17 Μαΐου 2016

Μπράουνι με φράουλες και σοκολάτα






Τέλος καλό, όλα καλά, είναι η σκέψη που έχω στο μυαλό μου τις 2 τελευταίες μέρες που όλα τελείωσαν αισίως, πλην όμως με αρκετό ψυχολογικό κόστος. Βλέπεις, όταν η υγεία των ανθρώπων που αγαπάς κλυδωνίζεται, τότε η ζωή σου γίνεται δύσκολη. Οι δύο τελευταίοι μήνες ταλαιπωρίας έκλεισαν ευχάριστα κι άφησαν πίσω τους  πολύ στρες αλλά ευτυχώς τίποτα άλλο.




Μέσα σε αυτό το διάστημα οι αναρτήσεις στο μπλογκ ήταν λιγοστές, κυρίως όταν ήμουν καλά ψυχολογικά. Όταν κάτι με βασανίζει το μυαλό μου αδρανεί και δεν μπορώ να κάνω ούτε τα στοιχειώδη, πόσο μάλλον να ασχοληθώ με χόμπι. Παρ΄όλα αυτά ήμουν εδώ... Έμπαινα, έβλεπα, χάζευα, κυρίως στο instagram, που είναι ο καινούριος μου εθισμός εδώ και μερικούς μήνες και γενικώς ήμουν, αλλά και δεν ήμουν παρούσα. Γι΄αυτό και στις τελευταίες αναρτήσεις δεν έχω απαντήσει στα σχόλια που πολύ ευγενικά κάνατε τον κόπο να αφήσετε. Το να μην απαντώ σε ανθρώπους που σπαταλούν λίγο από το χρόνο τους  για να γράψουν κάτι εδώ μέσα, το φέρνω βαρέως.  Αλλά είπαμε. Τέλος καλό, όλα καλά! Πλέον μπήκα στους κανονικούς ρυθμούς και όλα παίρνουν τη σειρά τους. 




Το μπράουνι αυτό το φωτογράφισα μια από τις 3 φορές που το έφτιαξα σε αυτό το δύσκολο 2μηνο που πέρασε. Λίγο οι γιορτές του Πάσχα, λίγο κάποιες υποχρεώσεις που είχα... όταν ετίθετο  το δίλημμα τι γλυκό να φτιάξω για κάποια περίσταση, το μπράουνι αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που ερχόταν στο μυαλό μου, μιας και οι φράουλες αυτή την περίοδο ήταν στα καλύτερά τους.  Γιατί μπορεί η ψυχολογία να ήταν στα πατώματα, αλλά μην ξεχνάς πως είμαι γυναίκα και αυτό σημαίνει: ψυχολογία χάλια = ξέσπασμα στο φαί! 




Μπορώ να βρω πολλά να πω για αυτό το πεντανόστιμο γλυκό αλλά αυτό που πραγματικά με συγκλόνιζε ήταν η μυρωδιά του. Μοσχοβολούσαν οι ψημένες φράουλες και όπου τις συναντούσες ήταν η δροσιά μέσα στη «λασπώδη», σοκολατένια γεύση του. Το μυστικό για ένα τέλειο μπράουνι είναι να μην παραψηθεί. Κάποτε που δεν είχα την εμπειρία, τα έβγαζα από το φούρνο σχεδόν σαν κέικ. Τώρα πια ξέρω ότι καλύτερα ένα λιγότερο ψημένο μπράουνι παρά ένα στεγνό. 




Προτιμώ να το διατηρώ στο ψυγείο και να το βγάζω 10 λεπτά πριν το σερβίρω, ώστε να μαλακώνει ελαφρώς χωρίς όμως να χάνει τη δροσιά του. Παγωμένο όπως είναι από το ψυγείο θυμίζει πάστα,  αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου είναι πολύ μαλακό και αφράτο. Με λίγα λόγια δεν υπάρχει τρόπος να φάει κανείς αυτό το μπράουνι και να μην του αρέσει.  Δοκιμάστε το πριν τελειώσουν οι φράουλες. Προλαβαίνετε!!!





ΜΠΡΑΟΥΝΙ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Προσαρμογή συνταγής από ΕΔΩ


Υλικά: 


     1)      210 γραμμάρια κουβερτούρα  κομμένη σε κομμάτια

     2)      60 γραμμάρια βούτυρο

     3)      3 κουταλιές της σούπας κακάο

     4)      3 μεγάλα αυγά

     5)      200 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική

     6)      2 κουταλάκια γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

     7)      ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι

     8)      160 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

     9)      250 γραμμάρια φράουλες καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια






Μέθοδος: 


Χρειαζόμαστε ένα ταψάκι 25Χ25 εκατοστών. Κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα που να εξέχει αρκετά από το ταψάκι. Την βάζουμε κάτω από τη βρύση και την βρέχουμε λίγο. Την τσαλακώνουμε με τα χέρια μας στραγγίζοντάς την κι έπειτα την ξεδιπλώνουμε ξανά και την στρώνουμε στο ταψάκι καλά. Αφήνουμε το σκεύος στην άκρη.


Σε ένα μεταλλικό μπολ βάζουμε την σοκολάτα, το βούτυρο και το τοποθετούμε στο μπεν μαρί. Ανακατεύουμε συνέχεια με μια σπάτουλα καθώς τα δύο αυτά υλικά λιώνουν και ομοιογενοποιούνται. 


Μόλις γίνει αυτό, κατεβάζουμε το σκεύος από το μπεν μαρί και προσθέτουμε στο μίγμα το κακάο. Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε για λίγο στην άκρη. 


Σε ένα άλλο, μεγαλύτερο σκεύος ρίχνουμε τα αυγά με τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι. Χτυπάμε πολύ καλά και δυνατά με το σύρμα μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μίγμα των αυγών. Κατόπιν προσθέτουμε σε αυτό το μίγμα της σοκολάτας και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. 


Τέλος ρίχνουμε μέσα στο μίγμα, το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένας παχύρρευστος σοκολατένιος χυλός. 


Προσθέτουμε τις φράουλες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια και τώρα ανακατεύουμε με μια σπάτουλα απαλά για να μη λιώσουν οι φράουλες. Δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα. 




Ρίχνουμε το μίγμα μέσα στο ταψί που ήδη έχουμε στρώσει με τη βρεγμένη λαδόκολλα και ψήνουμε το μπράουνι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά στον αέρα. 


Όταν είναι έτοιμο θα βυθίσουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του και θα δούμε πως βγαίνει με υπολείμματα ζύμης. Αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε. Δεν θέλουμε να στεγνώσει. 


Βγάζουμε το μπράουνι από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς μέσα στο ταψί του. Κατόπιν πιάνοντας τη λαδόκολλα περιμετρικά από εκεί που εξέχει, βγάζουμε το μπράουνι από το ταψάκι και το κόβουμε σε 16 μικρά τετράγωνα κομμάτια. 


Διατηρούμε το μπράουνι σε θερμοκρασία δωματίου αν το θέλουμε πολύ μαλακό ή τρώγεται εξίσου ευχάριστα και αν το βάλουμε μέσα σε κλειστό σκεύος στο ψυγείο. Είναι πολύ δροσερό και νόστιμο!


Καλή επιτυχία!!!!!

 










23 σχόλια:

  1. Χρυσαυγη μου πραγματικά λυπάμαι για την ταλαιπωρία σας αυτούς τους μήνες... Εύχομαι να μείνουν όλα στο παρελθόν σαν μια ανάμνηση και όλα να πάνε καλά απο εδω και μπρος, χωρίς αλλες δυσκολίες! Ή συνταγή σου όπως πάντα εκπληκτική, χμ πλησιάζει και γιορτή στο σπίτι μας αυτό το Σαββατοκύριακο, πιθανόν να την αξιοποίησω! Σε φιλώ καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Κατερίνα!! Για δες σύμπτωση! Κι εγώ έχω τη μητέρα μου που γιορτάζει το Σάββατο και της πρότεινα να φτιάξω από τη μεριά μου αυτό το μπράουνι μιας και η εποχή της φράουλας κοντεύει να τελειώσει και θα κάνουμε ένα χρόνο πάλι να το απολαύσουμε.
      Σε ευχαριστώ για τις ευχές!! Περαστικά να είναι όλα και θα τα παλεύουμε..

      Εύχομαι να φτιάξεις το γλυκό και να σας αρέσει τόσο όσο και σε μας! Καλή σου μέρα!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  2. Όμορφο κείμενο όπως πάντα!!!
    Άπαιχτες φωτογραφίες...κολασμένο μπράουνι!!!!
    Φιλιάααααααα κι Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ!!! Και η δικιά σου εκδοχή όμως με τα βύσσινα τα σπάει κυριολεκτικά!! Η αλήθεια να λέγεται!!!

      Φιλιαααααααααααααα

      Διαγραφή
  3. Χρυσαυγή τις καλύτερες ευχες μου. Περαστικα και να μην ξανάρθουν! Καλη δυναμη και καλη επανοδο!
    όσο για το γλυκο, χτυπησες ευαισθητο σημειο...φραουλα με σοκολάτα? τι λες τωρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Ζίνα μου!
      Σοκολάτα με φράουλα και σοκολάτα με πορτοκάλι είναι οι δύο κορυφαίοι συνδυασμοί για μένα στα γλυκά!!
      Δοκίμασέ το. Αξίζει!!

      Διαγραφή
  4. Εύχομαι όλα να είναι παρελθόν, σε καταλαβαίνω απόλυτα, δυο χρόνια είμαι σε δύσκολη θέση και η ψυχολογία μια του ύψους και μια του πολύ βάθους.
    Λόγω αυτών και άλλων πολλών βλέπω κ΄τι και λέω θ το φτιάξω και ώσπου να φτάσει το θα κάτι γίνεται άλλο... Έτσι όσες φορές έχω πει ότι θα φτιάξω μπράουνι κάτι άλλο γίνεται, ελπίζω όμως. Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ βρε Ξανθη φτιάχνεις τόσα και τόσα.. Το μπράουνι που θέλει ένα μπολ και ένα κουτάλι σου έχει ξεφύγει? Βάλ΄το στο πρόγραμμα και φτιάξ΄το. Θα με θυμηθείς!!

      Όσο για τα άλλα... Τι να πω? Δεν ακούς και κανέναν τα τελευταία χρονια να είναι καλά για τον ένα ή τον άλλο λόγο. Αλλά όταν έρχεται το θέμα της υγείας στο προσκήνιο, όλα τα υπόλοιπα φαντάζουν απειροελάχιστα..

      Καλή βδομάδα να έχεις!

      Διαγραφή
  5. καλημερεντες!!! καταρχην ειναι πονεμενη ιστορια το ξεσπασμα στο φαι !!
    οσο για τα ψυχολογικα... υπομονη ! ασχολησου με πραγματα να ξεχνιεται το μυαλο!
    καλα το μπραουνις θεικοτατο! στη φωτο την κοντινη που φαινεται η φραουλα σα γεμιση ομολογω μου ετρεξε το σαλακι!! μου φαινεται θα παω να παρω φραουλες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και που να το φας θα σου πω εγώ! Εκεί να δεις το σαλάκι πως θα τρέχει!!

      Το ξέσπασμα στο φαγητό σε συνδυασμό με την γυναικεία φύση είναι ένα μεγάλο ανεξερεύνητο θέμα... Θα μας πάρει χρόνια να το αναλύσουμε και πάλι άκρη δεν θα βγάλουμε! χαχαχαχα

      Διαγραφή
  6. Χρυσαυγή μου πολύ χαίρομαι που όλα τελείωσαν καλά! Εύχομαι να μην χρειαστεί να νιώσεις έτσι ξανά. Καταλαβαίνω πως ένιωθες, διότι εγώ φέτος πέρασα τον χειρότερο χειμώνα της ζωής μου. Μην το αφήσεις να σε πάρει από κάτω.
    Σε φιλώ πολύ γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Νοτούλα μου! Το ίδιο εύχομαι κι εγώ για σένα. Περασμένα ξεχασμένα λέω και συνεχίζω. Μακαρι κανείς να μην νιώθει έτσι...

      Σε φιλώ κι εγώ!!!!!!!!

      Διαγραφή
  7. Κύτταξε τωρα τι λεπτό και ευαίσθητο θέμα θίγεις Χρυσαυγή μου...
    Η υγεία στο οικογενειακό περιβάλλον .
    Που οταν λείπει,διαταράσσεται η ισορροπία,απουσιάζει η χαρά,εγκαθίσταται ο φόβος και η καθημερινή ανασφάλεια περπατά μόνιμα δίπλα σου.Είναι το αμόρε σου,αλλά μόνο από την πλευρά της,γιατί εσύ στην ουσία,την μισείς.Και το κόρτε της γίνεται τόσο ξεδιάντροπο,που ασφυκτιάς και ψάχνεις τρόπος για να απαλλαγείς.
    Μέχρι που συνηδητοποιείς, ότι επειδή ακριβώς αυτό είναι μάλλον αδύνατον,αποφασίζεις να την μεταχειριστείς διαφορετικά.Να την αγνοήσεις.
    Ποιός είναι αυτός που αντέχει την αδιαφορία?Το επιδεικτικό γύρισμα της πλάτης ?Την εκούσια απόφαση να δηλώσεις με στόμφο στην δυσάρεστη παρέα....´´ σε αγνοώ ´´!Και να το κάνεις!
    Σε τέτοιες περιπτώσεις ,εχω κατορθώσει ως ένα σημείο, να επιδιώκω να αποστασιοποιούμαι από την θλίψη της συνειδητοποίησης του προβλήματος,έτςι ώστε να είμαι σε θέση να το χειριστώ με ψυχραιμία.Είναι σαν να βλέπω τον εαυτό μου θεατή σε ένα μονόπρακτο.Ή ,σαν να τον βλέπω από μακριά,όπως αυτοί οι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι είχαν μεταφυσική εμπειρία θανάτου και η αύρα τους παρακολουθεί το αναίσθητο σώμα.
    Αποστασιοποιημένα,λειτουργεί η ψυχραιμία ,η ελπίδα,η αισιοδοξία καλύτερα.
    Τουλάχιστον σε μένα.
    Η υπερβολική στεναχώρια που εκπορεύεται φυσικά από την δυσάρεστη κατάσταση στην οικγενεια,οδηγεί σε μαρασμό ,μελαγχολία και ανίκανο.τητα για σωστούς χειρισμούς.
    Μεγάλο,σημαντικό ρόλο παίζουν και οι φίλοι.
    Μεγαλύτερο,συχνά καταστροφικό,παίζει και η καταθλιπτική εξάρτηση απο τις γεύσεις,ως αντικατάστατο της χαράς που λείπει.
    Το έχω βιώσει.
    Η στιγμιαία ψευδαίσθηση της ικανοποίησης,η ολιγόλεπτη χαρά της γεύσης που οδηγεί στις τύψεις που με την σειρά τους συνωμοτούν με την ήδη υπάρχουσα στεναχώρια,λειτουργούν σαν έναν κλέφτη ,ληστή,που με δόλιο τρόπο σου εξαφανίζει τα τιμαλφή σου,που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η ηρεμία,η ισορροπία η εκτίμηση στον εαυτό σου.
    Το μπράουνις έχω έναν και μοναδικό λόγο να το κάνω.
    Να το αφιερώσω εγωιστικά στον εαυτό μου,όχι όμως για να καλύψω την ανασφάλεια που πρόσφατα τεκνοποίησε και προσπαθεί να με αποπροςανατολίςει με μικρούς φόβους,με λιλιπούτεια άγχη,με ενοχλητικές και φωνακλάδικες εσωτερικές σπιουνιές για ζοφερό μέλλον...κλπ.
    Θα το αφιερώσω στην χαρά της ζωής.
    Στην απόλαυση της γεύσης δίχως τύψεις.
    Στην ελπίδα και την πεποίθηση οτι μετα την τρικυμία έρχεται πάντα η γαλήνη.
    Στην βαρετή κσθημερινότητα ,που όμως αλλάζει δραματικά,όταν ξέρεις να εκτιμάς τις μικροχαρές,μία εκ των οποίων είναι και μια απίθανη μπουκιά σοκολατένιου μπράνουις.
    Στην χαρά της δημιουργίας,οταν αυτη την μοιράζεσαι με αγαπημένους σου.
    Στην χαρά της προσφοράς,όταν το περιεχόμενο του λαδόχαρτο προσγειωθεί στο τραπέζι μιας κουζίνας σαν δώρο.
    Στην χαρά του αύριο,γιατί πάντα ειναι καλύτερο ,όταν τα δύσκολα περνούν.
    Στην υγειά σου βρε Χρυσαυγή μου!
    Στην υγεία όλων των αγαπημένων σου!
    Φιλάκια σου έστειλα?
    Πολλά,πολλά όπως πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. τελος καλο ολα καλα Χρυσαυγη μου!! Αυτο φτανει για να ξεχασεις τα ασχημα.. αυτο .. κι ενα κομματι brownie... σουπερ συνταγη!! πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έλα βρε κορίτσι, χαίρομαι πολύ που η περιπέτεια σας είχε αίσιο τέλος. Εντάξει τα προβλήματα υγείας είναι φοβερά ψυχοφθόρα και αγχωτικά, αλλά ευτυχώς τώρα ηρεμείτε και χαλαρώνετε.
    Το μπράουνι δείχνει φοβερό! Η σοκολάτα ταιριάζει άψογα με τη φράουλα και είμαι σίγουρη ότι κάθε μπουκιά θα είναι απλά συγκλονιστική!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εύχομαι όλα περαστικά Χρυσαυγή! Να είναι όλοι καλά και ό,τι ήταν να έφυγε!

    Οι φωτογραφίες σου είναι τόσο λαχταριστές!!! Πάντα μας ξελιγώνεις με τις αναρτήσεις σου :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. To αποτέλεσμα μετράει Χρυσαυγή μου. Τέλος καλό, όλα καλά όπως λες.
    Μετά ξεχνιουνται όλα. Ξέρω είναι ψυχοφθόρο όλο αυτό και όσο να μην σκέφτεσαι κάποια πράγματα, δεν γίνεται. Ομως από προσωπική εμπειρία η καλή ψυχολογία μετράει. ¨Οχι μονο γι αυτόν που έχει το πρόβλημα υγείας , αλλά και για τους γύρω τους. Γι αυτό ότι και να γίνει λέμε 'όλα θα πανε καλά'' ;)
    Ευχομαι περαστικά και τα καλύτερα σε όλους σας.

    Τώρα βέβαια αμα τρως ένα ταψί brownie φτιάχνει αμέσεως η ψυχολογία... ιδίως ένα τέτοιο με φράουλες. Η ιδεα του ψυγείου μου άρεσε ιδιαίτερα. Γίνεται καλοκαιρινό brownie ;)
    Ωραίες φωτογραφίες!!

    Τα φιλιά μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χρυσαυγούλα μου, εύχομαι όλο χαρές να έχετε από εδώ κ πέρα!
    Υπέροχο το γλυκάκι σου! Σοκολάτα κ φράουλα είναι αχτύπητο δίδυμο!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Για να εξιλεωθεις που δεν απάντησες στα σχόλιά μας, φτιάξε μας από ενα ταψί brownie και κάτι θα γίνει (ελπίζω να άφησα σχόλιο, θα πάω να διπλοτσεκάρω, χεχεχεχε).
    Αυτό με το γλυκό στο ψυγείο εγώ δεν το έχω, εγώ τα θέλω σε θερμοκρασία δωματίου τα με σοκολάτα, αλλά τα brownie τα θέλω ζεστά για να με δροσίζει η βανίλια παγωτό (το πιασες το υπόνοουμενο, εχω κόλλημα με το συνδυασμο αυτό, τι να κάνω)...
    Είδες που δεν ήθελες το Instagram; είδες τι ωραία περνάμε και εκεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κατ΄ αρχάς να πω ότι το γλυκάκι τα "σπάει" και η περιγραφή σου κατά την θριαμβευτική έξοδό του από το ψυγείο με κάνει να ξερογλύφομαι τούτη την στιγμή κοπελιά!!!

    Χρυσαυγή μου, δεν έχει τύχει να μιλήσουμε ποτέ πιο "αναλυτικά" για τα οικογενειακά μας δρώμενα όλα αυτά τα χρόνια που αλληλοδιαβαζόμαστε στα blogs, αλλά πρέπει να σου πω ότι τα δύσκολα πάντα "πηγαίνουν" και "έρχονται". Δεν σταματούν ότι οι άνθρωποι μεγαλώνουν.
    Οπλίσου με δύναμη.
    Κράτα "άμυνα" με ότι εσύ πιστεύεις ότι θα σε βοηθήσει και κάνε πάντα μια προσευχή σ' όποιον Θεό θέλεις...
    Είναι ο τρόπος που εγώ προσωπικά κράτησα τις δικές μου "ισορροπίες".
    Περαστικά.
    Και πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Περαστικά και μακριά σας!! Χαίρομαι που τουλάχιστον τελείωσε αυτή η δύσκολη περίοδος...
    Νιώθω το ίδιο με τα αναπάντητα σχόλια...αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να κάνεις αυτό που θες.
    Πάντως μια χαρά εύκολο είναι το brownie, το λασποφραουλένιο και δροσερό!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. αφού όλα τελείωσαν καλά αυτό έχει σημασία! περαστικά! μόνο χαρές από εδώ και πέρα!
    και τέτοια γλυκά, υπέροχα! ;)
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Να είσαι καλά και όλα τα άλλα είναι δεύτερα. Κανείς δεν σε παρεξηγεί αν δεν απάντησες κάπου! Υπέροχο το γλυκό σου σαν εσένα!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10