Αφού περάσαμε τον
ερωτικό Βαλεντίνο και φάγαμε τις σοκολάτες μας, οδεύουμε δυναμικά προς την
αχόρταγη Τσικνοπέμπτη όπου θα τα δώσουμε όλα.
Τί να λέμε τώρα
γι΄αυτή την γιορτή? Τον ύμνο όλων των Ελλήνων σε όποιο σημείο της γης κι αν
βρίσκονται. Την Τσικνοπέμπτη θα καούν τα κάρβουνα και αποφάσισα να φτιάξω
σπιτική σάλτσα μπάρμπεκιου για να συνοδέψουμε τα ψητά. Ειλικρινά πάντα μιλώντας
εγώ δεν βάζω καμία σάλτσα πάνω από τη μαγιονέζα, την λατρεμένη μου. Ωστόσο η
μπάρμπεκιου αρέσει στην Κλειώ και τη ζήτησε πολύ επίμονα γι΄ αυτή την σπέσιαλ
μέρα. Ε, αφού την έφτιαξα, θα σου τη δείξω μήπως σε εμπνεύσω για κάτι παρόμοιο.
Ιδανικά για να
την πεις «σπιτική» πρέπει να χρησιμοποιήσεις και σπιτική κέτσαπ που είναι ένα
πολύ βασικό υλικό της, αλλά σε τέτοια διαδικασία δεν μπήκα. Μην το τερματίσουμε
κιόλας. Οπότε θα σου πω πως φτιάχνεται πολύ απλά μια σπιτική μπάρμπεκιου σος,
με έτοιμη κέτσαπ. Τα υλικά είναι όλα απαραίτητα και δεν πρέπει να παραλείψεις
κανένα εκτός από το πιπέρι καγιέν που αν θες το βάζεις, αν θες όχι.
ΣΠΙΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ
ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ (BBQ SAUCE)
Υλικά:
1)
370
γραμμάρια κέτσαπ
2)
2
κουταλιές σούπας μηλόξυδο
3)
2
κουταλιές σούπας soya sauce
4)
50
γραμμάρια καστανή ζάχαρη
5)
1
κουταλάκι γλυκού πάπρικα (γλυκιά ή καπνιστή)
6)
¼ κουταλάκι
γλυκού πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
7)
1
κουταλάκι γλυκού σκόρδο αποξηραμένο σκόνη
8)
2
κουταλάκια γλυκού κρεμμύδι αποξηραμένο σκόνη
9)
1
κουταλάκι γλυκού αλάτι
10)
3
κουταλιές σούπας πετιμέζι
11)
2
κουταλάκια γλυκού μουστάρδα
12)
¼ φλιτζάνι
νερό
Μέθοδος:
Βάζουμε όλα τα
υλικά σε μικρό κατσαρολάκι (μαζί και το νερό).
Ανακατεύουμε με
ένα σύρμα να λιώσει η μουστάρδα και να ενωθούν τα υλικά και τοποθετούμε το
κατσαρολάκι στο μάτι της κουζίνας σε χαμηλή θερμοκρασία. Βράζουμε για 15 λεπτά
σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία το μίγμα μέχρι να δούμε ότι έχει κατέβει και η
πυκνότητα της σάλτσας είναι η επιθυμητή. Ούτε πολύ πηχτή δηλαδή ούτε αραιή. Κατά
τη διάρκεια του βρασμού έχουμε το καπάκι της κατσαρόλας κλειστό και
ανακατεύουμε κατά τακτά διαστήματα ώστε να μην κολλήσει. Προσοχή, η θερμοκρασία
πρέπει να είναι πολύ χαμηλή. Δηλαδή αν η ένταση του ματιού έχει ως μάξιμουμ το
9, εμείς το βάζουμε στο 2-3 να βράσει. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγες σταγόνες
ακόμη νερό.
Μόλις είναι
έτοιμη την αποσύρουμε από τη φωτιά, την βάζουμε σε μικρό βαζάκι και την
διατηρούμε στο ψυγείο για 2 εβδομάδες.
Καλή επιτυχία!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου