Φέτος το χειμώνα
κάθε Σάββατο που πήγαινε στη λαϊκή η μάνα μου, έφερνε τόνους καρότα και μου
έδινε. Δεν ξέρω πως την είχε δει, αλλά το καρότο πήγε σύννεφο. Λαϊκή δεν πάω
εγώ, όχι γιατί δεν μου αρέσει αλλά γιατί δεν θέλω να ξυπνάω αχάραγα τα Σάββατα
και ως γνωστόν εκεί πρέπει να πας νωρίς γιατί όπως λένε, το πρωινό πουλί βρίσκει
το σκουλήκι. Εγώ λοιπόν που δεν ξυπνάω με τις κότες, βρίσκω το σκουλήκι απ΄ τη
μάνα που φροντίζει αυτή για μένα.
Έτσι που λες, τα
καρότα φέτος τα έτριψα σε σαλάτες, έκανα φοβερές καροτόσουπες που πολύ μ΄
αρέσουν, τα έβρασα με μπρόκολο και κουνουπίδι σε σαλάτα και γενικά μόνο που δεν
τα ΄στυψα. Πόσα να καταναλώσω πιά? Κάποια λοιπόν απ΄ αυτά έγιναν κριτσίνια με
τεράστια επιτυχία. Έδωσα και στη μάνα που έφερε την πρώτη ύλη.
Δες τη συνταγή
παρακάτω γιατί πραγματικά είναι εύκολα, με λίγα υλικά και αξίζει να τα φτιάξεις
και να μην τα αγοράζεις απ΄ το φούρνο. Είναι πιο εύκολο να τα αγοράσεις το
ξέρω, αλλά γιατί να μην τα φτιάξεις εσύ με το σωστό λάδι και τα καλά υλικά που
θα βάλεις μέσα? Θα μου πεις, και οι φουρναρέοι τί θα γίνουν, κλέφτες θα γίνουν?
ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΚΑΡΟΤΟΥ
Υλικά για περίπου
38-40 κριτσίνια:
1)
400-430
γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2)
120
γραμμάρια αλεύρι καλαμποκιού
3)
1
κουταλάκι γλυκού αλάτι
4)
2
κουταλάκια γλυκού ζάχαρη
5)
60
γραμμάρια ψημένο σουσάμι
6)
225-250
γραμμάρια καρότα (τα ζυγίζουμε καθαρισμένα) – περίπου 4 μεγαλούτσικα καρότα
7)
250
ml ελαιόλαδο
8)
150 ml
φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
Μέθοδος:
Βάζουμε τα άλευρα
(στην αρχή βάζουμε 400 γραμμάρια από το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του), το
αλάτι, τη ζάχαρη και το ψημένο απαραιτήτως σουσάμι σε ένα μεγάλο μπολ. Το
σουσάμι πρέπει να το αγοράσουμε ψημένο γιατί θα μπει μέσα στη ζύμη οπότε δεν θα
έχει τη δυνατότητα να ψηθεί αν δεν είναι ήδη ψημένο, με αποτέλεσμα να μην είναι
τραγανό. Σε περίπτωση που δεν μας αρέσει το σουσάμι, απλά το παραλείπουμε.
Βάζουμε το μισό
λάδι και τα μισά καρότα κομμένα σε ροδέλες στο μπλεντεράκι μας και τα πολτοποιούμε
δημιουργώντας έτσι μια πάστα. Τα χτυπάμε όσο το δυνατόν περισσότερο ώστε να μην
υπάρχει κανένα κομμάτι καρότου, αλλά να έχει δημιουργηθεί ένα κρεμώδες μίγμα. Το
ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τα άλευρα.
Κάνουμε το ίδιο
και για το υπόλοιπο λάδι και τα υπόλοιπα καρότα και τα προσθέτουμε στο μπολ με
τα άλευρα. Ο λόγος που τα χτυπάμε σε δύο δόσεις και όχι όλα τα υλικά με τη μια,
είναι γιατί έτσι θα πολτοποιηθούν καλύτερα.
Τέλος ρίχνουμε
και τον χυμό του πορτοκαλιού. Ζυμώνουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε άλλα 30
γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Η ζύμη θα πρέπει να είναι πάρα πολύ
αφράτη και όχι σφιχτή. Θα κολλάει στα χέρια αλλά όταν πάρουμε ένα μικρό μπαλάκι
και το πλάσουμε θα δούμε ότι λόγω του λαδιού πλάθεται εύκολα.
Ανάβουμε το
φούρνο να προθερμανθεί στους 180 βαθμούς στον αέρα για όση ώρα θα πλάθουμε τα
κριτσίνια.
Μόλις ετοιμάσουμε
τη ζύμη στρώνουμε 2-3 λαμαρίνες με λαδόκολλα και τις αφήνουμε στην άκρη. Κόβουμε
από τη ζύμη μπαλάκια των 30-32 γραμμαρίων έκαστο (καλό είναι να τα ζυγίζουμε
γιατί μόνο έτσι θα ψηθούν ομοιόμορφα) και τα πλάθουμε σε μπαστουνάκια των 20-22
εκατοστών το καθένα. Τα τοποθετούμε στις λαμαρίνες το ένα δίπλα στο άλλο με
μικρή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν λίγο.
Ψήνουμε τα
κριτσίνια για 25-30 λεπτά περίπου ανάλογα με το φούρνο που έχουμε και την
έντασή του. Το ψήσιμο θα γίνει στους 180 βαθμούς στον αέρα. Πρέπει να είμαστε
από πάνω και να ελέγχουμε την πορεία του ψησίματος έτσι ώστε να μην αρπάξουν
γιατί αν παραψηθούν θα πικρίζουν. Τα κριτσίνια είναι έτοιμα όταν έχουν πάρει
χρώμα από την κάτω πλευρά τους και έχουν γίνει τραγανά. Δεν πρέπει να είναι
μαλακά και αφράτα όταν τα βγάλουμε από το φούρνο και κρυώσουν αλλά τραγανά και σκληρά.
Αφήνουμε κάθε
φουρνιά να κρυώσει και κάνουμε το τεστ σπάζοντας ένα κριτσίνι στη μέση για να
δούμε αν έχει ψηθεί σωστά.
Μόλις κρυώσουν
εντελώς τα βάζουμε σε κουτί μπισκότων και διατηρούνται για 20-30 μέρες μέσα σε
αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι μαλακά και ψωμένια, αλλά έχουν ψηθεί
σωστά και έχουν γίνει σαν μπισκότα.
Καλή επιτυχία!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου