Προχθές έφτιαξα για πολλοστή φορά το γλυκό που αγαπάμε να τρώμε περισσότερο απ΄όλα τους τελευταίους μήνες. Πρόκειται για ένα υγιεινό μπράουνι με φουλ σοκολατένια γεύση.
Είναι σχετικά υγιεινό (ή πιο σωστά, περισσότερο υγιεινό απ΄τα υπόλοιπα) και δεν περιέχει καμία λιπαρή ουσία όπως για παράδειγμα βούτυρο, δεν έχει αυγά (θα σου εξηγήσω τι έχει αντί αυτών) κι επίσης έχει ζάχαρη όσο πατάει η γάτα. Η μικρή γάτα. Η νεογέννητη. Σκέψου δηλαδή ότι όλο αυτό το μπράουνι των 16 κομματιών έχει μονάχα 60 γραμμάρια ζάχαρης, που οκ, υποθέτω πως μπορείς και να τα παραλείψεις!! Αυτά είναι τα θετικά!
Το αρνητικό είναι ότι έχει αρκετά υλικά, καθώς με κάτι πρέπει να αντικατασταθούν αυτά που δεν έχει. Γενικά να ξέρεις το εξής. Τα γλυκά που φτιάχνονται με υγιεινά υποκατάστατα, έχουν μια πληθώρα υλικών που ίσως λειτουργεί αποτρεπτικά για όσους ρίχνουν μια γρήγορη, επιφανειακή ματιά στη συνταγή. Βλέπουν το κατεβατό και γυρίζουν σελίδα ή μάλλον, για να μιλήσουμε και σύγχρονα, σκρολλάρουν προς τα κάτω.
Τι εννοώ με αυτό. Για παράδειγμα, τα αυγά αντικαθίστανται με σπόρους chia οι οποίοι μουλιάζουν σε χλιαρό νερό και βγάζουν μια κολλώδη ουσία σαν ζελέ. Αυτό είναι και το αυγό των βίγκαν. Οι σπόροι αυτοί βρίσκονται σε εξειδικευμένα μαγαζιά που πωλούν υγιεινά και βιολογικά προϊόντα, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορείς να τους βρεις στο μπακάλικο της γειτονιάς αλλά θέλει λιγάκι ψάξιμο η δουλειά, ειδικά αν δεν ζεις στην πρωτεύουσα ή σε μεγαλουπόλεις.
Επίσης αντί για βούτυρο, το μπράουνι περιέχει πουρέ μήλου που το έχουμε χρησιμοποιήσει και σε άλλες συνταγές παλιότερα. Αυτό σημαίνει ότι βράζεις το μήλο σε λίγο νερό και το πολτοποιείς. Όλα αυτά ίσως φαίνονται κουραστικά και βαρετά και που να βράζεις μήλα τώρα και που να ψάχνεις για σπόρια. Σε νιώθω αν έχεις ήδη βαρεθεί.
Ωστόσο αν είσαι λίγο εξοικειωμένος με τη διατροφή αυτή, αν το έχεις ψάξει το θέμα λίγο παραπάνω βρε παιδί μου, θα δεις ότι δεν είναι και κάτι τρομερό το να φτιάξεις και να απολαύσεις ένα γλυκό που και φουλ σοκολατένια γεύση έχει και δεν είναι τόσο επιβαρυντικό για τον οργανισμό σου!!
Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο!!!!
ΥΓΙΕΙΝΟ ΜΠΡΑΟΥΝΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Υλικά:
1) 500 γραμμάρια ώριμες μπανάνες (είναι 3 μέτριες μπανάνες περίπου)
2) 60 γραμμάρια ζάχαρη
3) 80 γραμμάρια μέλι
4) 1 μήλο (περίπου 280 γραμμαρίων)
5) 1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
6) 2 κουταλιές σούπας σπόρους chia + 6 κουταλιές σούπας χλιαρό νερό
7) 155 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
8) 40 γραμμάρια κακάο σκόνη
9) ½ φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα πολύ καλά στο μούλτι
10 1 κουταλάκι γλυκού σόδα
11) ¼ κουταλάκι γλυκού αλάτι
12) 80 γραμμάρια ψιλοκομμένη κουβερτούρα
Μέθοδος:
Σε ένα μικρό μπολ αναμιγνύουμε τους σπόρους chia με το χλιαρό νερό και τους αφήνουμε για 20 λεπτά στην άκρη να πήξουν και να γίνουν σαν ζελέ. [Αυτό θα αντικαταστήσει τα αυγά στο μπράουνι.]
Φτιάχνουμε τον πουρέ μήλου. Ξεφλουδίζουμε το μήλο και του αφαιρούμε τα κουκούτσια. Το κόβουμε σε 8 κομμάτια. Τα βάζουμε σε ένα πολύ μικρό κατσαρολάκι (ή μεγάλο μπρίκι) με ελάχιστο νερό. Τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά (με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας) για ελάχιστα λεπτά (5΄-10΄) μέχρι να δούμε ότι όταν το τσιμπάμε με το πιρούνι είναι πολύ μαλακό. Βγάζουμε τα κομμάτια του μήλου (χωρίς το νερό) και τα βάζουμε στο μούλτι. Τα πολτοποιούμε και έχουμε έτοιμο τον πουρέ. Αν δεν θέλουμε να λερώσουμε μπλέντερ μπορούμε να πολτοποιήσουμε το μήλο και με ένα πιρούνι πολύ καλά!!! Αφήνουμε τον πουρέ μήλου στην άκρη. [Ο πουρές μήλου θ΄αντικαταστήσει την λιπαρή ουσία που χρειάζεται το μπράουνι, δηλαδή το βούτυρο.]
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το κακάο, τα αλεσμένα καρύδια, τη σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε. Το αφήνουμε και αυτό στην άκρη.
Τοποθετούμε στο μούλτι τις μπανάνες και τις πολτοποιούμε. Στη συνέχεια τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το μέλι. Ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα και προσθέτουμε τον πουρέ μήλου, το εκχύλισμα βανίλιας και τους σπόρους chia μαζί με το νερό τους που ήδη θα έχει πήξει και θα έχει γίνει σαν διάφανο ζελέ. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
Σε αυτό το υγρό μίγμα, προσθέτουμε το περιεχόμενο του μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε πλέον με μια σπάτουλα. Τέλος ρίχνουμε μέσα και την ψιλοκομμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε για τελευταία φορά.
Στρώνουμε ένα ταψάκι για μπράουνι διαστάσεων 25Χ25 εκατοστών με λαδόχαρτο και ρίχνουμε το σοκολατένιο μίγμα μέσα. Το απλώνουμε και το βάζουμε να το ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 30-35 λεπτά, στις αντιστάσεις.
Δεν θέλουμε το μπράουνι να στεγνώσει μέσα γι΄αυτό μόλις περάσει ο χρόνος ψησίματος που αναγράφεται, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Έχουμε υπόψη μας ότι το μπράουνι ακόμα κι αν μας φαίνεται ελαφρώς άψητο, αυτό θα συνεχίζει να ψήνεται και αφού το έχουμε βγάλει από το φούρνο λόγω της υψηλής θερμοκρασίας του.
Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς μέσα στο ταψί του και κατόπιν το ξεφορμάρουμε και το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια!
Καλή επιτυχία!!!!!!
Μου τη βγήκες με υγιεινό???? χαχαχαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειο είναι!!! Ζουμερό, αφράτο, φουλ σοκολατένιο...όπως μου αρέσει!!!
Άπαιχτο το αστεράκι!!!
Καλημέρα!
Ετσι είναι αυτά τα πράγματα! Σήμερα με υγιεινό, αύριο με ανθυγιεινό! Για να μην βαριόμαστε! Το μπράουνι είναι πράγματι πολύ νόστιμο και πιστεύω ότι θα σου αρέσει! Μια δοκιμή θα σε πείσει!
ΔιαγραφήΚαλό βράδυ και καλό Σαββατοκύριακο!
