24 Δεκεμβρίου 2021

Κοτόπουλο με πετιμέζι και λαχανικά βουτύρου με κάσιους

 


Με εμπιστεύεσαι τόσο ώστε να με αφήσεις να σου φτιάξω το μενού των Χριστουγέννων? Έλα τώρα, μετά από τόσα χρόνια δε νομίζω ότι δίνω πλέον εξετάσεις! Έχουμε φάει εδώ μαζί φαγιά και φαγιά! Για τα φετινά Χριστούγεννα διάλεξα ένα φαγητό φίνο, γιορτινό και χρωματιστό ενώ ταυτόχρονα τόσο εύκολο! Ένα φαγητό μούρλια!




Εσύ που δεν συμπαθείς τη γαλοπούλα μπορείς να χαίρεσαι. Και γιατί να τη συμπαθείς εδώ που τα λέμε όταν υπάρχει η επιλογή του τρυφερού, νόστιμου κοτόπουλου? Αν με ρωτάς εγώ την τρώω, μα δηλώνω ξεκάθαρα team κοτόπουλο.

Αγοράζεις λοιπόν φιλέτο κοτόπουλο. Καθαρά πράγματα. Δεν μπλέκεις ούτε με κόκαλα ούτε με πολύωρα μαγειρέματα. Το ψήνεις μια ωρίτσα μέσα σε χυμούς από πορτοκάλι, πετιμέζι και… (δε θα στα πω όλα τώρα) υλικά που θυμίζουν χειμώνα. Τη σάλτσα του αν δεν την φας με ψωμί θα τη ρουφάς με το καλαμάκι. Τα είπαμε, τα συμφωνήσαμε.

Άκου τώρα και το καλύτερο. Το σερβίρεις μ΄ένα παιδικής ευκολίας συνοδευτικό. Δηλαδή τί θες να σου πω? Ότι συνολικά θα σου πάρει 10 λεπτά? Θα στο πω. Είναι το απόλυτο ταίριασμα γι΄ αυτό το κοτόπουλο. Μιξ τρυφερών λαχανικών, που τα βρίσκεις όλα συγκεντρωμένα σ΄ένα σακουλάκι χωρίς να πρέπει να αγοράσεις πέντε διαφορετικά λαχανικά μαζί, να τα πλύνεις, να τα καθαρίσεις, να τα κόψεις. Είπαμε, καθαρά πράγματα! Τα ζεματίζεις και τ’ αναμιγνύεις μαζί με baby πατάτες και τραγανά κάσιους μέσα σε σκορδάτο βούτυρο.

Θα μοσχοβολήσει η γειτονιά Χριστούγεννα και θα ρίξεις για μια ακόμη φορά ψήφο εμπιστοσύνης.




ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΒΟΥΤΥΡΟΥ ΜΕ ΚΑΣΙΟΥΣ

Υλικά για το κοτόπουλο:

1)     3 μεγάλα φιλέτα από στήθος κοτόπουλου

2)     75 ml πετιμέζι

3)     75 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι

4)     75 ml ελαιόλαδο

5)     75 ml ξύδι

6)     Αλάτι

7)     Πιπέρι

Υλικά για τα λαχανικά βουτύρου:

1)     400 γραμμάρια κατεψυγμένο μιξ σαλάτας λαχανικών ΑΙΝΟΣ (περιέχει καρότο, μπρόκολο, κουνουπίδι και κολοκυθάκι)

2)     400 γραμμάρια πατάτες baby

3)     2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

4)     100 γραμμάρια βούτυρο

5)     60 γραμμάρια κάσιους ψημένα και ανάλατα

6)     Χυμό από ½ ζουμερό λεμόνι

7)     Αλάτι

8)     Πιπέρι




Μέθοδος:

Φτιάχνουμε πρώτα το κοτόπουλο:

Τοποθετούμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος τα φιλέτα του κοτόπουλου και τα περιχύνουμε με όλα τα υγρά (πετιμέζι, ελαιόλαδο, χυμό πορτοκαλιού, ξύδι). Τα αλατίζουμε καλά και τρίβουμε φρέσκο πιπέρι από πάνω. Σκεπάζουμε το σκεύος πολύ καλά με ένα κομμάτι βρεγμένης και στραγγισμένης λαδόκολλας και από πάνω αλουμινόχαρτο.




Ψήνουμε το κοτόπουλο για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς. Στο μισό του ψησίματος γυρνάμε τα φιλέτα και συνεχίζουμε το ψήσιμο πάλι σκεπάζοντάς το.

Όταν είναι έτοιμο το κοτόπουλο το βγάζουμε από το φούρνο, το κόβουμε σε φέτες πάνω σε μια επιφάνεια κοπής και το μεταφέρουμε πάλι μέσα στο σκεύος να μαριναριστεί καλά με τη σάλτσα από πετιμέζι μέχρι να έρθει η ώρα του σερβιρίσματος.




Φτιάχνουμε τα λαχανικά βουτύρου:

Βράζουμε σε νερό που κοχλάζει, για 5 λεπτά μόνο τη σαλάτα λαχανικών και τη στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι. Θέλουμε τα λαχανικά μας να είναι τραγανά κι όχι μαλακά και λιωμένα. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Ταυτόχρονα σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε τις πάτατες baby μέχρι να τσιμπιούνται καλά με το πιρούνι. Τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε στη μέση. Τις αφήνουμε στην άκρη.




Σε μια μεγάλη πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο να κάψει μέχρι να αφρίζει και ρίχνουμε το λιωμένο σκόρδο και τα κάσιους. Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια. Προσθέτουμε τα λαχανικά και τις πατάτες και ανακατεύουμε μέχρι να «λουστούν» με βούτυρο και να μοσχομυρίσουν. Αλατίζουμε τα λαχανικά και τρίβουμε φρέσκο πιπέρι. Ανακατεύουμε τελευταία φορά με προσοχή να μην λιώσουν και είναι έτοιμα.

Σερβίρουμε το φαγητό σε πιάτο ως εξής:

Μερικές φέτες από κοτόπουλο περιχυμένες με άφθονη σάλτσα πετιμεζιού και δίπλα τα λαχανικά βουτύρου με κάσιους.

Καλή επιτυχία!!!

Η συνταγή αυτή δημιουργήθηκε στα πλαίσια της συνεργασίας μου 

με την εταιρία ΑΙΝΟΣ (το μποστάνι της φύσης)




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10