15 Νοεμβρίου 2017

Τούρτα τερατο-πάρτι





Η Νεφέλη έγινε 11 και τα τερατάκια το γιορτάζουν με ένα τρελό τερατοπάρτι με κομφετί, καπελάκια, σημαιάκια, μουσική και δεν συμμαζεύεται! Yey !!! 




Η παράδοση με τις τούρτες έκπληξη συνεχίζεται και φέτος! Κάθε χρόνο επιλέγω μια τούρτα που μου αρέσει και την φτιάχνω στα γενέθλια των μελών της οικογένειας.



Πάντα έκπληξη και πάντα ένα θέμα που μπορώ να υλοποιήσω. 




Για φέτος ήθελα κάτι εύκολο.  Τελικά, όπως κάθε φορά, τα εύκολα έγιναν δύσκολα και ενώ φαινομενικά η τούρτα έμοιαζε απλή στην διαδικασία, κάποιοι αστάθμητοι παράγοντες  με έκαναν να τρέχω και να μην φτάνω. Να χαθώ μέσα στις σοκολάτες, τις μπανάνες και τα κομφετί και να σκεφτώ προς στιγμήν να τα παρατήσω. 



Αλλά να μην τα παρατάω! Γιατί η τούρτα έπρεπε να βγει! Και βγήκε!



Η λύση στις αναποδιές τελικά βρέθηκε, η τούρτα εκτελέστηκε άψογα κι όπως βλέπεις και στις φωτογραφίες, ίσως υπάρχουν μικρά τεχνικά λάθη που αφού δεν τα παρατηρείς είναι σαν να μην έγιναν!  




Εσύ τώρα αν θελήσεις να την φτιάξεις, θα διαβάσεις προσεκτικά τις οδηγίες και θα πατήσεις πάνω στα δικά μου μονοπάτια ώστε να μην δυσκολευτείς όπως εγώ. 



Η μεθοδικότητα και κυρίως η υπομονή στα στάδια θα γίνουν σύμμαχοί σου ώστε να μπορέσεις να δημιουργήσεις ένα τερατοπάρτι για το δικό σου «τερατοπαιδάκι»! Γιατί πραγματικά δεν είναι τίποτα το να τη φτιάξεις. 




Τερατάκια από μπανάνες, κομφετί καραμελάκια, σημαιάκια και καπελάκια χάρτινα που έφτιαξα μόνη μου τις προηγούμενες μέρες, καθώς και μια καταπληκτική τούρτα φουλ σοκολατένια, με γεύση πορτοκαλιού, έγιναν το επίκεντρο της σημερινής ημέρας. 




Και ήταν καταπληκτική η σημερινή ημέρα! Όπως κάθε μέρα που δημιουργείς κάτι από το μηδέν και βλέπεις να έχει ανταπόκριση, να αρέσει και κυρίως να ενθουσιάζει τους ανθρώπους που αγαπάς! 



  



ΤΟΥΡΤΑ ΤΕΡΑΤΟ-ΠΑΡΤΙ 


Υλικά για τα 2 κέικ της τούρτας: 


1) 350 γραμμάρια ζάχαρη

2) Ξύσμα από 2 μέτρια πορτοκάλια

3) 2 αυγά

4) 70 γραμμάρια ελαιόλαδο

5) 110 γραμμάρια ΣΤΡΑΓΓΙΣΤΟ γιαούρτι πλήρες

6) 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας

7) 220 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

8) 65 γραμμάρια κακάο σκόνη

9) 2 κουταλάκια γλυκού μαγειρική σόδα

10) 1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ

11) ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι

12) 250 ml ξινόγαλα 


Επιπλέον για να βρέξουμε  τα κέικ αφού ψηθούν: 


1) 8 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού


Υλικά για το γλάσο: 


1) 340 γραμμάρια κουβερτούρα σε κομμάτια

2) 115 γραμμάρια βούτυρο

3) 115 γραμμάρια ΣΤΡΑΓΓΙΣΤΟ γιαούρτι,  πλήρες


Υλικά για τη διακόσμηση: 


