17 Μαρτίου 2025

Μακαρονάδα με σάλτσα ψητής πιπεριάς

 


Εδώ σήμερα μια από τις πολύ γρήγορες κι εύκολες μακαρονάδες που έχω στο μπλόγκ. Είχα καιρό να ενθουσιαστώ με μια μακαρονάδα τόσο πολύ και γενικά είχα καιρό να φτιάξω κάτι διαφορετικό πλην των μακαρονιών με κιμά και αυτών με την κόκκινη σάλτσα.




Θα μπορούσε να είναι νηστίσιμη αλλά δεν θα την μετατρέψω σε κάτι τέτοιο, μιας και θεωρώ απαραίτητο υλικό τα φιλετάκια αντζούγιας που δίνουν μια πικάντικη νότα στο πιάτο αλλά και το γάλα που την κάνει κρεμώδη και γλυκιά.

Είναι μια μακαρονάδα που μυρίζει άνοιξη και την έφτιαξα με μια χούφτα από τον χειμωνιάτικο βασιλικό μου κι ένα βάζο πιπεριές Φλωρίνης. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ψητές που θα έχεις ψήσει μόνη σου με βάση τη συνταγή που θα δεις ΕΔΩ.




ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΨΗΤΗΣ ΠΙΠΕΡΙΑΣ

Υλικά:

1)     1 πακέτο σπαγγέτι

2)     1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3)     3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φετάκια

4)     4 φιλέτα αντζούγιας

5)     1 κουταλάκι μπούκοβο ή λιγότερο (ανάλογα με το πόσο καυτερό θέλουμε να είναι)

6)     ½ κουταλάκι γλυκού καπνιστή πάπρικα

7)     1 χούφτα φρέσκο βασιλικό

8)     1 βάζο ψημένες πιπεριές Φλωρίνης (περίπου 350 – 400 γραμμάρια)

9)     4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

10)  ½ φλιτζάνι γάλα εβαπορέ αδιάλυτο

11)  100 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη

12)  ¼ φλιτζανιού νερό από αυτό που έβρασαν τα ζυμαρικά

13)  Αλάτι

14)  Πιπέρι




Μέθοδος:

Στραγγίζουμε τις πιπεριές από την άλμη που ήταν μέσα στο βάζο και τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Τις αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα (πλασωτέ) βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνουμε μέσα τις αντζούγιες. Τις πατάμε με την ξύλινη κουτάλα να διαλυθούν στο καυτό λάδι και μόλις γίνει αυτό, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε πολύ καλά μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τις πιπεριές και χοντροκομμένο το βασιλικό. Σοτάρουμε για λίγο ακόμα μέχρι να ζεσταθούν τα υλικά και προσθέτουμε το γάλα εβαπορέ. Ανακατεύουμε.

Σε ένα μεγάλο πολυμίξερ ρίχνουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας με τις πιπεριές μαζί με τα υγρά και πολτοποιούμε πολύ καλά, μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός. Επαναφέρουμε το μίγμα αυτό μέσα στην κατσαρόλα και το αφήνουμε στην άκρη.

Βράζουμε τα ζυμαρικά αλ ντέντε (ίσως και λίγο λιγότερο) και τα στραγγίζουμε, κρατώντας μισή περίπου κούπα από το νερό της κατσαρόλας που έβρασαν.

Ρίχνουμε τα καυτά ζυμαρικά μέσα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα της πιπεριάς και προσθέτουμε την παρμεζάνα, αλάτι, πιπέρι και ¼ φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν. Ανακατεύουμε με αναμμένο το μάτι της κουζίνας ώστε να λιώσει το τυρί και να ενσωματωθεί η σάλτσα με τα σπαγγέτι. Αν χρειάζεται ρίχνουμε και λίγο παραπάνω νερό ώστε η σάλτσα να μην είναι στεγνή, αλλά κρεμώδης και πλούσια γύρω απ΄τα ζυμαρικά. Δοκιμάζουμε για το αλάτι και σερβίρουμε αμέσως με λίγα φύλλα βασιλικού πάνω από τα πιάτα και μερικές σταγόνες φρέσκο ελαιόλαδο.

Καλή επιτυχία!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10