουμε σε ένα μπολάκι την κανέλα με τη ζάχαρη.

Μόλις η πίτα βγει από το φούρνο, πασπαλίζουμε στην επιφάνειά της την κανελοζάχαρη. Αφήνουμε την πίτα στην άκρη για περίπου μισή ώρα και έπειτα μπορούμε να την κόψουμε και να την σερβίρουμε χλιαρή.

Καλή επιτυχία!!!

Tip: Εναλλακτικά αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε εκχύλισμα βανίλιας για να αρωματίσουμε την γαλατόπιτα, μπορούμε να βάλουμε ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού, ανάλογα με το δικό μας γούστο.




 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10