Θα ξεπεράσω τον εαυτό μου και θα το κάνω βρε. Είχες δίκιο η πρώτη μου σκέψη ήταν να σφυρίξω αδιάφορα και να σκρολάρω προς τα κάτω, αλλά όχι κυρία μου θα κάνω την προσπάθεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μπράβο σου Νοτούλα! Μη νομίζεις πως δεν καταλαβαίνω ότι είναι μπελαλίδικο και βαρετό το να συγκεντρώσει κάποιος όλα τα απαιτούμενα υλικά. Ωστόσο το αποτέλεσμα θα σε αποζημειώσει! Να είσαι σίγουρη!
Διαγραφήφιλάκια πολλά και καλό Σαββατοκύριακο σου εύχομαι!
Δηλαδή τώρα αν δεν βάλω σπόρους chia (που ναι τους έχω δει, αλλά δεν τους έχω αγοράσει...) και βάλω δύο μικρά αυγουλάκια, πόσο ανθυγιεινό μπορεί να γίνει βρε Χρυσαυγή μου; E, πόσο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό ΣΚ εύχομαι.
Ανθυγιεινό δεν γίνεται φυσικά από το αυγουλάκι Πηνελόπη μου. Τα αυγά έχουν απενοχοποιηθεί πλέον.Ωστόσο η συνταγή αυτή απευθείνεται σε ένα πιο ειδικό κοινό αλλά και σε όλους μας. Κι όταν λέω ειδικό κοινό, εννοώ αυτούς που κάνουν διατροφή χωρίς ζωικά παράγωγα αλλά και αυτούς που έχουν αλλεργία στο αυγό (και πίστεψέ με δεν είναι καθόλου λίγοι). Ωστόσο είναι και για μας τους υπόλοιπους μια εξαιρετική συνταγή για μπράουνι.
ΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο και σε σένα!!
Ωραίο post από κάθε άποψη Χρυσαυγη. Μου αρέσει και ο τρόπος που γράφεις και που μας εξηγείς αυτά που χρειάζεται. Εύχομαι ένα υπέροχο σ/κ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆρη σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!!! Προσπαθώ να εξηγώ αυτά που θα ήθελα να ρωτήσω κι εγώ η ίδια αν έβλεπα αυτή τη συνταγή κάπου αλλού. Να προλαμβάνω δηλαδή τις απορρίες αυτών που διαβάζουν.
ΔιαγραφήΣου εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο!!!!!
Το δικό μου πρόβλημα είναι ότι αγοράζοντας όλα αυτά τα δυσεύρετα υλικά τι τα κάνεις αν δεν τα χρησιμοποιείς συχνά;; προχτές πέταξα πολλά λόγω παλαιότητας. Και από όσο γνωρίζω, μπορεί να κάνω και λάθος, δεν πωλούνται σε πολύ μικρές ποσότητες.Έχω κάνει μια λίστα για ψώνια μόλις κατέβω κέντρο, θα το ψάξω. Διαφορετικά θα με κεράσεις!! Καλό ΣΚ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜετά από καιρό (ας όψεται το ζωηρό βλαστάρι μου!) μπαίνω στο μπλογκ σου και τι να δω; Υγιεινό brownie!Τυχαίο; Δεν νομίζω! Απλά υπέροχο κ διόλου δύσκολο ή ακαταλαβίστικο για μένα! Του γούστου μου απολύτως!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά, Χρυσαυγή μου, κ καλό μήνα!
Aμα είναι και μπραουνι και υγιεινό..δεν θα πω πολλά: απλα το θέλω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται υπέροχο, ζουμερό κι αφράτο.
Σιγουρα θα μου αρέσει. Και ένα υγιεινο αλλά νοστιμο, χρειάζεται που και που...;)
Φιλια πολλά
Τι τέλεια συνταγή είναι αυτή!!!! Δε φαντάζεσαι πόσο μου λύνεις τα χέρια με την αντικατάσταση του αυγού και του βούτυρου. Μπορώ να το κάνω και σε άλλες συνταγές αν θέλω να τις κάνω νηστήσιμες; Ευχαριστούμε για την καλή δουλειά που μας προσφέρεις!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή