21 Μαρτίου 2021

Τσουχτή μακαρονάδα

 


 Μανιάτικη τζανκφουντιά! Ναι, ναι, αυτό ακριβώς είναι η τσουχτή μακαρονάδα με «καμένη» σε βούτυρο μυζήθρα και τηγανητό αυγό. 





Δεν καταλαβαίνω γιατί το παρεξηγημένο σουβλάκι θεωρείται τζανκ φουντ που στο κάτω κάτω και τη ντοματούλα του την έχει και το τζατζικάκι του και το κρεμμυδάκι του. Και τελικά τί είναι? Λίγα κομμάτια κρέατος είναι, τυλιγμένα μέσα σε μια μερίδα ψωμί. Πόσο βλαβερό θεωρείται πια όταν έχεις μπροστά σου τον ηγέτη του τζανκ φουντ? Η μακαρονάδα αυτή διδάσκει. Γιατί η Μάνη ξέρει. Πώς να παθαίνεις έμφραγμα χωρίς κόπο, πως να βουλώνουν οι αρτηρίες εύκολα και γρήγορα, πως να τρως ένα διαβολικά νόστιμο φαγητό και να μη σε νοιάζουν οι συνέπειες! Αυτό ακριβώς είναι. Η επιτομή του μινιμαλισμού και της νοστιμιάς καθώς τα υλικά πιο απλά δεν γίνεται να είναι.

Την αυθεντική την έφαγα στο Λιμένι πριν 3 χρόνια με χειροποίητα, φρέσκα ζυμαρικά και θέλησα να την φέρω στα μέτρα μου αλλά και ταυτόχρονα όσο πιο κοντά γίνεται σε αυτό που έφαγα τότε. Την έχω δει να την κάνουν με διάφορα ζυμαρικά, από σπαγγέτι μέχρι και λαζάνια, αλλά θέλησα να την φτιάξω με το πιο ταιριαστό κατά τη γνώμη μου που είναι οι χωριάτικες, μακριές χυλοπίτες. 

Όταν έχεις ένα φαγητό που αποτελείται ουσιαστικά από 2-3 υλικά, αυτά πρέπει να είναι κορυφαία. Όλοι το ξέρουν αυτό. Το βούτυρο να είναι βούτυρο γάλακτος και όχι καμιά μαργαρίνη, τα αυγά φρέσκα και κατά προτίμηση χωριάτικα και τα ζυμαρικά υψίστης ποιότητας. Εδώ δεν υπάρχουν μπαχάρια και μυρωδικά να καλύψουν τις γεύσεις. Εδώ τρως αυτό που βλέπεις! Έχεις κάνει πρόσφατα τρίπλεξ αγγείων? Αν ναι, τότε όρμα!! 




ΤΣΟΥΧΤΗ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ


Υλικά για 4 άτομα:


1)     500 γραμμάρια μακριές χυλοπίτες χωριάτικες

2)     4 αυγά φρέσκα, κατά προτίμηση χωριάτικα

3)     230 γραμμάρια μυζήθρα ξερή λεπτοτριμμένη

4)     80 ml ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για το τηγάνισμα των αυγών

5)     2 γεμάτες κουταλιές βούτυρο γάλακτος και λίγο ακόμα για το τηγάνισμα των αυγών

6)     Αλάτι

7)     Πιπέρι

 



Μέθοδος:

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει τόσο ώστε να κρατάνε και να είναι αλ ντέντε. Τα σουρώνουμε, τα λαδώνουμε ελαφρά για να μην κολλάνε μεταξύ τους και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο (όχι το μετρημένο που έχουμε) και λίγο βούτυρο και τηγανίζουμε σε αυτό τα 4 αυγά. Κανονικά τηγανίζουμε τα αυγά μελάτα, αφήνοντας ρευστό τον κρόκο, έτσι ώστε όταν σπάσει στο πιάτο να αναμειχθεί με τα μακαρόνια, αλλά αν αυτό δεν μας αρέσει, τότε τα τηγανίζουμε σύμφωνα με τα δικά μας γούστα. Μόλις είναι έτοιμα τα αυγά, τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή πλατιά κατσαρόλα βάζουμε τα 80 ml ελαιόλαδου και τις 2 κουταλιές βούτυρου να ζεσταθούν και κατόπιν ρίχνουμε μέσα την τριμμένη μυζήθρα. Την ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να καβουρδιστεί και να αλλάξει χρώμα. Θέλουμε από άσπρη να γίνει σκουρόχρωμη. Μόλις το πετύχουμε αυτό, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τις χυλοπίτες ανακατεύοντας πολύ καλά μέχρι να καλυφθούν με το τυρί.

Σερβίρουμε σε πιάτα τις μερίδες των ζυμαρικών τοποθετώντας πάνω σε κάθε μερίδα από ένα τηγανητό αυγό. Πασπαλίζουμε το αυγό με λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι απολαμβάνουμε ένα υπέροχο παραδοσιακό πιάτο!

Καλή επιτυχία!!





1 σχόλιο:

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10