13 Ιανουαρίου 2014

Μπρουσκέτα με παστουρμά, γραβιέρα και τηγανητό αυγό





Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Έκανα στοχοθέτηση που λέτε, με την έναρξη της νέας χρονιάς. Δεν βαρέθηκα τόσα χρόνια να μην τηρώ ούτε έναν στόχο.  Δέν κουράστηκα ακόμα να γράφω σε καινούρια τετράδια που μετά θα αποθηκεύσω εκεί που δεν θα θυμάμαι πια, τα πράγματα που θέλω να κάνω. Λέω πως είμαι συνεπείς με τους άλλους, μα όχι με τον εαυτό μου.



"Take it as it comes"... έλεγε σε ένα τραγούδι ο Jim Morrison τότε που τα "έσπαγα" στην εφηβεία και αποφασίζω τώρα, που την περνάω πάλι ξώφαλτσα, να το ακολουθήσω. Νομίζω ότι μόνο σε αυτό θα είμαι συνεπής, άντε και σε κανά δύο πραγματάκια ακόμα...

Το ένα σίγουρα θα είναι το blog. Μία συνταγή κάθε Δευτέρα! Αυτός είναι ο στόχος για το 2014. Ξεκινώ με μπρουσκέτα, εύκολη, γρήγορη και τόσο πλούσια στη γεύση, να πάρει μέρος σε ένα οργειώδες brunch ή σε κάποιο γεμάτο τύψεις βραδυνό γεύμα μπροστά στην tv!

Αν αγοράσετε παστουρμά για κάποια συνταγή πάρτε λίγο παραπάνω και δοκιμάστε την. Μην το παραλείψετε, καθώς θα ενθουσιαστείτε από τη δυνατή γεύση της.

Βέβαια ο παστουρμάς έχει και τα μειονεκτήματά του... δυσοσμία που κρατάει αρκετές  μέρες και μας φέρνει σε αμηχανία. Παρόλα αυτά αν επιλέξετε μια περίοδο που βολεύει (πχ. απομόνωση στο Άγιον Όρος για διαλογισμό και αυτογνωσία), αξίζει να τον απολαύσετε. Ειδικά σε αυτόν το συνδυασμό με το ζυμωτό ψωμί, το τηγανητό αυγό και τη γραβιέρα, που και Άγιο μπορεί να κολάσει!




ΜΠΡΟΥΣΚΕΤΑ ΜΕ ΠΑΣΤΟΥΡΜΑ, ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΓΑΝΗΤΟ ΑΥΓΟ


Υλικά: 

     1)      Μια πολύ μεγάλη φέτα ζυμωτού με προζύμι κατά προτίμηση ψωμιού
     2)      3 φέτες παστουρμά
     3)      2-3 φέτες λεπτές γραβιέρα
     4)       1 αυγό
     5)      Λίγο λάδι
     6)      Αλάτι
     7)      Πιπέρι
     8)      Τοματίνια για το σερβίρισμα
     9)      Λίγη ρίγανη 



Μέθοδος: 

                Βάζουμε την φέτα του ψωμιού στο γκριλ του φούρνου ή στην τοστιέρα για να φρυγανιστεί ελαφρώς, περίπου 1-2 λεπτά. Όταν είναι έτοιμη την βγάζουμε από το φούρνο και την ραντίζουμε με ελάχιστο λάδι από τη μία μεριά. Απλώνουμε τις φέτες του παστουρμά και από πάνω τη γραβιέρα. Την ξαναβάζουμε στο γκριλ μέχρι να λιώσει το τυρί. 

                Όσο η μπρουσκέτα είναι στο γκριλ εμείς τηγανίζουμε το αυγό σε ένα αντικολλητικό τηγάνι στο οποίο έχουμε ρίξει λίγο λάδι. Το τηγανίζουμε όπως το επιθυμούμε, μελάτο ή σφιχτό.  

                Όταν η μπρουσκέτα είναι έτοιμη την βγάζουμε από το γκριλ και τοποθετούμε πάνω της το αυγό. Πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλάτι (γιατί και η γραβιέρα και ο παστουρμάς  έχουν πολύ αλάτι) και αρκετό πιπέρι. 

                Σερβίρουμε απαραιτήτως με τοματίνια πασπαλισμένα με αλάτι και ρίγανη για να δροσίσουν αυτό το επιβαρυμένο σε λιπαρά πιάτο.


Καλή επιτυχία!!!


Την μπρουσκέτα έφτιαξε η Πέπη από το Pepi's Kitchen, αντικαθιστώντας τον παστουρμά με καβουρμά και όπως είπε έγινε τέλεια!!!!!!!! Δοκιμάστε την κι έτσι!!!! 



35 σχόλια:

  1. Τι μπρουσκέτα είναι αυτή μάνα μου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Τέτοια κόλπα θα μας κάνεις κάθε Δευτέρα????????????
    Η εύκολη εκδοχή του πεινιρλί με παστουρμά και αυγό!!!
    Πω πω....ΤΟ ΘΕΛΩ ΤΩΡΑ!!!!!
    Ξεκινήσαμε δυναμικά!!! Γουστάρω!!!
    Άσε που έχω πεθάνει στα γέλια με το πρόλογο!!! Ωραία τα γράφεις!!!
    Καλημέρα όλη μέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήμουν σίγουρη ότι εσύ θα την λάτρευες.
      Ξέρω ότι με τον παστουρμά είστε στενά συνδεδεμένοι με δεσμούς αγάπης!

      Φτιάξ΄την λοιπόν άμεσα να μου πεις τη γνώμη σου.
      Περιμένω!

      Φιλιάααααααααααα!

      Διαγραφή
    2. ΚΟΛΑΣΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗ
      Δυστυχώς δε βρήκα παστουρμά,,,,γκρρρ και πήρα καβουρμά!!!
      Τέλειο σου λέω!!!!!!!!!!!!!! Μπράβο!!!

      Διαγραφή
    3. Αντε... την επόμενη με παστουρμά σε μένα!!!
      I promise!!!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Χρυσαυγή μου! Τι ωραία συνταγή είναι αυτή! Μου αρέσει ο παστουρμάς με όλα τα μειονεκτήματα του!
    Καλή εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου και σένα Μαρία μου!
      Και εμένα μου αρέσει πολύ.
      Τα έχει τα μειονεκτήματά του δυστυχώς, μα δεν μπορώ να του αντισταθώ ούτε εγώ.
      Μπορείς μαζί του να κάνεις θαύματα. Για πολύ μερακλίδικους μεζέδες!

      Καλή σου εβδομάδα!
      Τα φιλιά μου!

      Διαγραφή
  3. Αυτή είναι η πιο μερακλίδικη μπρουσκέτα που έχω δει! Αν υπήρχε στο μενού κανενός μεζεδοπωλείου πιστεύω πως θα έκανε θραύση! Θα τη δοκίμαζα ακόμα και με το αβγό το οποίο δεν πολυσυμπαθώ, ο συνδυασμός των υλικών μου φαίνεται εκρηκτικός!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Dark!! Καλώς την, πιάσε μπύρα και κάτσε!
      Χμ... χωρίς αυγό τηγανητό χάνει τα μισά της λιπαρά!
      Κρίμα δεν είναι???
      Είπαμε να το κάνουμε σωστά το όργιο!!!!

      Φιλιάαα

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!Όντως η μπρουσκέτα σου είναι όλα τα λεφτά!Κανονικότατο πρωινό ή δεκατιανό παραδοσιακό-ελληνικό!Τέλειο!!Και ξεχνάς ότι έχει και παστουρμά! Καλή μας όρεξη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέχασε τον παστουρμά και αφέσου στην γεύση της Πολυτίμη, με το όμορφο και σπάνιο όνομα!!!!
      Σε ευχαριστώ πολύ!!
      Σου στέλνω τα φιλιά μου και σε καλοσωρίζω στο μπλόγκ!!

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ πολύ !!!Πάντα τέτοια!!

      Διαγραφή
  5. Από τη φωτογραφία κόλλησα! Έλα όμως που με τον παστουρμά δεν έχω καλές σχέσεις.
    Θα βάλω κάποια άλλο αλλαντικό στη θέση του ελπίζω να με συγχωρέσεις!!
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, Ξανθή, κι εγώ που νόμιζα ότι εσύ θα τον έτρωγες τον παστουρμά...
      Βάλε κάποιο άλλο αλαντικό μακράς ωρίμανσης και δεν θα απογοητευτείς.
      Ηδη η Πέπη το δοκίμασε με καβουρμά και είπε ότι της άρεσε πολύ!
      Καλή σου εβδομάδα!!!!!!!

      Διαγραφή
  6. Όλα σε ένα!
    Απλά εκπληκτικό ως σύλληψη αλλά και εκτέλεση!

    Με πόσα χορταίνω; Ή τέλος πάντων πόσα διακαιούμαι;

    :) Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το αυγό μάτι...πολύ επιθετικά με κοιτάζει...μην πιάσω πιρούνι, πες του!
    :) Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνε στην άκρη Ζ. .....το είδα πριν από σένα!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
    2. Μου αρέσει, μου αρέσει πάρα πολύ το κέφι σας, κορίτσια! Σας φιλώ!

      Διαγραφή
    3. Μα τι ωραία και πρωτότυπη σύλληψη! Έχω παστουρμά και ζυμωτό ψωμί και θα τη δοκιμάσω.
      Σε εμπιστεύομαι απόλυτα, Χρυσαυγή μου!
      Την αγ'απη μου και πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
    4. χαχαχα Κορίτσια πέσατε όλες μαζί και σε ποιάν να πρωτοαπαντήσω?

      Ζαμπία, σε ευχαριστώ για την σύλληψη... ήταν από τον παστουρμά που περίσσεψε από εκείνη την παστουρμαδόπιτα που είχατε φάει πέρσι αν θυμάσαι στο σπίτι μου... τι σου λέω τώρα, ε??? Από τότε έχουν φτιαχτεί αυτές οι μπρουσκέτες και περίμεναν υπομονετικά να δημοσιευτούν!!!
      Με μία χορταίνεις!!! Trust me σου λέω!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Κοριτσάκι εσύ από κάτω πάρε τον καβουρμά σου ή παστουρμά (ότι βρεις διαθέσιμο στο σούπερ μάρκετ) και έλα να τηγανίσομε αυγά !! Εχει για όλους. Φρέσκα από κότες σπιτικές! Μην τσακώνεστε! Αμαρτία είναι!!

      Ελένη μου, Χαίρομαι που σου άρεσε τόσο πολύ και που με τιμάς με την εμπιστοσύνη σου. Δοκίμασέ την μπρουσκέτα και δεν θα χάσεις. Καθαρά χωριάτικη γεύση και πολύ ιδιαίτερη! Όσο για τις κοκορομαχίες ποιο πάνω με τα πιρούνια.... νομίζω ότι τσακώνονται οι κυρίες σε ξένο αχυρώνα! Εχει μπρουσκέτες για όλες μας!!
      Κοπιάστε παρακαλώ!!!!!!!!!

      Φιλιά σε όοοοοολες!!

      Διαγραφή
    5. Μια χαρά θυμάμαι....Θέλω ξανά και παστουρμαδόπιτααααααααααααααα

      Z.

      Διαγραφή
  8. Aπό μικρό παιδί τάζω.Στους γονείς μου,στους δασκάλους μου,στα θεία.στη ζωή,στην μοίρα μου.Να γίνω καλύτερη κόρη,καλύτερη μαθήτρια,περισσότερο πιστή,περισσότερο λεπτή,περισσότερο φίλη,περισσότερο δυνατή,να γίνω καλύτερος άνθρωπος.Έταζα και κρυφοτάζω ακόμα,για να καλοπιάσω όλες αυτές τις δυνάμεις που με κάνουν να φαίνομαι αδύναμη και αναξιόπιστη.Κάνω νοητές θυσίες και αυθυποβάλλομαι σε σκληρά φανταστικά βασανιστήρια,γιατί έτσι πιστεύω ότι θα εξευμενίσω τον άναρχο κόσμο του αρνητισμού,θα χαϊδέψω τον σκοταδισμό των προβλημάτων και θα νικήσω επιτέλους τις λύπες και τα προβλήματα.Υπόσχομαι και τάζω.Ξεχνώ και παρακούω.Λέω και ξελέω.Γιατί έτσι είναι η φύση του ανθρώπου.Στις μεγάλες αποφάσεις να κάνει πέρα.Και τις μικρές, να τις μετακινεί χρονικά.
    Μία φορά μόνο είχα την ευτολμία να τηρήσω υπόσχεση που έδωσα στον εαυτό μου.Θέμα τιμής και τίποτε άλλο.
    Όσο για τις υποσχέσεις που δίνω στους άλλους,εκεί προσέχω πολύ.Διότι το να εκθέσεις τον εαυτό σου στον εαυτό σου...εεε δεν είναι και τόσο σοβαρό.Η συνείδησή σου σε αυτομουτζώνει και ...τέλειωσε!Στους συνανθρώπους σου .όμως??????Εκεί είναι που πρέπει να λειτουργεί η ευταξία της συνείδησης υπερωρίες και η ευπρέπεια του χαρακτήρα να δίνει παραδειγματική συμπεριφορά.
    Γι΄αυτό πρόσεχε τι υπόσχεσαι Χρυσαυγή!!!!!!!Κάθε Δευτέρα συνταγή!!!!!Τουλάχιστον!!!!
    Επίσης, εκείνο που μόλις έταξα στον εαυτό μου ,είναι η μπρουσκέτα που αντίκρυσα.Χωρίς τον παστουρμά.Με την ιδιοτροπία μιας προκατάληψης,όπως χαρακτηριστικά είχα γράψει προ καιρού και στην Μαρίνα σχετικά με την υπέροχη παστουρμαδόπιτά της.Θα την κάνω με προσούτο.Θα καλοψήσω τις μπαγιάτικες φέτες μου,που θα μοσχοβολούν προζύμι.Θα τις τραγανίσω με το προσούτο και θα προσπαθώ με τάξιμο,να αυτοσυγκρατηθώ στη θέα του γκρατιναρίσματος της γραβιέρας.Γρήγορες διαδικασίες ,μα συνάμα, τόσο αργές για έναν λαίμαργο άνθρωπο!Το καλοτηγανισμένο αυγό,που όμως θα επιτρέπει στον κρόκο να είναι ζωντανός,θα βρει την ευστοχία του στο κέντρο της φρυγανισμένης φέτας.Μπόλικο μαυροπίπερο,χονδρό αλάτι και η εύσωμη φέτα θα βρεί εύκολα τον προορισμό της.Όχι το λαίμαργο στόμα της πάντα διεκδικητικής Πέπης,μα ούτε και το ευκίνητο χέρι της Ζαμπίας.'Ερχεται ο κατακτητής που τίποτε δεν του αντιστέκεται και τίποτε δεν τον τρομάζει.Η ζωή ορίζει, ότι ο δυνατότερος διεκδικεί , το παίρνει!Και εγώ αισθάνομαι κάτι σαν μασίστας αυτή τη στιγμή.
    Φιλάκια πολλά,πολλά Χρυσαυγή μου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Υπέροχες οι μπρουσκέτες σου!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα τι όμορφα που τα γράφεις... Κρέμομαι από την πένα σου... ή έστω τα πλήκτρα σου!

      Κάθε Δευτέρα συνταγή λοιπόν. Είμαστε γυναίκες και τον λόγο μας τον κρατάμε.
      Και όσο για την ευκινησία της Ζ. και την διεκδικητικότητα της Πεπς, μην σε τρομάζουν...
      επειδή στην ζωή μου δεν ήμουν ούτε ευκίνητη ούτε διεκδικητική, έχω μάθει να είμαι με το μέρος των "αδυνάμων".
      Αρα κρατώ πάντα στο θερμοθάλαμο της κουζίνας μου επιπλέον φαγητό για τους καθηστερημένους μα καλούς φίλους. Για όλους έχει βασικά! Μη μου στεναχωριέσαι. Προσούτο θέλεις Φωτεινούλα μου?
      Με προσούτο θα στην φτιάξω! Να φας να την ευχαριστηθεί η ψυχούλα σου! !!!! !

      Σε φιλώ πολύ πολύ πολύ!!!!!!!!!!
      Μόνο από απόσταση γιατί εγώ έχω φάει παστουρμά όπως ξέρεις........ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  9. Δεν μου λες Χρυσαυγή μου, τέτοια θα μας δείχνεις κάθε Δευτέρα;;;; Αυτή δεν είναι μπρουσκέτα είναι μια μοναδική λιχουδιά κι ας είναι λίγο "αρωματική" ...χαλάλι της!!! Αυτό το αυγό θέλω να το καταβροχθίσω έτσι που φαίνεται γυαλιστερό και ζουμερό!!!! Με πέθανες κι άντε να βρω μέρα να φάω παστουρμά χωρίς να έχω πρόβλημα!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα Αρωματική!!! Αυτη είναι η σωστή λέξη!!!
      Μπράβο για την σύλληψη!
      Παστουρμά με συγχωρείς αλλά δεν πρέπει να βρεις μέρα. Μέρες πρέπει να βρεις. Πολλές.
      Τι πράγμα κι αυτό??? Κάτι τόσο νόστιμο να έχει τέτοια παρενέργεια?
      Ουφ? Κριμα!

      Σε φιλώ καλή μου Κική!!!
      Κάθε Δευτέρα λοιπόν θα τα λέμε από δω και στο εξής!!!

      Διαγραφή
  10. Αυτό το αυγό μέσα στο μάτι μου έμεινε!!! Αν το χάσεις, θα ξέρεις που πρέπει να το ψάξεις!!! ;-)
    Υπέροχη πρόταση Χρυσαυγή μου! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα
      Το αυγό μάτι, μές το μάτι σου μπήκε!!
      Καλό!!!!! Εντάξει λοιπόν Σοφία! Θα είσαι η πρώτη ύποπτη που θα ελέγξω αν χαθεί από το πλάνο.
      Μην παραλείψεις να το δοκιμάσεις... θα χάσεις!
      Σε φιλώ πολύ και ευχαριστώ !!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  11. Ο Jim ήξερε τι έλεγε! Εγώ αυτή την μπρουσκέτα πάντως θα την πάρω όπως ακριβώς είναι! Μ'αρέσει πολύ η ντομάτα-ξεκάρφωμα! Φιλάκια Χρυσαυγή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα Οντως η ντομάτα είναι σαν ξεκάρφωμα, αλλά πίστεψέ με πως βοηθάει πολύ!
      Δροσίζει το σύνολο και χρειάζεται.... !! Και μια μπύρα εδώ που τα λέμε το απογειώνει... Βέβαια αν την φας για πρωινό την μπρουσκέτα, καλά είναι να την παραλείψεις και να αρκεστείς στο νερό ή σε έναν χυμό.
      Ο Jim ήταν ο πρώτος διδάξας Χρύσα !! ;)

      Σε φιλώ καλή μου!

      Διαγραφή
  12. Αυτό είναι ολόκληρο γεύμα σε μια δαγκωνιά!! Πολύ καλή επιλογή υλικών...ο παστουρμάς αν είναι καλής ποιότητας δεν μυρίζει τόσο, (λέμε τώρα), αλλά και πάλι χαλάλι του! Φιλιά και καληνύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι φωτογραφία είναι αυτή με το αυγό??????Αμαρτία σκέτη!Σε κάνει να θες να φας αυγό ΤΩΡΑ!!!!Θα παραλείψω βέβαια τον παστουρμα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Kαλό είναι να βάζουμε στόχους άσχετα αν τους πραγματοποιούμε Χρυσαυγή μου.

    Αμα βάζεις κάθε Δευτέρα τέτοιες συνταγές, στόχος επετεύχθη!!!

    Εγώ τρώω παστουρμά (και λόγω καταγωγής από τον προπάππου είναι στο αίμα μου, μη σου πω και στο όνομά μου :)

    Ο καλός παστουρμάς δεν μυρίζει. Αλλωστε κόβετε σε λεπτές φέτες.
    Τέλειο για πρωϊνό, βραδυνό, για σνακ...

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τέλεια!!!!! Αγαπώ παστουρμά αλλά για όλους τους λόγους που προανέφερες τον αποφεύγω! Αν βέβαια βγάλεις το τσιμένι γύρω γύρω μυρίζει λιγότερο. Αυτό το αυγό από πάνω είναι όλα τα λεφτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τέτοια ώρα...τέτοια λόγια!!!
    Πραγματικά όμως δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από ένα κομμάτι ζεστό και λαχταριστό ψωμί και με τον συνδυασμό του αυγού αλλά και του παστουρμά, γίνεται πλέον πλήρες πιάτο.

    Στόχοι..στόχοι...στόχοι...ας ελπίσουμε καλή μου Χρυσαυγή, ότι κάποια στιγμή ο συνολικός απολογισμός τους θα γέρνει θετικά, για όλους μας.

    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Χορταστική η μπρουσκέτα, με πικάντικη λόγω παστουρμά, γεύση!Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10