6 Ιανουαρίου 2012

Ταλιατέλες ογκραντέν


Ζω ένα δράμα!!
           Χρόνια πολλά και καλά, για τον καινούριο χρόνο που μόλις ξεπρόβαλε σαν νεογέννητο μωρό, έξι μόλις ημερών! Χρόνια πολλά και καλά σε όλους τους ανθρώπους του κόσμου, αλλά και σε αυτούς που γιορτάζουν σήμερα, ημέρα των Θεοφανίων!!




           Για να κάνω λοιπόν ποδαρικό το 2012, αποφάσισα η πρώτη ανάρτηση να είναι το ποιο – ποιο – ποιο αγαπημένο μου φαγητό, για να μπει καλά ο χρόνος. ΖΥΜΑΡΙΚΑ!!! Το λέω και λιώνω από συγκίνηση! Ήδη τώρα που γράφω μου μυρίζουν οι υπέροχες ταλιατέλες en gratin (ογκραντέν ελληνιστή), που ψήνονται στο φούρνο! Έχουν σπάσει τη μύτη όλης της οικογένειας! Μέχρι και το μωρό διαισθάνομαι ότι θέλει να δοκιμάσει…! Όλοι περιμένουμε μπροστά απ΄ το φούρνο με ανυπομονησία και τους σιελογόνους αδένες να δουλεύουν πυρετωδώς .

           Όλοι , πλην ενός….!!! Και απ΄ αυτό, δράττομαι της ευκαιρίας να σας μιλήσω για το προσωπικό μου γαστρονομικό δράμα! Ναι, είναι γεγονός! Εδώ και 9 ολόκληρα χρόνια ζω ένα δράμα. Σαν σήμερα θυμάμαι την πρώτη γνωριμία με τον άνδρα μου, τα πρώτα ραντεβού, τους πρώτους καφέδες, τα πρώτα εστιατόρια που επισκεφθήκαμε. ….Και μετά ήρθε το σοκ!!!!!!!!! Σιχαίνεται λέει τα ζυμαρικά. Κάθε είδους, σε κάθε μορφή, σε κάθε παρασκευή τους!

          Στην αρχή νόμισα ότι δεν κατάλαβα καλά. Πλάκα λέω θα μου κάνει. Μετά ήρθε η σκληρή επιβεβαίωση να με προσγειώσει απότομα. Το μήνυμα ήταν σαφές. Δεν θέλει ούτε να τα βλέπει, ούτε να τα μυρίζει (μα καλά, μυρίζουν τα ζυμαρικά αναρωτήθηκα???).

           «Δεν υπάρχει περίπτωση! Θα τον αλλάξω» σκέφτηκα με περισσή αυτοπεποίθηση και μια δόση έπαρσης. Την χρονική περίοδο που ακολούθησε επιδόθηκα σε ένα κυνήγι μαγειρέματος. Πολλές και διαφορετικές σάλτσες, πολλά και διάφορα είδη ζυμαρικών με ξεχωριστούς τρόπους μαγειρέματος κάθε φορά. «Αφού σιχαίνεται να βλέπει τα spaghetti θα φτιάξω πένες», «αφού του αρέσει η παρμεζάνα θα τη χρησιμοποιήσω για να φτιάξω σάλτσα 4ων τυριών», «αφού δεν μπορεί να τα βλέπει στο πιάτο να περιφέρονται άτσαλα, θα τα μαγειρέψω στο φούρνο που είναι ποιο συμπαγή και κομψά στο σερβίρισμα»! Μάταιο! Δεν τρώει ούτε καν παστίτσιο!!!!!

           Χτυπώντας αλλεπάλληλες φορές στον τοίχο με φαγητά που έφτιαχνα και ούτε καν τα δοκίμαζε, δεν μου πήρε και πολύ χρόνο να το πάρω απόφαση, να το χωρέσω καλά στο μικροσκοπικό μου μυαλουδάκι. Σήμερα μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι ο καλός μου κατέχει την πρώτη θέση πανελλαδικά, μη σας πω και την παγκόσμια πρώτη, ανθρώπου που δεν τρώει μακαρόνια! Και τώρα… είμαι σε θέση να δεχθώ τη συμπαράσταση, τον οίκτο και τη συμπόνια σας!!


ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ EN GRATIN

Υλικά για 2 πυρέξ:

1) 1 πακέτο λαζάνια
2) 250 γραμμάρια γκούντα τριμμένο
3) 250 γραμμάρια ένταμ τριμμένο
4) 300 γραμμάρια έμενταλ τριμμένο
5) 8 φέτες ζαμπόν κομμένο σε κύβους
6) 2 κρέμες γάλακτος των 250 γραμμαρίων η κάθε μία


Υλικά για τη σάλτσα:

1) 1 κούπα ντομάτα χυμό συμπυκνωμένο
2) 2 κύβους βοδινού!

Τέλος χρειαζόμαστε μπεσαμέλ που θα την βρείτε εδώ. Για τα δύο πυρέξ θα χρειαστούμε 8 κούπες γάλα (4 για το κάθε πυρέξ), και την αναλογία των υπόλοιπων υλικών που θα δείτε στην βασική συνταγή μπεσαμέλ.


Εκτέλεση:

            Βράζουμε τις ταλιατέλες λίγο λιγότερο απ΄ ότι αναγράφεται στη συσκευασία. Να κρατάνε δηλαδή, γιατί θα ψηθούν και στο φούρνο. Τρίβουμε και ανακατεύουμε και τα τρία τυριά σε ένα μεγάλο μπολ.

           Κατόπιν φτιάχνουμε τη σάλτσα βάζοντας σε ένα μεγάλο μπρίκι τον ντοματοχυμό και τους κύβους βοδινού. Ανακατεύουμε για ζεσταθεί η ντομάτα και να λιώσουν οι κύβοι και η σάλτσα είναι έτοιμη.

            Αφού σουρώσουμε τις ταλιατέλες και τις αφήσουμε να κρυώσουν, τις χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη και τις τοποθετούμε σε 2 βουτυρωμένα πυρέξ. Μοιράζουμε το μίγμα των τυριών σε δύο ίσα μέρη και τα ανακατεύουμε με τα ζυμαρικά μας στο κάθε πυρέξ ξεχωριστά.

           Από πάνω πασπαλίζουμε το ψιλοκομμένο ζαμπόν, που έχουμε χωρίσει και αυτό σε 2 ίσα μέρη (4 φέτες στο κάθε σκεύος).

           Παίρνουμε τη σάλτσα και την ρίχνουμε κουταλιά – κουταλιά πάνω στις ταλιατέλες εδώ κι εκεί. Δεν χρειάζεται να καλύψει όλη την επιφάνεια των ζυμαρικών.

           Σε αυτό το σημείο μπορούμε να καλύψουμε το ένα από τα δύο πυρέξ με αλουμινόχαρτο και να το διατηρήσουμε στην κατάψυξη. Έτσι με αυτή τη δόση υλικών μπορούμε να μαγειρέψουμε για δύο φορές.

           Αν δεν θέλουμε να καταψύξουμε τις ταλιατέλες μας, προχωράμε στο επόμενο στάδιο, ραντίζοντας από πάνω την κρέμα γάλακτος και κατόπιν ρίχνοντας την μπεσαμέλ που έχουμε φτιάξει.

           Ψήνουμε το φαγητό μας στους 180 βαθμούς στο αερόθερμο μέχρι να δούμε ότι η μπεσαμέλ χρυσίζει (θα πάρει περίπου στα 40 λεπτά)!

Καλή επιτυχία και καλή χρονιά!!

 



15 σχόλια:

  1. Καλή χρονιά!!!
    Μόλις είδα τον τίτλο λέω μα τι έπαθε η κοπέλα;;; μετά γέλασα πολύ!!!
    Δεν είναι ο μόνος!!!Πέρσι θα έκανα τραπέζι σε μια εξαδέλφη μου και με την οικειότητα που έχουμε της λέω τι θα θέλατε να σας μαγειρέψει ο σεφ;;; (επειδή με πειράζουν) Και η απάντηση ήταν ότι θέλεις εκτός από μακαρόνια γιατί δεν τα τρώει ο σύζυγος!!!
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειά σου Ξανθή μου!! Είσαι η πρώτη πάντα που μου απαντάς! Το ότι βρέθηκε και άλλος ένας στη γη που δεν τρώει ζυμαρικά, δεν με κάνει να νιώθω καλύτερα. Ειληκρινά, ακόμη και μετά απο 9 χρόνια, δεν μπορώ να το χωνέψω...! Μα είναι δυνατόν???? :-)
    Καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταπληκτικό το φαγητό σου!Γεια στα χέρια σου!!!Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρυσαυγή καλησπέρα και καλή χρονιά με υγεία(αν δε τα έχουμε ξαναπεί), μη σε πιάνει πανικός μπορώ να σου πώ κι εγώ άλλο ένα άτομο που δεν τρώει μακαρόνια,ο ξάδερφός μου,οπότε μέχρι τώρα έχουμε τρείς άντε να δούμε πόσους θα βρούμε ακόμα.... το φαγάκι σου τέλειο ο αδερφός μου πάντως θα το λατρέψει,φιλιά καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δυναμική εισαγωγή για τον καινούριο χρόνο και όσο κι αν θέλω να σου συμπαρασταθώ στο δράμα που ζεις!!! δεν με αφήνουν τα γέλια.
    Άσε που τρόμαξα να σε γνωρίσω με το νέο λουκ!

    Εύγε σε όλα Χρυσαυγή. Και μη σταματάς να γράφεις και να μας προσφέρεις τέτοιες συνταγές...Ας μην τρώνε και μερικοί, μερικοί.
    πφφφ! Δεν μας νοιάζει.:)))

    Τα φιλιά μου!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα Χρυσαυγούλα και καλή χρονιά και από εδώ!! Εύχομαι μόνο τα καλύτερα για το 2012!! Θα ευχηθώ να βρεις και το κουμπί του συζύγου που θα τον κάνει να αλλάξει γνώμη, αλλά φοβάμαι ότι η ευχή μου δεν θα πιάσει! Οπότε κοριτσάκι μου κουράγιο! Δεν πειράζει που δεν τρώει ζυμαρικά, έχει άλλα χαρίσματα ο καλός σου!!!
    Προσωπικά τις συγκεκριμένες ταλιατέλες θα τις έτρωγα μέχρι που να μην μπορώ να πάρω ανάσα! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελένη, σε ευχαριστώ πολύ!! Να είσαι καλά!

    Ροδάνθη, όσο αυξάνονται τα άτομα η αλήθεια είναι ότι νιώθω μια παρηγοριά!!! :-)

    Ζάμπια, το λούκ δεν είναι νέο, απλώς η προηγούμενη φωτό ήταν 2-3 χρόνια παλιότερη. Όσο για το ότι ο Δημήτρης δεν τρώει τα ζυμαρικά, μην νομίσεις ότι με πτωεί!! Φτιάχνω ωραιότατα πιάτα και είναι όλα δικά μου!!!!! χιχιχιχι

    Ερμιόνη μου στα 47 δεν αλλάζει ο άνθρωπος!! Τι να κάνουμε??? Τουλάχιστον έχω τη Νεφέλη (την 5χρονη κόρη μου), που τα λατρεύει και ελπίζω το ίδιο να γίνει και με την Κλειώ (την 9 μηνών μικρή μου).

    Φιλιά πολλά σε όλες τις φίλες που συμπαραστάθηκαν στο δράμα μου!!! χαχαχα!! Να είστε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Kαλή χρονιά Χρυσαυγη.

    Εχεις την αμέριση συμπαράστασή μου, την συμπονια μου και ότι άλλο θες. Οντως ζεις ένα δραμα!!!
    Μα είναι δυνατόν να μην τρώει μακαρόνια? ΓΙα άστον νηστικό καμιά βδομάδα...να δεις πως τα τρώει..χιχι..
    Οι ταλιατέλες σου όνειρο.. όπως μου αρέσουν...
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καημενούλα, τι τραβάς και εσύ, χιχι! Φαντάσου όμως και το αντίθετο! Κάποιοι γνωστοί σε κάθε γεύμα θέλουν ζυμαρικά!!!
    Πολύ λαχταριστό το φαγητό σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πραγματικά ζεις ένα δράμα σε καταλαβαίνω. Εμένα ο άνδρας μου ακριβώς το αντίθετο!! κάθε μέρα μπορεί να τρώει μακαρόνια, βολικό από μια πλευρά, εγώ όχι ότι δεν μου αρέσουν, αλλά τα βαριέμαι συνέχεια.
    Πέρασε από το μπλόγκ, έχει παιχνιδάκι.
    Καλή χρονιά, χρόνια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τέλειοοοοο!!!! Λατρεύω οτιδήποτε gratin και οτιδήποτε έχει μπεσαμέλ!

    ….Και μετά ήρθε το σοκ!!!!!!!!! Σιχαίνεται λέει τα ζυμαρικά. Κάθε είδους, σε κάθε μορφή, σε κάθε παρασκευή τους!

    ΕΠΑΘΑ ΣΟΚ ΕΠΙΣΗΣ!

    Τα φιλιά μου!
    Καλημέρα Χρυσαυγή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Nomizo.....o andras sou.....tha prepei na parei to vravio guiness!!!!
    :) :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι εγώ θα πρέπει να το πάρω Πέπη, που ακόμα ζω μαζί του χωρίς να μοιραζόμαστε τα ίδια φαγητά!!!! Το guiness σε μένα παρακαλώ!

      Διαγραφή
    2. Xaxaxaxa!!!!!!!!! Esena tha sou dosoyn to nobel....eirinis!!!
      ;)

      Διαγραφή
    3. Δεκτόν!! Συμβιβάζομαι με ένα ταπεινό νόμπελ!

      Διαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10