4 Μαΐου 2025

Κοτόπουλο piccata με λιγκουίνι

 


Σημείωση προς τον εαυτό μου: τώρα που υπάρχουν ακόμα λεμόνια πρέπει να φτιάξουμε λεμονάδα για το καλοκαίρι, lemon curd και λεμονάτα φαγητά. Άντε γιατί το καλοκαίρι θα μας λείψουν τα φρέσκα, ζουμερά, ελληνικά λεμόνια και θα βρίσκουμε στα μανάβικα μόνο εκείνα τα κερωμένα εισαγόμενα που τα βλέπω και μου γυρίζουν τα μάτια.




Γενικά δεν είμαι πολύ του λεμονιού αλλά έχω κάτι αναλαμπές και κάτι περίεργες αδυναμίες. Για παράδειγμα λατρεύω τις ανοιξιάτικες λεμονάτες και ανάλαφρες μακαρονάδες. Αν σε ενδιαφέρει, έχω μερικές στο αρχείο του μπλογκ.

Δες όμως σήμερα αυτή εδώ την υπερπαραγωγή. Πλήρες φαγητό με τα όλα του. Το κοτόπουλο συνδυάζεται με τα λιγκουίνι με άριστο τρόπο, ενώ η αψάδα της κάππαρης, η δροσιά του

λεμονιού και η ένταση της παρμεζάνας το απογειώνουν. Ξεκάθαρα ένα πολύ αγαπημένο μου φαγητό που ενθουσιάζει όλους όσους το δοκιμάζουν. Προσοχή όμως γιατί πρόκειται για φαγητό της ώρας. Δηλαδή με το που φτιαχτεί πρέπει να καταναλωθεί ζεστό και ζουμερό όπως είναι.

 


ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ PICCATA ΜΕ ΛΙΝΓΚΟΥΙΝΙ

Υλικά για 2-3 μερίδες:

1)     1 στήθος κοτόπουλου χωρισμένο σε δυο φιλέτα

2)     2-3 κουταλιές σούπας αλεύρι

3)     6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

4)     200 γραμμάρια λινγκουίνι

5)     2 γεμάτες κουταλιές σούπας κάππαρη

6)     2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο

7)     600 ml ζωμό κοτόπουλου (σπιτικό ή με κύβο)

8)     Χυμό από 1 ζουμερό μεγάλο λεμόνι

9)     Λίγο ξύσμα λεμονιού (περίπου μισό με ένα κουταλάκι γλυκού)

10)  60 γραμμάρια τριμμένη παρμεζάνα

11)  Αλάτι

12)  Πιπέρι

13)  1 μεγάλη χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό

 


Μέθοδος:

Σημείωση: Το φιλέτο κοτόπουλου μπορεί ο κρεοπώλης μας να το ανοίξει ελαφρώς, έτσι ώστε να γίνει πιο λεπτό και άρα να ψηθεί πιο γρήγορα.

Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου και έπειτα τα πασπαλίζουμε με το αλεύρι, τρίβοντάς το με τα χέρια μας και κάνοντάς του απαλό μασάζ και από τις δύο πλευρές. Δεν χρειάζεται να το αλευρώσουμε πολύ. Ίσια ίσα να καλυφθεί με ένα ελαφρύ πέπλο αλευριού μόνο. Το αφήνουμε στην άκρη.

Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά τις μακαρονάδας για να τα έχουμε έτοιμα προς χρήση στον πάγκο μας, καθώς όταν είναι να προσθέσουμε ένα υλικό, δεν θα υπάρχει ο χρόνος να το προετοιμάσουμε εκείνη τη στιγμή.

Χρειάζεται να ψιλοκόψουμε το σκόρδο πάρα πολύ καλά κι όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούμε. Ετοιμάζουμε και το ζωμό και στραγγίζουμε και ξεπλένουμε την κάππαρη. Ψιλοκόβουμε το μαιντανό και τρίβουμε την παρμεζάνα και αρχίζουμε το φαγητό.

Σε μια πολύ πλατιά κατσαρόλα (πλασωτέ) ρίχνουμε αρχικά τις 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και όταν κάψει βάζουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου, το ένα δίπλα στο άλλο. Μόλις πάρουν πολύ καλό χρώμα από τη μια πλευρά, τα γυρίζουμε από την άλλη να ψηθούν. Την ένταση του ματιού την έχουμε στο μέγιστο γιατί θέλουμε τα φιλέτα να θωρακιστούν και να κάνουν κρούστα εξωτερικά. Θα χρειαστούν αρκετά λεπτά της ώρας (ανάλογα με το πάχος των φιλέτων που έχουμε) μέχρι  να ψηθεί το κοτόπουλο καλά μέχρι μέσα. Μόλις γίνει αυτό, το αφαιρούμε από την φωτιά και το βάζουμε σε μια πιατέλα, αφήνοντάς το εκεί μέχρι να το ξαναχρειαστούμε.




Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς στο μάτι της κουζίνας στο μέτριο προς χαμηλό και ρίχνουμε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Μόλις κάψει (θα γίνει σχεδόν αμέσως γιατί η κατσαρόλα είναι ήδη καυτή) ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και με μια ξύλινη σπάτουλα το ανακατεύουμε μια δυο φορές να αφήσει τα αρώματά του με μεγάλη προσοχή να μην καεί και πικρίσει.

Αμέσως μόλις γίνει αυτό, προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου και ξύνουμε με την ξύλινη σπάτουλα τον πάτο της κατσαρόλας για να ξεκολλήσουν τα «καμμένα» υπολείμματα από το κοτόπουλο που ψήσαμε. Αυτή είναι και όλη η ουσία που θα δώσει γεύση στο ζυμαρικό που θα βράσει σε λίγο.

Μόλις ο ζωμός πάρει βράση, ρίχνουμε τα λιγκουίνι και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε αρκετά την ένταση της κουζίνας για να μην εξατμηστεί γρήγορα το υγρό πριν βράσουν τα ζυμαρικά και κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας για να βράσουν. Κατά τη διάρκεια που βράζουν τα ελέγχουμε συχνά ανακατεύοντάς τα και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό.

Ένα ή δυο λεπτά πριν να είναι έτοιμα προσθέτουμε την κάππαρη, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά. Τα ζυμαρικά όταν είναι έτοιμα πρέπει να έχουν αρκετή υγρασία και όχι να είναι στεγνά.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά μόλις είναι αλ ντέντε (γιατί θα ρουφήξουν κι άλλο υγρό όσο μένουν κι άρα θα μαλακώσουν κι άλλο) και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαιντανό και την παρμεζάνα. Ανακατεύουμε καλά για να λιώσει το τυρί και να δημιουργηθεί μια κρεμώδης ζουμερή μακαρονάδα. Δοκιμάζουμε για το αλάτι κι αν χρειάζεται προσθέτουμε.

Τέλος ρίχνουμε μέσα στα ζυμαρικά τα φιλέτα του κοτόπουλου που έχουμε ήδη ψήσει και το ζουμάκι που έχουν αφήσει στην πιατέλα που τα είχαμε κρατήσει. Κουνάμε την κατσαρόλα να ανακατευτεί το φαγητό και να ζεσταθεί το κοτόπουλο και σερβίρουμε αμέσως!!

Διακοσμούμε το φαγητό στα πιάτα με φέτες λεμονιού, ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τρώγεται αμέσως μόλις ετοιμαστεί, ζεστό!

Καλή επιτυχία!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10