12 Μαΐου 2025

Ρολά με σοκολάτα

 


Μαζί με το βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα. Έφτιαξα ρολά με σοκολάτα για την Κλειώ για να ΄χει να παίρνει στο σχολείο και τα έφαγα σχεδόν όλα. Εντάξει λοιπόν, θα αναγκαστώ να ξαναφτιάξω!! "Για την Κλειώ ρε γαμώτο", σκέφτηκα σαν Πατουλίδου της κουζίνας.




Η ζύμη των ρολών είναι αφράτο, τρυφερό μπριός και η γέμιση έχει μόλις 20 γραμμάρια ζάχαρη, σταγόνες σοκολάτας και ότι βούτυρο ξηρών καρπών εσύ επιλέξεις και σου αρέσει. Η δική μου επιλογή είναι το crunchy φιστικοβούτυρο, εννοείται χωρίς ζάχαρη, μόνο με 100% φιστίκι. Το κερασάκι στην τούρτα είναι η επικάλυψη των ρολών μόλις βγουν από το φούρνο με ένα απαλό σιροπάκι με μέλι και νερό ώστε να καραμελώσουν και να διατηρηθούν μαλακά χωρίς να σκληρύνουν εξωτερικά για όσες μέρες τα κρατήσεις.




Τα λες δηλαδή και υγιεινά σε σχέση με άλλου είδους ρολά που έχουν πολύ βούτυρο, ζάχαρη και γλάσο. Η συνταγή είναι πάρα πολύ εύκολη και ουσιαστικά το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνεις μια ζύμη και να την αφήσεις κάποιες ώρες να ωριμάσει και να φουσκώσει. Δυο φορές φούσκωμα θέλουν τα ρολά οπότε πρέπει να φροντίσεις να έχεις χρόνο μπροστά. Κατά τ΄ άλλα όλα είναι γνωστά σαν διαδικασία. Σου έχω και φωτογραφίες βήμα βήμα παρακάτω για να δεις.

Μπορείς να τα φτιάξεις και να μου πεις τη γνώμη σου!   




ΡΟΛΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Η συνταγή δίνει 8 μεγάλα ρολά

Υλικά για τη ζύμη:

1)     500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2)     1 φακελάκι ξηρή μαγιά

3)     2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

4)     50 γραμμάρια ζάχαρη

5)     ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι

6)     50 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο

7)     225 γραμμάρια πλήρες γάλα φρέσκο, χλιαρό

Υλικά για τη γέμιση:

1)     100 γραμμάρια σταγόνες κουβερτούρας

2)     120 γραμμάρια φιστικοβούτυρο crunchy (κατά προτίμηση), αμυγδαλοβούτυρο ή άλλο βούτυρο ξηρών καρπών χωρίς ζάχαρη

3)     20 γραμμάρια ζάχαρη

Υλικά για το σιρόπι:

1)     1 γεμάτη κουταλιά σούπας μέλι

2)     2-3 κουταλιές σούπας νερό




Μέθοδος:

Μέσα στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το χλιαρό γάλα, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αρχίζει να βγάζει το μίγμα φουσκάλες στην επιφάνειά του.

Στη συνέχεια προσθέτουμε με την παρακάτω σειρά τα εξής υλικά:

Τα αυγά, το αλεύρι, το λιωμένο βούτυρο και τελευταίο το αλάτι.

Ανακατεύουμε το μίγμα με το εξάρτημα «γάντζος»  ώστε να δημιουργηθεί ζυμάρι.

Μόλις γίνει αυτό, σταματάμε το μίξερ και βλέπουμε ότι έχει προκύψει μια ζύμη που είναι κάπως κολλώδης. Αν κολλάει υπερβολικά προσθέτουμε λίγο επιπλέον αλεύρι, για παράδειγμα 1-2 κουταλάκια του γλυκού! Θέλουμε όμως να μην γίνει σφιχτή, πρέπει κάπως να κολλάει στα χέρια.

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ που έχουμε ήδη λαδώσει και την σφραγίζουμε με διάφανη μεμβράνη. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 περίπου ώρες μέχρι να φουσκώσει πάρα πολύ.

Φτιάχνουμε τα ρολά:

Βγάζουμε τη ζύμη από το μπολο και την αδειάζουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. Την ανοίγουμε με πλάστη σε παραλληλόγραμμο χοντρό φύλλο διστάσεων περίπου 30Χ45 εκατοστών.

Με την ανάποδη ενός κουταλιού ή με μια μικρή σπάτουλα απλώνουμε πάνω σε όλη την επιφάνεια της ζύμης το φιστικοβούτυρο ή οποιοδήποτε άλλο βούτυρο ξηρών καρπών έχουμε επιλέξει. Κατόπιν πασπαλίζουμε πάνω από το φιστικοβούτυρο τη ζάχαρη και τέλος τις σταγόνες σοκολάτας.




Ρολάρουμε τώρα την ζύμη κλείνοντας μέσα της την ζάχαρη με σοκολάτα, αρχίζοντας ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΝΗ ΠΛΕΥΡΑ και φτιάχνουμε ένα μπαστούνι ζύμης, το οποίο ύστερα το κόβουμε σε 8 ίσα μέρη που είναι τα ρολά που θα ψήσουμε.

ΔΕΝ ΡΟΛΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΖΥΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΟ ΠΛΑΤΙΑ ΠΛΕΥΡΑ όπως είναι το προφανές και αυτό που κάνουν οι περισσότεροι. Η ζύμη πρέπει να ρολαριστεί από την στενή της πλευρά. Αυτό γίνεται γιατί όσο πιο πολλές περιστροφές κάνει το ρολό, τόσο πιο αφράτο και ευπαρουσίαστο θα γίνει. Μπορεί να φαίνεται άνευ σημασίας λεπτομέρεια, αλλά παίζει ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα της συνταγής.




Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί διαστάσεων περίπου 22Χ28 εκατοστών. Αν δεν έχουμε ακριβώς αυτή τη διάσταση μπορεί να είναι λίγο μεγαλύτερο το ταψί μας (όχι πολύ όμως) γιατί τα ρολά όταν φουσκώσουν πρέπει να κολλήσει το ένα με το άλλο και να μην υπάρχει απόσταση μεταξύ τους.

Βάζουμε τα ρολά μέσα στο ταψί ΧΩΡΙΣ να τα κολλήσουμε. Αφήνουμε δηλαδή λίγη απόσταση μεταξύ τους γιατί θα πάρουν όγκο κατά το φούσκωμα.




Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη το ταψί πολύ καλά ώστε να μην μπαίνει αέρας και το βάζουμε σε ζεστό μέρος για περίπου μιάμιση ώρα. Τόσο χρειάζεται για να φουσκώσουν τα ρολά και να διπλασιαστούν σχεδόν σε μέγεθος.




Ψήσιμο:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για τουλάχιστον μισή ώρα.

Όταν έρθει η ώρα να ψήσουμε τα ρολά, αφαιρούμε την μεμβράνη και τα βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε ακριβώς 20 λεπτά (καθόλου παραπάνω αρκεί ο φούρνος να είναι πολύ καλά προθερμασμένος) στους 180 βαθμούς σε αέρα.

Όση ώρα ψήνονται τα ρολά φτιάχνουμε το σιρόπι που θα τα γλασάρουμε:

Σε ένα μπρίκι βάζουμε το μέλι και το νερό και το ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει το μέλι και να γίνει ένα σιρόπι, χωρίς απαραίτητα να βράσει και να κοχλάσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.

Μόλις βγουν τα ρολά από το φούρνο έτσι όπως είναι μέσα στο ταψί τα βρέχουμε σε όλη την επιφάνειά τους με το σιρόπι που φτιάξαμε και έτσι εκτός του ότι θα αποκτήσουν επιπλέον νοστιμιά, θα έχουν και την όψη του καραμελωμένου.

Καλή επιτυχία!!!

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10