1) Μπανάνες, όσο το δυνατόν ίσιες και όχι κυρτές

2) 200 γραμμάρια κουβερτούρα

3) Οδοντογλυφίδες

4) Ξύλινα καλαμάκια από σουβλάκι

5) 3 χρώματα κας κας (χρωματιστή τρούφα σε μπίλιες)

6) 1 κομμάτι σχοινί

7) Χαρτόνια γυαλιστερά σε 3 χρώματα

8) Χαρτόνια γκλίτερ σε 4 χρώματα

9) Ματάκια από είδη χειροτεχνίας

10) Κεριά «happy birthday»

11) Χρωματιστά κουφετάκια σαν κομφετί 




Μέθοδος: 


Μέρες πριν: 


Φτιάχνουμε τη γιρλάντα με τα σημαιάκια.


Σε 2 ξύλινα καλαμάκια από σουβλάκια δένουμε ένα κομμάτι σπάγκο ή σχοινί. Κόβουμε ρόμβους από τα χαρτόνια με τα γκλίτερ και φτιάχνουμε τα σημαιάκια κολλώντας τα πάνω στο σχοινί. Στο you tube υπάρχουν βιντεάκια που δείχνουν τρόπους να φτιάξουμε εύκολα μια τέτοια γιρλάντα με χάρτινα σημαιάκια. 


Φτιάχνουμε τα καπελάκια: 


Κόβουμε μικρά, ορθογώνια κομμάτια από τα γυαλιστερά χαρτόνια διαστάσεων περίπου 8Χ6 εκατοστών. Τα τυλίγουμε και φτιάχνουμε κωνικά καπελάκια, τα οποία συρράπτουμε στην ένωσή τους για να μην ανοίξουμε. Κι εδώ το you tube μπορεί να μας φανεί χρήσιμο εάν δυσκολευτούμε στην τεχνική. 




Από την προηγούμενη μέρα:


Τα κέικ καλό είναι να τα έχουμε ψήσει από την προηγούμενη μέρα και να τα έχουμε κλείσει το κάθε ένα ξεχωριστά μέσα σε διάφανη μεμβράνη, καλύπτοντάς τα πολύ καλά για να μην ξεραθούν. Πρέπει να τα βάλουμε κατόπιν στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα που θα μοντάρουμε την τούρτα. Έτσι θα σφίξουν και θα είναι πιο εύκολο να στήσουμε και να διακοσμήσουμε την τούρτα. 




Προετοιμασία: 


Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά 2 στρογγυλά ταψάκια διαμέτρου 20 εκατοστών το ένα.  Κόβουμε δυο  στρογγυλά κομμάτια λαδόκολλας, διαμέτρου 20 εκατοστών το καθένα και στρώνουμε στον πάτο των ταψιών. Τα αφήνουμε στην άκρη. 


Σημείωση:  Αν δεν έχουμε δύο ίδια ταψάκια, τότε κάνουμε αυτή τη διαδικασία στο ένα ταψί και αφού ψηθεί το πρώτο κέικ, πλένουμε και καθαρίζουμε το σκεύος  και ξανακάνουμε τη διαδικασία άλλη μια φορά για να ψήσουμε το δεύτερο κέικ.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις. 


Ετοιμάζουμε τα κέικ:


Στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα μεγάλο μπολ αν έχουμε μίξερ χειρός) βάζουμε τη ζάχαρη και το ξύσμα των πορτοκαλιών. Την τρίβουμε στα δάχτυλά μας έτσι ώστε να βραχεί και να αρωματιστεί η ζάχαρη. Θα δούμε μάλιστα ότι από άσπρη γίνεται πορτοκαλί λόγω του ξύσματος. Μόλις αρωματίσουμε τη ζάχαρη προσθέτουμε τα 2 αυγά, το ελαιόλαδο, το γιαούρτι και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε για 1 λεπτό να ομογενοποιηθουν τα υλικά. 


Κατόπιν σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά μέσα στο μίγμα, δηλαδή το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το ξινόγαλα. Χτυπάμε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. 


Μοιράζουμε ισόποσα (με το μάτι) το μίγμα του κέικ στα δύο ταψάκια που έχουμε προετοιμάσει από πριν και τα βάζουμε ένα – ένα να ψηθούν στον ήδη προθερμασμένο φούρνο για 35-40 περίπου λεπτά στην κάτω σχάρα. Στα 35 λεπτά ανοίγουμε το φούρνο και δοκιμάζουμε με το μαχαίρι αν έχει ψηθεί το κέικ. 
Καρφώνουμε το μαχαίρι στο κέντρο του και αν βγει χωρίς υπολείμματα ζύμης, τότε το κέικ είναι έτοιμο. 


Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς μέσα στο ταψάκι πριν το αναποδογυρίσουμε σε σχάρα και αφαιρέσουμε τραβώντας το, το κομμάτι της λαδόκολλας που θα έχει κολλήσει στον πάτο του. 


Σε αυτό το στάδιο τυλίγουμε τα κέικ με μεμβράνη και τα τοποθετούμε στο ψυγείο ως την επόμενη μέρα που θα μοντάρουμε την τούρτα. 


Όταν έρθει η ώρα να φτιάξουμε την τούρτα: 


Φτιάχνουμε πρώτα το γλάσο. 


Βάζουμε σε μεταλλικό μπολ τη σοκολάτα και το βούτυρο και τοποθετούμε το σκεύος σε μπεν μαρί μέχρι να λιώσουν και τα δύο υλικά και να ομογενοποιηθούν. Όταν γίνει αυτό, αφήνουμε το μίγμα της σοκολάτας – βουτύρου στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία του και να γίνει σχεδόν χλιαρό (περίπου δηλαδή 15 – 20 λεπτά). Ελέγχουμε τακτικά το μίγμα! 


Εν τω μεταξύ τοποθετούμε το ένα κέικ στην πιατέλα (αφού του αφαιρέσουμε τη μεμβράνη) και το τρυπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι σε όλη την επιφάνειά του. Με ένα πινέλο το ραντίζουμε με το μισό χυμό πορτοκαλιού (τις 4 από τις 8 κουταλιές). 




Όταν το μίγμα σοκολάτας – βουτύρου έχει γίνει χλιαρό, προσθέτουμε το στραγγιστό γιαούρτι μέσα και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί. Ελέγχουμε τη ρευστότητα του μίγματος. Αν δούμε ότι είναι πολύ ρευστό το αφήνουμε λίγο ακόμα στην άκρη για κάνα 10λεπτο, να σφίξει. Το γλάσο πρέπει να είναι ναι μεν ρευστό αλλά να στέκεται κιόλας. Δεν πρέπει να ρέει γιατί σε αυτή την περίπτωση θα χυθεί όλο κάτω όταν πάμε να γλασάρουμε την τούρτα. Ταυτόχρονα δεν πρέπει να είναι και πολύ σφιχτό γιατί δεν θα λειαίνεται καλά πάνω στην επιφάνεια της τούρτας. Γενικά θέλει να είμαστε από πάνω του και να το ελέγχουμε για να το πετύχουμε στη σωστή πυκνότητα. Τότε μόνο πρέπει να το αλείψουμε στην τούρτα.

Όταν το γλάσο λοιπόν είναι έτοιμο ρίχνουμε λίγο πάνω στο κέικ που έχουμε ραντίσει με χυμό πορτοκαλιού και το απλώνουμε. 




Από πάνω τοποθετούμε το δεύτερο κέικ και το τρυπάμε κι αυτό με ένα πιρούνι στην επιφάνειά του ακολουθώντας την ίδια διαδικασία που κάναμε πριν. Το ραντίζουμε και αυτό με τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού (τις άλλες 4 κουταλιές δηλαδή). 




Τέλος, ρίχνουμε από πάνω όλο το υπόλοιπο γλάσο και το απλώνουμε με απαλές κινήσεις, τόσο στην επιφάνειά του όσο και περιμετρικά στα τοιχώματα, καλύπτοντάς το ολόκληρο. 





Πασπαλίζουμε το κέικ με τα πολύχρωμα κουφετάκια (τα κομφετί) γιατί μόνο τώρα που είναι το γλάσο υγρό θα κολλήσουν πάνω του. Όταν το γλάσο στεγνώσει δεν θα κολλάνε. 


Τοποθετούμε και την γιρλάντα με τα σημαιάκια και βάζουμε στο ψυγείο την τούρτα να σταθεροποιηθεί το γλάσο! 




Διακόσμηση: 


Λιώνουμε τα 200 γραμμάρια κουβερτούρας στο μπεν μαρί κι έπειτα βάζουμε τη λιωμένη σοκολάτα σε ένα στενό και ανοιχτό ποτήρι. Την αφήνουμε στην άκρη. 


Απλώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας σε ένα ταψί. 


Κόβουμε τις μπανάνες σε κομμάτια μήκους 8-9 εκατοστών περίπου. 




Τις βουτάμε στη λιωμένη σοκολάτα. 




Τις στραγγίζουμε όσο μπορούμε αφήνοντας την περιττή σοκολάτα να τρέξει.  (Τη σοκολάτα που περισσεύει δεν την πετάμε, ούτε την τρώμε με το κουτάλι γιατί θα μας χρειαστεί στην πορεία).




Τις τοποθετούμε στο ταψί με τη λαδόκολλα και κατόπιν το βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει η σοκολάτα. 




Φτιάχνουμε μερικά κομμάτια μπανάνας παραπάνω ώστε αν κάποιο μας χαλάσει να μην αγχωθούμε. Άλλωστε οι μπανάνες καλυμμένες με κουβερτούρα είναι εξαιρετικό γλύκισμα από μόνες τους! 


Παρακολουθούμε τις μπανάνες με τη σοκολάτα στο ψυγείο. Θέλουμε ναι μεν να σφίξει η σοκολάτα και να μην είναι ρευστή, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην κολλάει πάνω της το κας κας. Τις αφήνουμε δηλαδή στο ψυγείο περίπου 10-15 λεπτά. 


Ύστερα τις βγάζουμε και τις βουτάμε στα κας κας. 



Την κάθε μπανάνα την κάνουμε διαφορετικό χρώμα. Εγώ διάλεξα πράσινο, κόκκινο και πολύχρωμο κας κας.



Ξαναβάζουμε τις μπανάνες στο ταψί με τη λαδόκολλα και τις ξανατοποθετούμε στο ψυγείο να σφίξουν εντελώς. Για περίπου 15 λεπτά.

 

Τελικό στήσιμο! 


Βγάζουμε την τούρτα από το ψυγείο. 


Καρφώνουμε στην τούρτα ένα ξύλινο σουβλάκι (αν χρειάζεται το κόβουμε λίγο ώστε να φτάνει μέχρι τον πάτο της τούρτας και ταυτόχρονα να εξέχει τόσο όσο είναι το ύψος της μπανάνας. Όχι περισσότερο). 




Πάνω στο σουβλάκι καρφώνουμε τη μπανάνα. 




Ύστερα πάνω στην κορυφή της μπανάνας καρφώνουμε μια οδοντογλυφίδα (ελαφρώς πλαγιαστά αν θέλουμε) και σε αυτήν εναποθέτουμε το καπελάκι. Έτσι φαίνεται ότι η μπανάνα – τερατάκι φοράει το καπελάκι και στέκεται στο κεφάλι του, ενώ ουσιαστικά είναι απλά αφημένο πάνω στην οδοντογλυφίδα. 




Καρφώνουμε και τις υπόλοιπες μπανάνες κατά τον ίδιο τρόπο, καθώς και τα υπόλοιπα καπελάκια στα κεφάλια τους. 


Κολλάμε τα ματάκια στα τερατάκια καθώς και περιμετρικά της τούρτας βάζοντας μια σταγονίτσα στο πίσω μέρος τους από τη λιωμένη κουβερτούρα που είχε περισσέψει από πριν. Η σοκολάτα λειτουργεί σαν κόλλα και το ματάκι σταθεροποιείται πάνω στη μπανάνα ή στα τοιχώματα της τούρτας.




Τέλος τοποθετούμε τα κεράκια “happy” στο μπροστινό μέρος της τούρτας.

Την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την κόψουμε.



Καλό είναι να κοπεί μέσα στις επόμενες 3 ώρες καθώς μπορεί η μπανάνα να βγάλει υγρά. 


Καλή επιτυχία και χρόνια πολλά!!!!!!!!!!!!! 













10 σχόλια:

  1. μα τι καταπληκτικη τερατοτούρτα!! χρόνια πολλα στη Νεφέλησου Χρυσαυγή μου !Πολύχρονη και γερη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχοντας παρακολουθησει τις υπολοιπες γενεθλιεςτουρτες και οχι μονο ,θα πω πως παλι εγραψες.Να το χαιρεστε το κοριτσακι σας και να τα εκατοστησει.και ο εγγονος μου εχει ακριβως την ηλικια της Νεφελης αυτες τις μερεςεχει τα γενεθλια του.μου εδωσες ωραια ιδεα με αυτη την τουρτα.τα φιλια μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H πιο τέλεια τερατο-τουρτα!!!
    Φανταστική. Εκανες θαύματα για άλλη μια φορά. Υπεροχη παιδική τούρτα. Οι μπανάνες έγιναν τα τέλεια τερατάκια ;) (επίσης δεν υπάρχουν ισιες μπανάνες..χιχιχι)
    Τα χρώματα πολύ ωραία. Το γλάσο επίσης μου άρεσε πολύ (θα το έχω υποψη μου)

    Τεχνικά λάθη δεν βλέπω!! Αν εννοεις κόλλησε στραβά το κας-κας δεν φαίνεται..χιχι

    Πολύχρονη η μικρή, να την χαίρεστε και πάντα ευτυχισμένη

    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φοβερή τούρτα! Να την χαίρεσαι την κόρη σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 1. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!! Να τη χαίρεσαι, να είναι πάντα γερή κι ευτυχισμένη!!

    2. ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ!!!!!!!! η παράδοση με τις τούρτες συνεχίζεται και κάθε χρόνο την περιμένω με αγωνία! ΑΠΙΘΑΝΗ!!!Πολύχρωμη και πολύ όμορφη!!! Τρελλαίνομαι για τα ματάκια!!!

    3. Σούπερ και η πιατέλα!!! ;)

    4....ούτε την τρώμε με το κουτάλι... XAXAXAXAXA

    5. Ευχαριστώ που απογείωσες το σοκολατένιο μου κέικ!!!

    6. Μπράβο σου!!! Πάλι έγραψες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ένα έχω να δηλώσω...μένω Αθήνα και τον Ιανουάριο έχω γενέθλια! Λατρεύω σοκολάτα και μπανανα και καραμέλα και τερατάκια. Ενταξει my wonderful madam?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εκπληκτική δουλειά!
    Και το με λέω αυτό,όχι μονο με την έννοια του τελικού αισθητικού και γευστικού αποτελέσματος που είναι τέλεια,αλλά με την έννοια της αστείρευτης υπομονής που σε διακρίνει να σώζεις καταστάσεις...
    Είναι πραγματικά ένα μεγαλο προτέρημα αρχικά,να εντοπίζεις τι ακριβώς θα κάνεις....Για μένα το δυσκολότερο ειναι η απόφαση.Πες μου να μαγειρεύω ώρες τα δυσκολότερα φαγητά,ή να παρασκευάζω γλυκίσματα με σαράντα οκτω στάδια,...θα τα κανω.Όμως μην μου πεις...πάρε απόφαση τι θα κάνεις στο τραπέζι,ή τι γλυκο θα παρουσιάσεις...
    Έτσι λοιπον ,νομίζω ότι από την στιγμή που παρθεί η απόφαση,το επόμενο βήμα ειλναι η σχεδίαση των σταδιακών βημάτων και σε αυτό είσαι αξεπέραστη,οφείλω να το ομολογήσω!
    Λειτουργείς με μεγάλη υπομονή και προχωράς με προσεκτικά βηματα.Μεγαλο προσόν!
    Το ήμισυ της επιτυχίας ειναι αυτό το στάδιο...ο ήρεμος και νηφάλιος προσχεδιασμός.
    Εγω πάλι ,είμαι ανυπόμονη...θέλω να δω το τέλος,το αίσιο τέλος φυςικα!...
    Και οι τούρτες βγάζουν εκπλήξεις...που πρέπει να διαθέτεις υπομονή και καλές γνωσεις για να τις σώζεις από τυχόν απρόοπτα...
    Φαίνεται ότι όχι μονο τα κατάφερες ,αλλά το τελικό αποτελεσμα αξίζει να τοποθετηθεί σε προθήκη ζαχαροπλαστείου για κράχτη!
    Και πάντα αυτό γίνεται με τις παιδικές σου τούρτες Χρυσσυγούλα!
    Πάντα παρουσιάζεις πρωτοτυπία,δράση,χρώμα και έμπνευση πέρα από τα τετριμμένα!
    Φανταστική η τούρτα βασισμένη και στο πραγματικά υπέροχο σοκολατένιο κεικ της Πέπης,που την απογείωσες με την ευφάνταστη τερατοδιακόσμηση!
    Ελπίζω,αν και είμαι βέβαιη,ότι εντυπωσίασε!
    Εύχομαι να την χαίρεστε γλυκειά μου υγιή,χαρούμενη,δραστήρια και δυναμική!
    Του χρονου είμαι πολυ περίεργη να δω τι θα κάνεις...έφηβη πια...Αααχχχχ πως περνά ο καιρός έτσι!
    Σε φιλω πολυ πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να το χαίρεστε το κοριτσάκι σας Χρυσαυγή μου!
    Εύχομαι από καρδιάς να είναι γερό και χαμογελαστό πάντα!
    Τις τούρτες σου τις λατρεύω πραγματικά! Είναι πάντα τόσο μα τόσο όμορφες, χωρίς ωστόσο να είναι δύσκολες ή εξεζητημένες.
    Και αυτή τη φορά το αποτέλεσμα ήταν πανέμορφο και εντυπωσιακό.
    Όσο για το συνδυασμό σοκολάτα + πορτοκάλι, όπως έχουμε πει αρκετές φορές είναι αγαπημένος και φοβερά πετυχημένος!
    Και οι οδηγίες σου πάρα πολύ αναλυτικές, πολλά μπράβο!
    Και στις επόμενες τούρτες με καλό λοιπόν! Χρόνια πολλά και πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. υποκλίνομαιιιιιιιι!!! ειναι φανταστικουπεροχη!!τελεια η τερατοτουρτα σιγουρα ολοι ενθουσιαστηκαν!!! την τουρτα της πεπης την εχω κ γω αποθηκευμενη !! χαχα.... ερωτηση το γιαουρτι δν κοβει με τηνκουβερτουρα;;; γτ φαινεται υπεροχο γλασσο καλυερο απο βουτυροκρεμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ μου άρεσε η ιδέα για τα μπανανοτερατάκια Χρυσαυγή!
    Χρόνια Πολλά στην εορτάζουσα και πάντα άξια να είσαι, να της δημιουργείς ωραίες αναμνήσεις γενεθλίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10