Ψάχνοντας για μπισκότα χριστουγεννιάτικα θυμήθηκα μια συνταγή που ήθελα χρόνια να φτιάξω για το μπλογκ. Αυτά τα υπέρ σοκολατένια μπισκότα σαν μπράουνι με γέμιση από γκανάς. Προφανώς και είναι για εθισμένους στη σοκολάτα ανθρώπους, όπως εγώ. Θα έλεγε κανείς οτι μοιάζουν με ηφαίστεια που ο κρατήρας τους έχει λάβα, ή με λιμνούλες σοκολάτας ή με τις λακκούβες που υπάρχουν στους ελληνικούς δρόμους γεμάτες με λασπόνερα. Αλλά όχι! Είναι μπισκότα σοκολάτας κυρίες και κύριοι!
Είναι απλά στη
διαδικασία τους, με εύκολα υλικά, δεν θα σε δυσκολέψουν καθόλου, αρκεί να
ακολουθήσεις κατά γράμμα τις οδηγίες. Μην κάνεις τα δικά σου. Κάνε τα δικά μου!
Κάθε χρόνο τα
Χριστούγεννα παθαίνω κόλλημα με κάποιο μπισκότο. Το περσινό μου crash ήταν τα μελομακάρονα με σοκολάτα. Φέτος
έπαθα με αυτά εδώ τα ζουμπουρλούδικα μπισκότα με κρατήρα σοκολάτας. Για το
γιορτινό του πράγματος τα στόλισα με λίγο κόκκινο κας κας. Έτσι για να είναι
όμορφα κι ωραία.
ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΓΕΜΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΓΚΑΝΑΣ
Υλικά για τα
μπισκότα:
1)
190
γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2)
40
γραμμάρια σκόνη κακάο άγλυκο
3)
½ κουταλάκι
γλυκού αλάτι
4)
½ κουταλάκι
γλυκού μπέικιν πάουντερ
5)
165
γραμμάρια βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου (μαλακό)
6)
150
γραμμάρια καστανή ζάχαρη
7)
50
γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
8)
2
κρόκοι αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
9)
2
κάψουλες βανίλιας
Υλικά για τη
γκανάς:
1)
200
γραμμάρια κουβερτούρα ψιλοκομμένη
2)
120 ml
κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Μέθοδος:
Στρώνουμε δυο
ταψιά που να χωράνε στο ψυγείο μας με λαδόκολλα! Τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ
βάζουμε όλα τα στερεά υλικά : το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι, το μπέικιν
πάουντερ και τη βανίλια. Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Στον κάδο του
μίξερ τοποθετούμε τα δύο είδη ζάχαρης μαζί με το μαλακωμένο βούτυρο και τα
χτυπάμε για 3 λεπτά περίπου ενώ παράλληλα με μια σπάτουλα ξεκολλάμε το βούτυρο
από τα τοιχώματα του μίξερ ώστε να γίνει καλύτερο το μίγμα και να αφρατέψει. Έπειτα
ρίχνουμε έναν – έναν τους κρόκους (με διαφορά μισού λεπτού ο ένας από τον
άλλο), ενώ δεν σταματάμε καθόλου το χτύπημα. Συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα
1-2 λεπτά.
Σταματάμε το
μίξερ και ρίχνουμε το μπολ με τα στερεά υλικά. Το ξαναβάζουμε να δουλέψει σε
χαμηλή ταχύτητα αυτή τη φορά μέχρι να προκύψει μια μαλακή κολλώδης ζύμη.
Βγάζουμε τη ζύμη
των μπισκότων από τον κάδο του μίξερ και την κάνουμε μια μπάλα.
Κόβουμε μικρά
κομμάτια ζύμης βάρους 20 γραμμαρίων το καθένα και τα πλάθουμε στα χέρια μας σαν
κεφτεδάκια στρογγυλά.
Τοποθετούμε τα
σφαιρίδια ζύμης στα ταψιά που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα αφήνοντας απόσταση
μεταξύ τους γιατί κατά το ψήσιμο θα απλώσουν λίγο. Μόλις τελειώσουμε με όλη τη
ζύμη τα πατάμε με τον αντίχειρά μας στο κέντρο τους ώστε να δημιουργηθεί μια
εσοχή σαν γούβα. Διαφορετικά μπορούμε αυτό να το κάνουμε με ένα δοσομετρικό κουταλάκι
που είναι αρκετά κυρτό απ΄ την ανάποδη.
Αφού τελειώσουμε
αυτή τη διαδικασία με όλα τα μπισκότα, τοποθετούμε τα ταψιά στο ψυγείο για
τουλάχιστον 2 ώρες ή ακόμα και για όλο το βράδυ αν θέλουμε. Αυτό το βήμα είναι
απαραίτητο και δεν το παραλείπουμε διότι διαφορετικά αν δεν παγώσουμε τη ζύμη
πριν την ψήσουμε τα μπισκότα θα απλώσουν πάρα πολύ και θα γίνουν τελείως φλατ.
Μετά το πέρας ενός
2ωρου ή 3ωρου κι αφού είναι έτοιμα παγωμένα τα μπισκότα, ανάβουμε το φούρνο να
προθερμανθεί καλά στους 170 βαθμούς στον αέρα.
Βάζουμε πρώτα τη
μια λαμαρίνα να ψηθεί για ακριβώς 9-10 λεπτά! Όχι παραπάνω!! Τα βγάζουμε από το
φούρνο και θα δούμε ότι έχουν χάσει πιθανότατα λίγο το σχήμα τους και η εσοχή
έχει κλείσει. Έτσι όπως είναι ακόμα καυτά μέσα το ταψί τους, τα πατάμε λίγο με
ένα κουταλάκι δημιουργώντας πάλι την εσοχή, χωρίς όμως να τα μετακινήσουμε,
αφού είναι ακόμα πολύ μαλακά και θα σπάσουν. Έπειτα τα αφήνουμε να κρυώσουν
εντελώς πριν τα μεταφέρουμε σε πιατέλα.
Ψήνουμε και τη
δεύτερη λαμαρίνα με μπισκότα και ακολουθούμε ακριβώς την ίδια διαδικασία.
Μόλις τα μπισκότα
είναι εντελώς κρύα φτιάχνουμε τη γκανάς. Σε αυτό το στάδιο πρέπει να πω πως
μπορούμε να έχουμε ψήσει από το προηγούμενο βράδυ τα μπισκότα και να τα
γεμίσουμε την επομένη.
Φτιάχνουμε τη
γκανάς ως εξής:
Ψιλοκόβουμε πάρα
πολύ καλά την κουβερτούρα και την βάζουμε σε ένα μεταλλικό ή γυάλινο μπολ. Βάζουνε
σε ένα μπρίκι την κρέμα γάλακτος και την ζεσταίνουμε τόσο ώστε να φτάσει σχεδόν
σε σημείο βρασμού. Πρέπει να κάψει. Έπειτα τη ρίχνουμε μέσα στο μπολ με την
ψιλοκομμένη κουβερτούρα και την αφήνουμε χωρίς να την ανακατέψουμε για 30
δευτερόλεπτα. Έτσι θα θερμανθεί η σοκολάτα και θα λιώσει καλά. Τέλος την
ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή ένα κουτάλι μέχρι να ενωθεί η σοκολάτα με την
κρέμα γάλακτος σε μια παχύρρευστη κρέμα.
Γεμίζουμε το κάθε
μπισκότο με ένα κουταλάκι του γλυκού από τη γκανάς.
Tip: Η συνταγή βγάζει περίπου 30-32 μπισκότα, τα οποία διατηρούνται 2 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου κι έπειτα κλεισμένα σε σκεύος με
καπάκι στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 εβδομάδα.
Καλή επιτυχία!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου