1 Μαρτίου 2021

Κέικ λεμονιού με καρύδα και blueberries

 



Ανοιξιάτικο κέικ, απόλυτα συμβατό με την ηλιόλουστη αγαπημένη μου εποχή. Αυτό που σου κίνησε το ενδιαφέρον στο ίνσταγκραμ και το ζήτησες πολλές φορές είναι γεγονός. Ανάμεσα στα δεκάδες κέικ που έχω φτιάξει και φάει γενικότερα, το κατατάσσω στην πρώτη πεντάδα, η οποία πεντάδα είναι ένας «ζωντανός οργανισμός» που σήμερα είναι κι αύριο δεν είναι, γιατί αλλάζει συνεχώς, όσο δηλαδή δοκιμάζω καινούριες συνταγές.




Το αρκετά ζουμερό αυτό κέικ οφείλει την μοναδικότητά του στην μεγάλη ποσότητα από blueberries που περιέχει, τα οποία του δίνουν πολλή υγρασία. Ταυτόχρονα, η καρύδα που ταιριάζει με το λεμόνι καθώς επίσης και τα blueberries που ταιριάζουν και αυτά με το λεμόνι κάνουν έναν τριγωνικό συνδυασμό θανατηφόρο, σχεδόν διαβολικό. Μιλάω δηλαδή για ένα κέικ που σου δίνει την αίσθηση του σιροπιαστού χωρίς να είναι. Την αίσθηση αυτή την οφείλει κατά μεγάλο μέρος και στο γλάσο το οποίο εισχωρεί μέσα του και το μαλακώνει ακόμα περισσότερο. Αυτό φυσικά εξαρτάται και στο πόσο υδαρές θα φτιάξεις το γλάσο. Αν δηλαδή είναι αρκετά πηχτό, αυτό θα σταθεί πάνω του, αν όχι, θα κυλήσει στα πλάγια και θα απορροφηθεί με το πέρασμα της ώρας κάνοντας το κέικ σουπερ ζουμερό.

Το μόνο πράγμα που πρέπει να προσέξει κανείς είναι το ψήσιμο. Επειδή πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο κέικ και με μεγάλη όπως είπα ποσότητα φρούτου που βγάζει υγρά όσο ψήνεται, θα χρειαστεί περισσότερη ώρα από τα συνηθισμένα κέικ που έψηνες μέχρι τώρα. Αλλά αυτά θα τα πούμε παρακάτω.

Καλή βδομάδα και καλό μήνα από μένα.




 

ΚΕΙΚ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΜΕ ΚΑΔΥΔΑ ΚΑΙ BLUEBERRIES

Υλικά:

1)     380 αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2)     1 ½  κγ μπέικιν πάουντερ

3)     ½ κγ μαγειρική σόδα

4)     1 κγ αλάτι

5)     250 γραμμάρια γιαούρτι

6)     Ξύσμα από  ένα μεγάλο λεμόνι

7)     80 ml χυμό λεμονιού

8)     230 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο το οποίο δεν είναι ζεστό αλλά σε θερμοκρασία δωματίου

9)     330 γραμμάρια ζάχαρη

10)  1 ½ κγ υγρή βανίλια

11)  3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

12)  60 γραμμάρια καρύδα

13)  300 γραμμάρια blueberries φρέσκα ή κατεψυγμένα


Υλικά για το γλάσο:

1)     100 γραμμάρια ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη

2)     ½ κγ ξύσμα λεμονιού

3)     2-3 κ. σούπας νερό, ανάλογα με το πόσο ρευστό θέλουμε το γλάσο




Μέθοδος:

 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς στις αντιστάσεις. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μεγάλη φόρμα κέικ και την αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μετρίου μεγέθους μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Το αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα άλλο μικρότερο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το χυμό λεμονιού και το ξύσμα λεμονιού και επίσης το αφήνουμε στην άκρη.

Στον κάδο του μίξερ (ή σε μεγάλο μπολ αν έχουμε μίξερ χειρός) βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για 3-4 λεπτά περίπου ή μέχρι να δούμε οτι έχουν αφρατέψει σαν κρέμα. Μόλις γίνει αυτό, προσθέτουμε ένα – ένα τα αυγά χτυπώντας τόσο όσο να ανακατευτούν με το υπόλοιπο μίγμα και μαζί με το τελευταίο αυγό ρίχνουμε και τη βανίλια. Προσοχή εδώ, γιατί δεν θέλει υπερβολικό χτύπημα. Μονάχα μέχρι να ενσωματωθεί το κάθε αυγό με το χυλό του κέικ. Μόλις τελειώσουμε με τα αυγά σταματάμε το χτύπημα και ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το περιεχόμενο του μπολ με το αλεύρι και από πάνω το περιεχόμενο του μπολ με το γιαούρτι. Ανακατεύουμε πάλι τόσο όσο χρειάζεται για να γίνει η ενσωμάτωση και να δημιουργηθεί ένας παχύρρευστος χυλός κέικ.

Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε μέσα στον κάδο την καρύδα και τα blueberries ανακατεύοντας τώρα με μια σπάτουλα και όχι πια με το μίξερ. Τα ενσωματώνουμε στο μίγμα και μόλις γίνει αυτό, ρίχνουμε το περιεχόμενο στην βουτυρωμένη μας φόρμα.

Ψήνουμε σε αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα του φούρνου, στους 175-180 βαθμούς για 60-70 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας και την έντασή του. Στα 60 λεπτά ανοίγουμε το φούρνο (όχι πιο πριν) και δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι ή οδοντογλυφίδα αν βγαίνει καθαρό ή έχει επάνω του υπολείμματα ζύμης. Σε αυτό το στάδιο αν δούμε ότι το κέικ έχει ξεροψηθεί στην επιφάνειά του, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, κι αν χρειάζεται επιπλέον ώρα ψησίματος κλείνουμε ξανά το φούρνο και το αφήνουμε άλλα 10 λεπτά, δοκιμάζοντας πάλι κατά τον ίδιο τρόπο, αν είναι έτοιμο.

Όταν πλέον ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε μέσα στη φόρμα του μέχρι να κρυώσει τελείως πριν το αναποδογυρίσουμε. Θέλει προσοχή να μην το αναποδογυρίσουμε χλιαρό γιατί μπορεί να σπάσει.

Φτιάχνουμε το γλάσο ανακατεύοντας όλα τα υλικά του με ένα κουτάλι, σε ένα μπολάκι. Ωστόσο το νερό το προσθέτουμε λίγο λίγο μέχρι να έχουμε την επιθυμητή πυκνότητα. Αν το θέλουμε πιο πηχτό, τότε βάζουμε 2 κουταλιές νερό. Αν όχι, τότε βάζουμε και την τρίτη. Όπως και να ΄χει, το νερό το ρίχνουμε σταδιακά μέσα στη ζάχαρη άχνη για να μην αραιώσει παραπάνω και δεν στέκεται πάνω στο κέικ. Απλώνουμε το γλάσο στο κέικ, το αφήνουμε για λίγο και μετά από μισή ώρα μπορούμε να το κόψουμε.  

Καλή επιτυχία!





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10