Με τί μοιάζουν οι
ταχινόπιτες? Οι γνώμες διίστανται στο σπίτι μας. Εγώ λέω ότι μου θυμίζουν μαλακό
και γλυκό ψωμάκι μπριος γεμιστό με χαλβά. Η Κλειώ λέει ότι μοιάζουν με ρολά
κανέλας με ταχίνι. Όποια γνώμη και να πάρεις είναι ακριβώς έτσι. Σε αυτό που
συμφωνούμε και οι δυο χωρίς δεύτερη σκέψη, χωρίς καμία διαπραγμάτευση είναι στο
ότι οι ταχινόπιτες είναι κα-τα-πλη-κτι-κές!!!
Πολλοί ανοίγουν
ένα μεγάλο κομμάτι ζύμης, το γεμίζουν με τη γέμιση και κατόπιν το κόβουν σε
μικρότερα κομμάτια και φτιάχνουν έτσι τις πίτες. Εγώ ακολουθώ μια πιο εύκολη
κατά τη γνώμη μου μέθοδο, φτιάχνοντας την κάθε μια ταχινόπιτα ξεχωριστά. Ο λόγος
είναι πως για κάποιον που δεν είναι πολύ εξοικειωμένος με το ζυμάρι, είναι πολύ
πιο εύκολο να χειριστεί ένα μικρό κομμάτι ζύμης παρά ένα τεράστιο. Άλλωστε 6
ταχινόπιτες μόνο δίνει η συνταγή. Δεν θα πάρει πολλή ώρα η διαδικασία αν
εξαιρέσεις την ώρα που χρειάζεται η ζύμη για να φουσκώσει. Διάβασε αναλυτικά τις
οδηγίες μου παρακάτω και θα δεις πως δεν είναι τίποτα το σπουδαίο. Αξίζει η
δοκιμή.
Τέλος θα πω οτι φυσικά οι ταχνινόπιτες μπορούν να γίνουν με το κλασικό ταχίνι αλλά εγώ επιμένω στο ολικής. Μου αρέσει πολύ και πιστεύω οτι σ΄ αυτή τη συνταγή ταιριάζει περισσότερο. Σε προτρέπω λοιπόν να
φτιάξεις αυτό το υπέροχο γλυκό ψωμάκια νηστεύεις δε νηστεύεις. Δεν έχει καμία σημασία. Πραγματικά πρέπει να ζήσεις την εμπειρία αυτής της γεύσης!
ΤΑΧΙΝΟΠΙΤΕΣ
Η συνταγή δίνει 6
ταχινόπιτες της μιας μερίδας η κάθε μια.
Υλικά για τη
ζύμη:
1)
400
γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2)
1
κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
3)
1
κουταλάκι γλυκού αλάτι
4)
2
κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
5)
1
φακελάκι (9 γρ) ξηρή μαγιά
6)
½
κουταλάκι γλυκού κανέλα σε σκόνη
7)
½
κουταλάκι γλυκού μαχλέπι σε σκόνη
8)
250 ml
χλιαρό νερό
Υλικά για τη
γέμιση:
1)
250
γραμμάρια ταχίνι ολικής
2)
120
γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
3)
1
κουταλιά σούπας κανέλα
Επιπλέον υλικά
για την επικάλυψη:
1)
2
κουταλιές σούπας ζάχαρη
2)
½ κουταλάκι
γλυκού κανέλα
Μέθοδος:
Φτιάχνουμε τη
ζύμη:
Στον κάδο του
μίξερ βάζουμε το μισό από το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε
και αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να δούμε φουσκάλες στην επιφάνεια, πράγμα που
σημαίνει ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά και άρα συνεχίζουμε με τη ζύμη.
Προσθέτουμε το
αλεύρι, την κανέλα, το μαχλέπι, το ελαιόλαδο, το υπόλοιπο μισό νερό και
τελευταίο το αλάτι για να μην έρθει σε επαφή με τη μαγιά και την «κάψει».
Βάζουμε σε λειτουργία το μίξερ με το εργαλείο «γάντζος» και ζυμώνουμε για 5-7
λεπτά μέχρι να έχουμε στη διάθεσή μας ένα τρυφερό και απαλό ζυμάρι. Την
διαδικασία αυτή μπορούμε να την κάνουμε και στο χέρι αν δεν έχουμε μίξερ.
Όταν το ζυμάρι
μας είναι έτοιμο, το πλάθουμε σε μπάλα και το τοποθετούμε σε ελαφρά λαδωμένο
μπολ. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά με
1 ώρα ώστε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Φτιάχνουμε τη
γέμιση:
Βάζουμε σε ένα
μπολ το ταχίνι, τη ζάχαρη και την κανέλα. Ανακατεύουμε καλά και η γέμιση είναι
έτοιμη.
Φτιάχνουμε τις ταχινόπιτες:
Χωρίζουμε τη ζύμη
σε 6 ισόποσα μέρη. φτιάχνουμε μπάλες το κάθε κομμάτι ζύμης.
Παίρνουμε το
πρώτο κομμάτι και με τον πλάστη το ανοίγουμε σε παραλληλόγραμμο φύλλο
διαστάσεων περίπου 20Χ12-15. Απλώνουμε στο φύλλο μια γεμάτη κουταλιά από τη
γέμιση, όχι όμως απ΄ άκρη σ΄άκρη. Αφήνουμε γύρω γύρω ένα μικρό περιθώριο για να
μην ξεχειλίσει η γέμιση.
Κατόπιν από την
μεγάλη πλευρά αρχίζουμε να ρολάρουμε τη ζύμη εγκλωβίζοντας μέσα της τη γέμιση
και δημιουργώντας έτσι ένα μπαστούνι.
Στη συνέχεια
παίρνουμε το μπαστούνι αυτό και το σηκώνουμε από τις δυο άκρες του και το
χτυπάμε στο τραπέζι, τραβώντας το λίγο από τις άκρες ώστε να μεγαλώσει. Το κάνουμε
αυτό για μερικές φορές και θα διαπιστώσουμε ότι χωρίς να πλάθουμε το μπαστούνι,
μόνο και μόνο με το τράβηγμα που του κάνουμε και τα χτυπήματα, θα μεγαλώσει το
μήκος του.
Αν σε αυτό το
στάδιο ή σε οποιοδήποτε στάδιο από δω και πέρα, το ζυμάρι ανοίξει και χυθεί
γέμιση έξω, δεν μας πειράζει καθόλου γιατί αυτό δεν θα επηρεάσει την εξέλιξη της
συνταγής. Αντιθέτως η γέμιση που μπορεί να χυθεί απ΄ έξω, θα καραμελώσει και θα
κάνει ακόμα πιο νόστιμες τις ταχινόπιτες. Προσπαθούμε βεβαίως να κλείσουμε το
ζυμάρι εκεί που έχει ανοίξει, αλλά δεν πειράζει αν λερωθεί με ταχίνι ή
ανακατευτεί με τη γέμιση.
Μόλις φτιάξουμε
ένα μεγαλούτσικο μπαστούνι, τότε στρίβουμε τις δύο άκρες του από την αντίθετη
κατεύθυνση την κάθε μια, σαν να βιδώνουμε τις δυο άκρες αντίθετα. Εδώ πρέπει να
πούμε πως όσο μεγαλύτερο είναι το μπαστούνι, τόσο περισσότερες σπείρες θα κάνει
και τόσο πιο πλατιά θα γίνει η ταχνινόπιτα. Αν είναι μικρό το μπαστούνι, η
ταχινόπιτα θα φουσκώσει προς τα πάνω κατά το ψήσιμο και θα γίνει σαν ψωμάκι,
όχι σαν πίτα.
Τέλος παίρνουμε
την μια άκρη και αρχίζουμε να τυλίγουμε δημιουργώντας ένα σαλιγκάρι ζύμης. την
άκρη στην οποία καταλήγει το σαλιγκάρι, την στρίβουμε και την βάζουμε από κάτω από
αυτό για να μην εξέχει.
Τοποθετούμε την
πρώτη ταχνινόπιτα σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και με την παλάμη μας την
πατάμε για να πλατύνει. Να μην είναι δηλαδή φουσκωτή η ταχινόπιτα.
Κάνουμε την ίδια
διαδικασία και για τις 5 υπόλοιπες πίτες μέχρι να τελειώσει η ζύμη και η
γέμιση.
Ανάβουμε το
φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για να προθερμανθεί.
Όσο ο φούρνος
ζεσταίνεται, αφήνουμε τις ταχινόπιτες σκεπασμένες για 15 λεπτά για να
φουσκώσουν λίγο ακόμα.
Επικάλυψη και ψήσιμο:
Σε ένα μπολάκι
ανακατεύουμε τα υλικά της επικάλυψης (ζάχαρη με κανέλα).
Βρέχουμε πολύ
καλά τις ταχινόπιτες, όχι με το πινέλο αλλά με τα δάχτυλά μας. Πρέπει να τις μουσκέψουμε
σχεδόν και όχι απλά να τις περάσουμε με λίγο νεράκι. Τέλος τις πασπαλίζουμε με
την κανελοζάχαρη.
Ψήνουμε τις ταχινόπιτες
για περίπου 25-30 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον
αέρα. Στα 20 λεπτά τις ελέγχουμε να δούμε αν έχουν ροδίσει και συνεχίζουμε το
ψήσιμο όσο χρειάζεται ανάλογα με τον φούρνο που έχουμε και την έντασή του. Άλλωστε
φούρνος με φούρνο διαφέρουν σε χρόνο ψησίματος.
Μόλις είναι
έτοιμες τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν πριν τις καταναλώσουμε.
Διατηρούνται σε σακούλα τροφίμων για 2-3 μέρες αλλά όπως όλες οι ζύμες, την
πρώτη μέρα είναι καλύτερες και περισσότερο αφράτες.
Καλή επιτυχία!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου