Κυριακή πρωί. Όσοι μπορούν
και θέλουν, είναι ευκαιρία να απολαύσουν ένα ξεχωριστό πρωινό. Δεν κοστίζει και
δεν χρειάζεται να αφιερώσουμε πολύ χρόνο στην κουζίνα. Εκτός από το delivery που
θα ήταν μια καλή σκέψη (χμμμ…. τώρα που το σκέφτομαι delivery για
breakfast
δεν υπάρχει στην Ελλάδα…), προτείνω να φτιάξετε μόνοι σας φρέσκα ψωμάκια για να
συνοδεύσετε το τσάι ή τον καφέ σας.
Τα scones δεν είναι ακριβώς ψωμάκια άγλυκα με την έννοια που τα
ξέρουμε εδώ στην Ελλάδα. Είναι ημίγλυκα μικρά «ψωμάκια» τα οποία συνηθίζονται
στην Σκωτία ως συνοδευτικό του τσαγιού. Τα κόβουμε στη μέση και τα αλείφουμε με
βούτυρο, με ξινόκρεμα, με μαρμελάδα ή τα συνοδεύουμε με τυριά. Προσοχή!
Καταναλώνονται αυθημερόν. Την επόμενη μέρα τρίβονται πάρα πολύ και
μπαγιατεύουν. Άλλωστε η δόση που σας δίνω είναι μικρή. Είναι μονάχα αυτά που βλέπετε στη φωτογραφία!!
SCONES / ΣΚΩΤΣΕΖΙΚΑ
«ΨΩΜΑΚΙΑ»
Υλικά:
1) 270
γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2) ½
κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3) 1
κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
4) 40
γραμμάρια ζάχαρη
5) 50
γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό, τεμαχισμένο σε κύβους
6) 150
γραμμάρια γάλα φρέσκο
7) 1
αυγό ελαφρώς χτυπημένο
Διαδικασία:
Σε ένα μπολ
ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα κυβάκια του βουτύρου και «τρίβουμε» το μείγμα με τα χέρια μας
μέχρι να θυμίζει ψίχουλα ψωμιού.
Στη
συνέχεια προσθέτουμε σιγά – σιγά το γάλα ζυμώνοντας παράλληλα με το χέρι. Η
ζύμη είναι έτοιμη όταν είναι μαλακή, αλλά όχι πολύ λεία. Προθερμαίνουμε το
φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου.
Κατόπιν
παίρνουμε μπαλάκια από τη ζύμη στο μέγεθος ενός μεγάλου καρυδιού, τα πλάθουμε
στρογγυλά και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί που το έχουμε καλύψει με αντικολλητικό
χαρτί ψησίματος. Μόλις γεμίσουμε το ταψί με τα μπαλάκια, αρχίζουμε ένα – ένα
και τα πατάμε ελαφρώς με τα δάχτυλά μας, να γίνουν λίγο πλακέ.
Σε ένα
μικρό μπολάκι χτυπάμε με ένα πιρούνι το αυγό, έτσι όπως όταν φτιάχνουμε ομελέτα
και με ένα πινέλο αλείφουμε τα ψωμάκια μας.
Τα ψήνουμε για
15-20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Μόλις είναι έτοιμα, βγάζουμε τα
ψωμάκια από το φούρνο και τα ακουμπάμε σε μια σχάρα να κρυώσουν.
Καλή επιτυχία!!
ta scones mporoun na katanalothoun afoba kai tin epomeni mera - no worries at all
ΑπάντησηΔιαγραφήepisis mporoume na baloume kai tiri sti zimi, i stafides, i kommatia sokolatas, i coconut, genika oti mas aresei mporei na mpei sta scones :) peri orekseos pou leme :D
kisses from Scotland ;)
http://froghall-jewelleries.blogspot.co.uk/2012/10/giveaway.html
Καλησπέρα,
ΔιαγραφήΤα scones, τα έφτιαξα και παρόλο που ήταν λίγα σε ποσότητα περίσσεψαν μερικά και για την επόμενη μέρα. Δεν ήταν όμως τόσο αφράτα και φρέσκα. Όχι ότι δεν τρωγόντουσαν, αλλά τριβόντουσαν κιόλας. Γι΄αυτό και είναι καλύτερο να καταναλώνονται αυθημερόν.
Όσο για τις παραλλαγές τους, είναι όντως πολλές και ποικίλες. Τόσο σε αλμυρές εκδοχές, όσο και σε γλυκές.
Φιλιά από Ελλάδα!!
Πόσο μ' αρέσουν τα scones!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά ....δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να τα φτιάξω...
Μάλλον ήρθε η ώρα!!!
Τι όμορφα που σου έγιναν!!!
Δεν είναι τίποτα Πέπη μου.
ΔιαγραφήΜην το σκέφτεσαι.
Εύκολα και γρήγορα γίνονται και τρώγονται!!
Φιλιά!
Καλά με τρέλανες! Θα τα δοκιμάσω οπωσδήποτε!! Τα λάτρεψα και μου θύμισαν τα μπριός της Ιταλίας!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια ιδέα για κυριακάτικο πρωινό, μπράβο!
Γειά σου Λίτσα μου που μπήκες ενθουσιώδης στην παρέα!
ΔιαγραφήΕίναι νόστιμα τα άτιμα και γλυκούτσικα.
Φτιάξ΄τα και θα με θυμηθείς. Θα τα φάνε και τα μικρά σου!
Χρυσαυγή μου, πολύ ωραίο Κυριακάτικο πρωϊνό έφτιαξες! Αγαπώ τα "ημίγλυκα" όπως λες ψωμάκια, και για να καταλάβεις, είναι μία από τις 12 συνταγές που έβαλα στο ημερολόγιο "Γλυκά και Ιστορίες 2013" που ετοιμάζω, παρμένα από την Ιρλανδία. Θα τα κεραστώ ευχαρίστως και γεια στα χεράκια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα βγάλεις ημερολόγιο ??? Ω, τι όμορφα!!!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο!! Φιλιά!
Μου αρεσουν που ειναι ετσι μικρουλικα. Θα μπορω να τα δινω στον αντρα μου να τα παιρνει μαζι του τις μερες που δεν γυριζει το μεσημερι σπιτι!Φιλακια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, είναι μικρά και τρώγονται εύκολα!
ΔιαγραφήΔύο τέτοια μαζί με το τσάι ή τον καφέ είναι ότι πρέπει.
Εύχομαι να του αρέσουν!
Φιλιά πολλά!!!
Για το αυρινό πρωϊνό της Δευτέρας έχει μείνει τίποτε; Γιατί το σημερινό το Κυριακάτικο πάει δεν το προλάβαμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠανέμορφα με την μαρμελαδίτσα τους καλή μου Χρυσαυγή.
Πηνελόπη μου, λιγοστά ήταν, τι να προλάβεις?
ΔιαγραφήΚάνε υπομονή μέχρι την επόμενη Κυριακή που θα τα ξαναφτιάξω.
Σε ευχαριστώ Πηνελοπάρα μου!!
Σε φιλώ πολύ!
Πολύ θα μου άρεσε να είχα ένα ημίγλυκο, αφράτο και λαχταριστό ψωμάκι το πρωί, σαν το δικό σου! Βέβαια δεν θα με πείραζε καθόλου να το είχα και Δευτεριάτικα!!! Ζητάω πολλά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη πρόταση, Χρυσαυγή μου.
Φιλάκια.
Ελένη μου, μακάρι να ζητούσες πολλά!
ΔιαγραφήΕίναι δυνατόν? Έτσι είναι τα πολλά???
Από ψωμάκια άλλο τίποτα. Φτιάξ΄τα Κυριακή για να τα έχεις έτοιμα τη Δευτέρα!!
Φιλιά πολλά, καλή εβδομάδα!
Yπέροχα τα scones σου Χρυσαυγή μου ...φαντάζομαι απολαύσατε πρωινό!!! Υπέροχα!!! Γεια στα χέρια σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ Κική μου!
ΔιαγραφήΚαλή σου εβδομάδα!
Όμορφα και νόστιμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία ιδέα για γρήγορα ψωμάκια Κυριακάτικου πρωινού, είτε αλμυρά, είτε γλυκά.
Τα ξέρω με μπόλικο τριμμένο τυρί μέσα, αλλά και η ημίγλυκη εκδοχή σου Χρυσαυγή μου είναι εξαιρετική!
Scones αλειμμένα με κατσικίσιο φρέσκο τυρί και με μαρμελάδα τα δικά μου, πλιιιιζζζζ!
Z.
Ζαμπία μου και με τυρί και με πολλά άλλα μπορούμε να τα φτιάξουμε.
ΔιαγραφήΣήμερα θα αρκεστούμε στην απλή και ταπεινή τους εκδοχή. Σκέτα, ελαφρώς γλυκά, αν και βέβαια απ΄ ότι βλέπω εσύ το δικό σου το θες ενησχυμένο, ε??? Εφτασεεεεεεε!!!!
Πολύ μου αρέσουν τα scones και τα δίκά σου φαίνονται τόσο λαχταριστά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι δε σου ξαναλέω πια πόσο μου αρέσουν οι φωτογραφίες σου:)
Μαρία μου σε υπέρ ευχαριστώ!! Και για τα scones και για τις φωτογραφίες!!!
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά!! Φιλιά!
Κοίτα που τα βλέπω Κυριακή βράδυ! Βέβαια δεν έχω και κόλλημα..και για Τρίτη Τετάρτη να τα δοκιμάσω μια χαρά θα είναι! Μπράβο σου που μας έδωσες μικρή δόση, είναι πάντα πιο πρακτική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αλήθεια είναι Βέρα μου ότι και εγώ στα πάντα προτιμώ τις μικρές δόσεις στις συνταγές. Σίγουρα είναι ποιο πρακτικές. Παρόλα αυτά δεν είναι πάντα εφικτό, μιας και οι παραδοσιακές συνταγές που έχουμε από μαμάδες, γιαγιάδες κλπ είναι πάντα σε τεράστιες δόσεις. Ετσι τα έφτιαχναν τότε.
ΔιαγραφήΤα scones είναι πολύ νόστιμα... Δοκίμασέ τα κι ας μην είναι Κυριακή!!
Φιλιά!
Υπέροχα και εύκολα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο επόμενο Σαβ/κο θα λάβουν θέση στην κουζίνα μου.
Φιλιά
Νοτούλα αν τα φτιάξεις πες μου εντυπώσεις!!
ΔιαγραφήΣε φιλώ!!! Καλή σου εβδομάδα!
Τα συγκεκριμένα ψωμάκια είναι εξαιρετικά για το πρωινό μας και όχι μόνο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι εύκολα, πολύ νόστιμα, επιδέχονται πολλές παραλλαγές και έχουν μηδενικό χρόνο αναμονής!
Όμορφα και αφράτα έγιναν τα δικά σου Χρυσαυγή μου!
Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα εύχομαι!
Συμφωνώ απόλυτα Ερμιόνη μου. Δίνω απλά την βασική τους συνταγή και οι παραλλαγές είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθενός.
ΔιαγραφήΌσο για την ευκολία τους, ναι, είναι το μεγάλο τους ατού!
Φιλιά και σε σένα κορίτσι!!!
Δεν τα έχω δοκιμάσει, αλλά φαίνονται πολύ ωραία! Έχω και μαρμελαδίτσα, οπότε θα είναι ότι πρέπει για να συνοδεύσουν τον καφέ μου! (τσαγάκι δεν πίνω) :) Φαίνονται πολύ εύκολα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα και καλό μεσημέρι Χρυσαυγή!
Γειά σου Selcouth!! Δοκίμασέ τα όποτε βρεις το χρόνο. Πραγματικά αξίζουν.
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά και σε ευχαριστώ για το σχόλιο!!
Τέλεια τα scones σου Χρυσαυγή, εγώ ένα με λευκό τυράκι μέλι και σουσάμι γιαμ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτα τα scones μου ξεφυγαν.... Αγαπαω τα ημιγλυκα ψωμακια γιατι αφηνουν μεγαλα περιθωρια για τα συνοδευτικα τους...
ΑπάντησηΔιαγραφήΖηλεψα και το καρω φλιτζανι!
Καλη εβδομαδα!
Αργησα και δεν έμεινε τίποτα :(
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία ψωμάκια Χρυσαυγή μου. Τα κάνω κι εγώ κι έχεις δίκιο είναι να τα φας εκείνη την στιγμή. Την επόμενη μέρα δεν είναι και τόσο αφράτα, αν και τρώγονται. Αλλά τα προτιμώ ζεστά ζεστά.
Φιλιά πολλά :)
Χρυσαυγη μου τι ωραια ιδεα!!Μου αρεσει πολύ η προετασια του πρωινου τα Σαβ/κα και η αλήθεια ειναι οτι αφιερωνω χρόνο αλλα την ιδεα για χειροποίητα σπιτικα ψωμακια δεν την ειχα σκεφτει ως τωρα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαινονται νοστιμα κι αν γλυκιζουν κιολας ειναι οτι πρεπει για τα μικρα!!
Φιλια πολλά!!
νοστιμιες και λαχταριστες λιχουδιες βλεπω μπραβο σε περιμενω στο σπιτακι μου να τα λεμε και απο εκει
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα τι όμορφη και εύκολη ιδέα για πρωινό! Δεν τα είχα ξαναδεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣούπερ Χρυσαυγή. Θα τα δοκιμάσω το ΣΚ.
Οτι πρέπει για πρωινο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌ,τι πρέπει για πρωινό ή σνακ!
ΑπάντησηΔιαγραφήεδώ και καιρό λέω θα τα φτιαξω....πού θα παει....
ΑπάντησηΔιαγραφή