9 Νοεμβρίου 2015

Λιγκουίνι με καραμελωμένα κρεμμύδια, κολοκύθα και σουτζούκι




Υπήρξαν λίγες φορές στη ζωή μου που τα υλικά που χρησιμοποιώ στις συνταγές, ήρθαν αυτά σε μένα χωρίς να τα αναζητήσω, χωρίς καν να τα έχω στην άκρη του μυαλού μου. Ήρθαν μπροστά στο δρόμο μου και εγώ απλά δεν μπόρεσα να τ΄αγνοήσω. 



Πώς να θεωρήσω τυχαίο το γεγονός ότι πριν δύο Σάββατα, ψάχνοντας στους πλημμυρισμένους από αυτοκίνητα δρόμους του Νέου Ηρακλείου, περασμένες 6 το απόγευμα, βρήκα τη μοναδική θέση πάρκινγκ και αυτή ήταν μπροστά σε ένα ντελικατέσεν αλλαντικών? Την ώρα που ο ένας  υπάλληλος σκούπιζε, ο άλλος έκοβε το «Ζήτα» της ταμειακής, αυτό το ένα νανοδευτερόλεπτο πριν γυρίσει το κρεμαστό ταμπελάκι της τζαμένιας πόρτας από «ανοικτό» σε «κλειστό», μπούκαρα μέσα με διάπλατο χαμόγελο και  ζήτησα χωρίς να το σκεφτώ ένα σουτζούκι! Ω, ναι! Σουτζούκι. Δεν ξέρω πως μου ήρθε γιατί δεν είχα κάτι τέτοιο στο μυαλό μου δέκα δευτερόλεπτα πριν, όταν ακούμπησα/έγλυψα/οκ, τράκαρα τον προφυλακτήρα του από πίσω προσπαθώντας να παρκάρω στην θέση που είχα βρει. Είδα απλά το σουτζούκι να κρέμεται και θυμήθηκα πόσο πολύ μου αρεσει, ξεχνώντας όλα τα υπόλοιπα. Το ήθελα.  Είπα στον εαυτό μου «πάρ΄το τώρα και βλέπεις τι θα κάνεις».





Ντυμένη, βαμμένη, στολισμένη και με το σουτζούκι τυλιγμένο με χασαπόχαρτο μέσα στην  τσάντα μου (ανάμεσα στο πορτοφόλι και το νεσεσεράκι με τα καλλυντικά) έφτασα ασθμαίνοντας στην καφετέρια. Ακριβώς δηλαδή με ότι χρειάζεται να έχει μαζί της μια γυναίκα. Λίγη πούδρα για να φρεσκαριστεί, ένα λιποζάν για τα σκασμένα χείλη, χρήματα, ταυτότητα και σουτζούκι!  Να αναδύεται το άρωμά του απ΄το κλεισμένο φερμουάρ της τσάντας και το λιγότερο που θα νόμιζε αυτός ο κάποιος  δύσμοιρος που καθόταν σε απόσταση αναπνοής από μένα θα ήταν ότι έχω κλεισμένο έναν ασβό εκεί μέσα. 


Παρ΄όλα αυτά όλα πήγαν όπως έπρεπε. Ήπια τον καφέ με την φίλη μου, είπαμε τα νέα μας, γελάσαμε και όταν επέστρεψα πια σπίτι έφτιαξα την πιο καταπληκτική και δυνατή σε γεύσεις μακαρονάδα που έχω φάει! Το σουτζούκι κάνει θαύματα όπου κι αν μπει. Κι αν αντέχετε μην πάρετε το κλασικό. Αγοράστε το πικάντικο, το έξτρα καυτερό που για να το καταπιεί κανείς χρειάζεται γερή γλώσσα και ατσαλένια αντοχή!!




ΛΙΓΚΟΥΙΝΙ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ, ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΚΑΙ ΣΟΥΤΖΟΥΚΙ


Υλικά: 


     1)      3 κρεμμύδια μέτρια, κομμένα σε φέτες

     2)      1 κουταλιά σούπας ξίδι μπαλσάμικο

     3)      250 γραμμάρια κολοκύθα

     4)      120 γραμμάρια σουτζούκι

     5)      250 γραμμάρια ζυμαρικά λιγκουίνι

     6)      Αλάτι

     7)      Πιπέρι

     8)      Κεφαλοτύρι τριμμένο ή παρμεζάνα για το σερβίρισμα 
     9)   Ελαιόλαδο 




Μέθοδος:


Αρχικά ετοιμάζουμε την κολοκύθα. Την κόβουμε στη μέση και την καθαρίζουμε από τα σπόρια της και τη φλούδα.




Χρειαζόμαστε 250 γραμμάρια κολοκύθας τα οποία κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και τα ραντίζουμε με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας καλά και τα απλώνουμε ώστε να μην είναι το ένα πάνω στο άλλο. Ψήνουμε τους κύβους κολοκύθας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 περίπου λεπτά ή μέχρι να τους δούμε να έχουν μαλακώσει ώστε να τσιμπιούνται με το πιρούνι. Μόλις είναι έτοιμη η κολοκύθα την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε στην άκρη.
 



Ετοιμάζουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια. 


Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια μέσα. Τα πασπαλίζουμε με δυο τσιμπιές αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα για δέκα λεπτά σε πολύ δυνατή φωτιά και ύστερα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του ματιού της κουζίνας στο μέτριο και εξακολουθούμε να τα ψήνουμε μέχρι να μαραθούν εντελώς και το χρώμα τους να γίνει σκούρο. Δηλαδή για άλλα δέκα λεπτά περίπου. Όταν είναι αρκετά μαλακά και πλέον καραμελωμένα, προσθέτουμε το μπαλσάμικο και τα αφήνουμε για ένα λεπτό ακόμα πάνω στη φωτιά ανακατεύοντας. Στη συνέχεια αποσύρουμε το τηγάνι από το μάτι της κουζίνας και τα αδειάζουμε σε ένα πιάτο.





Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε μια κουταλιά της σούπας λάδι να κάψει. Μέσα σε αυτό ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σε ζάρια σουτζούκι το οποίο έχουμε προηγουμένως καθαρίσει από το έντερο το οποίο το περιβάλλει, το έχουμε κόψει σε φέτες και ύστερα το έχουμε ψιλοκόψει. 


Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά το σουτζούκι σε δυνατή φωτιά να πάρει λίγο χρώμα. Δεν χρειάζεται πολύ ώρα. 


Μόλις το σουτζούκι είναι έτοιμο το αποσύρουμε από τη φωτιά και μέσα στο τηγάνι που ψήθηκε ρίχνουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια και την ψημένη κολοκύθα. 




Βράζουμε τα λιγκουίνι σε άφθονο αλατισμένο νερό όπως αναγράφεται στη συσκευασία τους.



Μόλις τα σουρώσουμε, καυτά όπως είναι τα ρίχνουμε και αυτά στο τηγάνι με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε στο αλάτι αν χρειάζεται και σερβίρουμε αμέσως στα πιάτα. 


Τρίβουμε αρκετό, μαύρο πιπέρι πάνω από κάθε πιάτο και ραντίζουμε με ελάχιστο ωμό ελαιόλαδο. Σερβίρουμε!! 


Αν θέλουμε συνοδεύουμε τα ζυμαρικά με τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα.


Καλή επιτυχία!!!







23 σχόλια:

  1. Καλημέρα. Να είσαι καλά, με έκανες και γέλασα με τον πρόλογο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Νοτούλαααααααα!!!
      Ευχαριστώ!!!! Φιλιά!!! Καλή βδομάδα να έχουμε όλοι!

      Διαγραφή
  2. χαχαχαχα.... σε φανταζομαι με το σουτζουκι στην τσαντα... Σε ολη τη διαρκεια.. ειχες το μυαλο σου στη συζητηση ή σκεφτοσουν πως θα το μαγειρεψεις???? χιχιχιχι.. Εξαιρετικη επιλογη οπως και να εχει!!! καλη εβδομαδα Χρυσαυγη μου!! φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με μαθαίνετε σιγά σιγά Ελπίδα, ε? χαχαχαχαα
      Η αλήθεια είναι ότι προσπαθούσα να είμαι συγκεντρωμένη αλλά το μυαλό μου "πέταγε" αρκετά συχνά στο περιεχόμενο της τσάντας και αντικείμενο του ποθου μου!! χαχαχααχαχαχα

      Άντε, πολλές καλημέρες!

      Διαγραφή
  3. Λοιπόν......προς στιγμή ,νόμισα ότι βρίσκομαι σε κινηματογράφο.
    Είναι τόσο έντονες και δυνατές οι σκηνές της ....εφόδου σου στο ντελικατέσεν ,τόσο σκηνοθετικά άρτιες,που πίστεψα οτι θα ακούσω τον χαρακτηριστικό ήχο της κλακέτας.....
    Γέλασα τόσο ,που εντυπωσιάστηκα στο τέλος που δρν διάβαζα το σενάριο κάποιας κωμικής ταινίας,με πρωταγωνίστρια την Μέγκ Ράυαν.
    Ναι,αυτή την ηθοποιό, θα έβαζα να ενσαρκώσει εσένα!
    Γέλασα τόσο πολύ!
    Αβίαστα και αυθόρμητα!Και σε ευχαριστώ πολύ για το διάλλειμα αυτό!
    Οι δε σκηνοθετικές σου ικανότητες ,επεκτάθηκαν σχεδόν επαγγελματικά πια,στο φανταστικό στήσιμο της πολύ πραγματικά νόστιμης πρότασης σου!.....
    Το καρφωμένο μαχαίρι,φέρνει λίγο από ´´ Ψυχώ ´´,αλλά και προςπάθεια ανίχνευσης πειστηρίων σε δολοφονία,αλά Αγκάθα Κρίστι.
    Η λιμπιστική μακαρονάδα μου θυμίζει αμέτρητες ταινίες με chef,αλλά για κάποιο λόγο, θα μείνω στον υπέροχο και πανάξιο ποντικούλη Ρατατούι,για τις κρυφές του ικανότητες και την εκπληκτική του δεινότητα να στήνει πιάτα στο λεπτό.!
    Το κρυμένο σουτζούκι στην τσάντα,μοιάζει.....με φονικό όπλο.
    Ναι,ναι,ναι....μοιάζει!
    Εξοντώνει με την ανεξιχνίαστη μυρωδιά του ,οπως το χλωροφόρμιο σε ανυποψίαστη μύτη!
    Θα έλεγα τον Μελ Γκίμπσον ,αλλά προτιμώ την πιο πρόσφατη εκδοχή...αυτή του Τζέιμς Μπόντ.
    Το ραντεβού στην καφετέρια με μπερδεύει λίγο.....
    Εκεί θα ήθελα λίγο ρομάντζο ,για να πάω σε καμμία femme fatale ηθοποιό,επίσης και λίγο μυστήριο για να μπορεί να αποδώσει η επιβλητική μουσική που θα ήθελα να συνοδεύσει την όλη σκηνοθετική απόπειρα.
    Γενικά,θα έστηνες ένα πολύ σύγχρονο έργο.
    Αρκεί μία λεπρομέρεια.....
    Να παίζω σαν κομπάρσος στην σκηνή της δοκιμής του φαγητού!
    Και να μένεις ανικανοποίητη απο το αποτέλεσμα!
    Και εγώ,να......νευριάζω που θα αναγκάζομαι να γυρνώ ξανά και ξανά την ίδια σκηνή.
    Άτιμη κοινωνία,που άλλους τους κάνεις σκηνοθέτες και άλλους κομπάρσους στη ζωή!
    Καλη εβδομάδα Χρυσαυγή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχχαχαχχαχαχχαχχαχαχχαχαχχαχχαα
      Μια μου και μια σου!!! Γέλασα με την ψυχή μου με το ρόλο του κομπάρσου που θες να υποδειθείς. Ε, όχι και κομπάρσος βρε Φωτεινή !! Αμαρτία είναι. Κάτσε πάνω από το χασαπόχαρτο να τσακίσουμε το σουτζούκι οι δυό μας χωρίς ταμπέλες και μαρκίζες. Εγώ, εσύ και το σουτζούκι... και εκεί να δεις ρομάντζα και ξελιγωτικές σκηνές!!!!

      Καλή εβδομάδα και σε σένα Φωτεινή μου!!!
      Σε φιλώ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  4. χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα κλαίω χαχαχαχαχαχαχαχαχα έχεις κι άλλες τέτοιες ιστορίες από τη ζωή σου να μας διηγηθείς???? Μια στην Αράχωβα με το λουκάνικο, τώρα στο Νέο Ηράκλειο με σουτζούκι...χαχαχαχαχα Όλα τα καλά σε σένα συμβαίνουν??? χαχαχαχαχα
    Καλά...αυτές οι ιστορίες κλέβουν τη παράσταση από τη συνταγή...(λέμε τώρα)... μάλλον μ' έκανες να πάω ν' αγοράσω σουτζούκι όταν κατέβω στην Ευριπίδου!!!
    Φανταστικός συνδυασμός...καραμελωμένα κρεμμύδια, κολοκύθα, σουτζούκι....κόλαση!! Λίγα υλικά και πεντανόστιμα!!!

    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα, δεν λένε ότι στον στραβό όλα τα στραβά τυχαίνουν??
      Ετσι και στον λιχούδη. Ως μεγάλη λοιπόν λιχούδα πάω και μπλέκω πολλές φορές σε περίεργες ιστορίες, πες τις και φαρσοκωμοδίες αν θες!! χαχαχαχα

      Μαζί θα πάμε Ευριπίδου να πάρουμε σουτζούκι!!!!
      Μαζί, τ΄ακούς?

      Διαγραφή
  5. Τα περί σουτζουκιού τα είπαμε στο IG!!! Εδώ θα σταθώ στο ύφος των φωτογραφιών που "φωνάζουν" φθινόπωρο! Εύγε Χρυσαυγή μου για την καλλιτεχνική ματιά στο θέμα μαγειρικής! Όσο για την γεύση, είμαι σίγουρη πως τα σπάει, με τον πρωταγωνιστή της ανάρτησης να ισσοροπεί την γλύκα της κολοκύθας! Φιλιά πολλά & καλή εβδομάδα :**

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, ναι τα είπαμε!!! Συμφωνούμε στα "βρωμικα", παστουρμάδες, σουτζούκια κοκ. χαχαχαχαχαχα
      Η μακαρονάδα ήταν όντως φθινοπωρινή και πεντανόστιμη, έτσι όπως ακριβώς την φαντάστηκες!!!
      Σε φιλώ πολύ Δήμητρα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  6. Το σουτζούκι το αγάπησα όταν αγόρασα από κατάστημα αλλαντικών Θράκης.
    Εξαιρετική πρόταση.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω, φαντάζομαι ότι δεν ήταν τυχαίο μαγαζί αλλά κάτι πολύ ιδιαίτερο. Εκεί στα βόρεια γνωρίζουν από καλά αλλαντικά!
      Σε ευχαριστώ πολύ Ξανθή!!!
      Καλό μεσημέρι και καλή βδομάδα!

      Διαγραφή
  7. Χαχα, τέλεια η περιπέτειά σου με το σουτζούκι.. τι να κάνεις η γυναίκα,το λιμπίστηκες!!
    Αυτή είναι που λέμε, χειμωνιάτικη μακαρονάδα, και ειδικά εάν χρησιμοποιήσεις την καυτερή εκδοχή!!
    Καλή εβδομάδα, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γέλασα με το σουτζούκι στην τσάντα και τον ασβό... φαντάζομαι το άρωμα! Είσαι φοβερή στο να περιγράφεις καταστάσεις Χρυσαυγή μου!!
    Βέβαια, αυτή η μακαρονάδα αξίζει...πρέπει να έγινε κα-τα-πλη-κτι-κή αν και δεν αντέχω το καυτερό οπότε θα προτιμήσω το απλό σουτζούκι που κι εκείνο μου φαίνεται πικάντικο!!!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. αχαχαχαχαχαχαχα επεσα απ την καρεκλα απ τα γελια!! εισαι θεα!!! καλα λενε μυστηριο τι κρυβει μεσα της μαι γυναικια τσαντα!!!

    τι υπερτατη μακαροναδα ειναι αυτη με τι εριεργο αλλα ωραιο συνδυασμο!!! θα ηθελα μαι πηρουνια οπωσδηποτε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Καρμική" όντως η συνάντηση σου με το σουτζούκι, Χρυσαυγή μας!

    Τι να σου πω, βρε κορίτσι...τέτοια τύχη δεν πρέπει ποτέ να την αφήνεις παραπονεμένη, θα συμφωνήσω μαζί σου :-))) ακόμη κι' αν μου φαίνεται κάπως "βαρύ" το συγκεκριμένο είδος αλλαντικού.

    Καλό βράδυ και σ' άλλες τέτοιες ωραίες συναντήσεις σύντομα σου εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τα καραμελωμένα κρεμμύδια με εκαναν να τρέξουν τα σαλια ;)

    Καλή σου εβδομαδα!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Α, αυτό με τα διάφορα καλούδια που μπορούν να βγουν από την τσάντα το παθαίνω όλη την ώρα!
    Δεν είναι τέλειο;;;
    Αυτή η μακαρονάδα πάλι; Τι έμπνευση είχες πάλι βρε κορίτσι μου! Εκπληκτικά υλικά, εκπληκτικός συνδυασμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χα χα χα !! Τι πλάκα που έχεις !! Το φαντάζομαι και γελάω Χρυσαυγή !!

    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Απολαυστική εισαγωγή όπως πάντα Χρυσαυγη μου.
    Αυτό το ''έγλυψα - ακούμπησα - οκ τράκαρα τον προφυλακτηρα'' ήταν φοβερό...χαχαχαχαχα
    είναι τα στάδια πριν ορμήσεις στο σουτζούκι...χιχι.
    Πάντως η αλήθεια είναι ότι δεν είσαι και η καλύτερη πελάτισσα που πας τελευταία στιγμή πάνω στο ζήτα...χαχα..
    Χαλάλι όμως, γιατί έφτιαξες ένα σούπερ φαγητό. Τα καραμελωμένα κρεμμύδια τώρα τελευταία τα λιμπίζομαι πολύ... Εξαιρετικά υλικά.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ ωραίο, πικάντικο πιάτο!!! Άξιζε τον κόπο η συνάντηση των προφυλακτήρων...Καλημέρα Χρυσαυγή, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Λοιπόν, μ' αρέσεις πολύ, πάει και τελείωσε! Και τα πιάτα σου μ' αρέσουν, και οι φωτογραφίες σου μ' αρέσουν και το χιούμορ σου μ' αρέσει, μέχρι και το σουτζούκι σου στην τσάντα μ' αρέσει δηλαδή! Basta όμως με το καυτερό, δεν θα πάρω! Λίγο πιο mild το θέλω το πιάτο και η λιγκουινομακαρονάδα σου θα μπει οπωσδήοτε στο τραπέζι μου! Γεια σου ρε Χρυσαυγή με τα ωραία σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αυτο που περιγραφεις το εχω παθει με παστουρμα !!!!! Οπου και να ειμαι μολις τον μυρισω με τραβαει η μυρωδια!! Παρολο που δεν μου αρεσει το σουτζουκι με ψαρωσες να παρω και να την φτιαξω την μακαροναδα φαινεται παρα πολυ νοστιμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10