11 Ιουνίου 2021

Vegan βάφλες

 


Γιατί vegan? Γιατί έχω μια μικρή αποστροφή για το αυγό σε βάφλες, παν κέικς και ίσως και στις κρέπες. Δεν ξέρω, είμαι ακόμα στη φάση της διερεύνησης...




Έχω προσέξει ότι όσο μεγαλώνω η όσφρησή μου γίνεται πολύ πιο ευαίσθητη στη μυρωδιά του αυγού, που αν θες να το πεις έτσι όπως της αρμόζει, λες «στην αυγουλίλα». Έβλεπα πάντα ως παιδί τον πατέρα μου να σκύβει και να μυρίζει το πιάτο του στο τραπέζι της ταβέρνας πριν φάει. Είναι αυτό που λες «δεν θα καταντήσω ποτέ έτσι εγώ» και τελικά έχεις γίνει λαγωνικό σκυλί και μυρίζεις τα πιάτα και τα κουταλοπίρουνα γιατί νιώθεις ότι όλα σου μυρίζουν.

Στο πλαίσιο (ΚΑΙ) αυτής της ιδιορρυθμίας, φτιάχνω τις βάφλες μου με «εικονικό αυγό» μιας και κινούμαστε ακόμα στον αστερισμό του Μάστερσεφ! Για να είμαι ποιο σαφής και σωστή στην έκφραση όμως, δεν πρόκειται για εικονικό το αυγό, αλλά για υποκατάστατο αυγού. Ποιο είναι αυτό το υλικό? Ο λιναρόσπορος φυσικά! Αντί για αυγό λοιπόν χρησιμοποιώ λιναρόσπορο ανακατεμένο με νερό, που ουσιαστικά είναι σαν να χρησιμοποιώ το ασπράδι από τα αυγά.

Το επίσης θετικό είναι πως αυτές οι βάφλες δεν έχουν ζάχαρη, ούτε καν καρύδας. Έχουν μονάχα μια μπανάνα και πίστεψέ με αρκεί για να δώσει τη γλύκα στο μίγμα. Εξάλλου τί τη θες τη γλύκα στις βάφλες αφού μπορείς να χρησιμοποιήσεις ως topping χίλια δύο πράγματα που θα στη δώσουν? Τις συγκεκριμένες μου αρέσει να τις τρώω με κόκκινα φρούτα και σιρόπι σφένδαμου, αλλά αν με ρωτάς, της πάνε τέλεια τα πάντα όπως μαρμελάδες, βούτυρα ξηρών καρπών και φυσικά η σοκολάτα!




VEGAN ΒΑΦΛΕΣ

Υλικά:

1)     2 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορο κοπανισμένο (όχι ολόκληρο!)

2)     5 κουταλιές σούπας νερό (50 ml)

3)     1 μέτρια μπανάνα ώριμη (περίπου 110 γραμμάρια)

4)     200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

5)     2 κουταλάκια γλυκού baking powder

6)     1 τσιμπιά αλάτι

7)     50 γραμμάρια ταχίνι

8)     55 γραμμάρια ελαιόλαδο

9)     185 γραμμάρια γάλα καρύδας (ή όποιο άλλο θέλετε εσείς)

10)  1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας




Μέθοδος:

Σε μικρό μπολάκι βάζουμε τον λιναρόσπορο και το νερό, ανακατεύουμε και το  αφήνουμε για 15 λεπτά στην άκρη. Θα δούμε ότι σε λίγη ώρα (μέσα δηλαδή στο δεκαπεντάλεπτο) θα αρχίσει να πήζει και να έχει την υφή, περίπου σαν το ασπράδι του αυγού.

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε για λίγο στην άρκρη.

Στο μούλτι βάζουμε τη μπανάνα, το ταχίνι, τη βανίλια, το λάδι και το γάλα και τα χτυπάμε όλα μαζί. Ρίχνουμε το μίγμα αυτό μέσα στο μπολ με  το αλεύρι, καθώς επίσης και το νερό με το λιναρόσπορο. Ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα και θα δούμε έναν πολύ ωραίο και λείο σχεδόν χυλό να σχηματίζεται. Αυτό είναι το μίγμα για τις βάφλες.

Ζεσταίνουμε τη βαφλιέρα πολύ καλά και μόλις κάψει, με ένα πινέλο που το έχουμε βουτήξει στο λάδι, λαδώνουμε καλά τις πλάκες της. Δεν έχει σημασία αν οι πλάκες είναι αντικολλητικές. Το βήμα αυτό μην το παραλείψετε.

Ρίχνουμε κουταλιές από το μίγμα πάνω στις πλάκες και κλείνουμε το καπάκι. Ψήνουμε τις βάφλες όσο θέλουμε ανάλογα με τα γούστα μας, λιγότερο ή περισσότερο τραγανές δηλαδή.

Κάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο χυλός και δεν ξεχνάμε να λαδώνουμε τις πλάκες της βαφλιέρας κάθε φορά πριν ρίξουμε κουταλιές από το χυλό πάνω τους.

Συνοδεύουμε τις βάφλες με σιρόπι σφένδαμου και κόκκινα φρούτα ή με ότι άλλο επιθυμούμε!

Καλή επιτυχία!!





1 σχόλιο:

  1. Εξαιρετική συνταγή! Ειδικά για νηστεία είναι μιαμ! Αλλά και όχι μόνο! Ο σύντροφός μου έχει αλλεργία στα αυγά και τα πουλερικά και πάντα ψάχνω τρόπους να πειράζω τις κλασικές συνταγές για να μπορούμε να τις απολαμβάνουμε κι εμείς. Αυτή λοιπόν είναι η πιο νόστιμη και υγιεινή συνταγή για ένα δυναμωτικό πρωινό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10