2 Απριλίου 2015

Black forest με σοκολάτα





Έφτασα  36 ετών για να φτιάξω μια τούρτα με καρδιές – από καρδιάς – για τη μητέρα μου.  


Ήθελα κάτι ιδιαίτερο. Γλυκό και ξινό  ταυτόχρονα, όπως  ξέρω ότι είναι οι γεύσεις που προτιμά. Η υφή της είναι πολύ, μα πολύ αφράτη και η δροσιά που χαρίζουν  τα βύσσινα συνδυάζεται υπέροχα με τη σοκολατένια, σαν μους, κρέμα της.


 Διάλεξα να τη στολίσω με το αγαπημένο μου χρώμα, το μαύρο,  που πάνω στο λευκό, δείχνει ακόμα πιο έντονο το μέγεθος της δύναμής του, αλλά και γιατί ήθελα να φτιάξω κάτι που να αντιπροσωπεύει το όνομα της τούρτας. Ένα «μαύρο δάσος» από καρδιές! 



Είναι ίσως η μακροσκελέστερη ανάρτηση που έκανα ποτέ, με βήμα – βήμα όλα τα στάδια της παρασκευής της τούρτας, γι΄αυτό αν θέλεις να την διαβάσεις, να ξέρεις ότι θα πάει μακριά η βαλίτσα. 


Μέσα σε όλη αυτή την χρονοβόρα ομολογουμένως, αλλά όχι δύσκολη δημιουργία, δεν έλειψαν και τα λάθη.  Βλέπεις τις ιδρωμένες καρδούλες που υπάρχουν περιμετρικά της τούρτας?  Εγώ φταίω!! Η ανυπομονησία μου δηλαδή. Με καβάλησε ο διάβολος, (αχ, γιαγιούλα... πού είσαι να με δεις?) και  τοποθέτησα τις καρδούλες  αμέσως μόλις ετοίμασα την τούρτα. Μια μέρα νωρίτερα δηλαδή. Κι αυτό, ενώ ήξερα ότι πρέπει να μπουν λίγο πριν αυτή  σερβιριστεί.  Μεγάλωσα και μυαλό δεν έβαλα!! Τέλος πάντων! Ας είναι! Για να μην την πιάνει το μάτι. ...Λέμε τώρα!




Η ευχή μου για τον μήνα που μόλις μπήκε είναι να περάσουμε όμορφα και χαρούμενα τις γιορτινές μέρες που έρχονται. Ο ήλιος ήδη λαμποκοπάει στον ουρανό και αυτό είναι από μόνο του μια αιτία για χαμόγελα.

Τα λέμε!!!!!!! 




BLACK FOREST ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ 


Υλικά για το παντεσπάνι:  


     1)      65  γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

     2)      65 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο

     3)      20 γραμμάρια κορν φλάουρ

     4)      5 αυγά

     5)      125  γραμμάρια ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

     6)      30 γραμμάρια σκόνη κακάο (κατά προτίμηση Van Houten) κοσκινισμένο

     7)      1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας 


Υλικά για την κρέμα σοκολάτας: 


     1)      200 γραμμάρια κουβερτούρα  55% κακάο τεμαχισμένη σε κομματάκια

     2)      200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος χτυπημένη σαν γιαούρτι

     3)      100 γραμμάρια γάλα φρέσκο


Υλικά για το σιρόπι: 


     1)      Το ζουμί από την κομπόστα βύσσινου (150-170 γραμμάρια)

     2)      40 γραμμάρια κακάο σκόνη

     3)      1 γεμάτη κουταλιά της σούπας στιγμιαίο καφέ σε σκόνη

     4)      30 γραμμάρια μαύρο ρούμι ή κονιάκ

     5)      100 γραμμάρια ζάχαρη λευκή κρυσταλλική



Επιπλέον υλικά : 


     1)      1 κομπόστα βύσσινα (κατά προτίμηση ΚΥΚΝΟΣ) από την οποία θα χρειαστούμε και τα βύσσινα και το ζουμί τους


Υλικά για την επικάλυψη:


     1)      400 κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

     2)      40 γραμμάρια ζάχαρη άχνη


Υλικά για την διακόσμηση με τις καρδιές: 


     1)      400 γραμμάρια κουβερτούρα  

 


Μέθοδος: 


Φτιάχνουμε την διακόσμηση με καρδιές: 


Αρκετές μέρες πριν φτιάξουμε την τούρτα, φροντίζουμε να φτιάξουμε την διακόσμησή της. 


Λιώνουμε τα 400 γραμμάρια κουβερτούρας σε μπεν μαρί και την αφήνουμε στην άκρη να σταθεί για λίγη ώρα ώστε να αρχίσει να έρχεται σε θερμοκρασία δωματίου και να μην είναι τόσο πολύ ρευστή. 



 Ταυτόχρονα στρώνουμε σε μια μεγάλη επιφάνεια της κουζίνας μας (πάγκο ή τραπέζι), ένα μεγάλο  κομμάτι λαδόχαρτο. Αρκετά μεγάλο κομμάτι !!!  Όταν η κουβερτούρα  έχει πήξει ελαφρά, τότε την βάζουμε σε ένα κορνέ με στρογγυλή και λεπτή μύτη και αρχίζουμε να σχηματίζουμε καρδιές πάνω στο λαδόχαρτο.



 Άλλες μεγαλύτερες και άλλες μικρότερες. Μόλις τελειώσουμε, τις αφήνουμε εκεί χωρίς να μετακινήσουμε το χαρτί μέχρι να στεγνώσουν και να σταθεροποιηθούν. 



Όταν η σοκολάτα κοκαλώσει και έρθει στην αρχική μορφή της ξανά, τις ξεκολλάμε από το χαρτί και τις τοποθετούμε πολύ προσεκτικά σε ένα πιρέξ ή ταψάκι, το οποίο και διατηρούμε στο ψυγείο  μέχρι την ώρα που θα τις χρησιμοποιήσουμε. 



Φτιάχνουμε το παντεσπάνι:


Μαζεύουμε στον πάγκο μας όλα τα υλικά που θα χρειαστούμε. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, το κορν φλάουρ και το κακάο.




Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ, στην δυνατή ταχύτητα,  μέχρι να γίνουν αφράτα και να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το εκχύλισμα της βανίλιας.  




Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το μίγμα του αλευριού με το κακάο που έχουμε κοσκινίσει. 



Ανακατεύουμε με σπάτουλα πάρα πολύ απαλά και κυκλικά από μέσα προς τα έξω για να μην χάσουν τον αέρα τους τα χτυπημένα αυγά.  Το μίγμα του αλευριού το προσθέτουμε στα αυγά λίγο – λίγο και πολλές φορές.  Όχι όλο μαζί. 


Παίρνουμε ένα  ταψάκι  24ων εκατοστών.



Το βουτυρώνουμε και το αλευρώνουμε. Καλό θα ήταν στον πάτο του  να στρώσουμε και ένα κομμάτι λαδόκολλας που θα την βουτυρώσουμε και αυτήν. Ρίχνουμε  το μίγμα μέσα. 


Ψήνουμε το  παντεσπάνι  σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στον αέρα,  για 15-20 λεπτά. Βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του  και αν βγει καθαρό, χωρίς υπολείμματα ζύμης, τότε είναι έτοιμο. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει  τελείως. Επειτα το ξεφορμάρουμε. 

Το παντεσπάνι δεν φουσκώνει πολύ! Έχει ύψος περίπου 2,5 - 3 εκατοστά. 




Φτιάχνουμε την σοκολατένια γέμιση: 


Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα.



Τοποθετούμε την κουβερτούρα ένα μπολ μεταλλικό και βράζουμε  σε ένα μπρίκι το γάλα μέχρι αυτό να κάψει.Το ρίχνουμε καυτό μέσα στο μπολ με την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Δεν το ανακατεύουμε!!! Το αφήνουμε για ένα περίπου λεπτό χωρίς να το πειράξουμε.



Κατόπιν ανακατεύουμε και θα δούμε ότι από τη θερμότητα του γάλακτος ,  η κουβερτούρα έχει λιώσει.  Το ανακατεύουμε και το αφήνουμε λίγο στην άκρη για να πέσει η θερμοκρασία του.



Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ σαν γιαούρτι. Δεν θέλουμε να γίνει σαντιγί. Σταματάμε δηλαδή το χτύπημα ένα βήμα πριν πήξει εντελώς και στέκεται σαν σαντιγί. Θέλουμε να έχει την κρεμώδη μορφή του γιαουρτιού. 


Ρίχνουμε την χτυπημένη κρέμα γάλακτος μέσα στο σοκολατένιο μίγμα του μπολ.


Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις για να ομογενοποιηθεί. Βάζουμε την κρέμα σοκολάτας στο ψυγείο για να σφίξει. Θα χρειαστεί περίπου δύο - τρεις ώρες,  ίσως και παραπάνω.



Φτιάχνουμε το σιρόπι: 


Στραγγίζουμε τα βύσσινα από το σιρόπι τους. Κρατάμε τα βύσσινα στην άκρη.



Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ρίχνουμε το σιρόπι από τα βύσσινα που πρέπει να είναι 150 γραμμάρια. Αν είναι λίγο περισσότερο δεν πειράζει. Το δικό μου για παράδειγμα ήταν 170 γραμμάρια. Αν όμως είναι λιγότερο, τότε συμπληρώνουμε με νερό μέχρι τα 150.


Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βάζουμε το κατσαρολάκι σε μέτρια θερμοκρασία. Ανακατεύουμε συνέχεια με έναν αυγοδάρτη μέχρι να δούμε ότι λιώνει η ζάχαρη και διαλύεται το κακάο. Προσοχή!! Θέλουμε να ζεσταθεί το σιρόπι και όχι να βράσει!!! Μόλις είναι έτοιμο το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να γίνει χλιαρό αλλά όχι να κρυώσει τελείως. 

 

Επικάλυψη τούρτας: 


Χτυπάμε τα 400 γραμμάρια της παγωμένης από το ψυγείο κρέμας γάλακτος με τα 40 γραμμάρια ζάχαρης άχνης, μέχρι να γίνουν αφράτη και σφιχτή σαντιγί. 

Διατηρούμε τη σαντιγί στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστούμε. 

Μοντάρισμα τούρτας: 

Μαζεύουμε όλα τα υλικά πάνω στον πάγκο εργασίας μας. Το παντεσπάνι, το σιρόπι, την κρέμα σοκολάτας και τα βύσσινα. Είμαστε έτοιμοι! 



Κόβουμε το παντεσπάνι σε δύο δίσκους ως εξής. 

Βάζουμε το παντεσπάνι πάνω σε ένα κομμάτι λαδόχαρτου το οποίο έχουμε τοποθετήσει στον πάγκο της κουζίνας μας. Παίρνουμε ένα μεγάλο και πριονωτό μαχαίρι ψωμιού και με αυτό κάνουμε μια μικρή τομή οριζόντια στη μέση του παντεσπανιού μας.  Βάζουμε το άλλο χέρι πάνω στο παντεσπάνι με ανοιχτή την παλάμη μας και κρατώντας σταθερό το χέρι που κρατάει το μαχαίρι, στριφογυρίζουμε κυκλικά, γύρω από τον άξονά του το παντεσπάνι με το χέρι που το κρατάει. Έτσι κόβεται πολύ εύκολα μόνο του χωρίς να σπάσει ή να κοπεί στραβά!!! 



Τοποθετούμε τον ένα δίσκο σε μια πιατέλα και τον ραντίζουμε σε όλη του την επιφάνεια με την μισή ποσότητα από το σιρόπι. 



Από πάνω βάζουμε όλη την κρέμα σοκολάτας, που έχει σφίξει στο ψυγείο και την απλώνουμε καλά. 



Τοποθετούμε τα βύσσινα που έχουμε στραγγίσει από το σιρόπι σε όλην την επιφάνεια της κρέμας, καλύπτοντας όλα σχεδόν τα σημεία της. 



Χρησιμοποιούμε όλα τα βύσσινα!!!! 



Συνεχίζουμε τη συναρμολόγηση, τοποθετώντας από πάνω και την άλλη φέτα από παντεσπάνι. Τη ραντίζουμε και αυτή πολύ καλά σε όλες τις μεριές  με το υπόλοιπο σιρόπι.



Τέλος καλύπτουμε την τούρτα με τη σαντιγί. Στην επιφάνειά της και στα τοιχώματα περιμετρικά.  Την τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον ένα 24ωρο ώστε να παγώσει και να δέσουν οι γεύσεις. 



Την επόμενη μέρα τη στολίζουμε με τις καρδιές από σοκολάτα. Πρώτα περιμετρικά της τούρτας. 


Και ύστερα καρφώνουμε καρδιές σε όλη την επιφάνειά της!!!!! 


Καλή επιτυχία!!!!!!!




 Tips


     1)      Το παντεσπάνι  μπορούμε να το έχουμε φτιάξει μέρες  ή εβδομάδες πριν και να το έχουμε αποθηκευμένο στην κατάψυξη, τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο ή διάφανη μεμβράνη. Όταν έρθει η ώρα να το χρησιμοποιήσουμε, απλά το ξεπαγώνουμε από την προηγούμενη μέρα.



     2)      Αν δεν θέλετε να φτιάξετε την διακόσμηση με τις καρδιές, τότε θα τρίψετε άφθονη κουβερτούρα πάνω από την τούρτα καλύπτοντας όλη τη σαντιγί!! Ταιριάζει πάρα πολύ!! 


     3)      Η τούρτα αυτή είναι απαραίτητο να έχει φτιαχτεί μια με δύο μέρες πριν από την ημέρα που θα την καταναλώσετε, για να δέσουν οι γεύσεις, αλλά και να σφίξει ώστε να κόβεται όμορφα! 



     4)      Τις καρδιές από σοκολάτα μπορείτε να τις έχετε ετοιμάσει μερικές μέρες πριν και να τις διατηρήσετε στο ψυγείο για να μην αναλιγώσουν.

     5)      Η κονσέρβα με τα βύσσινα που χρησιμοποίησα στην συνταγή δεν αποτελεί διαφήμιση. Είναι ένα προϊόν που αγοράζω χρόνια και κατά τη γνώμη μου είναι εξαιρετικής ποιότητας, γι΄αυτό και το προτείνω.
 
   







52 σχόλια:

  1. Χρυσαυγή μου καλημέρα!! Α. είμαστε συνομήλικες, Β. τρελλαααθηκα με την τούρτα και το ντεκόρ της !! Μην ανησυχείς για τις ιδρωμένες καρδιές. Αν δεν το έλεγες ούτε που θα το έβλεπα !! Είχα ξετρελαθεί με όλο το υπόλοιπο!! Ευχαριστούμε και για τις αναλυτικότατες και κατατοπιστικές οδηγίες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Αθηνά!
      Τις ιδρωμένες καρδιές και μόνο που τις έβλεπα εγώ μου αρκούσε.
      Το επεσήμανα λοιπόν για να προλάβω άλλους τυχόν ανυπόμονους σαν κι εμένα. χαχαχα
      Σε ευχαριστώ πολύ πάντως για τα ωραία εμψυχωτικά σου λόγια!

      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  2. Είναι το αγαπημένο γλυκό και της δικής μου μητέρας!!!
    Πολύ θα ήθελα να μπορούσα να της το φτιάξω όπως έκανες εσύ, αλλά εμένα μου φαίνεται...βουνό η όλη διαδικασία!!!
    Τις σοκολατένιες καρδούλες πάλι, τις έχω φτιάξει για να διακοσμήσω μια πιο απλή τούρτα, όμως κορίτσι μου θα προσπαθήσω να κάνω το υπέροχο "λάθος" σου την επόμενη φορά!!!
    Και ξέρεις γιατί; Αυτή η τόσο καταπληκτική 4η φωτογραφία σου με τις "ιδρωμένες" καρδιές, μοιάζει με τον κόπο και την αγωνία σου να ευχαριστήσεις την μονάκριβή σου μανούλα!!!!
    Να την χαίρεσαι και να την γεμίζεις πάντα με την γλύκα σου Χρυσαυγή μου!! :))

    Να έχεις μια υπέροχη μέρα!!
    Φιλάκια!!:)**

    Υ.Γ."Πραγματικά πλούσια ανάρτηση, αλλά όλες οι φωτογραφίες σου είναι μία & μία!!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου, πίστεψέ με δεν είναι δύσκολη τούρτα. Ίσως τελικά φταίει και η δικιά μου υπερανάλυση που κάνει τόσο μεγάλη τη διαδικασία και φαίνεται βουνό. Πάντως αν παραλείψει κανείς τις καρδιές είναι πολύ πιο γρήγορη και αν έχει και σωστή οργάνωση (πχ να φτιάξει το παντεσπάνι από προηγούμενη μέρα), τότε γίνεται πραγματικά παιχνιδάκι!

      Πολύ θα ήθελα να έβλεπα και τις δικές σου σοκολατένιες καρδιές. Όσο για το ίδρωμά τους... εμένα στο λαιμό μου κάθησε! χαχαχα

      Σε ευχαριστώ για τις ευχές και τα γλυκίτατα λόγια σου!
      Φιλιά!!!!!!

      Διαγραφή
  3. Ωωωωωωωωωωωω!!! Χρυσαυγή μου καλημέρα!!!! Πόσο λιμπίστικα την τούρτα σου!!!! Υπέροχη νοστιμιά και τέλειο το ντεκόρ!!!! Όσο για τις ιδρωμένες καρδιές ...μην ανησυχείς χάνονται μπροστά στην υπόλοιπη πανδαισία!!!! Προσωπικά ούτε που τις πρόσεξα!!!
    Χρόνια πολλά για την μανούλα σου Χρυσαυγή μου, να είστε πάντα γερές, τυχερές κι ευτυχισμένες!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και τα όμορφα λόγια σου.
      Δυστυχώς τις καρδιές και να μην τις προσέξουν οι άλλοι, τις προσέχω εγώ και αυτό μου αρκεί. χαχαχα Χαίρομαι πάντως που βρίσκεις ότι δεν είναι τόσο τραγικές όσο εγώ τις βλέπω!!!

      Σε φιλώ !!!
      Να έχεις ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  4. καλημερααα!!!
    ειμαι φαν στις τουρτες σου(οπως και στης αθηνας απο πανω)!!Αρχικα να πω οτι δεν χρειαζοτανε καν να μας πεις για τις ιδρωμενες καρδιες(ωωω ακουγεται σαν τιτλος απο ροκ τραγουδι!) γιατι το αποτελεσμα ειναι τοσο τελειο που πιστευω κανεις μας δεν θα παρατηρουσε "τον ιδρωτα"αχα(κι γω ετσι ειμαι της ανυπομονησιας,το ιδιο θα εκανα)!!!
    Ενα μεγαλο μπραβο χρυσαυγη για την τοσο τελεια και αρτια αναρτηση σου!Απολαμβανω να σε διαβαζω(το χω ξανα πει ε?!!)
    Α να χαιρεσαι την μανουλα σου βεβαιως βεβαιως!
    πολλα φιλια τα λεμε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που κάποια εξίσου ανυπόμονη μπορεί να με καταλάβει! αχαχαχαχαχαχα
      Δυστυχώς Κικίτσεν μου, το χούι δεν κόβεται το ριμάδι!!

      Σε ευχαριστώ πολύ πάντως για τις πολύ όμορφες ευχές και τα υπέροχα λόγια σου!
      Να είσαι καλά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Υ.Γ. ....κι εμένα μου αρέσει να σε διαβάζω πάντως!!! ;)

      Διαγραφή
  5. Nα την χαίρεσαι τη μαμά Χρυσαυγή μου. Πάντα γλυκαμένη να είναι.

    Υπέροχη η τούρτα σου. Πολύ σικάτη και ιδιαίτερη. Η αγαπημένη γεύση της κόρης μου είναι.
    Η διακόσμηση με τις καρδιές πάρα πολύ ωραία. Μπράβο.
    Οι ιδρωμένες καρδιές είναι για το foodstyling ιδανικές... ;)

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Μάριον, γλυκιά!
      Α, ώστε κι εσείς είστε της μπλακ φόρεστ! Τελικά αν σου αρέσουν τα βύσσινα, νομίζω ότι είναι η ιδανική τούρτα για να απολαύσεις. Γλυκιά και δροσερή ταυτόχρονα και σίγουρα πολύ νόστιμη. Είπα για τα γεννέθλια της μητέρας μου να κάνω μια παραλλαγή με σοκολάτα και νομίζω έπεσα διάνα. Πιστεύω να την εκτιμούσε και η κορούλα σου λοιπόν!!

      Σε φιλώ!!!!!!
      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  6. Φαίνεται τέλεια όπως και ήταν τέλεια είμαι σίγουρη όπως κάθε τι που φτιάχνεις. Το γλυκό με το ξινό είναι ο συνδυασμός που προτιμώ στα γλυκά. Αν και δεν έχω δοκιμάσει με σοκολάτα, μπαίνει στα υπ όψην για το Πάσχα. Μη σου πω ότι το σκέφτομαι και για την τούρτα γενεθλίων της μικρής. Φιλιά και ευχαριστώ για τη συνταγή. Α!!Να χαίρεσαι τη μαμά σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το γλυκό και το ξινό είναι κορυφαίος συνδυασμός. Γενικά οι αντιθέσεις είναι ωραίες στη γεύση.Ετσι το φαγητό ή το γλυκό από φλατ γίνεται εκρηκτικό! Αυτή είναι η γνώμη μου.
      Ελπίζω λοιπόν να την φτιάξεις όπως προγραμματίζεις το Πάσχα και να την χαρείτε!
      Ευχαριστώ πολύ Νίκη μου για τις ευχές σου!!!!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα! Να την χαίρεσαι την μαμά σου! Είσαι καλλιτέχνης με τόσες ωραίες καρδιές που έκανες!
    Πολύ μου άρεσες σήμερα που ήσουν τόσο αναλυτική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Νοτούλα!
      Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές.
      Οσο για τις καρδούλες, μη νομίζεις ότι βγήκαν όλες τέλειες. Οι περισσότερες για την ακρίβεια ήταν κακομούτσουνες, αλλά όταν μπήκαν πάνω στην τούρτα, ως δια μαγείας έδειχναν όλες υπέροχες. Φταίει μάλλον που είναι τόσες πολλές και προσέχει κανείς το σύνολο περισσότερο, παρά την κάθε καρδιά ξεχωριστά.

      Διαγραφή
  8. Ακόμη δεν έχω αποφασίσει εάν μου αρέσει ή όχι η black forest...Μάλλον εξαρτάται από τον δημιουργό της και την δικιά σου σίγουρα θα την τιμούσα και με το παραπάνω!!
    Ευχαριστούμε για την υπεραναλυτική περιγραφή, ώστε για να μην έχουμε καμία απορία.
    Καλημέρα, φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χμ... Αγγελική,
      αυτή η τούρτα αν και έχει τα βασικά στοιχεία της μπλακ φόρεστ (τα βύσσινα και το χυμό τους, τη σαντιγί και το παντεσπάνι), λόγω της σοκολάτας που εμπεριέχεται, μοιάζει περισσότερο με μια σοκολατένια τούρτα με βύσσινα παρά με την κλασσική μπλακ φόρεστ.
      Νομίζω πως αν τη δοκίμαζες θα αναθεωρούσες!

      Σε φιλώ !!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  9. Έχω μείνει στη φράση "Χρησιμοποιούμε όλα τα βύσσινα!!!!!" και στη φωτογραφία που τη συνοδεύει, με τη μισή βάση, όοοοοοολη τη μους και όοοοοοολα τα βύσσινα!!!
    Θέλω να τη πάρω στα χέρια μου σα πίτσα και ν' αρχίσω να τη τρώω!!!
    Εντάξει...δεν υπάρχει αυτός ο γλυκόξινος συνδυασμός, σοκολάτα με βύσσινα!!!!

    Οι φωτογραφίες σου είναι η μια καλύτερη από την άλλη και τόοοοοοσες πολλές!!!!
    Χορταστική και απολαυστική όλη η ανάρτηση!!!
    Οι καρδιές....απίθανες!!!!

    Μπράβο και πάλι μπράβο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, ναι!!! Χρησιμοποιούμε όοοοολα τα βύσσινα γιατί κάποιος μπορεί να τα δει πολλά αλλά στην ουσία είναι ακριβώς όσα χρειάζονται, μιας και στο κάθε κομμάτι τρως όσα πρέπει για να τα νιώσεις χωρίς να τα μπουχτίσεις.
      Μακάρι να μπορούσα να σου στείλω live την φωτογραφία που σου άρεσε!!!!!!!!!!!!!

      Σε ευχαριστώωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωω!!!

      Διαγραφή
  10. χρονια πολλα να την χαίρεστε!!!! η τουρτα ειναι ολα τα λεφτα!!! μπλακ φορεστ αγαπημενη !!! μ αρεσει η συμβουλη για το παντεσπανι οτι μπορω να το βαλω καταψυξη!! οσο για το ντεκορ..... ουαου!!!! φοβερες οι καρδουλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Ντολμαδάκι!
      Κι εμένα η μπλακ είναι από τις αγαπημένες μου.
      Το παντεσπάνι συμπεριφέρεται σαν ένα κέικ. Ανετα μπαίνει κατάψυξη και όταν βγει είναι ακριβώς σαν φρέσκο.

      Καλό βράδυ!
      Ευχαριστώ!!!!!

      Διαγραφή
  11. Πολλά πολλά συγχαρητήρια!! Να σε χαίρετε η μητέρα σου και εσύ εκείνη!!
    Εύχομαι από καρδιάς κάθε καλό και να περάσετε όμορφα όλες τις γιορτές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή μου χίλια ευχαριστώ!!!!!!!!!
      Ανταποδίδω τις ευχές σου και ακόμα περισσότερες!

      Καλές γιορτες!!!!

      Διαγραφή
  12. Καταπληκτικό post !! Άπειρα Μπράβο !! Αναλυτικές φωτογραφίες, εντυπωσιακό αποτέλεσμα !!
    Μου αρέσει τρομερά η φωτογραφία που κόβεις την σοκολάτα !!! Επίσης φαίνεται ωραίο το γλυκό και χωρίς τη λευκή κρέμα !! Και πάλι μπράβο !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πάρα πολύ !!!!!!!!!!!!!
      Η τούρτα αυτή κάλλιστα θα μπορούσε να προσαρμοστεί σαν μια καθαρά σοκολατένια τούρτα αφαιρόντας την σαντιγί και προσθέτοντας ένα ωραίο γλάσο σοκολάτας από πάνω. Βύσσινο και σοκολάτα είναι εκρηκτικός συνδυασμός!!!! ...ίσως μιαν επόμενη φορά!!!!!!!!!!

      Καλό βράδυ!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  13. Να την χαίρεσαι τη μανούλα Χρυσαυγή μου!!Είναι ονειρική!!! Το black forest μου άρεσε πάντα αλλά τώρα με τόση καρδιά και τέχνη έγινε αγαπημένο μου! Τα συχαρητήρια μου κούκλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ, ευχαριστώ πολύ!!!
      Το black forest μετατράπηκε σε black hearts!!!!
      Ετσι για να μη βαριόμαστε, βάλαμε και τη σοκολάτα και έγινε μια καινούρια τούρτα γεννεθλίων!
      Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  14. Ε.Π.Ι.Τ.Ε.Λ.Ο.Υ.Σ.
    Επιτέλους έφτασε και η ανάρτησή σου που θα δεν χωρά κανένα μπλιαξ και μπλιουξ εκ μέρους μου!!!
    Επιτέλους μπορώ να γράψω κι εγώ ως μία συνηθισμένη και μη στριμμένη με τις γεύσεις, ένα σχόλιο στο ιστολόγιό σου!!!
    Επιτέλους μπορώ να έχω πάντα την συγκεκριμένη ανάρτηση ως απάντηση στα πειράγματά σου ξεκινώντας με "Ναι, αλλά θυμάσαι την μπλακ φόρεστ...."!!!!
    Επιτέλους μπορώ να πω πως τα τρώω όλα όσα περιέχει η συνταγή!!!
    Επιτέλους μπορώ να γράψω πως όχι μόνο τα τρώω αλλά τα καταβροχθίζω (κι ας με χαρακτηρίσουν άκομψη οι αναγνώστες σου) σε χρόνο dt!
    Επιτέλους οι πάντα υπέροχες φωτογραφίες σου έχουν πάρει δεύτερη θέση σε αυτή την ανάρτηση καθώς το μυαλό μου είναι απασχολημένο στο να φαντάζεται τις εκρήξεις του βύσσινου σε συνδυασμό με την σοκολάτα!!!
    Επιτέλους είναι τόσο όμορφο να μην πηγαίνεις κόντρα στο ρεύμα!!!!
    Και ναι! Την γνωρίζω την τούρτα :P
    Φιλιά πολλά πολλά!

    Υ.Γ.1 Ποιος ασχολείται με λίγες σταγονίτσες ιδρώτα όταν έχει μπροστά του τέτοιο πειρασμό;;;;
    Υ.Γ. 2 Ούτε οι καρδιές δεν μου κάθονται άσχημα... φαντάσου δηλ!!!!!
    Υ.Γ. 3 Ποιος δεν θα χρησιμοποιούσε όλα τα βύσιννα;;; Πιθανότατα εγώ με τον Γεώργιο να τριγυρίζει στην κουζίνα και να τσιμπολογάει κι από ένα κάθε δευτερόλεπτο!!!!!!!
    Υ.Γ. 4 Σταματάω να γράφω, διατηρώντας την λίγη αξιοπρέπεια που με απέμεινε καθώς τα σάλια σε λίγο θα στάζουν επικίνδυνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχχαχαχχαχαχχαχα

      Είχα πέσει κάτω και γελούσα το πρωί με το τόσο αυθόρμητό σου σχόλιο και τώρα που το ξαναδιαβάζω τα ίδια!!!!!!!!!!! χαχαχαχαχχαχαχαχα
      Όνειρο ζω, μη με ξυπνάτε!! χαχαχαχαχαχα

      Σαν πρωταπριλιάτικο αστείο μου φαίνεται όλο αυτό!!!!
      Ενταξει λοιπόν, αφού το θες έτσι, θα απαντήσω !
      Θα απαντήσω και θα σου πω ότι παρόλο που δεν τρως τις 12548725654 συνταγές μου, θα σταματήσω να σε λέω παράξενη της γεύσης για χάρη της μπλακ φόρεστ και του σορμπέ ταχίνι. Αλλά σε παρακαλώ, θα ήθελα να ξαναδώ τέτοιο σχόλιο ποιο σύντομα και όχι πάλι σε ένα χρόνο.... γιατί το σορμπέ ταχίνι και η μπλάκ φόρεστ έχουν απόσταση σχεδόν ένα έτος.
      Αν βλέπουμε άσπρη μέρα μόνο μια φορά το χρόνο, θα το κλείσουμε το μαγαζί!! χαχαχαχαχαχαα

      Αχ, και να μπορούσα να σου στείλω κομματάρα να την ευχαριστηθείς με την ψυχή σου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  15. Χρόνια της πολλά! Χρόνια υπέροχα!
    Την τούρτα σου σίγουρα θα τη λάτρεψε αφού είναι η αγαπημένη της γεύση αλλά και τόσο όμορφη!
    Έχει αρκετή διαδικασία αλλά αυτή η ανάρτηση αξίζει τον κόπο της!

    Εύγε Χρυσαυγή και στις επόμενες τούρτες με το καλό!
    Να καθιερώσεις και τούρτα για τις φίλες βρε, τόχεις σκεφτεί; :)
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ζαμπία μου! Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!!!
      Η τούρτα είχε τον χρόνο της και εγώ σκέφτηκα "το κάνω που το κάνω, ας το κάνω αναλυτικά".
      Ετσι ο χρόνος διπλασιάστηκε (μη σου πω τριπλασιάστηκε), αφού σταματούσα τρεις και λίγο για να φωτογραφίσω.

      Όσο για τις τούρτες σε φίλες, είναι μια πολύ καλή σκέψη που πραγματικά δεν είχε περάσει από το μυαλό μου!!!!!!!!!!!!! Με έβαλες σε σκέψεις τώρα!!!!

      Φιλια πολλά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  16. Χρόνια πολλά στη μαμά σου, να την χαίρεσαι!! Και απ'οτι βλέπω τη χαίρεσαι και το γιορτάσατε δεόντως με τέτοια "τουρτίτσα"... φαντάζομαι θα έγινε χαμός όταν βγήκαν οι καρδιές (δε νομίζω να το περίμενεναν αυτό από σένα, αλλά να που κάπου καπου βγαίνει και λίγο ευαισθησία παραέξω - μη με κράξεις :P).
    Κατατοπιστικότατη και η ανάρτησή σου, ακόμα και ο πιο άσχετος στην κουζίνα μπορεί να το τολμήσει με τέτοιες οδηγιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχχαχαχχαχαχαχαχα
      Δεν θα σε κράσω. Μη φοβάσαι! Η αλήθεια είναι οτι ναι, δεν το περίμενε πως θα έφτιαχνα καρδιές και για λίγο σοκαρίστηκε. Όμως υπόσχομαι πως δεν θα το ξανακάνω!!!!!!!!!! χαχαχαχαχαχαχαχαχαχααχαχαχα Συνήλθα από το σοκ συναισθήματος στο οποίο βρέθηκα εκείνες τις μέρες. Από δω και στο εξής γυρνάμε πάλι στις τούρτες αράχνες και χειροβομβίδες!! χαχαχαχαχχα

      Σε ευχαριστώ πολύ Τάνια μου!! Για σένα θα έχω και κεσεδάκι δίπλα να αφαιρείς τα βυσσινάκια. Θα τα τρώω εγω!

      Φιλούρες!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  17. Άξια! Πανάξια κόρη!
    Να σε χαίρεται η μανούλα σου, κι' εσύ εκείνην Χρυσαυγή μου.

    Νομίζω ότι είναι ότι πιο όμορφο και "αγαπησιάρικο" έχω διαβάσει τελευταίως στην μπλοκόσφαιρα και μπορώ να καταλάβω απόλυτα τον λόγο.

    Φιλιά πολλά κοπέλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελόπη μου σε ευχαριστώ πολύ!
      Τώρα με κάνεις και ντρέπομαι, αλλά θα δεχθώ τα καλά σου λόγια με την ειλικρίνεια που γνωρίζω ότι τα εκφράζεις.

      Σε φιλώ πολύ!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  18. Χρόνια πολλά στη μανούλα σου Χρυσαυγή μου, να τη χαίρεσαι!! Τέλεια η τούρτα σου είναι από τις αγαπημένες μου. Υπερπαραγωγή η σημερινή σου ανάρτηση, δεν πρέπει να έμεινε κανείς με την απορία πως φτιάχνεις μια καταπληκτική black forest, καθώς μας εξηγείς με όλες τις λεπτομέρειες. Υπέροχες οι φώτο και φυσικά οι σοκολατένιες καρδιές σου, καίνε καρδιές!! Λάτρεψα το σιρόπι που έφτιαξες, μοναδικό!!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Μίνα μου!!!
      Και χαίρομαι ιδιαιτέρως που πρόσεξες το σιρόπι μου!!!!!!!
      Είναι το σιρόπι που έφτιαχνε σε μια κλασσική παλιά μπλακ φόρεστ η μητέρα μου. Ετσι λοιπόν το δανείστικα από εκείνη τη συνταγή και το προσάρμοσα σε αυτήν. Νομίζω με τα υλικά που περιέχει κάνει τη διαφορα!!!!!!!

      Πολλά φιλιά και από μένα!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  19. λατρευω τη black forest... Ήταν για χρόνια η τουρτα γενεθλιων μου!!! Δεν μπορω να αντισταθω με τιποτα!! Και οι καρδιες... τελειες!! Μπραβο Χρυσαυγη μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Ελπίδα μου!!!
      Α, ωστε κι εσύ μπλακ φόρεστ είχες στα γεννέθλιά σου. Τότε λοιπόν την επόμενη φορά να φτιάξεις και αυτή την παραλλαγή γιατί νομίζω ότι θα σου αρέσει πολύ!!!!!!! Με ή χωρίς καρδιές!!! :)

      Καλό σου βράδυ και ευχαριστώ πολύ!!!!!!!

      Διαγραφή
  20. Χρονιά πολλά για τη μανούλα σου!!! Να τη χαίρεσαι!
    Εντάξει, τι υπερπαραγωγή ανάρτηση είναι αυτή! Τόσο εορταστική και τόσο κατατοπιστική!
    Ούτε εγώ έχω φτιαξει τούρτα με καρδούλες, αλλά έτσι όπως το θέτεις, έχω ένα χρονο ακόμα... ;Ρ
    Την αγαπω τη black forest , αυτός ο γλυκόξινος συνδυασμός είναι αξεπεραστος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχχαχαχχαχαχαχαχχαχαα
      Σωστή!!!!!!!!!!!!!! Σου ρίχνω ένα χρόνο δηλαδή, ε????
      χαχαχαχαχχαχαα Με έκανες και γέλασα έτσι όπως το έθεσες κι εσύ!!!!

      Σε ευχαριστώ πολύ Χρύσα μου!!!!!!!!

      Διαγραφή
  21. Πολύ ομορφη η τούρτα σου σε χρώματα Chanel (ασπρόμαυρη ;)
    Και παρα πολύ γευστικήθα έλεγα με ολες αυτες τις διαφορετικες γευσεις που εχεις παντρέψει!
    Να ειναι πολύχρονη η μαμα σου και να περασετε ενα ομορφο Πάσχα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωωωωωωωωω! Μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι (Chanel) !!!!
      Δεν είχα αυτό στο μυαλό μου, αλλά δεν θα πω όχι!!!!!

      Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου και ανταποδίδω!!
      Καλές γιορτές εύχομαι!!!!!!!!!!!!!
      Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  22. Από τις πιο αγαπημένες τούρτες και συνδυασμούς γεύσεων. Πολλές ευχές για την μητέρα σου Χρυσαυγή ναι είναι γερή και να της φτιάχνεις πάντα τέτοια γλυκά. Ακόμη κι εγώ που ομολογώ πως είμαι αδαής με την παρασκευή και το στήσιμο μιας τούρτας τα κατάλαβα όλα!!!! Τόσο αναλυτική παρουσίαση δεν πήγε χαμένη. Ευχαριστούμε πολύ για την υπέροχη συνταγή και εύχομαι καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πολύ απολαυστική η ανάρτησή σου, Χρυσαυγή μου! Όλα τα στάδια παρασκευής της τούρτας με έκαναν να ανυπομονώ για το τελικό αποτέλεσμα! Και τι αποτέλεσμα... Υπέροχο βελούδινο εσωτερικό, με τα βυσσινάκια να κλέβουν την παράσταση. Όσο για το εξωτερικό, απλά εντυπωσιακό. Καρδουλένιο αλλά και σικ ταυτόχρονα. Μου άρεσαν όλα πάνω σε αυτή την τούρτα! Ακόμη και οι "ιδρωμένες" καρδούλες, που εσύ ονομάζεις λάθος, εγώ προτιμώ να ονομάζω ενθουσιασμό! Σίγουρα η μανούλα σου τη λάτρεψε... Το ίδιο κι εμείς!
    Σε φιλώ και σου εύχομαι να έχεις ένα υπέροχο Πάσχα! Να διασκεδάσετε με τα κοριτσάκια σου και να περάσετε τις πιο όμορφες γιορτές ever!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Να την χαίρεσαι την μανούλα σου Χρυσαυγή μου! Πολύχρονη! Η τούρτα σου σκέτη ομορφιά, είμαι σίγουρη την ευχαριστήθηκε ε;
    Καλό Πάσχα σου εύχομαι με πολλές νοστιμιές! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Υπέροχη τούρτα, αγαπημένη όλων!!!! Να χαίρεσαι τη μαμά σου!!!
    Καλό Πάσχα να έχετε!! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πολύ όμορφη τούρτα, Χρυσαυγή!!! Χρόνια πολλά στη μαμά σου και χρόνια πολλά για το Πάσχα, να περάσετε υπέροχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Χρόνια πολλά για τη μανούλα σου! Την τίμησες με το καταπληκτικό γλυκάκι σου, χρυσοχέρα Χρυσαυγούλα!
    Χρόνια πολλά κ ευλογημένα σε σένα κ την φαμίλια σου!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Την έφτιαξα Χρυσαυγή !!!!!!!
    Πολύυυυ ωραία. Η δε κρέμα σοκολάτας φανταστική... παραλίγο να την φαω πριν τη βαλω στην τουρτα.
    Πάντως σωστά λες πρέπει να μείνει μια μέρα να δεσουν οι γευσεις.
    Εγώ την έφτιαξα πρωι και την φαγαμε βράδυ. Την έκανα για τα γενέθλια της κόρης της κουμπάρας μου. τους άρεσε πολύ.

    Σίγουρα θα την ξανακάνω!!!
    Thanks for sharing!!!!

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Χρυσαυγή μου τι κάνεις; Ερώτηση μιας και ψάχνω τούρτα για τα γενέθλια της κόρης μου. Πόσα κιλά την υπολογίζεις αυτή που έφτιαξες. Σκεφτόμουν να την έκανα χωρίς τα βύσσινα για τα παιδιά και να έκανα δύο στρώσεις με γέμιση και ίσως τρεις δίσκους με παντεσπάνι για να την κάνω εξωτερικά λευκή με τις καρδιές. Το άλλο θέμα είναι να πετύχω τις καρδιές, γιατί εγώ ούτε ίσια γραμμή δεν μπορώ να σχεδιάσω. Αλλά μου αρέσει πολύ. Είναι πρωτότυπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Νοτούλα μου!!

      Λοιπόν το βάρος της θα το βρεις (στο περίπου) αν προσθέσεις το βάρος όλων των υλικών που χρησιμοποιούμε στην τούρτα. Εκτός της διακόσμησης με τις καρδιές.
      Χωρίς τα βύσσινα θα είναι μια χαρά για τα παιδιά που έτσι κι αλλιώς νομίζω ότι δεν τα τρώνε στην πλειοψηφία τους.
      Η μόνη μου ένσταση είναι ότι αν κάνεις τρεις δίσκους με παντεσπάνι και δύο ενδιάμεσες στρώσεις κρέμας φοβάμαι ότι δεν θα είναι αρκετά σταθερή η τούρτα. Βλέπεις είναι αρκετά αφράτη η γέμιση και δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί μια τέτοια τούρτα που δεν είναι από αυτές τις στιβαρές, να έχει πολύ ύψος!
      Όσο για τις καρδιές, δεν είναι δύσκολες. Απ΄ότι είδες και οι δικές μου δεν είναι ίσιες. Οπως - όπως τις έχω κάνει. Απλά επειδή είναι πολλές, φαίνονται εντυπωσιακές. Πάντως μπορείς να τις προσπαθήσεις μέρες πριν. Χειμώνας είναι, δεν θα πάθουν κάτι αν μείνουν σε ένα ψυχρό περιβάλλον.

      Ελπίζω να σε βοήθησα αρκετα. Για ότι άλλο χρειαστείς εδώ είμαστε!
      Φιλιάαααααααααα

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση. Γύρω στο 1,5 κιλό, άρα εγώ για 30 άτομα πρέπει να φτιάξω τρεις να είμαι σίγουρη. Τώρα τα κορίτσια στην δουλειά με κοροϊδεύουν ότι πρέπει να την κάνω στον άντρα μου για του Αγ. Βαλεντίνου χι χι χι και όχι στην κόρη μου.

      Διαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10