11 Ιανουαρίου 2016

Vegan μους σοκολάτας







Η Πρωτοχρονιά πέρασε, το κρύο προσπαθεί να έρθει αλλά δεν του κάθεται,  κι εμείς ανεβήκαμε level στο game της ζωής. Είμαστε αισίως στην 2016η πίστα κι ανεβαίνουμε. Ζούμε ήδη  κι αναπνέουμε μέσα σ΄ένα δίσεκτο έτος που σε ΄μένα από την πρώτη κιόλας μέρα χαμογέλασε αφού  κέρδισα το φλουρί της βασιλόπιτας ανάμεσα σε 40 περίπου άτομα. Το λες και καλό ποσοστό.




Όπως είπα, η Ελλάδα μέχρι στιγμής περνάει έναν μπασταρδεμένο  χειμώνα με στοιχεία άνοιξης –βλέπε γύρω τα διχασμένα/ανθισμένα λουλούδια – στοιχεία φθινοπώρου κι ενίοτε και στοιχεία καλοκαιριού. Κακά τα ψέματα, τέτοιο ντεμί χειμώνα δεν θυμάμαι να έχω ξαναζήσει. 


Ωστόσο τις μέρες της Πρωτοχρονιάς πήγαμε εμείς αυτοπροσώπως και συναντήσαμε τον χειμώνα. Πως λέμε πιάσαμε τον Μάη? Ε, κάτι τέτοιο... Πιάσαμε το χιόνι, κυλιστήκαμε σε αυτό, βγάλαμε φωτογραφίες με δύο ετοιμοπαράδοτους χιονάνθρωπους, αφού μόλις παρκάραμε τους είδαμε καμαρωτούς – καμαρωτούς και αμέσως έκανα τη σκέψη πόσο κυριλέ είναι τελικά το να φωτογραφίζεσαι με έναν χιονάνθρωπο που κάποιος άλλος έχει ξεπαγιάσει για να τον φτιάξει!! 



Μετά την φωτογράφιση φαγητών, η αμέσως μεγάλη αγάπη μου είναι να φωτογραφίζω τη φύση παγωμένη, μιας που οι λευκές επιφάνειες είναι μοναδικά φωτογενείς. Όταν το λευκό περιβάλει τα πάντα και σκεπάζει την ασχήμια της Ελληνικής φύσης καλύπτοντας, διαφημιστικές πινακίδες, σκουπίδια και όλες τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, τα πάντα γίνονται απίστευτα όμορφα. 


Μια vegan, ελαφριά και δροσερή συνταγή μους σοκολάτας  με αβοκάντο και μια βόλτα στην παγωμένη φύση είναι η καλημέρα μου για σας! Το αβοκάντο υποκαθιστά τη λιπαρή ουσία που θα χρησιμοποιούσαμε σε μια κλασική συνταγή  μους και η σκόνη κακάο την κάνει πολύ σοκολατένια. Είναι τόσο υγιεινή όσο και νόστιμη!



VEGAN ΜΟΥΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ


Υλικά: 


     1)      1 ώριμο αβοκάντο κομμένο σε κομμάτια

     2)      ¼ φλιτζανιού σκόνη κακάο

     3)      ¼ φλιτζανιού σιρόπι σφένδαμου

     4)      1 κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας λιωμένο

     5)      1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

     6)      1 κονσέρβα γάλα καρύδας 



Μέθοδος: 


Σημείωση: 
Μερικές μέρες  πριν φτιάξω τη μους, τοποθετώ την κονσέρβα με  το γάλα καρύδας στο ψυγείο ώστε να παγώσει. Όταν παγώνει διαχωρίζεται το γάλα καρύδας (γνωστό και ως κρέμα καρύδας) από το νερό του. Έτσι μόλις ανοίξουμε την κονσέρβα θα δούμε το πάνω μισό της μέρος ότι αποτελείται από ένα παχύρρευστο λευκό στρώμα –κρέμα καρύδας- και όταν αρχίζουμε και αφαιρούμε αυτό  το στρώμα με ένα κουτάλι θα δούμε ότι πιο κάτω υπάρχει το νερό. Εμείς χρειαζόμαστε την κρέμα καρύδας που είναι το λευκό παγωμένο –πάνω μέρος- της κονσέρβας.



