Καλή Δευτέρα, καλή εβδομάδα!! Δείτε εδώ ένα ψωμί, εύκολο για να μυρίσει
το σπίτι όμορφα τις μέρες της δροσιάς και του κρύου. Το χειμώνα όσο περισσότερο ανάβουμε το φούρνο
της κουζίνας τόσο το καλύτερο! Αν και ο καιρός δεν είναι ιδιαίτερα σκληρός μαζί μας αυτές τις μέρες, εξακολουθεί να είναι χειμώνας και η θαλπωρή επιβάλεται.
Ζυμώστε ένα καρβέλι, ψήστε το και
ζεσταθείτε. Βγάλτε το απ΄ το φούρνο και απολαύστε το σκέτο με ελιές, τυρί, μέλι ή μαρμελάδα. Η
πληρότητα που θα νιώσετε... τεράστια. Όσο ο χειμώνας διαρκεί και επιδιώκετε να ανάβετε την ηλεκτρική κουζίνα, ψήστε ψωμιά, κέικ, κρουασάν, ρολά κανέλας, πίτες και ότι έχει σχέση με ζύμη. Το σπίτι θα μυρίσει τέλεια και θα έχετε την αίσθηση της θαλπωρής, της ζεστασιάς και της φροντίδας.
Αυτό το εύκολο ψωμί καλαμποκιού είναι η δική μου πρόταση προς εσάς!
Αυτό το εύκολο ψωμί καλαμποκιού είναι η δική μου πρόταση προς εσάς!
ΨΩΜΙ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ
Υλικά για 1 καρβελάκι:
1)
600 γραμμάρια αλεύρι μαλακό για όλες τις χρήσεις
2)
400 γραμμάρια αλεύρι καλαμποκιού
3)
25 γραμμάρια μαγιά νωπή
4)
500 – 550 γραμμάρια περίπου νερό ζεστό αλλά όχι
καυτό
Διαδικασία:
Σε ένα
μεγάλο μπολ βάζουμε τα δύο ειδών αλεύρια και τα ανακατεύουμε. Σε ένα άλλο
μικρότερο μπολ βάζουμε τη μισή ποσότητα νερού (γύρω στα 250-300 γραμμάρια) και
μέσα σε αυτό διαλύουμε την μαγιά με ένα πιρούνι.
Στο
μπολ με τα αλεύρια τώρα προσθέτουμε το αλάτι, το νερό με τη μαγιά, καθώς επίσης
και το υπόλοιπο νερό. Ζυμώνουμε καλά και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ακόμα
αλεύρι ή λίγο ακόμα νερό έτσι ώστε να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη και μαλακή, η
οποία δεν κολλάει στα χέρια. Φτιάχνουμε
τη ζύμη σαν μια μπάλα και τη σκεπάζουμε μέσα στο μπολ με μια πετσέτα βαμβακερή.
Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος (πχ στον ήλιο) για 30 λεπτά να φουσκώσει.
Κατόπιν
την παίρνουμε και την ζυμώνουμε ξανά για να την ξεφουσκώσουμε. Δεν χρειάζεται
πολύ ζύμωμα. Περίπου ένα λεπτό.
Λαδώνουμε καλά ένα ταψί φούρνου, φτιάχνουμε πάλι την ζύμη σαν μια μπάλα
και την τοποθετούμε στο ταψί. Την σκεπάζουμε ξανά με την πετσέτα και την
αφήνουμε για 1 ώρα τώρα να φουσκώσει πάλι.
Ψήνουμε
το ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, στο αερόθερμο για 40 περίπου
λεπτά. Βγάζουμε το καρβελάκι από το
φούρνο και το χτυπάμε από κάτω. Αν κάνει έναν κούφιο ήχο είναι έτοιμο.
Διαφορετικά το αφήνουμε να ψηθεί για λίγα λεπτά επιπλέον. Το τοποθετούμε πάνω
σε σχάρα να κρυώσει.
Ωωωωωω!!! τι ωραίο που σου έγινε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο θέλω με κασέρι, γραβιέρα κ.λ.π. να το θυμάσαι..... ;)
Καλημέρα Χρυσαυγή!!!
τώρα είδα τη λεζάντα της τελευταίας φωτογραφίας...πριν το ψήσιμο?????!!! σα ψημένο φαίνεται!!!
ΔιαγραφήΚαλημέρα!!! Πολλά έχεις παραγγείλει και πρέπει να μαγειρεύω μια εβδομάδα για να τα φάμε όλα αυτά!
ΔιαγραφήΑντε να δούμε τι θα σε κάνω εσένα!!!!
Ο φωτισμός της τελευταίας φωτογραφίας και το ότι την έβαλα τελευταία ενώ θα έπρεπε να την βάλω πρώτη (αφού είναι άψητο) σε ξεγέλασαν!! χεχεχε !
Φιλιά!
Σιτάρι και νερό.Η πρώτη τροφή του ανθρώπου.Η πιο πλήρης και ίσως αυτή ,που δίνει το νόημα στη γεύση, σε οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο με την συνοδεία του.Καθολική νοστιμιά, στην οποία οφείλουμε να στέκουμε σχεδόν με κατάνυξη.Αρχέγονη τροφή στην αλυσίδα της ζωής,τροφή με νόημα και ουσία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακρόστενα ,στρογγυλά,ωοειδή,μικρά και μεγάλα,γεμιστά,φτωχά ,περίεργα και παραδοσιακά όλα τα καρβελάκια αναφέρονται στο ένστικτο της επιβίωσης με γεύση.Στην καθημερινότητα του φτωχού και του πλούσιου.Στο πρώτο ξεκίνημα της μέρας, με στυλοβάτη το μικρό τραγανό ψωμάκι.Στην επίσημη και απαραίτητη συνοδεία κάθε μεσημεριανού γεύματος .Στο κρυφό τσιμπολόγημα μιας καυτής κόρας και την απόλυτη γεύση του λιωμένου τυριού πάνω της.Στο ξεροκρέμμυδο του αγρότη και την ελιά του μοναχού.Στια μακροβούτια του αγνού λαδιού με τα κοκκινόζουμα της ώριμης καλοκαιρινής ντομάτας.Νομίζω ότι αν υπήρχε ύμνος στην θεϊκή αυτή τροφή,θα έπρεπε να τον σιγοψιθυρίζουμε κάθε μέρα!
Προσωπικά,σέβομαι το ευλογημένο ψωμάκι.Πλήρης και χορταστική τροφή.Είμαι πολύ μα πολύ δυστυχής, όταν για λόγους διατροφής το στερούμαι.Μεταξύ μας Χρυσαυγή μου...,το κλέβω.Το τσιμπώ και το χαίδεύω.Το μυρίζω κλείνοντας τα μάτια μου.Το ζουλώ για να ακούσω τον χαρακτηριστικό κριτσανιστό σκαστό ήχο του.Και δεν μιλώ για τα μαϊμού ψωμιά.....για υτά που τελευταία εκβιομηχάνισαν την χαμένη νοστιμιά.Τα ψωμιά λάστιχο,τα εντελώς άγευστα και άοσμα ψωμιά.Τα ψωμιά που λασπώνουν στην πρώτη μπουκιά και στο μαλακώνουν στο πρώτο μισάωρο,δίνοντας σου την εντύπωση πως έχεις να αγοράσεις φρέσκο ψωμί από την εποχή του πρώτου σιδηρόδρομου.Μιλώ για τα χειροποίητα ,τα μαμαδίστικα ψωμιά με προζύμι.Με το κέφι και τον ιδρώτα του κάματου.Αυτά που μετά από δέκα μέρες είναι νοστιμότερα!Αυτά που μόλις βγουν από τον φούρνο,μυροβολά η γειτονιά και το μέσα σου.Ο αχνός του φρεσκοψημένου ψωμιού όταν ακουμπά στο ρουθούνι,καταθέτει την πολυζηλεμένη αξία του.Οικογενειακός θησαυρός που ξοδεύει τα αρώματα του και την θρεπτική του γνώση .απλόχερα.
Ένα τέτοιο ψωμάκι μας προτείνεις σήμερα Χρυσαυγή μου!!!Σκαστό,υπέρλαμπρο και χρυσαφένιο.Καλοψημένο,με σπογγώδη υφή και μεστή γεύση.Πολύξερο στην γνώση της δύναμης του.Δίχως στενά όρια και με αυξημένα τα πλευρικά μέρη της νοστιμιάς του.Αυτά που συνήθως τσιμπάς όταν μισοκρυώσει και αυτά που πάντα διεκδικείς όταν κόβεται.
Ξέρω ότι αγαπάς το εσωτερικό των κέικ,...αντιστέκεσαι όμως στην ξεροψημένη τραγανή κόρα των πλευρικών ΄΄συστημάτων΄΄ενός φρεσκοψημένου ψωμιού????????????Εγώ,με τίποτε!
Καλή σου μέρα γλυκυτάτη τη φίλη μου!!!!!Καλή εβδομάδα με πολλά πολλά φιλιά από τον σχεδόν ανοιξιάτικο βορρά!
Καλησπέρα Φωτεινή μου,
ΔιαγραφήΠως θα ήθελα να γράψω αυτά που γράφεις, να σκέφτομαι έτσι όπως σκέφτεσαι, να μιλώ όπως μιλάς.
Μα δεν γίνεται..
Θα πρέπει να αρκεστώ μάλλον στα σχόλια που μου αφήνεις αν και κάθε φορά μπαίνω στον πειρασμό να κάνω copy paste και εσύ να βρεθείς προ εκπλήξεως και να τα δεις να φυγουράρουν στον πρόλογο της ανάρτησής μου!
Σε φιλώ πολύ και σε αφήνω να χαϊδέψεις το ψωμί!!!!
Γλυκιά μου φιλη Φωτεινούλα!!!!!!!!!!!!!!!!
Υ.Γ. Ναι, μπορώ να αντισταθώ στην κόρα του ψωμιού.
Μου αρέσει το εσωτερικό των κέικ, του ψωμιού και ...των ανθρώπων!
Σε ξαναφιλώ!! Τα φιλιά δεν έβλαψαν ποτέ!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Τι ωραίο! Μπορώ να κάτσω και να το φάω όλο μόνη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σου Νοτούλα !!
ΔιαγραφήΝομίζω ότι στο ζεστό ψωμί κανείς δεν αντιστέκεται!!!
Δεν είσαι η μόνη!
Αφράτο αφράτο ζεστό και τραγανό ; Τι είναι; Το σκέφτομαι με βούτυρο,μαρμελάδα,μερεντα και δεν μπορώ να κρατηθώ!!!Μπράβο σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι σκέτο!!! Είναι τόσο νόστιμο που και σκέτο τρώγεται μια χαρά.
ΔιαγραφήΑν και διακρίνω μια αγάπη προς τις γλυκές αμαρτίες Πολυτίμη !!! :)
Σε ευχαριστώ πολύ!!!
Καλό σου βράδυ!!!
Έχουμε και εμέις τις αδυναμίες μας....σαν μικρά παιδιά! ;)
Διαγραφήπω πω αφράτο!έτοιμο για βούτες στο φαγητό μουυ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κομμένο κομμάτι δικό σου!
ΔιαγραφήΤο ζήλεψα το ψωμάκι σου Χρυσαυγή μου, είναι λαχταριστότατο! Θα έτρωγα τώρα μερικές φέτες με κασέρι και ντομάτα!!! Πολλά φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτσι μου αρέσει και εμένα Ειρήνη. Συνοδευόμενο με απλές και καθαρές γεύσεις.
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ.
Φιλιά!
Στο επόμενο ζύμωμα θα φτιάξω αυτό μιας και μου έχουν χαρίσει αλεύρι καλαμποκιού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα.
Α, είσαι τυχερή.
ΔιαγραφήΤο αλεύρι καλαμποκιού είναι το αγαπημένο μου.
Καλά ζυμώματα λοιπόν Ξανθή !!!
Για ζύμες τρελαίνομαι κι εγώ κι έχεις δίκιο όταν ψήνονται μοσχοβολά το σπίτι!! Το ψωμάκι σου είναι πολύ ζηλευτό μου αρέσει πολύ το καλαμπόκι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά.
Γειά σου Μαρί μου!
ΔιαγραφήΤο χειμώνα αν δεν μυρίσει το σπίτι όμορφα με τις ζύμες που θα ψησουμε δεν γίνεται.
Είναι η καλύτερη μυρωδιά που μπορώ να σκεφτώ.
Χαίρομαι που σου αρέσει το ψωμί από καλαμπόκι.
Ήταν πολύ καλό και το φάγαμε σχεδόν αμέσως!
Φιλιά σου στέλνω!
Υπέροχο το ψωμάκι σου Χρυσαυγή, φαντάζομαι ότι θα καταναλώθηκε όλο ζεστό!!! Πολλά φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστά φαντάζεσαι Σοφία.
ΔιαγραφήΖεστό φαγώθηκε.. ή τουλάχιστόν σχεδόν όλο.
Μας άρεσε πολύ.
Σε φιλώ!
Μπράβο σου, Χρυσαυγή μου! Πολύ χαίρομαι που έφτιαξες ένα τόσο όμορφο ψωμάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλοφάγωτο! Μου αρέσει κι εμένα πολύ το ψωμάκι με καλαμπόκι κι έχω αλεύρι από την επαρχία. Κι εγώ έφτιαξα χθες-δεν θα το πιστέυσεις-αλλά με λίγο διαφορετικό τρόπο. Θα το δεις προσεχώς.
Πολλά πολλά φιλάκια
Α, πολύ χαίρομαι Ελένη μου.
ΔιαγραφήΘα περιμένω να δω και το δικό σου.
Είδες μερικές φορές που συναντιόμαστε?
Καλοφάγωτο και το δικό σου !
Τα λέμε λοιπόν!
