2 Ιανουαρίου 2017

Τηγανόψωμα






Η πρώτη συνταγή της χρονιάς ήθελα να είναι κάτι πραγματικά πολύ αγαπημένο μου, κάτι απλό, πολύ νόστιμο και πάντα επιτυχημένο. Έτσι για το καλό! Να κάνει ποδαρικό και να φέρει τη γλύκα του στο μπλογκ μαζί με μνήμες από την παιδική μου ηλικία. Τηγανόψωμα!!




Αν βάλει κανείς τα τηγανόψωμα που έχω φάει στη ζωή μου σε μια σειρά θα φτάσει χαλαρά από Αθήνα, Θεσσαλονίκη! Μέχρι να πεθάνω δε, υπολογίζω να έχω φάει και τα χιλιόμετρα της επιστροφής!   




Από παιδί τρελαινόμουν γι΄αυτή τη λιχουδιά και έκανα πάρτι όταν τα έφτιαχνε η γιαγιά μου στη χάση και στη φέξη. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει παιδί που αντιστέκεται στο τηγανισμένο, ζεστό, αφράτο ψωμί!  Πλέον το ρόλο της γιαγιάς έχει πάρει η μητέρα μου που ως γιαγιά και αυτή, έχει βάλει στο πρόγραμμα να τα φτιάχνει όσο πιο συχνά γίνεται – κι εννοώ πολύ συχνά-!  Τη συνταγή την έχω καταγράψει και πλέον τη φτιάχνω κι εγώ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο!




Τηγανόψωμα γεμιστά ή όχι, φουσκωτά ή πλακουτσωτά, τραγανά ή μαλακά, με μέλι ή πετιμέζι, με ζάχαρη ή σκέτα είναι όλα καλοδεχούμενα! Τηγανόψωμα και ξερό ψωμί! Έχω δοκιμάσει τα πάντα και έχω καταλήξει στα δικά μου αγαπημένα. Τα φτιάχνω έτσι όπως τα προτιμώ, δηλαδή χωρίς γέμιση, φουσκωτά και ζυμαρένια, ραντισμένα με μέλι ή πετιμέζι. 




Η βασική συνταγή είναι αυτή που θα δείτε  παρακάτω, όμως αν τα θέλετε γεμιστά ή λιγότερο φουσκωτά, δεν τίθεται θέμα. Δίνω οδηγίες για ολες τις παραλλαγές που ενδέχεται να θέλετε να κάνετε. Το βέβαιο είναι πως όπως και να τα φτιάξετε, η γεύση τους παραμένει το ίδιο τέλεια και το τηγανόψωμο είναι και θα είναι ένα από τα καλύτερα πρωινά γεύματα που μπορεί να απολαύσει κανείς!  

  


Εύχομαι από καρδιάς τη νέα χρονιά να κατακτήσει ο καθένας αυτό που επιθυμεί κι έχει πραγματική ανάγκη. Ελπίζω σε ένα υγιές για όλους καινούριο έτος!


Ευτυχισμένο το 2017!





ΤΗΓΑΝΟΨΩΜΑ


Υλικά: 


     1)      700 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

     2)      400 γραμμάρια νερό χλιαρό

     3)      ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι

     4)      50 γραμμάρια ελαιόλαδο

     5)      8 γραμμάρια ξερή μαγιά (1 φακελάκι)





Μέθοδος: 


 Βάζουμε σε μια μεσαίου μεγέθους λεκάνη ή σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το αλάτι και τη μαγιά. Τα ανακατεύουμε με το χέρι μας και ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο. 


Ρίχνουμε σιγά σιγά το μισό νερό το οποίο πρέπει να είναι χλιαρό σαν το νερό που κάνουμε μπάνιο ένα μωρό. Πρέπει δηλαδή να είναι ναι μεν αρκετά ζεστό, αλλά όχι καυτό. Να το αντέχουμε άνετα στο χέρι μας δηλαδή, ώστε να μην καταστραφεί η μαγιά. Αφού ρίξουμε το νερό στη λακκούβα αρχίζουμε να το ανακατεύουμε σιγά σιγά από το κέντρο προς τα έξω παίρνοντας σε κάθε στροφή του χεριού μας και λίγο από το αλεύρι. Με λίγα λόγια σχηματίζουμε ομόκεντρους κύκλους (μια σπείρα δηλαδή) που πηγαίνουν από το κέντρο προς τα έξω. Αφού η ζύμη «πιει» το νερό που ήδη ρίξαμε, προσθέτουμε και το υπόλοιπο μισό, ζυμώνοντας πάρα πολύ καλά το ζυμάρι. 


Μόλις σχηματιστεί μια εύπλαστη και σχετικά σκληρή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια, την κάνουμε μπάλα και την βγάζουμε από τη λεκάνη. Τότε ρίχνουμε στον πάτο της λεκάνης το ελαιόλαδο και ξαναβάζουμε μέσα την ζύμη. 


Αρχίζουμε να ζυμώνουμε ξανά, αργά και σταθερά,  μέχρι να ρουφήξει σταδιακά το ζυμάρι όλο το λάδι. Το ζυμάρι θα δούμε ότι θα πιει όλο το λάδι και θα μείνει απαλό και στεγνό χωρίς να μείνουν υπολείμματά λαδιού καθόλου στη λεκάνη. Μόλις γίνει αυτό, η ζύμη είναι έτοιμη. Την σχηματίζουμε σε μπάλα, την αφήνουμε μέσα στη λεκάνη και τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα. 


Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 3 ώρες. Τρεις με τέσσερις ώρες είναι το ιδανικό. Αν βιαζόμαστε, τότε δεν πρόκειται να γίνουν τα τηγανόψωμα έτσι όπως πρέπει, αφράτα και μαλακά. Η ζύμη χρειάζεται χρόνο!!

Όπως είπαμε, τοποθετούμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος. Το μέρος αυτό μπορεί να είναι ένα θερμαντικό σώμα, ένα σημείο όπου χτυπάει ο ήλιος και είναι ζεστό ή ακόμα και η ηλεκτρική κουβέρτα που έχουμε στο κρεβάτι! Ειδικά το τελευταίο αποτελεί εξασφαλισμένη επιτυχία για το φούσκωμα της οποιαδήποτε ζύμης. 





Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη την παίρνουμε και την κόβουμε σε κομμάτια. Δεν χρειάζεται να έχουν το ίδιο μέγεθος ούτε να είναι ομοιόμορφα.  Αλευρώνουμε λίγο τον πάγκο εργασίας μας για να μην κολλήσει το ζυμάρι και τοποθετούμε εκεί τα κομμάτια ζύμης. Τα πατάμε ελαφρώς με τα δάχτυλά μας να πλατύνουν λίγο και κατόπιν τα τηγανίζουμε χωρίς να τα αλευρώσουμε γύρω γύρω.




Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε περίπου ένα δάχτυλο ελαιόλαδο. Το αφήνουμε να κάψει και εκεί τηγανίζουμε τα κομμάτια της ζύμης μέχρι να χρυσίσουν. Πρώτα από την μια πλευρά και ύστερα και από την άλλη. Προσέχουμε μόνο να μην έχουν πολύ αλεύρι πάνω τους έτσι ώστε να μην μαυρίσει το λάδι από το αλεύρι που καίγεται κι επιπλέον προσέχουμε να διατηρούμε τη θερμοκρασία του λαδιού στο μέτριο έτσι ώστε να μην «αρπάξουν» απ΄έξω πριν ψηθούν μέσα μέσα. 


Μόλις είναι έτοιμη η πρώτη τηγανιά, συνεχίζουμε με τις επόμενες μέχρι να τελειώσουν όλα τα ζυμάρια μας. 


Βγάζουμε τα τηγανόψωμα από το τηγάνι και τα τοποθετούμε πάνω σε μια πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας έτσι ώστε ν΄απορροφήσει όλο το λάδι που περισσεύει. Τρώγονται ζεστά περιχυμένα με μέλι ή πετιμέζι. 


Καλή επιτυχία!!!!!! 





Tips


     1)      Τα τηγανόψωμα μπορείτε να τα κάνετε λιγότερο ή περισσότερο παχιά. Αν τα προτιμάτε παχιά με αρκετή ψίχα μέσα,  τότε δεν πρέπει να τα πατήσετε πολύ με τα δάχτυλά σας αλλά να τα αφήσετε στρουμπουλά. Αν πάλι τα θέλετε πιο τραγανά και με περισσότερη κρούστα πρέπει να τα κάνετε αρκετά φλατ  και να τα τρυπήσετε πριν τα ρίξετε στο τηγάνι σε δυο – τρία σημεία με το πιρούνι για να μη φουσκώσουν. 


     2)      Τα τηγανόψωμα στο δικό μου σπίτι τα κάνουμε πάντα σκέτα. Ωστόσο με το ίδιο ακριβώς ζυμάρι μπορείτε να φτιάξετε γεμιστά με τον παρακάτω τρόπο:  ανοίγετε κάθε κομμάτι ζύμης αρκετά με τα δάχτυλά σας και βάζετε στο κέντρο του τριμμένη φέτα ή οποιοδήποτε άλλο τυρί θελήσετε (πχ, ανθότυρο, γραβιέρα, κασέρι, ρεγκάτο κλπ). Κλείνετε την ζύμη καλά με τα δάχτυλά σας ώστε να σφραγίσει και να μην χυθεί έξω το τυρί, πατάτε με την παλάμη σας λίγο το τηγανόψωμο και ύστερα το τηγανίζετε με τον τρόπο που είπαμε. 













19 σχόλια:

  1. καλη ευλογημενη χρονια μικρη μου!!!χρονια πολλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. υπεροχα λαχταριστα τα τηγανοψωμα!!τα λατρευω με φετα..η πεθερα μου εβαζε..γεμιση .πατατα κρεμυδι τσιγαρισμενο και παπρικα.....νασαι καλα !!!παντα δημιουργικη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι σε όποιο μέρος της Ελλάδας και να πάει κανείς, θα συνατήσει τα τηγανόψωμα με διαφορετικό τρόπο φτιαγμένα! Ολα όμως είναι το ίδιο τέλεια!! Δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου τηγνόψωμο άσχημο!!!

      Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας! Καλή χρονιά και πάλι!!!!!!!

      Διαγραφή
  3. Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά γεμάτη Υγεία και πολλές νοστιμιές.
    Εύχομαι οι δημιουργίες σου να σχηματίσουν πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα.
    Α έφτιαξα τα ρολά με τις τορτίγιες και άρεσαν πολύ και σε πολλούς, θα τα φτιάξω σε εκείνο τον μπουφέ που σου έλεγα μαζί με τα μπισκότα σου. Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή ευχαριστώ πάρα πολύ για τις ευχές!!!!
      Να είμαστε καλά να φτιάχνουμε όμορφα φαγητά και να τα μοιραζόμαστε με αγαπημένους και φίλους!
      Εννοείς τα ρολάκια με την πέστροφα έ?? Ωραία επιλογή!!
      Χαίρομαι που σας άρεσαν και εύχομαι καλη επιτυχία στον μπουφέ σου!!!!!!
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  4. Καλή χρονιά με υγεία.Τέλεια τα τηγανόψωμα σου,όντως αγαπημένα και ξυπνάνε παιδικές αναμνήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα!! Να είσαι καλά!!
      Ήθελα η πρώτη συνταγή του χρόνου να είναι γλυκιά και αγαπημένη μου!! Χαίρομαι που σας άρεσαν!!!

      φιλιά πολλά! Εύχομαι κάθε ευτυχία το 2017!!

      Διαγραφή
  5. Χρόνια πολλά & καλή χρονιά! :-)
    Υπέροχα τα τηγανόψωμα για πρωινό - και γράφοντας για πρωινό, μπορούμε τη ζύμη να την ετοιμάσουμε από την προηγούμενη νύχτα, για να μην ξυπνάμε χαράματα; Επίσης, όταν μιλάμε για ζεστό σημείο όπου θα αφήσουμε τη ζύμη για το τρίωρο, μπορεί αυτό να είναι και ο φούρνος μας, αναμμένος σε χαμηλή θερμοκρασία;
    Ευχαριστώ προκαταβολικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα τηγανόψωμα είναι παραδοσιακό έδεσμα στην περιοχή μου που σερβίρεται κυρίως για πρωινό. Η ζύμη μπορεί να φουσκώσει και σε λιγότερο χρόνο από 3 ώρες, ωστοσο όσο περισσότερο την αφήσουμε τόσο καλύτερα είναι. Η γιαγιά μου και όλες οι "παλιές" ξυπνούσαν αχάραγα, στις 6 το πρωί για να "πιάσουν" όπως έλεγαν τη ζύμη κι έτσι γύρω στις 9 μπορούσαν να έχουν έτοιμα τα τηγανόψωμα για το πρωινό των παιδιών. Κάπως έτσι μεγάλωσα κι εγώ.

      Πλέον εγώ τα φτιάχνω για απογευματινό ή για δεκατιανό (το σύγχρονο brunch) που λέμε στις μέρες μας. Όμως τα τηγανόψωμα τα έφτιαχναν παλιά για πρωινό!

      Τις διευκρινήσεις αυτές τις κάνω γιατί με ρώτησαν κι άλλοι σε προσωπικό μήνυμα όπως κι εσύ, πως μπορούμε να φάμε κάτι για πρωινό όταν θέλει 3 ωρες αναμονή και φούσκωμα.

      Οσο για το αν θα μπορούσαμε να φτιάξουμε τη ζύμη από το προηγούμενο βράδυ, θεωρώ πως δεν θα πάθει τίποτα αν μείνει 8 ώρες αντί για 3-4. Μπορείς να την φτιάξεις αργά το βράδυ πριν κοιμηθείς και να την τηγανίσεις πρωί πρωι μόλις ξυπνήσεις. Αν γίνει αυτό δεν πρέπει να την βάλεις μέσα σε φούρνο αναμμένο για τόσες πολλές ώρες αλλά να την αφήσεις δίπλα σε ένα ζεστό σώμα (πχ καλοριφέρ). Επίσης αν είναι για λιγότερες ώρες μπορείς να την βάλεις μέσα σε φούρνο αναμένο στην ελάχιστη θερμοκρασία για 2-3 ώρες.

      Καλή επιτυχία!!!

      Διαγραφή
  6. καλη χρονια Χρυσαυγη μου!! Χρυσαφενια και γλυκια σαν τα τηγανόψωμα σου!! πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά Ελπίδα μου! Να χαίρεσαι την όμορφη οικογένειά σου!!!!! Να είστε ενωμένοι, χαρούμενοι και τρισευτυχισμένοι!!!
      Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  7. Εγώ λέω να σηκωθώ απ' τα χαράματα σαν τις παλιές νοικοκυρές...
    Μέχρι να φτάσω σπίτι σου, θα χει φουσκώσει το ζυμάρι.
    Μέχρι να παρκάρω θα'χεις ξεκινήσει το τηγάνισμα.
    Την ώρα που θα χτυπάω το κουδούνι, θα ρίχνεις το μελάκι.
    Όλα είναι θέμα οργάνωσης!

    ΖΗΤΩ ΤΑ ΤΗΓΑΝΟΨΩΜΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωραία γλυκά κάνεις ποδαρικο Χρυσαυγή μου!!!
    Καλή χρονιά γεμάτη γλυκές στιγμές, μελωμένες και νόστιμες εύχομαι.

    Υπέροχη συνταγή και σωστα δεν μπορεί να μείνει κανείς ασυγκίνητος σε ένα ζεστο ζυμαράκι με μέλι..γιαμ.. γιαμ... εγώ το θέλω για βραδυνό τώρα πειραζει ???

    Υπέροχες φωτογραφίες, τόσο φωτεινές !!

    Φιλιά πολλά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καλημερα καλη χρονια!!! τελεια τα τηγανοψωμα τα αγαπωω!! εμεις τα λεμε και τηγανότουρτες!! εγω τα προτιμω γεμιστα με τυρι! αλλα αφηνω και κανα σκετονα το φαω με μελι η ζαχαρη κανελα η σοκολατα!! χαχα.
    τελειο σνακ για να ξεκινησεις τη χρονια σου διαχρονικο αγαπημενο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρυσαυγή σου εύχομαι την καλύτερη νέα χρονιά!!!!

    Τι ωραίες φωτογραφίες! Τι αναμνήσεις μας έφερες από αυτό το φαγάκι. Το θυμάμαι μικρός, το λαχταρούσαμε συνέχεια όταν βγαίναμε για φαγητό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι όμορφος "δρόμος" τόσο για το πήγαινε...όσο και για το "έλα"!
    Μήπως να πάρεις και εμένα συνοδοιπόρο σε τούτα τα δρομολόγια Χρυσαυγή μου;
    Θα κάνουμε καλή παρέα "στις δαγκωνιές" :-))
    Καλή Χρονιά και πάνω από όλα χαμογελαστή και νόστιμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καταπληκτική συνταγή υπέροχα έγιναν!τα έκανα φουσκωτά!τα γέμισα με τυρί,τα σκέτα τα φάγαμε με μέλι θυμαρίσιο!!!μπραβο για την υπέροχη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10