1 Αυγούστου 2016

Μπέργκερ σολομού





Η δημιουργικότητα με έσωσε τότε...  και θα με σώζει πάντα απ΄την κατάθλιψη. Ορίστε, το είπα. Το ξεστόμισα. 




Ποτέ δεν ντράπηκα να μιλάω για τα συναισθήματά μου. Πόνος, θυμός, χαρά, όλα έξω.  Όταν τα μοιράζεσαι με τους σωστούς ανθρώπους, χωρίς να τα ξοδεύεις εδώ κι εκεί, τ΄ αντέχεις όλα. 





Υπάρχουν περίοδοι στη ζωή που είναι πραγματικά ζόρικες. Βουνό απροσπέλαστο τα προβλήματα κι εσύ ανθρωπάκι με μηδαμινές αντοχές και κουράγιο να το ανέβεις. Νομίζεις ότι θα μείνεις για πάντα στους πρόποδες κοιτάζοντας το μέγεθός του, και σου σφίγγεται η καρδιά. 




Σε αυτές τις φάσεις πρέπει να έχεις  κάνα δυο καλούς φίλους να ακουμπήσεις την ταλαίπωρη ψυχή σου κι επίσης να ενεργοποιήσεις τα ταλέντα σου. Να μην μείνεις άπραγος και έρμαιο των σκέψεών, της θλίψης και των καταστάσεων. Να σηκωθείς και να αρχίσεις να φτιάχνεις ότι φτιάχνεται. Ράψε, φύτεψε, μαγείρεψε, φωτογράφισε, ζωγράφισε, κέντησε, κατασκεύασε, βάψε, σμίλεψε, κόπιασε. 



Δημιούργησε κάτι από το μηδέν. Βγάλε την ψυχή σου κι εναπόθεσέ την πάνω στα έργα σου.  Τότε μόνο, με υπομονή και προσήλωση όλα θα πάρουν το δρόμο τους. Θα βρεις τη χαρά από εκεί που δεν την περίμενες και η ψυχή θα αγαλιάσει. Θ΄αρχίσεις ν΄ανεβαίνεις το βουνό χωρίς καν να το καταλάβεις.




Δεν είμαι ψυχολόγος. Είμαι όμως μια γυναίκα που απ΄ την ως τώρα εμπειρία μου, διαπίστωσα έμπρακτα πόσο καλό μου έκανε η δημιουργικότητα και θέλησα να μοιραστώ τη γνώση μου αυτή μαζί σας ακριβώς όπως μοιράζομαι τις συνταγές που φτιάχνω. 




Το μαγείρεμα με βοήθησε στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μου. Αυτό και οι φίλοι μου. Και η οικογένειά μου. Και το χιούμορ. Και ο αυτοσαρκασμός. Αλλά πάντα το μαγείρεμα!! Καμία πρόσκαιρη ευχαρίστηση δεν μ΄έκανε να ξεχαστώ απ΄τα προβλήματα, όσο οι κατσαρόλες μου, η φωτογραφική μου μηχανή  και τούτο εδώ το μπλογκ. Το αγαπώ γιατί είναι κομμάτι του εαυτού μου κι έχω επιλέξει να μην μοιράζομαι μονάχα συνταγές με όλους εσάς που μπαίνετε εδώ μέσα, αλλά να βγάζω  κομμάτια του χαρακτήρα μου και της προσωπικότητάς μου. Δωρεάν ψυχοθεραπεία με λίγα λόγια... χεχε.. κι όποιος με αντέξει!




Είχα καιρό στο μυαλό μου να γράψω τις παραπάνω σκέψεις. Θ΄αναρωτηθείτε τώρα τι με έπιασε πρώτη Αυγούστου... Σίγουρα όχι η ζέστη!  Ήταν η κουβέντα μιας  φίλης στο instagram  προχθές, που είπε ότι θαυμάζει τη συνεχή διάθεσή μου να μαγειρεύω και να δημιουργώ. Όλα αυτά τα παραπάνω είναι η απάντησή μου σ΄αυτήν. Μα αν δεν το ΄κανα αυτό... πίστεψέ με αδελφάκι μου, θα την είχα πολύ άσχημα βαμμένη! Δεν βγαίνει η ζωή πέρα αν εμείς δεν την κάνουμε όμορφη. Κι αν ψάχνεις άτομα να στην ομορφύνουν, ρίξε πρώτα πρώτα μια ματιά στον καθρέφτη σου. 




Βαρύγδουπες οι σκέψεις για πρωτομηνιά και είναι και στο πικ του το καλοκαιράκι. Για ν΄αλαφρύνουμε όμως την ατμόσφαιρα ας φτιάξουμε μπέργκερ. Δημιουργικό μπέργκερ, μην ξεχνιόμαστε! Σολομού παρακαλώ πολύ! Ελαφρύ, υγιεινό και τρομερά εύγευστο! Δεν σου πάει η σκέψη ότι είναι τόσο αγνό και τόσο υγιεινό και το κυριότερο, ότι τρως ψάρι!  




Δημιούργησα λοιπόν από φρέσκο φιλέτο σολομού, έναν κιμά ψαριού τον οποίο έπλασα σε μπιφτέκια με βρώμη, τζίντζερ, μυρωδικά και άλλα αξιόλογα υλικά, μετατρέποντάς το κυριολεκτικά σε λιχουδιά πρώτης τάξεως. 




Και όταν αυτό ψήθηκε, το τακτοποίησα όμορφα – όμορφα πάνω σε μια στρώση βουτυράτου, ώριμου αβοκάντο που έλιωσα με το πιρούνι. Το δρόσισα με μια ζουμερή φέτα ντομάτας  και το περιέλουσα με γιαουρτένια σάλτσα μουστάρδας  για να γλιστράει. Δυο τρυφερά κλωναράκια άνηθου ον τοπ και έτοιμο το μπέργκερ, κλεισμένο μέσα σε λευκό ψωμάκι (απουσία μαύρου),  που προηγουμένως το είχα φρυγανίσει. 




Δηλαδή πείτε μου... Είσαι στον παράδεισο ή δεν είσαι? Αν δεν είναι αυτό ευτυχία, τότε τι?


Καλό μήνα είπαμε???? Δεν είπαμε!! Yolo στη ζωή κι όλα θα πάνε καλά!!





ΜΠΕΡΓΚΕΡ ΣΟΛΟΜΟΥ


Υλικά για 5 μεγάλα μπιφτέκια σολομού: 


     1)      700 γραμμάρια φιλέτο φρέσκου σολομού

     2)      1 πιπεριά τσίλι καθαρισμένη από τα σπόρια της και ψιλοκομμένη

     3)      1 μικρό, ξερό κρεμμύδι λιωμένο στο μούλτι

     4)      2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες με την πρέσα σκόρδου

     5)      ½ ζουμερό λεμόνι, το χυμό του

     6)      1 κυβάκι φρέσκο τζίντζερ 2Χ2 εκατοστά καθαρισμένο και τριμμένο

     7)      1 γεμάτη (δοσομετρική) κούπα νυφάδες βρώμης

     8)      1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο

     9)      Αλάτι

     10)   Πιπέρι


Υλικά για τη σάλτσα γιαουρτιού: 


     1)      200 γραμμάρια γιαούρτι πλήρες στραγγιστό

     2)      1 γεμάτη κουταλιά σούπας μουστάρδα με μέλι

     3)      1 χούφτα άνηθο ψιλοκομμένο

     4)      αλάτι


Υπόλοιπα υλικά: 


     1)      5 ψωμάκια για μπέργκερ

     2)      1 ντομάτα κομμένη σε ροδέλες

     3)      1 ώριμο αβοκάντο






Μέθοδος: 


Φτιάχνουμε τα μπιφτέκια σολομού: 


Παίρνουμε το φρέσκο φιλέτο σολομού, χωρίς κόκαλο και του αφαιρούμε την πέτσα με το μαχαίρι. Στη συνέχεια κόβουμε το φιλέτο σε κομμάτια και το «χαϊδεύουμε» προσεκτικά με τ΄ακροδάχτυλά μας ώστε να γίνουν αντιληπτά τυχόν κόκαλα (σαν βελόνες), τα οποία και θα αφαιρέσουμε με τσιμπιδάκι φρυδιών!! Oh yes! Το φιλέτο πιθανότατα να μην έχει κανένα κόκαλο κι αν τελικά συναντήσουμε θα είναι λιγοστά! 




Στη συνέχεια βάζουμε τα κομμάτια του ψαριού (λίγα – λίγα) μέσα στο μούλτι και τα συνθλίβουμε ελαφρά. Δεν τα πολτοποιούμε. Τα θέλουμε να παραμένουν σε μικρά κομμάτια σαν χοντροκομμένος κιμάς. Πατάμε δηλαδή το κουμπί του μούλτι μια ή δυο φορές .. Όχι παραπάνω! 




Βάζουμε το ψιλοκομμένο πλέον ψάρι μέσα σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Την ψιλοκομμένη πιπεριά τσίλι, το λιωμένο κρεμμύδι και σκόρδο, το χυμό του λεμονιού, το τριμμένο τζίντζερ, τη βρώμη, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά πάρα πολύ καλά με τα χέρια μας. Θα προκύψει ένα μίγμα που θα κολλάει σχετικά στις παλάμες μας αλλά αυτό δεν μας ανησυχεί γιατί θα σφίξει στη συνέχεια. 


Μόλις  έχουμε ζυμώσει επαρκώς τα υλικά, κλείνουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το τοποθετούμε για 2-3 ώρες στο ψυγείο να σφίξει. 





Όταν έρθει η ώρα να ψήσουμε τα μπιφτέκια του σολομού, βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 ίσα μέρη. Πλάθουμε 5 μεγάλα μπιφτέκια (μιας μερίδας το καθένα) και τα πατάμε με το χέρι ώστε να πλατύνουν γιατί βοηθάνε καλύτερα έτσι στο να μπουν ανάμεσα στα ψωμάκια και να μην γλιστράνε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. 




Τοποθετούμε τα μπιφτέκια σολομού πάνω σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να τα δούμε να έχουν πάρει ωραίο χρυσό χρώμα πάνω και κάτω και να φαίνονται ψημένα. 


Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε στην άκρη. 




Η ωραία διαδικασία τώρα. 
Το στήσιμο του μπέργκερ: 


Αβοκάντο: το καθαρίζουμε και το λιώνουμε με ένα πιρούνι μέσα σε ένα πιάτο. Δεν χρειάζεται ούτε αλάτι ούτε τίποτα αλλο. Λιωμένο και όχι σε φέτες θα βοηθήσει να σταθεί πολύ καλύτερα πάνω στο ψωμάκι και να μην γλιστράει. 


Ντομάτα: την κόβουμε σε ροδέλες. 


Σάλτσα γιαουρτιού: βάζουμε όλα τα υλικά μέσα σε ένα μπολ (γιαούρτι, μουστάρδα, άνηθο και αλάτι) και τα ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν. 


Ψωμάκια: τα φρυγανίζουμε στο φούρνο.


Σερβίρισμα: 


Βάζουμε όλα τα υλικά στο τραπέζι και οι παρευρισκόμενοι φτιάχνουν το δικό τους μπέργκερ με ότι και όσο από αυτά θέλουν! 


Καλή επιτυχία!!!! 





Tips


     1)      Αν δεν θέλετε να φτιάξετε μπέργκερ σολομού μπορείτε να απολαύσετε σκέτα τα μπιφτέκια αυτά μαζί με μια σαλάτα και αν θέλετε και τη σάλτσα γιαουρτιού σαν συνοδευτικό. Είναι ένα υπέροχο κυρίως γεύμα και ουσιαστικά είναι η αποδόμηση των μπέργκερ. 


     2)      Τα μπιφτέκια σολομού αφού τα πλάσετε (και πριν τα ψήσετε) μπορείτε να τα βάλετε σε ένα τάπερ που κλείνει με καπάκι και να τα φυλάξετε για 1 μήνα στην κατάψυξη. Έτσι βγάζετε και ψήνετε όσα θέλετε όταν τα επιθυμήσετε. 






14 σχόλια:

  1. Αυτό είναι δυναμωτικό και υγιεινό πρωινό όλο ενέργεια!!!!!!!!!χαχαχα
    Πολυ λαχταριστό με αγαπημένα υλικά και πολυ γευστικό..είμαι σίγουρη!!!
    Εννοείται πως θα το φτιάξω!!!
    Καλά μας μπήκε ο μήνας!!!!
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είσαι από αυτούς που μπορούν να φάνε φαγητό για πρωινό όπως εγώ, τότε δεν το συζητώ ότι το μπέργκερ είναι φτιαγμένο για σένα!! Είμαι σίγουρη ότι θα το λατρέψεις. Εχεις φάει άλλωστε μπιφτέκια σολομού και ξέρεις.... Φτιάξ΄το και τα ξαναλέμε!!!!!! χαχα

      Διαγραφή
  2. Αρχίζοντας να διαβάζω την ανάρτησή σου, κατάλαβα ότι είναι η απάντηση στο ερώτημα που σου έθεσα στο instagram τις προάλλες :) Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Η δημιουργικότητα είναι όντως ψυχοθεραπεία, απλά την έχουμε βρει σε διαφορετικούς τομείς. Εσύ στη μαγειρική/ζαχαροπλαστική, εγώ αλλού ;)
    Το burger σου φαίνεται λαχταριστότατο και υγιεινότατο! Σολωμό τρώμε πολύ συχνά, αλλά δεν είχα φανταστεί ποτέ την burger εκδοχή του μαζί με αβοκάντο. Προσπαθώ να φανταστώ τη γεύση που θα έχει ο συνδυασμός και μου φαίνεται ήδη #yummyinmytummy :)
    Καλό μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω, ναι!!! Εσύ ήσουν αυτή που με έβαλε σε σκέψεις!! χεχεχε
      Γιατί πίσω από κάποια ωραία πράγματα ποτέ κανείς δεν ξέρει τι κρύβεται... Μπορεί απλά να είναι η ανάγκη για εκτόνωση ή πολλά άλλα συναισθήματα που κανείς δεν μπορεί ποτέ να φανταστεί.

      Κι επειδή σε έχω τσεκάρει (στο ίνσταγκραμ) Ασπασία και ξέρω λίγο πολύ τι τρως, είμαι σίγουρη ότι αυτά τα μπέργκερ είναι του γούστου σας. Λοιπόν, όταν ξαναπιάσεις κατσαρολικά από Σεπτεμβριο, δώσ΄τους μια ευκαιρία!! Θα σε ανταμείψουν πιστεύω!!

      Φιλιά πολλά από μένα!!
      Καλό μήνα. Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  3. Τελειο φιλη μου! Φοβερο μπεργκερ! Οσπ για την δημιουργικοτητα...Καπως ετσι ολοι... μια ψυχοθεραπεια την κανουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοριτσάρα πώς από δω??? Πολύ χαίρομαι που το μπέργκερ σου έκανε το κλικ και πέρασες για μια καλημέρα!! χεχε Πάντα χαίρομαι όταν σε βλέπω!!
      Εμ...αυτά τα μυστικά δεν τα λένε οι ψυχολόγοι... Αλλιώς δεν θα είχαν δουλειά!χαχαχαχαχαχαχαχαχα

      Διαγραφή
  4. Είναι αλήθεια όλα όσα γράφεις σχετικά με την διάθεση και τις άμυνες μας.
    Πολλές φορές αισθάνθηκα τα προβλήματα σαν μία φουρτουνιασμένη θάλασσα που με τα τεράστια κύματα της επεδίωκε να με καταπιεί.
    Και σε ένα καρυδότσουφλο που είναι συχνά οι αντοχές μας,πώς να επιζήσεις?
    Και όμως...Στο ισχνό,ελαφρύ και καταπονημένο καρουδότσουφλο ,αν ο καπετάνιος κρατά γερά τα ιδία και ψηλά το ηθικό ,επιβιώνεις κόντρα στον καιρό.
    Θα συμφωνήσω οτι η εργασιοθεραπεία και οι καλοί φίλοι βοηθούν πολύ.
    Πιο πολυ όμως βοηθά η αποδοχή της κακής μας ψυχολογίας και η απόφαση να κάνουμε κάτι γι αυτή την κατάσταση.
    Είναι το πρώτο και ουσιαστικότερο βήμα.
    Και φυσικά παρακολουθώντας τον μαγειρικό οργασμό που πραγματοποιείται στην κουζίνα σου και τις χιουμοριστικές εισαγωγικές σου ανακοινώσεις,μέσα από τις οποίες διαφαίνεται μία ψυχή ανήσυχη,δραστήρια και δημιουργική,μπορω να υποθέσω ότι η συναισθηματική και ψυχολογική ισορροπία αν δεν έχει επιτευχθεί ,είναι σε πολύ καλό δρόμο!!!
    Κι επειδή παλντα το καλό φαγητό,είναι μία από τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επίτευξη της ευδαιμονίας ,θα συνηγορήσω για αυτό το υπέροχο μπέργκερ σολομού.
    Που μέσα από λεπτούς ,απλούς χειρισμούς μπορεί να όχι μόνο να σε ανεβάσει σε βουνά ευτυχίας,αλλά και σε σύννεφα να σε ταξιδέψει,...να μην μιλήσω και για πράγματα πιο υπερφυσικά...σε άλλους κόσμους ή παράλληλα σύμπαντα!
    Είναι η μπουκιά που θα σε κάνει να ανυπομονείς για την επόμενη.
    Είναι η απομυθοποιημένη εκδοχή του υγιεινού ψητού,πλην βαρετού, φιλέτου ψαριού.
    Είναι το junk food της υγείας!
    Είναι η διατροφή που ΘΕΛΕΙΣ να κάνεις γιατί επιτέλους σου αρέσει αυτό που τρως και όχι η δίαιτα που σου επιβάλλεις για τιμωρία, επειδή πριν καιρο ξέφυγες στο φαγητό σου!
    Ψάχνω να βρω κάτι πρωτότυπο για τις φωτό σου,μα στέρεψα.
    Ειλικρινά,έχεις πλέον ξεφύγει...
    Και δεν σε πιάνω.
    Art de la table!!!!!!!
    Ψάχνω να βρω τον σεφ που ώρες ώρες νομίζω ότι κρύβεις κάπου εκει...πίσω από τα μαχαίρια,πίσω από πιατέλες.Πίςω από τα μάυρα φόντα ,κυττάζω να ξετρυπώσω καμμια αντανάκλαση ενός επαγγελματικού φακού που θα σε προδώσει...
    Χαχαχαχαχαχαχα αστειεύομαι φυσικά...μου δημιουργει μεγάλη και ευχάριστη εντύπωση η αλματώδης βελτίωση σου γύρω από την φωτογραφία και η αδιαμφισβήτητη φαντασία του εκλεπτυσμένου γουλιά στου σου!
    Ορίστε,τελικά βρήκα κάτι να πω....
    Καλό μήνα Χρυσαυγούλα μου!Να ειναι πολύ όμορφος για σένα και την οικογένεια σου,χαρωπός,ανέφελος και ξεκούραστος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια τα όσα λέω για τις άμυνες που έχουμε ως άνθρωποι. Ισως τώρα να διαβάζει κάποιος ψυχολόγος τα γραφόμενά μου και να έχει πέσει κάτω από τα γέλια. Αδιαμφισβήτητα όμως είναι η δική μου αλήθεια!!

      Σε ευχαριστώ για τα όσα γράφεις για το φαγητό μου που είναι και junk και νόστιμο αλλά και υγιεινό. Πάντως εσύ να στερέψεις από σκέψεις Φωτεινή μου είναι σαν να μου λες ότι θα στερέψει κάποια στιγμή ο Νείλος ή ο ωκαιανός. Μου φαίνεται εντελός αδύνατο να γίνει και δεν πρέπει να γίνει σε καμία περίπτωση. Γι΄αυτό κράτα δυνάμεις, κράτα σκέψεις και μοιράσου τις μαζί μας όποτε και όταν θελεις! Τιμή μας και χαρά μας!!!

      Σε φιλώ πολύ!
      Καλό τελευταίο μήνα του καλοκαιριού. Ελα... έρχεται η δροσούλα που θέλεις!! Τελευταίες ανάσες του καύσωνα!! χεχεχε

      Διαγραφή
  5. Η πρωτη φωτο.... μιαμ και το μαχαιρι στο κόκκαλο!

    Positive thinking... εξαλείφει την καταθλιψη ;)
    Ουτε φιλοι, ουτε γνωστοι, ουτε καινουργιο κουρεμα. Ενα ειναι το κόλπο, με μια κάκη σκέψη κάνε αμεσως μια ευχαριστη!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υλικά με πολύ ενδιαφέρον, αλλά και ο ορισμός του food photography! Μπράβο Χρυσαυγή !!!!!!
    (για την δημιουργικότητα δεν το συζητώ, είναι το καλύτερο φάρμακο :-) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο Χρυσαυγή μου με τα λεγόμενά σου!!!
    Ψυχοθεραπεία στο έπακρον και αλλαγή διάθεσης σε κάθε αναποδιά!! Η δημιουργικότητα βοηθάει να ξεφεύγει το μυαλό προσωρινά (ή και μόνιμα)..Αλλωστε ίσως εμείς ξέρουμε καλύτερα τι μας κάνει να μην μένουμε μόνο ''στους πρόποδες του βουνού'' όπως λες, αλλά να κάνουμε την προσπαθεια να ανέβουμε το βουνό. Ω ναι.. και τα blogάκια μας είναι ένα από αυτό ;)

    Επίσης, να πω πως το μπέργκερ από παρουσίαση αλλά και από υλικά είναι το κάτι άλλο. Οι φωτογραφίες σου αποτύπωσαν με το παραπάνω την δημιουργικότητα σου και την χαρά σου στο να δημιουργείς.

    Φιλιά πολλά & καλό μήνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μισο λεπτο να σκουπισω τα σαλια...... σλουρπ ! νταξει θεικοτατο το μπεργκερ κ σιγα μη καταλαβει κανεις οτι ειναι με σολωμο αν τους το σερβιρω ;) υπεροχα υλικα υπεροχες και οι φωτο !! ακρως καλοκαιρινο μεζεδακι χορταστικοτατο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Oh, yes! I am in heaven!!! (Θα έλεγα αν το είχα μπροστά μου....)
    Και ναι, έχεις πολύ δίκιο σε όλα! Οι κατσαρόλες είναι πολύ καλές φίλες τελικά!
    Φιλιά και keep cooking! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. πολύ λιμπιστική ανάρτηση.. πω πω τι βλέπω μεσημεριάτικα...
    πολύ όμορφα γραμμένη επίσης!
    θα θελα απλώς να σε ρωτησω το καρα-άσχετό μου: τι μαρκα είναι η ψηφιακή σου? φοβερές οι φωτογραφίες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10