13 Φεβρουαρίου 2017

Πράσα ογκρατέν






Κάποιες φορές τα λόγια δεν ξεπετάγονται απ΄το μυαλό μου ορμητικά, υπό μορφή χιονοστιβάδας. Για την ακρίβεια δεν βγαίνουν ούτε σπρώχνοντας. Όπως και να το κάνεις είναι άχαρο να γράφει κανείς σε μια οθόνη. Ναι μεν ξέρω, ότι έχω αποδέκτες όλους εσάς που με διαβάζετε, αλλά από την άλλη είναι σαν να μιλάω μόνη μου στο βρόντο αφού λείπει ο διάλογος ή ακόμα καλύτερα, ο αντίλογος. 




Πολύ περισσότερο δε, όταν την περασμένη εβδομάδα την πέρασα στο κρεβάτι με γαστρεντερίτιδα, τα συμπτώματα της οποίας αργούν να μ΄εγκαταλείψουν. Αυτό σημαίνει  ατονία, ανορεξία και αποστροφή για οτιδήποτε μου άρεσε πριν. Πώς λοιπόν να μιλήσω γι΄αυτό το θεσπέσιο χειμωνιάτικο ογκρατέν τώρα, που και μόνο που το βλέπω δεν θέλω να το ξέρω?  




Η αλήθεια είναι ότι ο χειμώνας φέτος ήταν σφοδρός και μακράς διάρκειας. Έτσι όπως πρέπει να είναι όλοι οι χειμώνες δηλαδή, αλλά να... κουράστηκα η δόλια! Από το κρύο, απ΄τις ιώσεις, από τα βαριά ρούχα που πρέπει να φοράω, απ΄ το Βοριά που μ΄ανεμοδέρνει, από την έλλειψη του ήλιου και της βιταμίνης D που τόσο λατρεύω να μαζεύω.. από...  από...




Έν πάση περιπτώση. Τα πράσα ήταν (προ γαστρεντερίτιδας) ένα αγαπημένο χειμωνιάτικο λαχανικό και θα είναι και στο μέλλον αφού ξεπεράσω το διάστημα αυτό που δεν με συγκινεί ούτε μια πλάκα από την αγαπημένη μου μάρκα σοκολάτας γάλακτος. 




Η συνταγή προοριζόταν για χορτοφαγική κι έτσι ακριβώς την έφτιαξα. Είναι ένα πλούσιο ογκρατέν που συγκινεί ακόμα και τους κρεατοφάγους και παίζει μπάλα άνετα σαν το κύριο πιάτο ενός γεύματος. Ωστόσο γνωρίζεις ότι το πράσο αγαπάει πολύ το μπέικον αλλά και τα παραδοσιακά αλλαντικά της πατρίδας μας. Ε λοιπόν, το ογκρατέν αυτό θα μπορούσε να πάει ένα βήμα παραπέρα αν πρόσθετες λίγο ψιλοκομμένο και τσιγαρισμένο μπέικον μέσα στο μίγμα των πράσων ή κομματάκια από Κρητικό απάκι, σύγκλινο Μάνης, κάποιο καλό καπνιστό λουκάνικο με πράσο και μπαχαρικά ή ακόμα και σουτζούκι. Όλα περασμένα πρώτα από το τηγάνι σε μικρά κομματάκια ώστε να βγάλουν το λίπος τους και να νοστιμίσουν το φαγητό.  


Καλή εβδομάδα με υγεία, όρεξη για ζωή και όχι μόνο!! 





ΠΡΑΣΑ ΟΓΚΡΑΤΕΝ


Υλικά:


     1)      2 κιλά πράσα ακαθάριστα που θα αποδώσουν περίπου 1 κιλό καθαρού βάρους όταν τα καθαρίσουμε. Τα 2 κιλά είναι περίπου 6 μεγάλα και χοντρά πράσα.

     2)      30 γραμμάρια (1/2 φλιτζανιού) άνηθο ψιλοκομμένο

     3)      125 ml (1/2 φλιτζανιού) ελαιόλαδο

     4)      2  μέτρια αυγά χτυπημένα σαν ομελέτα

     5)      300 γραμμάρια ρεγκάτο τριμμένο + 60 γραμμάρια επιπλέον για το πασπάλισμα πάνω στη μπεσαμέλ

     6)      250 ml (1 φλιτζάνι) λευκό ξηρό κρασί

     7)      Αλάτι

     8)      Πιπέρι


Υλικά για τη μπεσαμέλ:


     1)      75 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

     2)      65 γραμμάρια βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια

     3)      750 ml (3 φλιτζάνια) φρέσκο γάλα πλήρες

     4)      ¼ κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο

     5)      Αλάτι 




Μέθοδος: 


Καθαρίζουμε τα πράσα αφαιρώντας  το κάτω μέρος που έχει τις ρίζες τους και από την άλλη μεριά τα κόβουμε λίγο πάνω από τη μέση τους. Τέλος τους αφαιρούμε την εξωτερική στοιβάδα, όπως κάνουμε με τα κρεμμύδια. Τα  πλένουμε σε τρεχούμενο νερό και κατόπιν τα σκουπίζουμε καλά. 


Τα κόβουμε σε ροδέλες πάχους περίπου 1εκ και τα τοποθετούμε όλα μαζί σε ένα μπολ. Ζυγίζουμε το καθαρό τους βάρος το οποίο πρέπει να είναι περίπου 1 κιλό. 





Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και σοτάρουμε σε αυτό τα πράσα για 10 περίπου λεπτά ώστε να μαλακώσουν. Τα σβήνουμε με το κρασί σε δυνατή φωτιά. Μετά από 2 λεπτά χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα πράσα να μαγειρευτούν καλά μέσα στο κρασί μέχρι να μείνουν στεγνά χωρίς ίχνος υγρού. Είναι βασικό το να μην έχουν καθόλου υγρά, γιατί αν συμβεί το αντίθετο, θα αφήσουν υγρά κατά το ψήσιμο, κάτι το οποίο δεν το θέλουμε. 


Μόλις είναι έτοιμα τα πράσα τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη να πέσει εντελώς η θερμοκρασία τους. Να γίνουν δηλαδή χλιαρά. 

Όταν έρθουν σχεδόν σε θερμοκρασία δωματίου, τότε προσθέτουμε τον άνηθο, τα χτυπημένα αυγά, το ρεγκάτο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά ώστε να ομογενοποιηθούν. 


Βουτυρώνουμε καλά ένα πιρέξ διαστάσεων 31Χ22 εκατοστών περίπου και βάθους 4,5 εκ. Ρίχνουμε μέσα σε αυτό τα πράσα φροντίζοντας να τα στρώσουμε ομοιόμορφα.  




Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ. 


Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα κρύο και το αλεύρι. Με τον αυγοδάρτη ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι στο γάλα χωρίς να μείνει ίχνος από σβολάκια μέσα του. 


Τότε μόνο βάζουμε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι της ηλεκτρικής μας κουζίνας και το ανάβουμε στο μέτριο. Ανακατεύουμε συνεχώς το γάλα για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας μέχρι η κρέμα να δέσει. Όταν γίνει αυτό, τότε την αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο ανακατεύοντας και πάλι ώστε να λιώσει. Τέλος τρίβουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και αλάτι. 


Ρίχνουμε τη μπεσαμέλ πάνω από τα πράσα απλώνοντάς την πολύ καλά. 


Πασπαλίζουμε την επιφάνειά της με τα 60 γραμμάρια τριμμένο ρεγκάτο.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα για 30-35 λεπτά ή μέχρι να δούμε την επιφάνεια της μπεσαμέλ να χρυσίζει. 


Μόλις το φαγητό είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε για περίπου 30-45 λεπτά να σταθεί ώστε να κόβεται καλύτερα. 


Καλή επιτυχία!!!!! 




Συνταγή προσαρμοσμένη από εδώ





17 σχόλια:

  1. Περαστικά σου. Χειμώνας είναι και θα περάσει. Αυτό σκέφτομαι εγώ κ ελπίζω να σε βοηθήσει και σένα. Τι να πω για το φαγητό σου... Τα ταπεινά πράσα τα μετουσίωσες σε ένα λαχταριστό, ευπαρουσιάστο και πεντανόστιμο πιάτο.Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Ευαγγελία.
      Όσοι αγαπούν τα πράσα και το έφαγαν, η αλήθεια είναι οτι ενθουσιάστηκαν.
      Καλή εβδομάδα!!!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα! Καλά δεν μπορεί, παρακαλουθείς τι γκουκλάρω, γιατί την προηγούμενη εβδομάδα έψαχνα συνταγή για αυτό το φαγητό. Να φύγει μακρία και να μην ξαναέρθει αυτός ο Χειμώνας. με κούρασε τόσο μα τόσο πολύ.
    Περαστικά εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχχαα Σοβαρά μιλάς???
      Καλά δεν στο έχουν πει ότι έχω μάτια και αυτιά παντού!!????
      Ε, λοιπόν, τώρα που βρήκες και τη συνταγή, υποθέτω θα το φτιάξεις!! ;)

      Φιλιά πολλά Νοτούλα μου!!!!!!!!

      Διαγραφή
  3. Πόσο δίκιο έχεις!! Εκείνες τις φορές που τα λόγια σκαλώνουν και αρνούνται να κυλήσουν με πιάνουν τα νεύρα!
    Πάντως το φαγητό σου σήμερα είναι απλά ΘΕΪΚΟ!!! Κι εμένα δεν μου χρειάζεται το μπέικον ή οτιδήποτε άλλο για να το λατρέψω... το θέλω έτσι ακριβώς όπως είναι!!!
    Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άντε και περαστικά σου...
    Αυτό με την γαστρεντερίτιδα (προσωπικά το γλίτωσα...) αλλά το μικρό αγόρι την πέρασε σε δύο φάσεις φέτος και με διάρκεια! Ελπίζω να τελειώσαμε...

    Τα πράσα έτσι μαγειρεμένα, κι' εγώ που έχω λίγο τσακωθεί μαζί τους, θα τα έτρωγα πολύ-πολύ ευχαρίστως Χρυσαυγή μου.

    Καλή εβδομάδα και πάλι περαστικά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι να τα κάνεις τα λόγια με τέτοια φαγητάρα!!! Τα υλικά και οι φωτογραφίες τα λένε όλα κι εγώ έχω να σου πω ότι...το τρώω καυτό τώρα!!! Ναι ναι το έφτιαξα!!! Φανταστικοοοοοοοοοοο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. περαστικα!!! υπομονη θα περασει η ατιμη! πωωωωω τι ωραιο φαγητο! εγω θελω κ το μπεικον μεσα πρασο κ μπεικον =λοβ φορ εβερ !! ωραια ιδεα και λαιτ για αποτοξινωση με τα κρεατικα των ημερων που ερχονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κάνε υπομονή Χρυσαυγή μου..το καλοκαιράκι είναι κοντά ;)
    Ελπίζω να είσαι καλύτερα τώρα. Το πιο περίεργο συναίσθημα είναι όταν είσαι άρρωστος κι αγαπημένα φαγητά σου φαίνονται χάλια και σκέφτεσαι πως δεν θα τα ξαναφάς ποτέ.Εντάξει..περνάει αυτό μετά..χιχι

    Από τα πιο ωραία πιάτα. Συνοδευτικό & γεύμα μαζί. Λατρεύω τα πράσα και μπεσαμέλ. Και χωρίς μπεικον είναι καταπληκτικό.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φαίνεται πεντανόστιμο!Μπράβο! Μας έδωσες τρομερή ιδέα! Λέω να το δοκιμάσω σε πιο light έκδοση με Τόστιμο ψωμί πάνω κάτω και τυριά από πάνω με λίγη κ΄ρεμα- χωρίς μπεσαμέλ. Λέτε να βγεί καλό; Το έχω δοκιμάσει με σουφ΄λέ σπανάκι και βγήκε...λουκούμι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Περαστικά βρε κορίτσι... πόση γαστρεντερίτιδα φέτος όμως :(
    Είχα πάθει γαστρεντερίτιδα πριν από μερικά χρόνια και λίγο πριν εκδηλωθεί είχα φάει γίγαντες στο φούρνο με λουκάνικο (αν θυμάμαι καλά).
    Και ενώ μέχρι τότε τους γίγαντες τους λάτρευα, πέρασαν χρόνια μέχρι να τους ξαναμαγειρέψω :)
    Τα πράσα τα λατρεύω κι εγώ και στην ογκρατέν μορφή τους είναι απλά φανταστικά!
    Πω πω και με απάκι (καθότι Κρητικιά) θα είναι θεσπέσια!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Περαστικά,ευτυχώς μέχρι στιγμής την έχουμε γλιτώσει αλλά το κρύο φέτος μου φαίνεται πολύ.
    Τα πράσα τα έχω παντρέψει δυο φορές με ζυμαρικά αλλά κι αυτό πολύ μου αρέσει, είναι και η εποχή τους τώρα το βάζω στο πρόγραμμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ ωραίο φαγητό. Τα πράσα μας αρέσουν πολύ!
    Περαστικούλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αχ αυτός ο χειμώνας...Ούτε εγώ τον αντέχω... Όσο για τα πράσα. Τι να πεις γι αυτό το υλικό που όπου μπει κάνει το φαγητό πεντάγλυκο; Πολύ ωραία η πρότασή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα Χρυσαυγή! Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που σου άρεσε η συνταγή μας και σε τιμά που έβαλες το σχετικό link στο τέλος!
    Ευχόμαστε καλή συνέχεια, συγχαρητήρια για την πολύ όμορφη δουλειά σου!
    Μιρέλλα και Πάνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ παιδιά! Παρακολουθώ το μπλόγκ σας και θα ήθελα να σας δώσω κι εγώ με τη σειρά μου τα δικά μου συγχαρητήρια. Η συνταγή σας ήταν έμπνευση!!!!!!!!

      Διαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10