21 Μαρτίου 2024

Μπακαλιάρος πουτανέσκα

 


Έλα ν΄αρχίσουμε να ξαλμυρίζουμε τους μπακαλιάρους! Από τα μελομακάρονα, στην ταραμοσαλάτα κι απ΄το μπακαλιάρο στο αρνί στη σούβλα…. Γιατί τί είναι η Ελλάδα? Ένα συνεχές κουτρουβάλημα από φαγοπότι σε φαγοπότι!!!




Αφού είθισται λοιπόν να τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου κι αφού θεωρώ πως ήδη έχεις ανακαλύψει τις κροκέτες μπακαλιάρου και τον μπακαλιάρο πλακί που έχω στο μπλογκ εδώ και χρόνια, θα μιλήσουμε σήμερα για μια καινούρια συνταγή. Όρεξη να ΄χουμε και ποικιλία να διαλέγουμε!


Η σημερινή συνταγή προκύπτει από την παραλλαγή μιας επικής μακαρονάδας, της θρυλικής πουτανέσκα, που αν πάρεις ένα ένα τα επιμέρους της υλικά θα δεις ότι ταιριάζουν καταπληκτικά με το ψάρι! Μπακαλιάρος πουτανέσκα λοιπόν και σε προκαλώ να την φτιάξεις. Θα σου πάρει λιγότερη από μισή ώρα, μετρημένη από την αρχή που θα βγάλεις το τηγάνι απ΄το ντουλάπι μέχρι που θα σερβίρεις. Φυσικά να τονίσω ότι μπορείς να φτιάξεις το φαγητό αυτό με οποιοδήποτε λευκό φιλέτο ψαριού σου αρέσει (όχι όμως σολομό), όπως γλώσσα, πέρκα κλπ.


Καλό τριήμερο !!  

 


ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΠΟΥΤΑΝΕΣΚΑ

Υλικά:

1)     1 kg μπακαλιάρος παστός, ξαρμυρισμένος σε κομμάτια

2)     1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3)     100 ml ελαιόλαδο

4)     2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες με την πρέσα σκόρδου ή τριμμένες

5)     ½ κούπα ελιές καλαμών

6)     1 κουταλιές σούπας κάππαρη ξεπλυμένη από την άλμη και στραγγισμένη

7)     4 φιλέτα αντζούγιας

8)     1/3 φλιτζάνι ροζέ ξηρό κρασί

9)     400 γραμμάρια ντοματάκια κονκασέ ψιλοκομμένα

10)  10 ντοματίνια ολόκληρα

11)  Πιπέρι

12)  Μαϊντανό ψιλοκομμένο




Μέθοδος:

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τις αντζούγιες και το κρεμμύδι για 1 λεπτό. Πατάμε τις αντζούγιες με μια ξύλινη σπάτουλα ώστε να τις λιώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Μόλις το κρεμμύδι γίνει διάφανο ρίχνουμε και το σκόρδο και το φέρνουμε κι αυτό μια βόλτα, ανακατεύοντάς το λίγα δευτερόλεπτα μέσα στο καυτό λάδι για να μην καεί και πικρίσει.

Αμέσως προσθέτουμε το κρασί, την κάππαρη και τις ελιές κι αφήνουμε 1 λεπτό ακόμη σε δυνατή φωτιά να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Ρίχνουμε στο τηγάνι τα ντοματάκια κονκασέ και τα ντοματίνια και ανακατεύουμε. Ανάμεσα στη σάλτσα που έχει δημιουργηθεί τοποθετούμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου (προσοχή, δεν βάζουμε αλάτι σε αυτό το φαγητό!!) και μόλις πάρει βράση σκεπάζουμε το φαγητό με καπάκι και βράζουμε το φαγητό σε μέτρια θερμοκρασία για 15-20’.

Μόλις είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά και σερβίρουμε. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι και μάλλον δεν θα χρειάζεται γιατί αφενός ο μπακαλιάρος είναι αλατισμένος αλλά και τα υπόλοιπα υλικά όπως η κάππαρη, οι ελιές και οι αντζούγιες, είναι αλμυρά.

Σερβίρουμε με τριμμένο φρέσκο πιπέρι και μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Tip: Το φαγητό αυτό μπορούμε να το φτιάξουμε με οποιοδήποτε φιλέτο από άσπρο ψάρι θέλουμε και μας αρέσει!

Καλή επιτυχία!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10