10 Ιανουαρίου 2017

Κέικ καρύδας με κακάο






Εγώ, όπως και όλη η Ελλάδα, ξύπνησα σήμερα στα λευκά. Άνοιξα την κουρτίνα μου, και αντίκρισα ένα λεπτό στρώμα χιονιού να σκεπάζει την ασχήμια της πόλης. Άνοιξα το κινητό στο facebook, και η αρχική μου σελίδα γέμισε με νιφάδες. Χιόνια, όχι μόνο σε ορεινά και ημιορεινά χωριά, αλλά το εντυπωσιακότερο …?  Xιόνια σε παραθαλάσσιες πόλεις και νησιά, παγωμένες λίμνες, σιντριβάνια, ακόμα και ακτές! Η χώρα σκεπάστηκε από ένα παχύ και άλλοτε λεπτότερο στρώμα άχνης! Σαν Χριστούγεννα κατόπιν εορτής!




Μια χώρα που η ψυχή της, η οικονομία της, οι άνθρωποί της βρίσκονται στον πάγο εδώ και αρκετά χρόνια, βρέθηκε σήμερα, κυριολεκτικά στην κατάψυξη! 

Χαρά ολούθε! Τα παιδιά που θα χάσουν το σχολείο, οι γονείς που θα πάρουν ρεπό από τη δουλειά! Είδαμε άσπρη μέρα κυριολεκτικά! Μήπως μόνο έτσι τελικά μπορούμε πλέον να τη δούμε...?




Η μέρα αυτή βέβαια δεν τους βρίσκει όλους στα καλύτερά τους. Για να μη μιλήσω για τους ανθρώπους που πραγματικά αντιμετωπίζουν προβλήματα με το χιονιά, θα πω για τους άλλους, σαν και μας που μας έχει χτυπήσει αλύπητα η γρίπη και στέκεται εμπόδιο στη διάθεσή για βόλτες στην παγωμένη πόλη. Το πνεύμα θέλει, το σώμα όμως αρνείται σθεναρά.




Θέλοντας και μη, μένω σπίτι! Το θερμόμετρο της Νεφέλης φλερτάρει τα 39άρια κι εγώ όσο είμαι ακόμα όρθια και ακμαία ψήνω κέικ να μυρίσει όμορφα το σπίτι, να ανοίξουν οι μύτες, ν΄ανέβει η διάθεση! Η μυρωδιά του μ΄ έχει συνεπάρει και μου γαργαλάει τη μύτη... πίσω απ΄τη μάσκα που φοράω για ν΄αποθήσω τα μικρόβια. Που και που την κατεβάζω, μια στα γρήγορα, και ρουφάω μια γουλιά απ΄το ζεστό καφέ μου. Χαζεύω έξω απ΄το παράθυρο και βλέπω τα τελευταία ψήγματα χιονιού. Ο ήλιος λάμπει σαν τον ωραιότερο, ζωντανό, ανοιξιάτικο!




Καλό μεσημέρι σε όλους τους χαρωπούς χιονάνθρωπους εκεί έξω!! 


Ποστάρετε κι άλλες φωτογραφίες! Δεν χορταίνω να βλέπω !!!! 




ΚΕΙΚ ΚΑΡΥΔΑΣ ΜΕ ΚΑΚΑΟ


Υλικά: 


     1)      300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

     2)      20 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ

     3)      4 αυγά

     4)      200 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

     5)      220 γραμμάρια ζάχαρη

     6)      80 γραμμάρια καρύδα

     7)      250 ml γάλα

     8)      40 γραμμάρια κακάο

     9)      1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας 





Μέθοδος: 



Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ταυτόχρονα βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση. Την αφήνουμε στην άκρη.


Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατεύουμε. 


Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για 5 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα. Κατόπιν προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά ένα – ένα, περιμένοντας το κάθε ένα να ενσωματωθεί στο μίγμα πριν ρίξουμε το επόμενο. Αυτό γίνεται χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα του βουτύρου με τη ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το γάλα. Τέλος ρίχνουμε την καρύδα και κατόπιν το περιεχόμενο του μπολ με το αλεύρι σε 3 δόσεις. Μόλις έχει ομογενοποιηθεί το μίγμα, σταματάμε το μίξερ. 


Χωρίζουμε τη ζύμη του κέικ σε δύο ίσα μέρη και στο ένα από αυτά ρίχνουμε το κακάο που το έχουμε κοσκινίσει. Το ανακατεύουμε με μια σπάτουλα να ομογεννοποιηθεί.


Ρίχνουμε εναλλάξ (την άσπρη και αυτή με το κακάο) τη ζύμη του κέικ στην ήδη βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα μας και ψήνουμε για 35-45 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο) στους 180 βαθμούς στον αέρα. Ελέγχουμε με ένα μαχαίρι αν είναι έτοιμο και το βγάζουμε από το φούρνο. 


Το αφήνουμε για 15 λεπτά μέσα στη φόρμα του να κρυώσει ελαφρά και κατόπιν το αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. 


Καλή επιτυχία!!!







13 σχόλια:

  1. Περαστικά σας...
    Και από μέσα από τα παράθυρα όμορφο φαινόταν το χιόνι το πρωί. Εμείς βέβαια με αφορμή ότι θα καθαρίζαμε τα αυτοκίνητα παίξαμε και χιονοπόλεμο :-)
    Όμως αύριο είναι μια άλλη μέρα (Σκάρλετ Ο'Χαρα) και φοβάμαι πως ο πάγος που θα υπάρχει τις πρώτες πρωινές ώρες θα κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα.
    Αλλά οι δυσκολίες θα εξομαλυνθούν με μερικές μπουκιές από μυρωδάτο κέικ οπότε συνέχισε να φουρνίζεις με ενθουσιασμό Χρυσαυγή μου!
    Και πάλι περαστικά στη Νεφέλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χθές χιόνιζε σήμερα βρέχει!!! Αύριο θα έχει λιακάδα. Και όπως λες κι εσύ ....ή η Σκάρλετ... αύριο είναι μια άλλη μέρα!!! χαχα

      Σε ευχαριστώ για τις ευχές για περαστικά Πηνελόπη μου!
      Ο φούρνος μου πάντως δεν σβήνει ποτέ!!!!!!!!!!!!

      Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  2. Ωραίο κέικ!!!
    Λιτό, με απλά και γνωστά υλικά, άντε και με λίγη καρύδα για να ξεχωρίζει!
    Τέλεια ψημένο και ωραία φωτογράφιση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ!!!!
      Λιτό αλλά στη λιτότητα βήσκεται η νοστιμιά και η χάρη!! Μίνιμαλ!! χαχα

      Διαγραφή
  3. Περαστικά στην κορούλα σου! Δεν έχω ακούσει κανέναν που να μην έχει αρρωστήσει αυτές τις μέρες. Εύχομαι το 2017 να μην έχει αρρώστιες για κανέναν. Να γίνει κάτι να βγει ο κόσμος από την
    μιζέρια του.Επίσης ελπίζω στο blog σου να φέρει δύο συνταγές. Την τούρτα σεράνο της μαμάς σου και το σπιτικό φύλλο της για πίτες που τόσο έχεις διαφημίσεις. Να συνεχίσεις να είσαι δημιουργική και κάνε υπομονή θα έρθει το αγαπημένο σου καλοκαίρι πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ευχές σου Νοτούλα θα πραγματοποιηθούν! Για τη σεράνο στο υπογράφω!! Θα την φέρει σίγουρα... οσο για το φύλλο... ελπίζω να τα καταφέρω!!

      Εύχομαι να είσαι γερή και δυνατή, άξια και δυναμική το 2017!!
      Υγεία σε όλη την οικογένειά σου!!
      Φιλιά!!

      Διαγραφή
  4. λατρεύω την καρύδα, να φανταστείς στις "δύσκολες ώρες" την τρώω με το κουτάλι!Τη βασιλόπιτα μας φέτος την έκανα κέικ καρύδα με λεμόνι. Μου αρέσει που χρησιμοποίησες κακάο, σίγουρα του πηγαίνει πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ με την καρύδα την ίδια σχέση πάθους έχω! Σε νιώθω!!!
      Το κακάο όντως ήταν πολύ νόστιμο συνδυαστικά με την καρύδα!!!
      Δοκίμασέ το κι εσύ!!

      Διαγραφή
  5. Περαστικά μας λοιπόν... ελπίζω να μην ''ήρθε' η σειρά σου. Κράτα αντίσταση.
    Με τέτοιο νόστιμο κεικ βέβαια δεν σε πιάνει τίποτα. Πολυ ωραίος συνδυασμός καρύδα κακάο. Για τα κρύα πρωινά απόλαυση είναι παρέα με έναν ζεστό καφέ.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλή χρονιά Χρυσαυγή, με υγεία και αγάπη!
    Εύχομαι ο καινούριος χρόνος να είναι ήρεμος και δημιουργικός, γεμάτος με πολλές όμορφες στιγμές.
    Ταλαιπωρείστε και εσείς από ότι κατάλαβα. Περαστικά σας και γρήγορα εύχομαι!
    Το κέικ σου δείχνει εξαιρετικά αφράτο. Ο συνδυασμός κακάο + καρύδα είναι πάντα καλοδεχούμενος. Η καρύδα με παρέπεμπε μέχρι τώρα στο καλοκαίρι, αλλά από εδώ και στο εξής θα μου θυμίζει και το χιόνι!
    Μου αρέσει πολύ και η επιφάνεια φωτογράφισης! Πολύ όμορφο και φωτεινό χρώμα, ότι πρέπει για να αναδεικνύονται οι πιο γήινοι τόνοι.
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλη χρονια Χρυσαυγη μου και περαστικα στο παιδι.. Το κεικ σου φαινεται υπεροχο και οι φωτογραφιες σου ξελιγωτικες!!! το κραταμε εννοειται και θα το δοκιμασουμε οπωσδηποτε!!πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλημερα!! περαστικα σας!! αυτην η ιωση μας εχει θερισει!!! το κεικ ειναι το καλυτερο φαρμακο μαζι με μια κουπα καφε! κ η καρυδα με το κακαο ξεφευγει απ το συνιθισμενο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα σας! Το εχω φτιαξει πολλες φορές και είναι απο τα αγαπημενα της οικογενειας! Εχω μεγαλη στρογγυλή φόρνα και μου βγαινει με την συγκεκριμενη δοσολογια χαμηλό και τα κομματια ειναι μικρα. Αν διπλασιασω τις δοσεις γνωριζετε αν θα εχω το ιδιο αποτελεσμα για μεγαλυτερο κεικ? Ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10