Χθες έφτιαξα ένα
φωτεινό και κίτρινο σαν τον ήλιο γλυκό, μέσα στη μουντή, βροχερή μέρα. Οι λάτρεις
των λεμονογλυκών να σηκώσουν χέρι. Εγώ δεν υπάγομαι σ΄ αυτή την κατηγορία, αλλά
το χέρι στο συγκεκριμένο κέικ θα το σηκώσω με ορμή.
Η συνταγή αυτή
είναι εξαιρετικά απλή, γίνεται χωρίς μίξερ, αλλά αυτό δεν είναι κάτι πρωτότυπο.
Το μοναδικό χαρακτηριστικό της είναι η βελούδινη υφή του μίγματος που προκύπτει
από το βούτυρο, το οποίο μπαίνει τελευταίο και… καταϊδρωμένο στη ζύμη του κέικ.
Ενώ έχουμε συνηθίσει να χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σαν πρώτο βήμα όλων των
συνταγών για κέικ, εδώ θα ακολουθήσουμε έναν τελείως ανορθόδοξο τρόπο
παρασκευής που κάνει όλη τη διαφορά στο αποτέλεσμα.
Ουσιαστικά χωρίζεις
υγρά από στερεά, ενώνεις με έναν αυγοδάρτη τα υλικά και στο τέλος ρίχνεις το
λιωμένο βούτυρο να ενσωματωθεί. Πίστεψέ με ότι από την αντίδραση που θα κάνει
το βούτυρο μόλις πέσει στο χυλό, θα καταλάβεις το πόσο βελούδινο, λείο και
μασίφ πρόκειται να γίνει το κέικ σου. Δεν αφήνει ψίχουλα και άρα μπορείς να το
φας σαν ποντικός τη νύχτα που όλοι θα κοιμούνται και να μην σε πάρει χαμπάρι
κανείς!
ΚΕΙΚ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΜΕ
ΓΛΑΣΟ
Υλικά για το
κέικ:
1)
250
γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2)
150
γραμμάρια ζάχαρη
3)
2
κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
4)
½ κουταλάκι
γλυκού αλάτι
5)
200 ml
γάλα φρέσκο
6)
2
αυγά σε θερμοκρασία δωματίου (όχι από το ψυγείο)
7)
Ξύσμα
από 2 ακέρωτα λεμόνια
8)
120
γραμμάρια βούτυρο
Υλικά για το
γλάσο:
1)
140
γραμμάρια ζάχαρη άχνη
2)
1
κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού
3)
1-2
κουταλιές σούπας γάλα
Μέθοδος:
Βάζουμε το φούρνο
μας να προθερμανθεί στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά
πριν ψήσουμε το κέικ. Οπότε αυτό είναι το πρώτο πράγμα που κάνουμε πριν αρχίσουμε
να εκτελούμε τη συνταγή.
Σε ένα μπρίκι
βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, χωρίς όμως να καεί. Μόλις λιώσει, το αποσύρουμε
από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μικρό μπολ
βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μεγαλύτερο
μπολ, σπάμε τα αυγά και με έναν αυγοδάρτη τα χτυπάμε σαν να φτιάχνουμε ομελέτα.
Προσθέτουμε το γάλα, το ξύσμα από τα λεμόνια και τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε
ξανά.
Τέλος, προσθέτουμε
το περιεχόμενο του μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε πάλι με το σύρμα. Θα προκύψει
ένας σχετικά πηχτός χυλός κέικ. Σε αυτό το σημείο ακριβώς είναι η ώρα που ρίχνουμε
το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε για τελευταία φορά. Θα διαπιστώσουμε πως ο
χυλός του κέικ είναι βελούδινος και λείος.
Στρώνουμε μια σχετικά
μικρή, μακρόστενη φόρμα για κέικ με λαδόκολλα και ρίχνουμε μέσα τη ζύμη.
Ψήνουμε για 50-55
λεπτά στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις. Στα 50 λεπτά βυθίζουμε ένα μαχαίρι
στο κέντρο του κέικ και αν δούμε πως βγαίνει χωρίς υπολείμματα ζύμης τότε είναι
έτοιμο, ειδάλλως το αφήνουμε για ακόμα 5 λεπτά στο φούρνο να ψηθεί.
Μόλις είναι
έτοιμο το κέικ το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς
πριν το ξεφορμάρουμε.
Φτιάχνουμε το
γλάσο:
Σε ένα μπολ ή
βαθύ πιάτο βάζουμε τη ζάχαρη άχνη και προσθέτουμε το λεμόνι και τη 1 κουταλιά
σούπας γάλα. Ανακατεύουμε και αν δούμε πως είναι πολύ πηχτό και χρειάζεται κι
άλλο υγρό, τότε προσθέτουμε άλλη 1 κουταλιά γάλα, μέχρι να έχει την επιθυμητή
ρευστότητα. Προσοχή όμως, γιατί ενώ το γλάσο μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψης
πηχτό και να μας παραπλανήσει, βάζοντάς του κι άλλο υγρό, θα διαπιστώσουμε στην
πορεία πως όταν το απλώσουμε στο κέικ αυτό θα ρέει και θα πέσει όλο κάτω χωρίς
να μείνει αρκετό στην επιφάνειά του. Οπότε χρειάζεται προσοχή γιατί παρόλο που
το γλάσο μπορεί να φαίνεται πηχτό, αυτό θα απλώσει πολύ όμορφα πάνω στο κέικ
και θα σταθεί όπως πρέπει. Με λίγα λόγια, καλύτερα ένα πηχτό γλάσο παρά ένα πιο
ρευστό!!
Απλώνουμε το
γλάστο λοιπόν στην επιφάνεια του κέικ και το αφήνουμε για μια ώρα να σταθεί
πριν το κόψουμε.
Καλή επιτυχία!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου