4 Νοεμβρίου 2012

Scones / Σκωτσέζικα "ψωμάκια"





Κυριακή πρωί. Όσοι μπορούν και θέλουν, είναι ευκαιρία να απολαύσουν ένα ξεχωριστό πρωινό. Δεν κοστίζει και δεν χρειάζεται να αφιερώσουμε πολύ χρόνο στην κουζίνα. Εκτός από το delivery που θα ήταν μια καλή σκέψη (χμμμ…. τώρα που το σκέφτομαι delivery για breakfast δεν υπάρχει στην Ελλάδα…), προτείνω να φτιάξετε μόνοι σας φρέσκα ψωμάκια για να συνοδεύσετε το τσάι ή τον καφέ σας. 


Τα scones  δεν είναι ακριβώς ψωμάκια άγλυκα με την έννοια που τα ξέρουμε εδώ στην Ελλάδα. Είναι ημίγλυκα μικρά «ψωμάκια» τα οποία συνηθίζονται στην Σκωτία ως συνοδευτικό του τσαγιού. Τα κόβουμε στη μέση και τα αλείφουμε με βούτυρο, με ξινόκρεμα, με μαρμελάδα ή τα συνοδεύουμε με τυριά. Προσοχή! Καταναλώνονται αυθημερόν. Την επόμενη μέρα τρίβονται πάρα πολύ και μπαγιατεύουν. Άλλωστε η δόση που σας δίνω είναι μικρή. Είναι μονάχα αυτά που βλέπετε στη φωτογραφία!!



SCONES / ΣΚΩΤΣΕΖΙΚΑ «ΨΩΜΑΚΙΑ»

Υλικά: 

    1)   270 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    2)   ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
    3)   1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
    4)   40 γραμμάρια ζάχαρη
    5)   50 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό, τεμαχισμένο σε κύβους
    6)   150 γραμμάρια γάλα φρέσκο
    7)   1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο 


 
Διαδικασία: 

        Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα κυβάκια του βουτύρου και «τρίβουμε» το μείγμα με τα χέρια μας μέχρι να θυμίζει ψίχουλα ψωμιού. 

        Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά – σιγά το γάλα ζυμώνοντας παράλληλα με το χέρι. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν είναι μαλακή, αλλά όχι πολύ λεία. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου.

        Κατόπιν παίρνουμε μπαλάκια από τη ζύμη στο μέγεθος ενός μεγάλου καρυδιού, τα πλάθουμε στρογγυλά και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί που το έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Μόλις γεμίσουμε το ταψί με τα μπαλάκια, αρχίζουμε ένα – ένα και τα πατάμε ελαφρώς με τα δάχτυλά μας, να γίνουν λίγο πλακέ. 

        Σε ένα μικρό μπολάκι χτυπάμε με ένα πιρούνι το αυγό, έτσι όπως όταν φτιάχνουμε ομελέτα και με ένα πινέλο αλείφουμε τα ψωμάκια μας. 

        Τα ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Μόλις είναι έτοιμα, βγάζουμε τα ψωμάκια από το φούρνο και τα ακουμπάμε σε μια σχάρα να κρυώσουν.

Καλή επιτυχία!! 




37 σχόλια:

  1. ta scones mporoun na katanalothoun afoba kai tin epomeni mera - no worries at all

    episis mporoume na baloume kai tiri sti zimi, i stafides, i kommatia sokolatas, i coconut, genika oti mas aresei mporei na mpei sta scones :) peri orekseos pou leme :D

    kisses from Scotland ;)

    http://froghall-jewelleries.blogspot.co.uk/2012/10/giveaway.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,

      Τα scones, τα έφτιαξα και παρόλο που ήταν λίγα σε ποσότητα περίσσεψαν μερικά και για την επόμενη μέρα. Δεν ήταν όμως τόσο αφράτα και φρέσκα. Όχι ότι δεν τρωγόντουσαν, αλλά τριβόντουσαν κιόλας. Γι΄αυτό και είναι καλύτερο να καταναλώνονται αυθημερόν.

      Όσο για τις παραλλαγές τους, είναι όντως πολλές και ποικίλες. Τόσο σε αλμυρές εκδοχές, όσο και σε γλυκές.

      Φιλιά από Ελλάδα!!

      Διαγραφή
  2. Πόσο μ' αρέσουν τα scones!!!
    Αλλά ....δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να τα φτιάξω...
    Μάλλον ήρθε η ώρα!!!
    Τι όμορφα που σου έγιναν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι τίποτα Πέπη μου.
      Μην το σκέφτεσαι.
      Εύκολα και γρήγορα γίνονται και τρώγονται!!

      Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Καλά με τρέλανες! Θα τα δοκιμάσω οπωσδήποτε!! Τα λάτρεψα και μου θύμισαν τα μπριός της Ιταλίας!!
    Τέλεια ιδέα για κυριακάτικο πρωινό, μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Λίτσα μου που μπήκες ενθουσιώδης στην παρέα!
      Είναι νόστιμα τα άτιμα και γλυκούτσικα.
      Φτιάξ΄τα και θα με θυμηθείς. Θα τα φάνε και τα μικρά σου!

      Διαγραφή
  4. Χρυσαυγή μου, πολύ ωραίο Κυριακάτικο πρωϊνό έφτιαξες! Αγαπώ τα "ημίγλυκα" όπως λες ψωμάκια, και για να καταλάβεις, είναι μία από τις 12 συνταγές που έβαλα στο ημερολόγιο "Γλυκά και Ιστορίες 2013" που ετοιμάζω, παρμένα από την Ιρλανδία. Θα τα κεραστώ ευχαρίστως και γεια στα χεράκια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα βγάλεις ημερολόγιο ??? Ω, τι όμορφα!!!

      Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο!! Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Μου αρεσουν που ειναι ετσι μικρουλικα. Θα μπορω να τα δινω στον αντρα μου να τα παιρνει μαζι του τις μερες που δεν γυριζει το μεσημερι σπιτι!Φιλακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, είναι μικρά και τρώγονται εύκολα!
      Δύο τέτοια μαζί με το τσάι ή τον καφέ είναι ότι πρέπει.
      Εύχομαι να του αρέσουν!

      Φιλιά πολλά!!!

      Διαγραφή
  6. Για το αυρινό πρωϊνό της Δευτέρας έχει μείνει τίποτε; Γιατί το σημερινό το Κυριακάτικο πάει δεν το προλάβαμε!
    Πανέμορφα με την μαρμελαδίτσα τους καλή μου Χρυσαυγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελόπη μου, λιγοστά ήταν, τι να προλάβεις?
      Κάνε υπομονή μέχρι την επόμενη Κυριακή που θα τα ξαναφτιάξω.

      Σε ευχαριστώ Πηνελοπάρα μου!!
      Σε φιλώ πολύ!

      Διαγραφή
  7. Πολύ θα μου άρεσε να είχα ένα ημίγλυκο, αφράτο και λαχταριστό ψωμάκι το πρωί, σαν το δικό σου! Βέβαια δεν θα με πείραζε καθόλου να το είχα και Δευτεριάτικα!!! Ζητάω πολλά;
    Υπέροχη πρόταση, Χρυσαυγή μου.
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου, μακάρι να ζητούσες πολλά!
      Είναι δυνατόν? Έτσι είναι τα πολλά???

      Από ψωμάκια άλλο τίποτα. Φτιάξ΄τα Κυριακή για να τα έχεις έτοιμα τη Δευτέρα!!

      Φιλιά πολλά, καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  8. Yπέροχα τα scones σου Χρυσαυγή μου ...φαντάζομαι απολαύσατε πρωινό!!! Υπέροχα!!! Γεια στα χέρια σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όμορφα και νόστιμα!
    Ωραία ιδέα για γρήγορα ψωμάκια Κυριακάτικου πρωινού, είτε αλμυρά, είτε γλυκά.
    Τα ξέρω με μπόλικο τριμμένο τυρί μέσα, αλλά και η ημίγλυκη εκδοχή σου Χρυσαυγή μου είναι εξαιρετική!

    Scones αλειμμένα με κατσικίσιο φρέσκο τυρί και με μαρμελάδα τα δικά μου, πλιιιιζζζζ!

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζαμπία μου και με τυρί και με πολλά άλλα μπορούμε να τα φτιάξουμε.
      Σήμερα θα αρκεστούμε στην απλή και ταπεινή τους εκδοχή. Σκέτα, ελαφρώς γλυκά, αν και βέβαια απ΄ ότι βλέπω εσύ το δικό σου το θες ενησχυμένο, ε??? Εφτασεεεεεεε!!!!

      Διαγραφή
  10. Πολύ μου αρέσουν τα scones και τα δίκά σου φαίνονται τόσο λαχταριστά!!!
    Και δε σου ξαναλέω πια πόσο μου αρέσουν οι φωτογραφίες σου:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου σε υπέρ ευχαριστώ!! Και για τα scones και για τις φωτογραφίες!!!

      Να είσαι καλά!! Φιλιά!

      Διαγραφή
  11. Κοίτα που τα βλέπω Κυριακή βράδυ! Βέβαια δεν έχω και κόλλημα..και για Τρίτη Τετάρτη να τα δοκιμάσω μια χαρά θα είναι! Μπράβο σου που μας έδωσες μικρή δόση, είναι πάντα πιο πρακτική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι Βέρα μου ότι και εγώ στα πάντα προτιμώ τις μικρές δόσεις στις συνταγές. Σίγουρα είναι ποιο πρακτικές. Παρόλα αυτά δεν είναι πάντα εφικτό, μιας και οι παραδοσιακές συνταγές που έχουμε από μαμάδες, γιαγιάδες κλπ είναι πάντα σε τεράστιες δόσεις. Ετσι τα έφτιαχναν τότε.

      Τα scones είναι πολύ νόστιμα... Δοκίμασέ τα κι ας μην είναι Κυριακή!!

      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Υπέροχα και εύκολα.
    Το επόμενο Σαβ/κο θα λάβουν θέση στην κουζίνα μου.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νοτούλα αν τα φτιάξεις πες μου εντυπώσεις!!

      Σε φιλώ!!! Καλή σου εβδομάδα!

      Διαγραφή
  13. Τα συγκεκριμένα ψωμάκια είναι εξαιρετικά για το πρωινό μας και όχι μόνο!
    Είναι εύκολα, πολύ νόστιμα, επιδέχονται πολλές παραλλαγές και έχουν μηδενικό χρόνο αναμονής!
    Όμορφα και αφράτα έγιναν τα δικά σου Χρυσαυγή μου!
    Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα Ερμιόνη μου. Δίνω απλά την βασική τους συνταγή και οι παραλλαγές είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθενός.
      Όσο για την ευκολία τους, ναι, είναι το μεγάλο τους ατού!

      Φιλιά και σε σένα κορίτσι!!!

      Διαγραφή
  14. Δεν τα έχω δοκιμάσει, αλλά φαίνονται πολύ ωραία! Έχω και μαρμελαδίτσα, οπότε θα είναι ότι πρέπει για να συνοδεύσουν τον καφέ μου! (τσαγάκι δεν πίνω) :) Φαίνονται πολύ εύκολα!
    Καλή εβδομάδα και καλό μεσημέρι Χρυσαυγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Selcouth!! Δοκίμασέ τα όποτε βρεις το χρόνο. Πραγματικά αξίζουν.

      Φιλιά πολλά και σε ευχαριστώ για το σχόλιο!!

      Διαγραφή
  15. Τέλεια τα scones σου Χρυσαυγή, εγώ ένα με λευκό τυράκι μέλι και σουσάμι γιαμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αυτα τα scones μου ξεφυγαν.... Αγαπαω τα ημιγλυκα ψωμακια γιατι αφηνουν μεγαλα περιθωρια για τα συνοδευτικα τους...
    Ζηλεψα και το καρω φλιτζανι!
    Καλη εβδομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αργησα και δεν έμεινε τίποτα :(

    Πολύ ωραία ψωμάκια Χρυσαυγή μου. Τα κάνω κι εγώ κι έχεις δίκιο είναι να τα φας εκείνη την στιγμή. Την επόμενη μέρα δεν είναι και τόσο αφράτα, αν και τρώγονται. Αλλά τα προτιμώ ζεστά ζεστά.

    Φιλιά πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χρυσαυγη μου τι ωραια ιδεα!!Μου αρεσει πολύ η προετασια του πρωινου τα Σαβ/κα και η αλήθεια ειναι οτι αφιερωνω χρόνο αλλα την ιδεα για χειροποίητα σπιτικα ψωμακια δεν την ειχα σκεφτει ως τωρα!!
    Φαινονται νοστιμα κι αν γλυκιζουν κιολας ειναι οτι πρεπει για τα μικρα!!
    Φιλια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. νοστιμιες και λαχταριστες λιχουδιες βλεπω μπραβο σε περιμενω στο σπιτακι μου να τα λεμε και απο εκει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μα τι όμορφη και εύκολη ιδέα για πρωινό! Δεν τα είχα ξαναδεί.
    Σούπερ Χρυσαυγή. Θα τα δοκιμάσω το ΣΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. εδώ και καιρό λέω θα τα φτιαξω....πού θα παει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10