Χθες κάναμε επιτέλους το πρώτο μπάνιο στη θάλασσα. Αν
θεωρείται δηλαδή μπάνιο το ότι πήγα τις μικρές στην παραλία και έμεινα όλη την
ώρα κάτω από την ομπρέλα, παρακολουθώντας τες να πλατσουρίζουν και να χαίρονται. Όπως και να
΄χει ανοίξαμε την καλοκαιρινή σεζόν!
Παρόλο που θα έπρεπε να σκέφτομαι λαχανικά και σαλάτες, το
μυαλό μου τριγύριζε καιρό τώρα σε κάτι παϊδάκια που είχα φάει πριν χρόνια στο
σπίτι μιας φίλης μου κι ενώ είχα πάρει τη συνταγή επιτόπου, δεν είχα
προγραμματίσει ποτέ να τα φτιάξω. Τα τρυφερά αρνίσια παϊδάκια που είχα στην
κατάψυξη (περίσσευμα από το Πάσχα) στάθηκαν η καλύτερη αφορμή για να τα φτιάξω επιτέλους
αλλά και να τα μοιραστώ μαζί σας.
Κακά τα ψέματα. Το αρνί είναι ένα λατρεμένο κρέας, αλλά οι
φορές που το φτιάχνουμε μέσα στο χρόνο είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός
χεριού, και όταν αυτό γίνεται, συνήθως οι περισσότεροι το προτιμούν με τον
κλασικό παραδοσιακό τρόπο. Αρνάκι στο φούρνο, λαδορίγανη, με πατάτες. Απλά και
Ελληνικά δηλαδή.
Τα παϊδάκια αυτά έχουν κινέζικη «απόχρωση» λόγο της σάλτσας
σόγιας που χρησιμοποιείται στη συνταγή, η οποία μαζί με το μέλι καραμελώνει και
δίνει ένα εξαιρετικής νοστιμιάς γλάσο μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, αλλά και τους «χυμούς»
του κρέατος, ε... χμ... δηλαδή το λιπάκι του!
Ένα φαγητό για εξαιρετικές περιπτώσεις που δένει άψογα με
μια μεγάλη τηγανιά πατάτες!! Τα δύο κιλά παϊδάκια μπορεί να σας φανούν υπερβολικά σαν
ποσότητα αλλά το μέρος αυτό του αρνιού έχει τεράστια «φύρα». Τρως μια μπουκιά
ψαχνό και το υπόλοιπο είναι το κόκαλο που πετιέται. Έτσι θεωρώ πως τα δύο κιλά
επαρκούν για να χορτάσουν 4 ενήλικα άτομα μαζί με τα συνοδευτικά φυσικά που
είναι οι πατάτες και άντε και καμιά σαλάτα.
Τελευταία ανάρτηση του Μαϊου αυτή!! Θα τα ξαναπούμε σε λίγες μέρες που θα μπει το καλοκαίρι με μια πολύ
ιδιαίτερη ανάρτηση που δεν είναι συνταγή αλλά τρώγεται!!! Ανυπομονώ!!
ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΑΡΝΙΣΙΑ ΠΑΪΔΑΚΙΑ
Υλικά:
1)
2 κιλά αρνίσια παϊδάκια
2)
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
3)
½ φλιτζάνι soya sauce
4)
½ φλιτζάνι μέλι
5)
½ φλιτζάνι χυμό λεμόνι
6)
4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο λιωμένο με την πρέσα
σκόρδου
7)
4 μεγάλα κλαράκια φρέσκο δενδρολίβανο
δενδρολίβανο, ψιλοκομμένα (και άλλα 4-5 ολόκληρα για να τα βάλουμε στο ταψί)
8)
Λίγο αλάτι
Μέθοδος:
Αλατίζουμε τα παϊδάκια ελαφρά. Όχι σαν να τα αλατίζαμε για
να τα ψήσουμε κανονικά. Το αλάτι που βάζουμε είναι λιγοστό γιατί η σάλτσα
σόγιας είναι αρκετά αλμυρή. Τα τοποθετούμε σε μια μεγάλη γαβάθα / λεκάνη που να
τα χωράει όλα.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τη soya sauce, το μέλι, το χυμό του
λεμονιού, το λιωμένο σκόρδο και τα φύλλα από το φρέσκο δενδρολίβανο, τα οποία
έχουμε αφαιρέσει από το κοτσάνι και τα έχουμε ψιλοκόψει. Ανακατεύουμε πολύ καλά
όλα αυτά τα υλικά μέχρι να λιώσει το μέλι και να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
Ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ με τα υγρά στα παϊδάκια και
τους κάνουμε ένα καλό μασάζ με τα χέρια ώστε να καλυφθούν καλά με τη μαρινάδα.
Κλείνουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και τοποθετούμε τα μαριναρισμένα παϊδάκια
στο ψυγείο για δύο περίπου ώρες.
Όταν έρθει η ώρα να τα ψήσουμε τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο
ταψί φούρνου προσπαθώντας να μην καλύπτει το ένα το άλλο και τα περιχύνουμε με
τη μαρινάδα τους. Τοποθετούμε ανάμεσά τους μερικά κλαράκια δενδρολίβανου εδώ κι
εκεί.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς στον
αέρα για περίπου μία ώρα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχουμε μήπως έχουν
«πιει» τα υγρά τους ώστε να προσθέσουμε λίγο νερό στο ταψί. Το πιθανότερο είναι
πως θα χρειαστεί περίπου μισό με ένα νεροπότηρο νερό για να ψηθούν καλά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος τα γυρίζουμε
μονάχα μια φορά, όταν δούμε ότι έχουν πάρει καλό χρώμα από τη μια πλευρά. Τα
παϊδάκια είναι έτοιμα όταν τα τσιμπήσουμε με το πιρούνι και δούμε ότι έχουν
μαλακώσει και καραμελώσει.
Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα σερβίρουμε σε πιατέλα και
το ζουμάκι που έχει περισσέψει στο ταψί
το βάζουμε σε ένα μικρό μπολάκι για να περιχύνουμε ή να βουτάμε τα παϊδάκια μέσα
σε αυτό.
Ιδανικός συνδυασμός για να τα σερβίρουμε είναι οι τηγανητές
πατάτες! Τρώγονται αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο όταν είναι ζεστά!!!
Καλή επιτυχία!!!
Κοίτα που έχω το ίδιο ακριβώς περίσσευμα στην κατάψυξη από το Πάσχα! Από τη στιγμή που έδωσες το preview (στο insta νομίζω;) περιμένω πώς και πώς! Και είναι έτσι ακριβώς όπως μου αρέσουν! Sweet and sticky!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά και καλό καλοκαίρι, επισήμως πια, αφού το πήρατε το βάπτισμα!
"Sweet and sticky" είναι οι λέξεις που τα χαρακτηρίζουν. Πολύ σωστά το έθεσες. Φτιάξε και τα δικά σου παϊδάκια έτσι Χρύσα. Μην ξεχάσεις όμως τις πατάτες!! Είπαμε... να κάνουμε το έγκλημα ολοκληρωμένο. Τι κι αν ήρθε το καλοκαίρι?? χαχαχα
ΔιαγραφήΈλεος βραδυάτικα....κι αυτές οι τηγανιτές πατάτες...ααααχχχχ κλέβουν τη παράσταση!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣούπερ γεύση θα έχουν τα παϊδάκια με αυτή τη μαρινάδα!!!
Όσο για τις φωτογραφίες σου, πολύ ελκυστικές!!
Πότε θα μου κάνεις το τραπέζι?????
Τελικά η πατάτα ήταν ολα τα λεφτά!! Θες γιατί δεν τηγανίζω σχεδόν ποτέ στο σπίτι πατάτες, θες γιατί όντως έγιναν τραγανές και ξεροψημένες? Πάντως το σύνολο ήταν πολύ δεμένο μεταξύ του. Τα ντοματίνια μπήκαν για χρώμα... μη νομίζεις.. Καμία χρησιμότητα!! χαχαχαχαχαχαχαχα
ΔιαγραφήΣύντομα!
Ούτε κι εμείς τρώμε συχνά αρνί ή κατσίκι αλλά όταν φάμε θα είναι παϊδάκια στο BBQ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην επόμενη φορά θα δοκιμάσω αυτή τη συνταγή σου.
Γειά σου Ξανθή με τα ωραία σου!! Μπορεί να μην τρωτε παϊδάκια συχνά αλλά τιμάτε τις τηγανητές πατάτες!!! Ναι, αν θυμηθείς τη συνταγή φτιαξ΄τα έτσι και πιστεύω ότι θα σας αρέσουν!
ΔιαγραφήΚαλημέρα!!!
Τώρα αν σου πω ειλικρινά οτι και εγώ έμεινα,οπως η Πέπη, στις τηγανητές πατάτες, θα κακοχαρακτηριστώ?...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι η αδυναμία μου.
Το αρνάκι είναι το είδος κρέατος που ευχάριστα θα το φάω στο Πάσχα ,αλλά μέχρι εκεί.
Οι δυό μερες μου αρκούν και μετά του χρόνου...
Τώρα βέβαια ,τούτα τα ξεχωριστά αρνίσια παϊδάκια θα με βάλουν στον πειρασμό .
Και δικαίως!
Με εντυπωσίασε η γυαλάδα που απέκτησαν και η βαθιά τσιγαρισμένη κρούστα!
Στην country style παρουσίαση που ισορροπεί πολύ πετυχημένα η κομψότητα με την ανεμελιά,κυριαρχεί η πρόκληση της όρασης ταυτόχρονα με την υποψία της γεύσης.
Οι γεύσεις είναι εκλεπτυσμένα κραταιές.
Ισορτοπιστής η δροσερή σαλάτα και το ποτό.
Το δεντρολίβανο,ιδανικός υποστηρικτής της ανάδειξης της νοστιμιάς !!!
Εξαιρετικά πιάτα Χρυσαυγή,γιατί θα μου επιτρέψεις να βάλω στην αναμέτρηση του food stylingκαι της γευστικής απόλαυσης ΚΑΙ τις πατάτες!
Οι φωτογραφίες...απολαυστικές!
Τόσο...όσο!
Τόσο ...για να αναδείξουν σχεδόν ζωγραφικά την πρόταση και όσο...για να αφήσουν τον παρατηρητή,τον αναγνώστη,τον μελλοντικό δοκιμαστή, να του πέσουν τα σαγόνια!
Καλή εβδομάδα είπαμε?...
Μας άφησες μυαλό μήπως?
Οι πατάτες λοιπόν!! Αυτές ήταν τελικά το αουτσάιντερ που κέρδισε τις εντυπώσεις!! Παϊδάκια χωρίς πατάτες δεν είναι παϊδάκια. Οι πατάτες ωστόσο μπορούν να σταθούν άνετα και μόνες τους.
ΔιαγραφήΜα γιατί να σε κακοχαρακτηρίσω?? Κι εγώ στη θέση σου θα έλιωνα στη θέα τους!!! Αχ βρε Φωτεινή... πόσο αμαρτωλά τέλειες είναι τελικά οι τηγανητές πατάτες ε?? Πόσο!!!!!!!
Σε ευχαριστώ πολύ και σε φιλώ!!!
Καλή βδομάδα δεν είπαμε, αλλά θα σου πω καλό μήνα γιατί αύριο έχουμε καλοκαίρι!!!!!!!!! Φιλιααααααααααααααααααα!
Λίγο βαρύ για μένα Χρυσαυγή!! :-) Αλλά οι φωτογραφίες είναι καταπληκτικές!!!! Πιο λαμπερές και πιο καθαρές δεν υπάρχουν σε foodphotography!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩωω!! Σε ευχαριστώ πολύ Άρη!!!!
ΔιαγραφήΞέρω ότι δεν είναι του γούστου σου τέτοια πιάτα. Μη στεναχωριέσαι και μη νιώθεις ενοχικά. Ευχαριστώ πολύ για τα περί food styling. Ήθελα να πετύχω κάτι τέτοιο και νομίζω πως πλησίασα την αρχική μου ιδέα. Καλή σου μέρα!!!!!!!
Χμμμ... επίτηδες το κάνεις ε? Πες τώρα... να με εκδικηθείς για τα λουκουμαδάκια μελιτζάνας, ε?? Εντάξει τώρα είμαστε πάτσι: 1-1.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μία πεθαίνει την άλλη ;) ... αλλά τόσο νόστιμα..
Επιτέλους είδαμε τι κρυβόταν δίπλα στις (υπέροχες) τηγανιτές πατάτες.
Τι τέλεια που ειναι!! Νιώθω να κολλάνε τα χέρια μου από τα παϊδάκια..γιάμι..
2 κιλά είναι λίγα...βάλε κάτι παραπάνω ;)
Ωραία και η παρουσίαση ;)
Καλό βράδυ!!
Φιλιάααα
Ασε, Μάριον.. μη μιλάς καθόλου!!
ΔιαγραφήΣου άξιζε αυτό γιατί με έστειλες αδιάβαστη με το ορεκτικό σου!
Και λίγα δηλαδή σου έκανα. Επρεπε να βγαίνει και μυρωδιά από τον υπολογιστή για να σε αποτελιώσω !! χαχαχαχα
Σε ευχαριστώ πολύ!!!!!!!!!!!!!!
Μας άνοιξες την όρεξη!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΔιαγραφήΤο αρνάκι δεν το προτιμούμε αλλά πραγματικά μου τρέξανε τα σάλια! Θα πειραματιστώ με κοτόπουλο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμα σου πω οτι δεν τρώω παιδάκια... αλλα ετσι οπως βλέπω τα δικά σου μου φιανονται νοστιμα ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠωωωωωωωω!!! Όλο το σύνολο μαζί με τη παγωμένη μπύρα είναι όνειρο!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαταλαβες τωρα τι εγινε;;;; ξεκινησα διαιτα και μου ερχεται η Χρυσαυγη με μια φωτο να σου τρεχουν τα σαλια... γιατί; γιατί και παιδακια εχει και νρτοματουλα και πατατούλα τηγανητη! και στο βαθος παγωμενη μπύρα!!!! Ε οχι! πως να συγκρατηθω κυριε πρόεδρε???
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπίθανα δείχνουν τα παϊδάκια, μα και οι συνοδευτικές πατατούλες!!! Καλή σου μέρα Χρυσαυγή, ΧΟΧΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημερα! καλη βδομαδα κ καλο μηνα!! πωπωπω τι κοψιδι ειναι αυτο!! η μαριναδα ολα τα λεφτα!!! οι πατατες απαριατητες κ η παγωμενη μπυριτσα ειναι μαστ !! ;) οπως σου ειπα ενα χερι βουτια στην πατατα κ ενα στα παιδακια 1!!
ΑπάντησηΔιαγραφήτα σαλια μου τρεχουν... κυριολεκτικά... Αχ ατιμη διαιτα!! μονο οφθαλμολουτρο θα κανωωωωω!!! εγραψες παλι Χρυσαυγη μου!! φιλια
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως τα λες είναι Χρυσαυγή: παρόλο που το αρνί είναι αγαπημένο είδος κρέατος, δεν το φτιάχνουμε και τόσο συχνά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα καραμελωμένα παϊδάκια σου δείχνουν φοβερά και λαχταριστά.
Το χρώμα τους με ξεσηκώνει για τα καλά!
Έτσι και με παγωμένη μπυρίτσα από δίπλα είναι ότι πρέπει για καλοκαιρινά γεύματα σε βεράντα/μπαλκόνι.
Σε φιλώ
Φοβερή λιχουδιά!!!! Και μόνον που τα βλέπω με ξεσηκώνουν!!!! Υπέροχα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά και καλό μήνα Χρυσαυγή μου!
Καλό καλοκαίρι!