8 Ιανουαρίου 2022

Φασολάκια πλατιά με χοιρινά κεφτεδάκια

 


Η συνύπαρξη δύο κορυφαίων παραδοσιακών φαγητών μέσα σε μια κατσαρόλα, δεν μπορεί παρά να δημιουργήσει ένα εξίσου νόστιμο κι ενδιαφέρον πιάτο. 




Δεν θα σου πω να το φτιάξεις εσύ που δεν κάθεσαι στο τραπέζι αν δεν έχει οπωσδήποτε κρέας γιατί εσένα το ξέρω πως σ΄ έχω κερδίσει απ΄τη φωτογραφία και μόνο. Θα πω να το φτιάξει όποιος αγαπάει τα φασολάκια τα λαδερά. Όποιος τρελαίνεται με τη γλύκα αυτού του λαχανικού. Δεν ξέρω για ποιο λόγο όλοι όταν ακούμε για φασολάκια σκεφτόμαστε τα στρογγυλά. Η γνώμη μου είναι πως τα πλατιά είναι ακόμα καλύτερα. Ειδικά αυτό το συγκεκριμένο φαγητό το φτιάχνω μόνο με πλατιά φασολάκια.

Κάθε φαγητό βρε παιδί μου θέλει τον δικό του τρόπο και τα δικά του πολύ συγκεκριμένα υλικά για ν΄ αναδειχτεί. Αν δεν είναι έτσι, τότε γιατί ο άνθρωπος δημιούργησε χίλια δυο είδη και σχήματα ζυμαρικών που το καθένα «κουμπώνει» σε συγκεκριμένα είδη σάλτσας? Θα μπορούσαμε να καλυφθούμε και με ένα μόνο σχέδιο ζυμαρικού, αλλά όπως φαίνεται δεν ήταν αρκετό. Αυτό θέλω να πω και μιλάω πολύ σοβαρά. Κάθε τι για να σου δώσει το μάξιμουμ της απόλαυσης θα πρέπει να μαγειρευτεί με το δικό του συγκεκριμένο τρόπο. Δηλαδή, φασολάκια θα φας και στη μια περίπτωση, φασολάκια θα φας και στην άλλη. Έλα όμως που ενώ μοιάζει να είναι το ίδιο, δεν θα είναι!




ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΠΛΑΤΙΑ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ

Υλικά για τα κεφτεδάκια:

1)     500 γραμμάρια χοιρινό κιμά

2)     1 μέτριο κρεμμύδι λιωμένο στο μπλέντερ

3)     1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο

4)     1 κουταλάκι γλυκού ρίγανη

5)     ½ κουταλάκι γλυκού κύμινο

6)     4 κουταλιές σούπας φρυγανιά τριμμένη

7)     3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

8)     2 κουταλιές σούπας ξύδι

9)     1 αυγό

10)  Αλάτι

11)  Πιπέρι

12)  Αλεύρι για το αλεύρωμα των κεφτέδων

13)  Λάδι για τηγάνισμα

Υπόλοιπα υλικά:

1)     1 κιλό φασολάκια πλατιά, ΑΙΝΟΣ

2)     400 γραμμάρια ντοματάκια κονκασέ ψιλοκομμένα

3)     2 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε μεγάλα κομμάτια

4)     1 κρεμμύδι λιωμένο στο μπλέντερ

5)     1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας

6)     1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη

7)     200 ml ελαιόλαδο

8)     2 κουταλιές σούπας ξύδι μπαλσάμικο

9)     Αλάτι





Μέθοδος:

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά του κιμά για να φτιάξουμε το μίγμα των κεφτέδων. Πλάθουμε μέτρια κεφτεδάκια και τα αλευρώνουμε. Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τα βγάζουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα ξαναχρειαστούμε.

Σε μια πλατιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε το λάδι να κάψει και σοτάρουμε σε αυτό το λιωμένο κρεμμύδι. Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να γυαλίσει. Κατόπιν ρίχνουμε τα φασολάκια, τις πιπεριές, τα ντοματάκια κονκασέ, τον πελτέ, τη ζάχαρη και αλάτι. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό, ανακατεύουμε όλα τα υλικά και κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της.

Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 40 λεπτά ελέγχοντάς το κατά διαστήματα για να μην εξατμιστεί το νερό και κολλήσει. Μετά το πέρας του 40λεπτου  προσθέτουμε τα κεφτεδάκια και κουνάμε την κατσαρόλα να καλυφθούν με τη σάλτσα του φαγητού. Αν χρειάζεται προσθέτουμε ελάχιστο νερό.

Βράζουμε τα φασολάκια με τα κεφτεδάκια άλλα 20 λεπτά μαζί. Τα τελευταία 5 λεπτά πριν σβήσουμε το φαγητό προσθέτουμε το μπαλσάμικο και ανακινούμε την κατσαρόλα να πάει παντού. Το φαγητό είναι έτοιμο όταν έχουν βράσει καλά τα φασολάκια, είναι δηλαδή τρυφερά και έχουν μείνει με το λάδι τους και τη σάλτσα χωρίς περιττό νερό.

Αφήνουμε το φαγητό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν σερβίρουμε. Ταιριάζει πολύ ωραία με τυρί γραβιέρα, ωραίο χωριάτικο ψωμί και ένα κόκκινο ξηρό κρασί.

Καλή επιτυχία!!!

Η συνταγή αυτή δημιουργήθηκε στα πλαίσια της συνεργασίας μου 

με την εταιρία "ΑΙΝΟΣ - το μποστάνι της φύσης.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10