Φιλάκια !
Mέχρι εδώ ήρθε η ευωδία του.............καλή εβδομάδα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σου και σε σένα Λίλα μου!
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά! Σε ευχαριστώ!!!!!!!!!!!!!!!!
Παρά το γεγονός ότι δεν έχω φτιάξει ποτε ψωμί (ντροπή μου!) τόσο η προτροπή σου στην εισαγωγή, όσο και οι φωτογραφίες σου, με έπεισαν Χρυσαυγή μου! Θα το δοκιμάσω σίγουρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλα Χρύσα, μη λες τέτοια.
ΔιαγραφήΕίχες απλά άλλες προτεραιότητες. Δεν είναι δα και κάτι δύσκολο.
Φτιάξε αυτό και θα καταλάβεις ότι πρόκειται για παιχνιδάκι.
Ελπίζω να σου αρέσει.
Σε φιλώ
Μέχρι εδώ μοσχομύρισε το ψωμάκι σου Χρυσαυγή μου! Υπέροχο και πολύ λαχταριστό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ Μαρία!
ΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ!
Φαντάζομαι μυρωδιές στο σπίτι!!!!! Η αίσθηση του φρεσκοψημένου ψωμιού είναι μοναδική!!! Καταπληκτική πρόταση!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα!!! Φιλιά!
Σωστά φανταζεσαι Σιλένα !
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ!
Φιλιά!
Όταν το ψωμί βγαίνει από τον φούρνο ζεστό και τραγανό είναι ότι καλύτερο μπορώ να σκεφτώ για το πρωινό μου!! Σχεδόν το γεύομαι...Υπέροχο είναι! Καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σου spoonstories!
Διαγραφή...είναι ότι καλύτερο μπορώ να σκεφτώ για όλες τις ώρες!!!!
Σε φιλώ !!
Συμφωνώ με την εισαγωγή σου. Ο χειμώνας είναι ιδανικός για ψησίματα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειο το ψωμάκι σου!
Σε ευχαριστώ πολύ Κική μου, μάστορα της ζύμης!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Tα καλαμποκόψωμα μ αρέσουν πάρα πολυ Χρυσαυγή
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο σπιτικό ψωμί έχει άλλη χάρη. Κι είναι ευκολο το δικό σου.
Θα το δοκιμάσω
Φιλιά πολλά
Γειά σου Μάριον.
ΔιαγραφήΝα το δοκιμάσεις λοιπόν να μου πεις πως σου φάνηκε.
Είναι πολύ εύκολο και νόστιμο.
Καλή επιτυχία!
Αγαπώ πολύ το καλαμποκόψωμο! Τέλειο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ Κατερίνα !!!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ!
Δεν έχω φτιάξει ποτέ καλαμποκόψωμο! Από πού να πάρω αλεύρι καλαμποκιού; Από το φούρνο της γειτονιάς; Από εκεί παίρνω και τη μαγιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σου Βέρα μου.
ΔιαγραφήΚαι από τον φούρνο της γειτονιάς σου μπορείς να πάρεις αλεύρι αλλά και από το σούπερ μάρκετ.
Αλεύρι καλαμποκιού πουλάνε πλέον όπου πουλάνε και το κανονικό.
Σε φιλώ!
Δεν μπορω να σκεφτώ τιποτα καλύτερο απο φρεσκοψημένο ψωμί με τυρι!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://beautyfollower.blogspot.gr/
Εχεις τόσο δίκιο!!!!
ΔιαγραφήΠωπωωω!!! Χρυσαυγή μου είναι θεϊκό!!!!!!!!!!!! Γεια στα χέρια σου!! Το λιμπίστικα γιατί λατρεύω το καλαμπόκι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!
Σε ευχαριστώ πολύ Κική μου.
ΔιαγραφήΚι εμένα η πρώτη προτίμησή μου είναι το καλαμποκόψωμο από όλα τα ψωμιά που κυκλοφορούν.
Είναι τόσο γλυκό και νόστιμο...
Καλή σου μέρα!!
Τέλειο ψωμάκι, ιδανικό για βούτες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!
Ψωμάκι από τα χεράκια σου μοσχομυριστό, καλαμποκένιο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια μένα σκέτο παρακαλώ, κι άμα χορτάσω το σκέτο πάω για τη σύνθεση...
Φιλάκια Χρυσαυγή μου!
Z.
Φαίνεται αφράτο και γευστικό το ψωμάκι σου! Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣαν το ζεστό και φρεσκοψημένο ψωμί, με λαδάκι κι' ένα καλό κασέρι ή φέτα από δίπλα... τίποτε στον κόσμο :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό και όμορφο βράδυ Χρυσαυγή μου.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή