15 Απριλίου 2017

Αρνί στο φούρνο με πατάτες






Παρ΄ότι το αρνί ήταν ανέκαθεν το αγαπημένο κρέας όλης της οικογένειας δεν έχουμε βάλει ποτέ στο σπίτι σούβλα. Κανένα Πάσχα, καμία χρονιά της ζωής μας.




Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάστηκε ποτέ να μάθει ο πατέρας μου να σουβλίζει και ούτε υπήρχε κιόλας αυτή η παράδοση στο σόι μας ώστε να μεταδοθεί από την προηγούμενη γενιά στην επόμενη. 




Το σουβλιστό αρνί εδώ που τα λέμε δεν είναι απλή υπόθεση. Θέλει τέχνη, μεράκι και μαστοριά. Κι αν δεν είναι στο DNA σου, δεν πρόκειται να ασχοληθείς ποτέ με την πρέπουσα σοβαρότητα με το θέμα ώστε να το κάνεις λουκούμι, όπως ακριβώς πρέπει.  




Το αρνί λοιπόν το Πάσχα έμπαινε πάντα στο φούρνο με πατάτες, κάτι το οποίο θα γίνει και φέτος. Ακριβώς με την  ίδια συνταγή, χωρίς να παρεκκλίνουμε στο παραμικρό. Τα πιο απλά και λιτά υλικά συνθέτουν το τελειότερο παραδοσιακό Ελληνικό φαγητό. 




Το φαγητό αυτό δεν πρέπει να το βιάσεις. Μην αγχωθείς να τελειώσει γρήγορα ούτε να το βγάλεις από το φούρνο πριν την ώρα του. Το αρνίσιο κρέας θέλει ώρες να ψηθεί για να λιώνει στο στόμα και να διαχωρίζεται το κρέας απ΄ το κόκαλο σχεδόν μόνο με το βλέμμα σου!




Οι δε πατάτες είναι το καλύτερο μέρος του φαγητού αυτού. Μελωμένα λουκουμάκια που ρουφάνε όλη την γεύση και το λίπος συνάμα του κρέατος, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μας προβληματίζει  καθόλου μέρες που ΄ναι.  




Καλό Πάσχα να έχετε και καλή Ανάσταση!!! 




ΑΡΝΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ


Υλικά: 


1)      2 κιλά αρνί (διάλεξα ένα μέρος από μπούτι και μερικά παϊδάκια)

2)      5-6 μεγάλες πατάτες κομμένες κυδωνάτες

3)      Χυμό από 1  ½ ζουμερό λεμόνι

4)      1 γεμάτο κουταλάκι γλυκού ρίγανη ξερή

5)      5 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες καθαρισμένες

6)      200 γραμμάρια ελαιόλαδο

7)      Αλάτι

8)      Πιπέρι

9)      250-300 γραμμάρια νερό (ένα μεγάλο νεροπότηρο γεμάτο)




Μέθοδος: 


Βάζουμε το αρνί σε ένα μεγάλο ταψί που να το χωράει και να περισσεύει χώρος και για τις πατάτες. 




Χαράσσουμε με το μαχαίρι τη σάρκα του κρέατος σε βάθος σε 5 διαφορετικά σημεία και μπήγουμε μέσα σε κάθε χαρακιά (τομή) από μια σκελίδα σκόρδο.


Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες (χοντροκομμένες για να μην λιώσουν κατά το ψήσιμο) και τις αραδιάζουμε στο ταψί, ολόγυρα στο αρνί.

Πασπαλίζουμε με άφθονο αλάτι τις πατάτες και το κρέας και από τις δύο μεριές και κατόπιν και με τη ρίγανη. 





Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λεμόνι με το ελαιόλαδο και περιχύνουμε με αυτό το μίγμα το φαγητό. πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τέλος ρίχνουμε στην ακρούλα του ταψιού 250 ml νερό (ένα γεμάτο νεροπότηρο δηλαδή) και ανακινούμε το ταψί για να πάει παντού.  


Ο λόγος που ρίχνουμε το νερό στην άκρη του ταψιού είναι γιατί δεν θέλουμε να πέσει πάνω στο κρέας και τις πατάτες και να «ξεπλύνει»  το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και τα υπόλοιπα υλικά που έχουμε ρίξει. Πάντα λοιπόν νερό προσθέτουμε στην άκρη του ταψιού κι έπειτα το ανακινούμε ώστε να πάει σε όλα τα σημεία. 


Βάζουμε το ταψί με το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις και ψήνουμε για περίπου 2 ½ -3 ώρες. Κάθε 45 λεπτά με μια ώρα βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο και με μια κουτάλα το περιχύνουμε με τα υγρά του ώστε να μην ξεραθεί. Αν δούμε τις πατάτες να έχουν αρπάξει, τότε τις γυρίζουμε με δυο κουτάλια πολύ προσεκτικά για να μην σπάσουν και διαλυθούν. Επίσης αν δούμε να έχουν πιει τα υγρά οι πατάτες τότε προσθέτουμε κι άλλο νερό γιατί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεραθούν και να καούν. Θέλουμε πάντα να είναι μαλακές και να ψήνονται μέσα στο ζουμί που θα βγάλει το κρέας, στο ελαιόλαδο και το λιγοστό νεράκι που θα ρίχνουμε αν και όταν χρειάζεται. Είναι προτιμότερο το νερό να το ρίχνουμε λίγο λίγο όποτε χρειάζεται και όχι πολύ μαζί γιατί δεν θέλουμε στο τέλος να γίνει το φαγητό μας άνοστο, αλλά να μείνει με το λάδι του. 




Όταν περάσουν οι δυόμισι ώρες ελέγχουμε το κρέας αν έχει ψηθεί ώστε όταν το αγγίζουμε με το πιρούνι να αποκολλάται εύκολα το κρέας από το κόκαλο. Ίσως χρειάζεται μισή ώρα ακόμα να παραμείνει στο φούρνο και να ψηθεί. Στις 3 ώρες πάντως σίγουρα το φαγητό θα είναι πανέτοιμο. Το βγάζουμε από το φούρνο και το σερβίρουμε ζεστό. 


Καλή επιτυχία!! 








4 σχόλια:

  1. Καλό Πάσχα και από εδώ :-) Να περάσετε υπέροχα Χρυσαυγη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. All time classics. Ούτε εμείς σουβλίζαμε παραδοσιακά. Πάντα στο φούρνο, εκτός και ήμασταν καλεσμένοι κάπου ;)
    Χριστός ανέστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη!Δεν το περίμενα ότι δε σουβλίζατε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλυτερα που δεν σουβλιζετε.γλυτωνετε τοση φασαρια.ρωτηστε και εμας που σουβλισαμε 2.ακομη μαζευουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10