Γυρίσατεεεεε (με
φωνή Τζένης Κάρέζη), από τις πασχαλινές διακοπές? Διακοπές για όλους φύγαμε δεν
φύγαμε απ΄ τα σπίτια μας, διακοπές κι από το μπλόγκ επίσης. Αυτό δεν σημαίνει
πως δεν μαγείρεψα ή δεν φωτογράφησα. Αυτό σημαίνει ότι απλά δεν ανέβασα.
Έχω συνταγή καταπληκτική τσουρεκιών που πρέπει να ανεβάσω ακόμα και κατόπιν εορτής. Θα την αφήσω εδώ να υπάρχει και έχει ο Θεός μέχρι του χρόνου. Σήμερα όμως παίρνει προτεραιότητα η τούρτα των γενεθλίων της Κλειώς που φέτος ήταν με γεύση λεμόνι και φράουλα. Η Κλειώ είναι της σοκολάτας αλλά είπα να το τολμήσω, έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου πως είναι γλυκαντζού, οπότε έχω τις πιθανότητες με το μέρος μου. Και ναι, πέτυχα διάνα!
Πρόκειται για αμερικάνικου τύπου τούρτα, με παντεσπάνια που είναι από κέικ λεμονιού και βουτυρόκρεμα με γεύση φράουλα. Το μυστικό συστατικό της που θα πρέπει να παραγγείλεις από το ίντερνετ αν είσαι κάτοικος της πειφέρειας και όχι της πρωτεύουσας, είναι η σκόνη αποξηραμένης φράουλας η οποία είναι και αυτή που δίνει τη γεύση στη βουτυρόκρεμα. Πατάς στο google «σκόνη αποξηραμένης φράουλας» και σου βγάζει τα ενδεχόμενα. Μπορεί να βρεις και σε σακουλάκι αποξηραμένες φράουλες που θα αλέσεις εσύ στο μπλεντεράκι σου, αλλά εγώ αγόρασα απευθείας τη σκόνη για να τελειώνουμε! Τέλος, μικρές νότες δροσιάς δίνει η φρέσκια φράουλα που έβαλα ενδιάμεσα στις στρώσεις για να γίνει η τούρτα ακόμα πιο juicy!
Μην αφήσεις αυτό
το υλικό να σταθεί εμπόδιο αν θες να φτιάξεις την τούρτα. Μην αφήσεις κανένα
εμπόδιο να σταθεί ικανό μπροστά στο συνδυασμό λεμονιού και φράουλας. Όσοι αγαπούν
τα λεμονογλυκά θα ενθουσιαστούν με τη γεύση, στο υπογράφω! Για τους υπόλοιπους
δεν βάζω το χέρι στη φωτιά.
Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από ΕΔΩ.
Υλικά για τα
κέικ:
1)
340
γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2)
2
κουταλιές σούπας κόρν φλάουερ
3)
¾ κουταλάκι
γλυκού μπέικιν πάουντερ
4)
¾ κουταλάκι
γλυκού μαγειρική σόδα
5)
¾ κουταλάκι
γλυκού αλάτι
6)
300
γραμμάρια ζάχαρη
7)
Ξύσμα
από 1-2 ακέρωτα λεμόνια
8)
180
γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
9)
4
μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
10)
240
γραμμάρια γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου
11)
60
γραμμάρια ηλιέλαιο
12)
2
κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
13)
2
κουταλάκια γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Υλικά για τη
βουτυρόκρεμα:
1)
400
γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2)
660
γραμμάρια ζάχαρη άχνη
3)
3
κουταλιές σούπας σκόνη αποξηραμένης φράουλας
4)
2
κουταλάκια γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
5)
3
κουταλιές σούπας γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
6)
1
τσιμπιά αλάτι
7)
3-4
σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
Επιπλέον υλικά:
1)
1
κεσεδάκι φρέσκιες φράουλες (δεν θα τις χρειαστούμε όλες)
2)
Φέτες
λεμονιού
Μέθοδος:
Αρχικά φτιάχνουμε τα κέικ:
Θα χρειαστούμε 3 ταψάκια διαμέτρου 20 εκατοστών το καθένα, τα οποία θα
βουτυρώσουμε και θα στρώσουμε μόνο τον πάτο τους με λαδόκολλα. Τα αφήνουμε στην
άκρη.
Ανάβουμε το
φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις, για να προθερμανθεί όση ώρα
φτιάχνουμε τα κέικ.
Σε ένα μπολ
βάζουμε μαζί το αλεύρι, το κορν φλάουερ, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το
αλάτι. Τα ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
Στον κάδο του
μίξερ βάζουμε τη ζάχαρη και το ξύσμα και το τρίβουμε με τα δάχτυλά μας καλά
μέχρι να έχει την όψη βρεγμένης άμμου. Όταν τρίβεται η ζάχρη με ξύσμα
εσπεριδοειδών έχει την ιδιότητα να βγάζει ακόμα περισσότερο άρωμα, το οποίο
διαχέεται στο γλυκό. Κατόπιν προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε με το σύρμα για
3 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα.
Μετά το τρίλεπτο
χτύπημα ρίχνουμε δύο – δύο τα αυγά και συνεχίζουμε με το μίξερ ώστε να
αφρατέψουν.
Χαμηλώνουμε την
ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το μισό από το αλεύρι που το έχουμε
ανακατέψει με τα υπόλοιπα στερεά υλικά, χτυπώντας τώρα απαλά.
Μόλις ενσωματωθεί
ρίχνουμε το λάδι, το γιαούρτι, το χυμό λεμονιού και τη βανίλια και χτυπάμε. Τέλος
ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και χτυπάμε για τελευταία φορά μέχρι να προκύψει ένας
παχύρευστος χυλός.
Μοιράζουμε ισόποσα
τη ζύμη του κέικ στα 3 ταψάκια και ψήνουμε
για 20-25 λεπτά στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις. Μόλις είναι έτοιμα
τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα βγάλουμε από τα ταψιά. Τα σκεπάζουμε
και τα αφήνουμε στην άκρη.
Φτιάχνουμε τη
βουτυρόκρεμα:
Σε ένα μπολ
βάζουμε τη ζάχαρη άχνη αφού την κοσκινίσουμε και την σκόνη από την αποξηραμένη
φράουλα και ανακατεύω να αναμειχθούν. Το αφήνω στην άκρη.
Στον κάδο του
μίξερ βάζουμε το μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου βούτυρο και το αλάτι και τα
χτυπάω για 4 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του χτυπήματος σταματάω ανά διαστήματα,
ξύνω τα τοιχώματα με μια σπάτουλα για να ξεκολλήσω το βούτυρο που έχει κολλήσει
και συνεχίζω το χτύπημα.
Σταματάμε το
μίξερ και προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη με την σκόνη φράουλας, τη βανίλια και το
γάλα. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σε αυτό το σημείο
αν θέλουμε το χρώμα πιο έντονο ροζ, τότε προσθέτουμε μερικές σταγόνες από κόκκινο
χρώμα ζαχαροπλαστικής και χτυπάμε λίγο ακόμα για να γίνει η ανάμειξη. Στην αρχή
προσθέτουμε 2-3 και ύστερα αν θέλουμε βάζουμε άλλο λίγο, ανάλογα με την ένταση
που θέλουμε να δώσουμε.
Σε αυτό το σημείο
η βουτυρόκρεμα είναι έτοιμη.
Σε μια πιατέλα
βάζουμε το ένα από τα τρία κέικ. προσθέτουμε 2-3 μεγάλες κουταλιές σούπας από
τη βουτυρόκρεμα και την απλώνουμε πολύ καλά στην επιφάνεια του κέικ. στη
συνέχεια ψιλοκόβουμε φρέσκιες φράουλες και τις τοποθετούμε πάνω από τη
βουτυρόκρεμα έτσι ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνειά της κοντά κοντά. Κάνουμε
δηλαδή ένα πλούσιο στρώμα από φράουλα.
Κατά τον ίδιο
τρόπο, τοποθετούμε πάνω από τις φράουλες άλλο ένα κέικ, πάλι βάζουμε 2-3
κουταλιές βουτυρόκρεμα και πάλι φρέσκιες ψιλοκομμένες φράουλες.
Τέλος από πάνω
βάζουμε το τελευταίο κέικ και τοποθετούμε την τούρτα για 20 λεπτά στο ψυγείο να
σφίξει ελάχιστα η βουτυρόκρεμα ενδιάμεσα. Τη βουτυρόκρεμα που έχει περισσέψει
την αφήνουμε εκτός ψυγείο για να είναι μαλακιά ώστε να κάνουμε την επικάλυψη.
Μετά από 20 λεπτά
βγάζουμε την τούρτα από το ψυγείο και την καλύπτουμε όλη (στα πλάγια και στην
επιφάνεια) με την υπόλοιπη βουτυρόκρεμα.
Τη στολίζουμε με
φρέσκιες φράουλες (διαλέγουμε τις πιο μικρές και όμορφες και φέτες λεμονιού που
έχουμε κόψει σε μισοφέγγαρα, αφαιρώντας πρώτα τα κουκούτσια.
Βάζουμε την
τούρτα στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα την κόψουμε. Για να σερβίρουμε την
τούρτα πρέπει να μείνει τουλάχιστον μια ώρα εκτός ψυγείου για να μαλακώσει η
βουτυρόκρεμα η οποία θα έχει σφίξει πολύ. Η τούρτα δηλαδή τρώγεται σε θερμοκρασία
δωματίου και όχι απευθείας από το ψυγείο.
Τέλος,
διατηρείται για 6-7 μέρες στο ψυγείο καλυμμένη με μεμβράνη για να μη στεγνώσει
το κέικ.
Καλή επιτυχία!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου