Η κρέμα καραμελέ
των ονείρων μου! Πάντα πέθαινα γι΄αυτό το γλυκό. Από τότε που ήμουν παιδί ήταν
ένα από τα αγαπημένα μου μαζί με την τούρτα σεράνο της μαμάς.
Βέβαια όταν εγώ
μιλάω για κρέμα καραμελέ, εννοώ σε μεγάλη στρογγυλή φόρμα μόνο! Να βλέπεις την
κρέμα και να χορταίνει το είναι σου. Τί να σου κάνει ένα μικρό κουπάκι? Τί να
φτουρήσει? Πόσο να ευχαριστηθείς από τη στιγμή που πριν αρχίσεις, έχεις ήδη
τελειώσει? Βλέπω και τρώνε μικρά τοσοδούλικα κουπάκια καραμελέ και σκέφτομαι, «ρε
είστε άρρωστοι»? Άκουσέ με κι εμένα μια φορά και δεν θα χάσεις. Φτιάξε ένα
στρέμμα εκεί να έχεις, να ξέρεις ότι πάντα υπάρχει κι άλλη.
Δεν ξέρω γιατί
αυτό το γλυκό κάποιοι το έχουν πάρει από φόβο κι αυτό που λέω δεν το λέω
αψήφιστα. Ισχύει. Είναι ένα γλυκό που εντυπωσιάζει χωρίς όμως να θέλει κάποια
ιδιαίτερη φροντίδα. Αν η συνταγή που θα έχεις είναι πετυχημένη και ακολουθήσεις
τα βήματα με λεπτομέρεια, έχεις σίγουρα πετύχει. Υπάρχουν φυσικά σημεία που αν
κάποιος δεν στα πει για να τα προσέξεις, θα αποτύχεις. Αλλά εδώ που είσαι γνωρίζεις
πια ότι οι συνταγές είναι εξοργιστικά αναλυτικές και πετυχαίνουν πάντα. Όχι να
το παινευτώ, αλλά έτσι είναι.
Κάνε εικόνα τώρα
την κρέμα καραμελέ να εμφανίζεται στο πασχαλινό τραπέζι μετά τα λιπαρά αρνιά
και κοκορέτσια …. Βάλσαμο!
ΚΡΕΜΑ ΚΑΡΑΜΕΛΕ
Υλικά για την
καραμέλα:
1)
250
γραμμάρια ζάχαρη
2)
50
γραμμάρια νερό
3)
2
κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
Υλικά για την
κρέμα:
1)
11
μεγάλα αυγά
2)
1.600
ml γάλα πλήρες φρέσκο
3)
200
γραμμάρια ζάχαρη
4)
1
λοβό βανίλιας ή 9 κάψουλες βανιλίνης
Μέθοδος:
Σημαντική
σημείωση:
Την κρέμα
καραμελέ την φτιάχνουμε δυο μέρες πριν την αναποδογυρίσουμε για να τη
σερβίρουμε. Για παράδειγμα αν θέλουμε να την σερβίρουμε το Σάββατο, τότε πρέπει
να την φτιάξουμε από την Πέμπτη!
Θα χρειαστούμε
μια μεγάλη φόρμα κέικ, αλουμινίου κατά προτίμηση (όχι σιλικόνης), η οποία να
έχει τρύπα στη μέση και όχι πολλά σκαλίσματα. Να είναι δηλαδή η επιφάνεια της
βάσης της όσο το δυνατόν πιο λεία γίνεται.
Η πρώτη κίνηση
που κάνουμε είναι να γεμίσουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου μας με νερό μέχρι τη
μέση (όχι μέχρι επάνω όμως γιατί όταν βάλουμε τη φόρμα με την κρέμα καραμελέ
μέσα να ψηθεί, θα υπερχειλίσει). Στύβουμε μέσα στο ταψί με το νερό το χυμό δυο
λεμονιών. Αυτό γίνεται για να μην μαυρίσει η φόρμα κατά το ψήσιμο. Είναι
απαραίτητο βήμα όσο περιττό κι αν φαντάζει. Κατόπιν αυτού, βάζουμε το ταψί μέσα
στο φούρνο και τον ανάβουμε στους 160 βαθμούς να προθερμανθεί και να κάψει το
νερό, μέχρι να αρχίσει να βράζει.
Μέχρι να γίνει
αυτό, φτιάχνουμε την κρέμα καραμελέ.
Πρώτα φτιάχνουμε
την καραμέλα:
Σε ένα μεγάλο
μπρίκι βάζουμε τα υλικά της καραμέλας, τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού.
Το βάζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε συνέχεια με ένα κουτάλι μέχρι να
σκουρύνει αρκετά και να αποκτήσει το κλασικό χρώμα της καραμέλας, περίπου
δηλαδή 5 έως 8 λεπτά.
Μόλις η καραμέλα
είναι έτοιμη την χύνω με πολύ προσοχή (γιατί υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος) μέσα
στην φόρμα. Πιάνω την φόρμα με τα δυο μου χέρια και την ανακινώ ώστε η καραμέλα
να καλύψει τον πάτο της σε όλα τα σημεία. Κατόπιν με γρήγορες κινήσεις για να
μην παγώσει η καραμέλα και με τη βοήθεια
ενός κουταλιού ρίχνω καραμέλα να καλύψει όλα τα τοιχώματα της φόρμας
περιμετρικά αλλά και στα τοιχώματα του «δαχτυλιδιού» στο κέντρο της. Δεν πρέπει
να αφήσουμε ακάλυπτο από καραμέλα κανένα σημείο της φόρμας. Μόλις τελειώσουμε
τη διαδικασία αυτή, την αφήνουμε στην άκρη να παγώσει η καραμέλα.
Το επόμενο βήμα
είναι να φτιάξουμε την κρέμα:
Σε ένα μεγάλο μπολ (αν χρησιμοποιήσουμε μίξερ
χειρός) ή στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε
τα αυγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με δυνατά με το σύρμα. Προσθέτουμε τη
βανίλια και το γάλα και χτυπάμε ξανά μέχρι να δημιουργηθεί ένα πολύ υδαρές
μίγμα. Κατόπιν ρίχνουμε το μίγμα αυτό της κρέμας μέσα στη φόρμα με την καραμέλα
ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ την περάσουμε μέσα από πολύ λεπτό σουρωτήρι. Αυτό είναι και το βήμα
που θα κάνει απόλυτα βελούδινη την κρέμα.
Τώρα με πολύ
μεγάλη προσοχή βάζουμε τη φόρμα με την υγρή κρέμα μέσα στο ταψί του φούρνου με
το καυτό νερό. Ουσιαστικά η κρέμα καραμελέ ψήνεται μέσα σε μπεν μαρί. Ψήνουμε στον
ήδη προθερμασμένο φούρνο, στην κάτω σχάρα, στις αντιστάσεις, στους 160 βαθμούς
για 1 ώρα και 30 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο που έχουμε η διάρκεια μπορεί να
μεταβληθεί κι αυτό ισχύει για κάθε συνταγή). Τέλος όταν είναι έτοιμη, κάνουμε
τεστ βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο της. Το μαχαίρι πρέπει να βγαίνει
καθαρό. Ωστόσο η κρέμα αν την ακουμπήσουμε με το δάχτυλό μας, θα είναι
τρεμουλιαστή και όχι ακριβώς σταθερή. Αυτό είναι και το φυσιολογικό! Το ιδανικό
είναι πρώτα να την δοκιμάσουμε με το χέρι μας αν είναι τρεμουλιαστή και μετά να
βυθίσουμε το μαχαίρι.
Βγάζουμε την
κρέμα καραμελέ από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν την
βάλουμε στο ψυγείο για τις επόμενες ημέρες μέχρι να την αναποδογυρίσουμε σε
πιατέλα.
Σερβίρισμα:
Όταν έρθει η ώρα
να σερβίρουμε την κρέμα καραμελέ, θα χρειαστούμε μια μεγάλη πιατέλα με ελαφρώς όρθια
τοιχώματα για να μην χυθεί η καραμέλα, η οποία είναι αρκετή. Με ένα μυτερό και
κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε την κρέμα ολόγυρα σε κάθε σημείο που εφάπτεται με τα
τοιχώματα της φόρμας, ακόμα και γύρω γύρω από το κεντρικό «δαχτυλίδι». Αυτό είναι
απαραίτητο για να ξεκολλήσει από τη φόρμα και να μην σπάσει. Τέλος τοποθετούμε
την πιατέλα πάνω στη φόρμα και με μια γρήγορη κίνηση αναποδογυρίζουμε την κρέμα
και αφαιρούμε τη μεταλλική φόρμα. Η φόρμα ενδέχεται να έχει κολλήσει λίγο στην
επιφάνεια της κρέμας αλλά με προσοχή πιέζουμε λίγο να αποκολληθεί.
Κόβουμε σε
κομμάτια και σερβίρουμε περιχύνοντας το κάθε κομμάτι με καραμέλα. Η κρέμα καραμελέ
διατηρείται στο ψυγείο μέχρι να την καταναλώσουμε.
Καλή επιτυχία!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου