16 Αυγούστου 2016

Πιλάφι φούρνου με λαχανικά κι ένα Σαββατοκύριακο στη φύση






Το 3ήμερο που μας πέρασε φιλοξενηθήκαμε από φίλους σ΄ένα ορεινό χωριό  κι έτσι είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε ξένοιαστες στιγμές στη φύση. Κι ενώ δεν είχα σκοπό ν΄αναφερθώ σ΄αυτό, όταν επέστρεψα σπίτι και κατέβασα από την κάμερά μου τις φωτογραφίες, είδα ότι είχα μαζέψει αρκετό υλικό που θα ήταν όμορφα να το μοιραστώ μαζί σας. 


Το μέρος ήταν πολύ έφορο και οι παραγωγές σε κηπευτικά, σταφύλια, καλαμπόκια, σιτάρι,  μήλα, αχλάδια και άλλα φρούτα είναι πολύ μεγάλες. Βλέποντας τα παιδιά να παίζουν, να τρέχουν ξένοιαστα προς πάσα κατεύθυνση χωρίς λόγο, απλά και μόνο επειδή χαίρονται και να γεμίζουν τα πνευμόνια τους με οξυγόνο, συνειδητοποίησα πόσο ανεκτίμητη είναι για έναν άνθρωπο η επαφή με τη φύση. 


Όσο κι αν θεωρώ ότι στις μεγαλουπόλεις τα παιδιά έχουν άλλες ευκαιρίες, επαφή με την τεχνολογία και τις εξελίξεις, τελικά η φύση  και η ενασχόληση μαζί της είναι πρωταρχικής σημασίας ανάγκη για την ομαλή ανάπτυξη των μικρών κυρίως παιδιών. 


Στο χωριό ο χρόνος κυλάει πραγματικά πολύ αργά... Οι ώρες είναι ατέλειωτες και οι μέρες τεράστιες. Οι ρυθμοί αργοί σαν τους παππούδες που κάθονται με τις ώρες στο καφενείο και σχολιάζουν τα ίδια και τα ίδια. 


Τα πρωινά στο χωριό δεν μπορεί παρά να είναι πλούσια και δυναμωτικά. Ενώ οι άνθρωποι  στην πόλη πίνουν έναν καφέ στο πόδι, εκεί οι νοικοκυρές δεν το ΄χουν σε τίποτα να βάλουν το τηγάνι στη φωτιά και να τηγανίσουν μια πιατέλα ροδοκόκκινα τηγανόψωμα για τον πρωινό τους καφέ μαζί με άφθονο ζαχαρωμένο, γνήσιο μέλι! 




Και μετά βουρ στην αυλή και το μποστάνι. Μερικά από τα κηπευτικά που εμείς οι ίδιοι μαζέψαμε με τα χέρια μας ήταν αυτές οι πεντανόστιμες ντομάτες μεγαλωμένες μονάχα με νεράκι. 




Τσάντες ολόκληρες με δαμάσκηνα. 




Τα ωραιότερα και γλυκύτερα καρπουζάκια που έχω φάει στη ζωή μου. 




Μικρότερα,




και μεγαλύτερα σε μέγεθος, ήταν όλα εξίσου νόστιμα, σαν με ζάχαρη πασπαλισμένα. 




Καρύδια χλωρά, που ναι μεν δεν είναι η ώρα τους ακόμα να μαζευτούν αλλά κάποια ζουζουνάκια τα έκοβαν για να παίξουν μαζί τους..... χεχεχε 


Το μεσημέρι έχοντας η όρεξη ανοίξει από το παιχνίδι και τις δουλειές, ήρθε η ανταμοιβή μέσα σε μια πιατέλα γεμάτη τηγανητά κολοκυθάκια και μελιτζάνες. Η δίαιτα μπορεί να περιμένει....... 




Κι όταν το ταψί με το αρνάκι και τις μελωμένες πατάτες βγήκε από τον φούρνο, δεν μπορώ να περιγράψω τι έγινε... Κάπου εδώ σταματάνε τα λόγια!!! 




Το απόγευμα έφερα λίγο από τον πολιτισμό της πόλης στην εξοχή, με ένα σοκολατένιο μπράουνι  με βύσσινα που έφτιαξα.



Ένα μεγάλο κομμάτι από αυτό μαζί με παγωτό βανίλια και ένα γλυκύτατο σαν μέλι σύκο δίπλα ήταν το τέλειο συνοδευτικό του ελληνικού μου καφέ! 





Κάπως έτσι τελειώνουν όλα τα ωραία πράγματα. Με το γλυκό επιστέγασμα των αναμνήσεων που αποκτήσαμε.


Επιστρέφοντας στην καθημερινότητα και στο σπίτι, μετά από το υπέροχο αυτό διάλειμμα, ήθελα κάτι ελαφρύ για γεύμα  που να μην ήταν όμως κρέας. Μου είχε λείψει το ρύζι και τα μακαρόνια είναι η αλήθεια. Θυμήθηκα ένα πανεύκολο πιλάφι ή ριζότο φούρνου που το έφτιαχνε μια Αμερικάνα φίλη της μητέρας μου από παλιά. Η μητέρα μου που είχε πάρει από τότε τη συνταγή, συνήθιζε να το φτιάχνει όταν είχε κόσμο στο σπίτι, μιας και έβγαινε σε ικανή ποσότητα και πάντα ως γνωστόν ένα ρύζι χρειάζεται στους μπουφέδες. Ε, αυτό ήταν το ιδανικό. Νόστιμο, εύκολο και πολύ χορταστικό. Δεν χρειάζεται να του δώσεις ιδιαίτερη προσοχή. Λίγο ανακάτεμα αραιά και που μέσα στο φούρνο και γίνεται μόνο του. Τα υλικά άλλωστε είναι μετρημένα και αυτό ψήνεται ενώ εσύ ετοιμάζεις ένα άλλο φαγητό.




ΠΙΛΑΦΙ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Υλικά: 
     1)      250 γραμμάρια ρύζι μακρίκοκκο
     2)      200 γραμμάρια καρότα σε ροδέλες (2-3 μεγάλα καρότα)
     3)      500 γραμμάρια μανιτάρια άσπρα σε φέτες
     4)      1 μέτριο κρεμμύδι λιωμμένο στο μπλέντερ
     5)      ½ φλιτζάνι σέλινο ψιλοκομμένο
     6)      50 ml ελαιόλαδο
     7)      700 ml ζωμό κότας (ή λαχανικών σε περίπτωση νηστείας ή χορτοφαγίας)
     8)      ½ ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
     9)      1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι αποξηραμμένο
     10)   Αλάτι
     11)   Πιπέρι

 
 
Μέθοδος: 

Φτιάχνουμε πρώτα το μίγμα των μανιταριών και του καρότου.  

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το λάδι να κάψει και σοτάρουμε για μισό λεπτό σε αυτό το λιωμένο κρεμμύδι. Κατόπιν ρίχνουμε τα μανιτάρια και το καρότο και ανακατεύουμε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους. Τα αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία να πιούν τα υγρά που έβγαλαν και ύστερα ρίχνουμε το κρασί. Αφήνουμε ένα λεπτό να εξατμηστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το σέλινο, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.  Περιμένουμε να βράσουν τα λαχανικά σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πιούν τα υγρά τους. Όταν γίνει αυτό ελέγχουμε αν το καρότο τσιμπιέται ή είναι ακόμα πολύ σκληρό. Αν δεν έχει βράσει και είναι ακόμα σκληρό, προσθέτουμε μέσα στο τηγάνι μισό έως ένα φλιτζάνι νερό και αφήνουμε λίγο ακόμα να βράσουν μέχρι να εξατμηστεί το νερό και να  μείνουν μόνο με το λάδι τους.  Όταν είναι έτοιμα τα αποσύρουμε από τη φωτιά. 



Προθερμένουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. 

Παίρνουμε ένα πιρέξ και ρίχνουμε σε αυτό τα  700 γραμμάρια ζωμού. Κατόπιν προσθέτουμε το μίγμα των λαχανικών του τηγανιού, το ρύζι και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε το πιρέξ στο φούρνο. Ψήνουμε το ριζότο στους 180 βαθμούς στον αέρα ελέγχοντάς το ανά διαστήματα και ανακατεύοντάς το. Μόλις δούμε ότι έχει πιεί όλα τα υγρά, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά. Ελέγχουμε αν είναι εντάξει στο αλάτι και αν χρειάζεται προσθέτουμε. Σερβίρουμε ζεστό ή  σε θερμοκρασία δωματίου. Τρώγεται εξίσου ευχάριστα. 

Καλή επιτυχία!!!!!
 


7 σχόλια:

  1. Σούπερ!! Θα το φτιάξω μόλις γυρίσω σπίτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα ΣΚ που τα είχε όλα!!!!
    Φύση, πολύ και καλό φαί!!! Αυτά είναι!!!
    Θέλω τηγανόψωμα επειγόντως!!!!!!

    Πολύ ωραίες φωτογραφίες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ....δεν σχολίασα το ρύζι χαχαχαχα αλλά δεν φταίω εγώ...εσύ φταις με τα τηγανόψωμα και το αρνάκι!!!

      Νοστιμότατο θα είναι και το βετζετέριαν ρύζι και μου αρέσει που μαγειρεύεται στο φούρνο!!!

      Διαγραφή
    2. Τα είχε όλα και αυτό που είχε περισσοτερο απ΄όλα ήταν το γέλιο!!!!!!!!!!!!!!!!! Πολύ γέλιο!!!

      Ευχαριστώ!!!
      Οσο για τα τηγανόψωμα ...θα τα βάλω σήντομα (ελπίζω) στο μπλόγκ!

      Διαγραφή
  3. Αχ αχ αχ τι ρύζι φαντσστικό! Θα δοκιμαστεί μόλις γυρίσω Αθήνα. Καλά να περνάς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα τι ωραίο Σαββατοκύριακο!
    Χρυσαυγή πολύ ωραία η πρότασή σου! Υπέροχα υλικά και καταπληκτικά αρώματα! Και όμορφη παρουσίαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10