20 Ιανουαρίου 2025

Μικρά ψωμάκια μπριός

 


Με αυτή τη συνταγή για ψωμάκια μπριός εγώ κλείνω σαν άνθρωπος. Δεν χρειάζεται να ψάξω για καμία άλλη, δεν χρειάζεται να κάνω καμία αλλαγή στην παρούσα. Να πω αρχικά πως ζύμη είναι υγρή. Πρέπει λοιπόν να είσαι προετοιμασμένη ότι θα κολλάει κατά το ζύμωμα και το πλάσιμο, αλλά αυτό είναι και το ζητούμενο. Αν της βάλεις παραπάνω αλεύρι για να μην κολλάει, χάνεις αυτόματα όλη την τρυφερότητα του μπριός.



Τα ψωμάκια είναι μικρούτσικα κι άρα ιδανικά για μικρά σαντουιτσάκια. Βεβαίως τρώγονται σκέτα, θα έλεγα αμάσητα. Τέτοια είναι η νοστιμιά τους! 

Ψωμιά δεν φτιάχνω συχνά γιατί έχω την τύχη να μένω σε μέρος με καλούς φούρνους που έχουν πραγματικά ποιοτικό ψωμί κι όχι το αφρολέξ που πωλούν ορισμένοι. Οπότε η ανάγκη για σπιτικό ψωμί δεν υπάρχει. Ωστόσο αυτά τα φτιάχνω γιατί είναι κάτι ξεχωριστό, πραγματικά ιδιαίτερο και μας αρέσουν πολύ. Νομίζω πως πρέπει να τα φτιάξεις έστω μια φορά για να έχεις άποψη.  




ΜΙΚΡΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΠΡΙΟΣ

Υλικά:

1)     460 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2)     1 κουταλάκι γλυκού αλάτι

3)     1 κουταλάκι γλυκού ξηρή μαγιά

4)     250 ml γάλα χλιαρό

5)     4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο (και λίγο ακόμα για επάλειψη στο τέλος)

6)     1 μεγάλο αυγό σε θερμοκρασία δωματίου

7)     2 κουταλιές σούπας μέλι




Μέθοδος:

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά και ανακατεύουμε τα υλικά. Το αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μεγαλύτερο μπολ ρίχνουμε το χλιαρό γάλα, τις 4 κουταλιές ελαιόλαδο, το αυγό και το μέλι. Ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη μέχρι να λιώσει το μέλι.

Προσθέτουμε μέσα στο μπολ με τα υγρά το περιεχόμενο του μπολ με το αλεύρι και αυτή τη φορά ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης. Δεν ζυμώνουμε με το χέρι γιατί η ζύμη που προκύπτει δεν είναι σφιχτή, αλλά μοιάζει με πηχτό χυλό και κολλάει πολύ. Είναι δηλαδή υγρή. Κατόπιν σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να καθίσει για 15 λεπτά.

Έπειτα γυρίζουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και αρχίζουμε να την ζυμώνουμε, όχι με τα χέρια αλλά κατά προτίμηση με μια σπάτουλα για ζύμη, διότι κολλάει πολύ! Αν δεν έχουμε τέτοια σπάτουλα τότε αλευρώνουμε τα χέρια μας και προσπαθούμε να τη ζυμώσουμε με αναδιπλούμενες κινήσεις. Όσο πιο πολύ ζυμώνουμε, τόσο λιγότερο θα κολλάει. Προσπαθούμε να μην της βάζουμε πολύ αλεύρι γιατί θέλουμε η ζύμη να είναι τρυφερή, σχετικά υγρή και όχι σφιχτή. Τέλος της δίνουμε το σχήμα μπάλας και την τοποθετούμε μέσα σε ένα μεγάλο λαδωμένο μπολ, σφραγίζοντάς το με διάφανη μεμβράνη. Βάζουμε το μπολ σε ζεστό μέρος και το αφήνουμε εκεί για 90 λεπτά.

Μετά το πέρας του 90λεπτου, βάζουμε πάλι τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε σε 16 ίσα κομμάτια. Ζυμώνουμε το κάθε κομμάτι σε μπαλάκι στρογγυλό με το κλείσιμο προς τα κάτω. Τοποθετούμε τα μπαλάκια ζύμης σε μια μεγάλη λαμαρίνα φούρνου στρωμένη με λαδόκολλα.

Σκεπάζουμε τη λαμαρίνα με μια μεγάλη πετσέτα και αφήνουμε τα ψωμάκια να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά.




Εν τω μεταξύ ανάβουμε το φούρνο να προθερμανθεί στους 190 βαθμούς.

Μόλις περάσει το 30λεπτο, ψήνουμε τα ψωμάκια στον ήδη καλά προθερμασμένο φούρνο για 13-15 λεπτά το πολύ, στους 190 βαθμούς στον αέρα. Στα 13 λεπτά ελέγχουμε αν είναι ψημένα, δηλαδή ροδισμένα και η βάση τους από κάτω να έχει πάρει χρώμα.

Όταν είναι έτοιμα και τα βγάλουμε από το φούρνο, τα αλείφουμε καυτά όπως είναι με ελαιόλαδο και τα αφήνουμε για λίγα λεπτά πριν τα καταναλώσουμε.




Σημείωση: Αφού κρυώσουν εντελώς τα ψωμάκια, μπορούμε να τα καταψύξουμε σε καλά κλεισμένη σακούλα τροφίμων!

Καλή επιτυχία!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10