2 Νοεμβρίου 2021

Χοιρινό λεμονάτο

 


Εγώ είμαι αυτή που θα την ακούσεις να λέει για το πόσο ωραία είναι τα περίπλοκα φαγητά με τα πολλών ειδών υλικά, λαχανικά, μυρωδικά και μπαχαρικά. Εγώ είμαι κι αυτή που θα εκθειάσει την απλότητα των φαγητών με δύο ή τρία υλικά. Ένα άτομο, πολλαπλές προσωπικότητες, όλα μαζί αχταρμάς.




Το λεμονάτο χοιρινό ανήκει στη δεύτερη κατηγορία των φαγητών με ένα κύριο υλικό κι άλλα δυο που λειτουργούν υποστηρικτικά σ΄ αυτό. Κι ενώ θα μπορούσε να φτιαχτεί βάζοντας μέσα κι άλλα πολλά υλικά που του ταιριάζουν, το αφήνω εντελώς απλό, ακριβώς όπως το έμαθα από μικρή. Το less is more σε όλο του το μεγαλείο.

Θα μου πεις τώρα «γιατί, το καρότο δεν ταιριάζει σε αυτό το φαγητό»? Φυσικά και ταιριάζει. Το σέλερι? Εννοείται πως είναι φανταστικό και του πάει πολύ ένα κομμάτι ψιλοκομμένο σέλερι. Γιατί όμως να τα βάλουμε όλα αυτά αφού θα γίνει το ίδιο τέλειο και χωρίς αυτά? Σκοπός είναι να προσθέτει κανείς υλικά όταν αυτό είναι αναγκαίο, αλλιώς είναι περιττό γιατί δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα από το να ξέρεις ότι μπορείς να μαγειρέψεις με ένα κομμάτι κρέας και δύο λεμόνια. Είναι φανταστικό να σκέφτεσαι ότι δεν πρέπει να πας στο σουπερ μάρκετ ή στο μανάβικο γιατί η συνταγή χρειάζεται ένα καρότο ή μια πιπεριά ή μουστάρδα κάτι άλλο τέλος πάντων που εσύ δεν έχεις.




Το μόνο που χρειάζεσαι για αυτό το φαγητό είναι χρόνος για να το σιγομαγειρέψεις. Μην το βιάσεις. Θέλει χρόνο και υπομονή. Βάλε μια ταινία στο NETFLIX και μέχρι να την δεις, αυτό θα έχει γίνει. Εσύ δεν χρειάζεται να είσαι από πάνω του. Μόνο να έχεις καθαρίσει πατάτες για να φρεσκοτηγανίσεις λίγο πριν σερβίρεις. Γιατί πίστεψέ με, χρειάζεται να το φας έτσι ακριβώς την πρώτη σου φορά. Μετά μπορείς να το δοκιμάσεις και με πουρέ ή με ρύζι. Μετά όμως!!




ΧΟΙΡΙΝΟ ΛΕΜΟΝΑΤΟ

Υλικά:

1)     1.400 γραμμάρια χοιρινή σπάλα κομμένη σε μικρές μερίδες

2)     200 ml ελαιόλαδο

3)     200 ml λευκό ξηρό κρασί

4)     2 μέτρια κρεμμύδια

5)     1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο

6)     1 κοφτή κουταλιά σούπας ρίγανη

7)     Χυμό από 2 λεμόνια

8)     2 κουταλάκια γλυκού κορν φλάουρ (προαιρετικά)

9)     Αλάτι

10)  πιπέρι




Μέθοδος:

Λιώνουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο στο μούλτι. Για τη συνταγή αυτή δεν ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι καθώς δεν πήζει η σάλτσα όταν αυτό είναι έστω και σε μικρά κομμάτια. Αντίθετα, το λιωμένο κρεμμύδι έχει την ιδιότητα να κάνει σάλτσα πηχτή και κρεμώδη. Αφήνουμε λοιπόν το λιωμένο  κρεμμύδι με το σκόρδο στην άκρη.  

Σε μια πλατιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε το λάδι να κάψει. Μόλις κάψει ρίχνουμε τα κομμάτια του κρέατος έτσι ώστε να καλύψουν όλο τον πάτο της κατσαρόλας αλλά να μην είναι το ένα πάνω στο άλλο. Η θερμοκρασία του ματιού της κουζίνας είναι στο τέρμα. Θέλουμε επίσης να ακουμπάει η μια πλευρά από το κάθε κομμάτι κρέατος οπωσδήποτε στο καυτό λάδι. Μόλις θωρακιστούν και πάρουν χρώμα από τη μια πλευρά τα κομμάτια του κρέατος, τα γυρίζουμε και από τις υπόλοιπες πλευρές να ροδίσουν. Χρειάζεται αρκετή ώρα καθώς η ποσότητα του κρέατος είναι μεγάλη και θέλουμε να γίνει σωστό σοτάρισμα και όχι να βράσει μέσα στα υγρά που θα βγάλει το κρέας.

Μόλις είναι έτοιμο ρίχνουμε το λιωμένο κρεμμύδι με το σκόρδο και ανακατεύουμε για ένα περίπου λεπτό. Το σβήνουμε ύστερα με το κρασί σε δυνατή θερμοκρασία ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη ρίγανη και ζεστό νερό τόσο ώστε να σκεπάζει απόλυτα τα κομμάτια του κρέατος. Οπωσδήποτε ένα λίτρο καυτό νερό. Δεν αλατίζουμε το κρέας παρά μόνο στο τέλος του μαγειρέματος για να μην σκληρύνει. Κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας πάρα πολύ. Δηλαδή με μάξιμουμ το 9, θα το βάλουμε στο 3-4. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει έτσι για δύο με δυόμιση ώρες, μέχρι να το τσιμπάμε με το πιρούνι και να δούμε ότι είναι πέρα για πέρα μαλακό και τρυφερό. Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του βρασμού προσθέτουμε επιπλέον νερό, ανάλογα με το πόσο έχει εξατμιστεί, αν και όταν το σιγοβράζουμε δεν εξατμίζεται μεγάλη ποσότητα από τα υγρά του.

Ένα τέταρτο περίπου πριν το φαγητό μας να είναι έτοιμο, ρίχνουμε το χυμό από τα λεμόνια, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Το αφήνουμε να σιγοβράσει για λίγο ακόμα μέχρι να δέσουν οι γεύσεις του.

Όταν το κρέας είναι έτοιμο, αν δούμε πως έχει αρκετά ρευστή σάλτσα, τότε σε ένα μπολάκι ρίχνουμε τις 2 κουταλιές του γλυκού κορν φλάουρ μαζί με 3-4 κουταλιές της σούπας ΚΡΥΟ νερό και το ανακατεύουμε να διαλυθεί. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το μίγμα με το κορν φλάουρ και το νερό και ανακατεύουμε καλά. Έτσι η σάλτσα θα δέσει και θα αποκτήσει ωραία και κρεμώδη υφή. Το φαγητό είναι έτοιμο. Αφήνουμε λίγο να κατέβει η θερμοκρασία του και σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές, πουρέ ή ρύζι.

Καλή επιτυχία!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10