Βγάζουμε την παγωμένη (από το ψυγείο) κονσέρβα με το γάλα καρύδας, προσεκτικά ώστε να μην κουνηθεί πολύ γιατί θα ανακατευτεί το νερό με την κρέμα καρύδας. Την ανοίγουμε και με ένα κουτάλι αφαιρούμε προσεκτικά την κρέμα μέχρι το σημείο που θα δούμε να εμφανίζεται το νερό.  Δεν παίρνουμε νερό με το  κουτάλι μας. 


Βάζουμε την κρέμα καρύδας σε ένα μπολ και με το μίξερ χειρός την χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει και να γίνει περίπου σαν σαντιγί. Την αφήνουμε για λίγο στην άκρη. 


Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων (ή μούλτι) βάζουμε τώρα το καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες αβοκάντο, το κακάο, το σιρόπι σφένδαμου, το λάδι καρύδας και το εκχύλισμα βανίλιας. Πολτοποιούμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια ωραία κρέμα.

Ρίχνουμε την κρέμα του αβοκάντο μέσα στο μπολ με την χτυπημένη κρέμα καρύδας και με μια σπάτουλα ανακατεύουμε τα δύο μίγματα διπλώνοντας πολύ απαλά για να μην ξεφουσκώσει η κρέμα καρύδας. 


Σερβίρουμε σε μικρά μπολάκια και την καταναλώνουμε αμέσως ή την βάζουμε στο ψυγείο για να την απολαύσουμε αργότερα περισσότερο παγωμένη. 


Καλή επιτυχία!!!!!!!!











26 σχόλια:

  1. Καλημέρα, ήμουν έτοιμη να σηκωθώ από την καρέκλα να το φτιάξω, αλλά όταν έφτασα στο τελευταίο υλικό ξανακάθισα.Μήπως όμως να το φτιάξω με ένα γάλα αγελάδας;;
    Ζήλεψα τις φωτογραφίες σου έχω εγκλωβιστεί στην Αθήνα φέτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ξανθή! Λοιπόν με γάλα αγελάδας δεν πρόκειται να βγει διότι το γάλα καρύδας παγώνει στο ψυγείο και εμείς παίρνουμε μόνο το πάνω μέρος που μαζεύεται στην κονσέρβα, το οποίο είναι κάπως σαν το βούτυρο. Αυτό το χτυπάμε και γίνεται σαν σαντιγί. Με γάλα αγελάδας λοιπόν ή κάποιο άλλο γάλα δεν πρόκειται να βγει. Το μόνο που μπορεί να το αντικαταστήσει είναι η κρέμα γάλακτος την οποία και θα χτυπήσεις σαν σαντιγί. Παύει όμως να είναι το γλυκό vegan, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα είναι νόστιμο.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ, επειδή δεν με ενδιαφέρει το θέμα του vegan θα το δοκιμάσω με κρέμα γάλακτος.

      Διαγραφή
  2. Η παγωμένη φύση είναι πράγματι η χαρά της φωτογράφισης. Έπρεπε να δεις στα Γιάννενα όταν είχε παγωνιά μαζί με αέρα, τι γλυπτά δημιουργούνταν στον περίπατο της λίμνης...
    Αυτή η μους είναι υπέροχη, την έχω δοκιμάσει σε σχετική συνταγή και μπορώ να σου πω ότι μου αρέσει περισσότερο από την κλασική με κρέμα γάλακτος κτλ.
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πω πω!! Εχω δει στο fb να κυκλοφορούν πολλές φωτογραφίες κατά καιρούς από τα "γλυπτά" από πάγο που λες στην λίμνη των Ιωαννίνων. Ειναι πράγματι καταπληκτικά!! Πολύ τυχερή που βρέθηκες εκεί στις γιορτές!

      Αφού λοιπόν την έχεις φαει την μους ξέρεις πολύ καλά για τι πράγμα μιλάω. Είναι για ιδιαίτερα γούστα αλλά πολύ νόστιμη!!!!!

      Σε φιλώ πολύ Αγγελική μου!

      Διαγραφή
  3. Τι όμορφες φωτογραφίες από τη παγωμένη/χιονισμένη φύση!!!
    Ταίριαξαν τέλεια με τη σούπερ σοκολατένια μους!
    Έχω ένα αβοκάντο που προσπαθεί να ωριμάσει, θα πάρω κι ένα γάλα και είμαι έτοιμη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία!! Φτιάξε τη μους και απόλαυσέ την! Είναι μια μους για χειμώνα καλοκαίρι!!

      Ξέρω πόσο σου αρέσει η φύση και ειδικά το κρύο γι΄αυτό και περίμενα ότι θα σου άρεσαν και οι φωτογραφίες μου!!!

      Διαγραφή
  4. Ένα ολόκληρο καλοκαίρι χόρευα τον χορό της βροχής.
    Στις μέρες κάψας και βαριάς υγρασίας,τότε που το πετσί σου κολλάει και γίνεται ένα με το μπλουζάκι που μόλις πριν ένα λεπτό είχες σιδερώσει,αποθήκευα πιθήκους φωτογραφίες με πεσμένα φθινοπωρινά φύλλα,χιονισμένα τοπία και στο τσακίρ κέφι,έλατα και γκυ,κοκκινοσκούφηδες Άγιους Βασίληδες και γεμιστές γαλοπούλες.
    Ήταν η παρηγοριά μου.
    Ήταν το έναυσμα για να σπρώξω το αντιπαθητικό-για μένα-καλοκαίρι.
    Κάποια στιγμή έφυγε.
    Ήρθε το φθινόπωρο,μα ξέχασε τα βάλει τα γιορτινά του.
    Βγάλαμε τα χειμωνιάτικα,άσχετα αν τέλη Οκτωβρίου αγόρασα δύο μπλουζάκια κοντομάνικα,γιατί βαριόμουν να ψάξω στα καλοκαιρινά που στη βιάση μου είχα αναιρέσει γρήγορα.
    Πέρασε το φθινόπωρο.
    Του έκανα τα απαραίτητα ´´ μούτρα ´´ θυμού και ειρωνεύτηκα,κουτσομπόλεψα και θύμωσα με τα τερτίπια του....τα εντελώς καλοκαιρινά.
    Το έσπρωξαν και αυτό,με σκουντιές που θυμίζει ξανθιά τηλεπαρουσιάστρια.
    Είπα να μην αρχίσω τις κλωτσιές και μου θυμώσει...
    Μπήκε ο χειμώνας.
    Με τα Χριστούγεννα του ,την Πρωτοχρονιά του και τα Φώτα του.
    Με πανέτοιμες τις χειμωνιάτικες φωτό μου και τα σενάρια των λογοτεχνικών μου οίστρων να στριμώχνονται στο μυαλό μου.
    Άρχισα να φορώ τα κοντομάνικα του γυιού μου στο σπίτι,γιατί ο φούρνος που έκανε υπερωρίες ,έφτανε να ζεσταίνει το σπίτι πρωί και βράδυ.
    Άρχισα να αισθάνομαι την μελαγχολία απο την αποδιοργάνωση της φύσης,να μετατρέπεται σε κατάθλιψη.
    Άρχισα να σκέφτομαι με αφορμή την ψήφιση του ασφαλιστικού ,την οριστική μετανάστευση κάπου στα βόρεια...
    Τα βαθύτερα αίτια είναι ο ακράτητος θυμός μου για την μονοτονία της καλοσύνης του καιρού.
    Τις φωτογραφίες σου Χρυσαυγή μου τις εχω αποθηκεύσει,όπως σου εχω πει πριν λίγες μέρες.
    Είναι,ανάμεσα σε άλλες,η προσωπικη μου όαση.
    Μου δίνουν ελπίδα ότι καλό θα συμβεί.
    Κάτι στο πιο δροσερό,στο πιο χειμωνιάτικο,στο πιο εποχιακό.
    Δεν μπορώ άλλο τις τούμπες που άρχισαν να κάνουν οι εποχές!
    Φτάνουν αυτές των πολιτικών.
    Όσο για την vegan μους ....
    Είναι η μόνη ίσως γλυκιά μπουκιά που θα επέτρεπα στην παρούσα φάση να εισβάλλει στον ουρανίσκο μου.
    Διότι η κατάθλιψη της ανυπαρξίας του χειμώνα ,αγκαλιά με την κατάθλιψη των περιττών κιλών του χριστουγεννιάτικου δεκαπενθήμερου,κοντεύει να με οδηγήσει στην πόρτα ψυχιάτρου με διπολική συμπεριφορά...
    Μικρή,υπέροχη και το κυριότερο άνευ τύψεων γλυκιά απόλαυση με τις ελαχιστότατες συνέπειες!
    Μου άρεσαν τα απομεινάρια του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου που μόλις μας αποχαιρέτησαν!
    Με έκανες πάλι να φλυαρήσω.
    Καλή εβδομάδα Χρυσαυγή μου!
    Στέλνω πολλά πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενώ προσπαθώ να σου "συμπαρασταθώ" ψυχικά εξ αποστάσεως, είχες δεν είχες με έκανες να ξεκαρδιστώ πάλι!!!
      Τι να πω βρε Φωτεινή?? Είσαι μαέστρος στο πως εμπλέκεις την πολιτική, τον χειμώνα, το καλοκαίρι, τα κοντομάνικα του γιού σου και την βεγκάν μους σοκολάτας, όοοοοολα σε ένα κείμενο!!

      Εμ, θα το πω δημοσίως, δεν αντέχω!!! Δεν είναι τυχαίο που όλοι με ρωτάνε για σένα!!!!!!!!!!!!

      Σε φιλώ!!! Σε ευχαριστώ πολύ!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  5. αυτές οι μους είναι όντως πολύ νόστιμες!! ελαφριές και καθόλου λιγωτικές.
    η παγωμένη φύση όλους μας γοητεύει. ίσως γιατί δεν είναι καθημερινότητα για εμάς.
    σου εύχομαι να είσαι όλη την χρονιά τυχερή, όσο την πρώτη μέρα!
    σε φιλώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί και να έχεις δίκιο. Επειδή δεν την έχουμε καθημερινά την παγωμένη φύση ίσως γι΄αυτό να γοητευόμαστε. Ακριβώς όπως γοητεύονται οι ξένοι από τον ήλιο μας!

      Σε ευχαριστώ πολύ Εύη μου για τις ευχές σου! Ξέρω ότι είναι από καρδιάς!!! Το ίδιο εύχομαι και για σένα. Μια τυχερή και ήρεμη χρονιά! Σε φιλώωωωωωω!

      Διαγραφή
  6. Θα το πιστέψεις αν σου πω ότι δεν έχω δοκιμάσει ακόμα αβοκάντο??μέσα στη βδομάδα όμως θα κλανω την πρώτη δοκιμή με αυτή τη μους. Φαίνεται λαχταριστή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπέροχες φωτογραφίες Χρυσαυγή, το χιόνι γράφει άψογα στο φακό!

    Για τη μους, τι να πω;;;;; Ξέρεις ότι τη βρίσκω υπέρ τέλεια !!!!!

    Καλή εβδομάδα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωραία ήταν που είδαμε λίγο χειμώνα, έστω και μέσα από το φωτογραφικό σου φακό! Κάποια στιγμή λέμε να πάμε και εμείς να τον βρούμε και να κυλιστούμε λίγο στο χιόνι, άντε να δούμε πότε!
    Υπέροχη η υφή της μους σου, πραγματικά προκλητικά λαχταριστή.
    Με ένα παρόμοιο μίγμα φτιάχνω ένα πιο υγιεινό ας πούμε παγωτό σοκολάτα, οπότε μπορώ να επιβεβαιώσω ότι και γευστικά η μους είναι υπέροχη.
    Και επειδή δεν είμαι και μεγάλη φαν του αβοκάντο, το γεγονός ότι δεν το πολυκαταλαβαίνω στη γεύση είναι μεγάλο μπόνους :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό με το φετινό ''χειμώνα'' πρέπει να το κοιτάξουμε. Δεν είναι πράγματα αυτά.
    Μετά τις φωτογραφήσεις των φαγητών σε θέλει και ο φακός για τις φωτογραφήσεις τοπίων και δη παγωμένων. Εκπληκτικές. (αυτή με το πουλάκι που φαίνεται πισω το άλλο θαμπά, φοβερή)

    Η vegan μους φαίνεται σε υφή πολύ ωραία.
    Το λάδι καρύδας πρέπει να το βρω κάποτε ;)

    Καλή εβδομάδα κορίτσι :)
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ ενδιαφέρουσα μους, με συνδυασμό αγαπημένων υλικών1 Απίθανες φωτογραφίες! Καλή εβδομάδα Χρυσαυγή, ΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γλυκό απολύτως του γούστου μου! Εύγε, κοριτσάκι! Κ υπέροχες παγωμένες φωτογραφίες!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. καταπληκτικες οι φωτογραφιες σου κουκλα, υπεροχη η συνταγη αν και δε λατρευω το αβοκαντο...αλλα θα κανω την καρδια μου πετρα κ θα τη δοκιμασω! καλη χρονια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. τι υπεροχες φωτογραφιες!!! τρελλος χειμωνας οντως!!!
    ειμαι περιεργη γαι την κρεμα καρυδας ,λιγουρευτικα την μους και θελω οπωσδηποτε να τη δοκιμάσω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χαζεψα με τις φωτογραφίες... μουρλια η μους!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ σπάνια θα με τραβήξει ένα vegan γλυκό, το θέλω συνήθως το γαλακτοκομικό, έχω μια εξάρτηση η γυναίκα... Αλλά αυτή η μους, ναι, με προκαλεί! Με προκαλεί να την ετοιμάσω, να τη σερβίρω και μετά να πω "δε φαντάζεστε με τι την έφτιαξα"!
    Οι χιονισμένες/παγωμένες σου φωτογραφίες μου προκαλούν μία γαλήνη, είναι φανταστικές, απλά!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. καλη χρονια Χρυσαυγη μου , καταπληκτικη η συνταγη για το μεσαιο vegan κοριτσι μου θα την δοκιμασω αμεσα νασαι ολη τη χρονια τυχερη και δημιοργική !!!!
    Περνα μια βολτα απο το χριστουγεννιατικο πανηγυρι http://starsandicicles.blogspot.gr/2016/01/blog-post_11.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φανταστική μους με λατρεμένο αβοκάντο... Αλλά οι φωτογραφίες μου έκοψαν κυριολεκτικά την ανάσα!!!! ΥΠΕΡΟΧΕΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τι όμορφες φωτογραφίες!!! Η μους φυσικά άπαικτη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Χρυσαυγή μου οι γεύση του αβοκάντο και της καρύδας "φαίνονται" στο γλυκό ή έχει την κλασική γεύση της μους? ρωτώ γιατί την καρύδα δεν την πολυαγαπώ γευστικά και το αβοκάντο παρότι στις σαλατούλες το τρώω πολύ ευχάριστα, στο γλυκό με φοβίζει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Με τι μπορώ να αντικαταστησω το λάδι καρυδας; Να βάλω ηλιελαιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10