9 Νοεμβρίου 2021

Πρασοτυρόπιτα

 


Πάει καιρός που έχω να φτιάξω και να μοιραστώ μια αξιοπρεπή πίτα. Αυτή την πρασοτυρόπιτα την φτιάχνω χρόνια από συνταγή φίλης της μητέρας μου, αλλά να που δεν είχα χρόνο μέχρι τώρα να την μοιραστώ. Γιατί το μοίρασμα θέλει το σωστό timing.




Για παράδειγμα δεν κάθεσαι να βγάλεις τα εσώψυχά σου οποιαδήποτε ώρα και στιγμή. Πρέπει οι συγκυρίες να το ευνοήσουν. Πρέπει να είσαι έτοιμος ψυχολογικά και να δοθεί και το κατάλληλο κίνητρο. Κάπως έτσι (όχι ακριβώς έτσι δηλαδή, αλλά περίπου έτσι), γίνεται κι εδώ μέσα σε τούτο δω το μπλόγκ.

Οι συγκυρίες μου έφεραν τα πράσα, ο Ερμής δεν ήταν ανάδρομος, η όρεξή μου ήτο όπως πάντα μεγάλη, θυμήθηκα και αυτή την πίτα που είχα πάνω από χρόνο να φτιάξω και είχα και τη διάθεση να βγάλω φωτογραφίες. Γιατί αυτό που το πας? Έτσι λοιπόν φτάσαμε στο σήμερα και στο τώρα.




Βλέπεις μια γλυκύτατη πρασοτυρόπιτα που το χαρακτηριστικό της είναι πως δεν είναι ανακατεμένα τα πράσα με τα τυριά όπως γίνεται πάντα σε αυτού του είδους τις συνταγές, αλλά είναι βαλμένα σε στρώσεις. Το έμενταλ είναι ένα γλυκό τυρί κι επιλέχθηκε όχι τυχαία, καθώς έρχεται να δέσει με τη γλύκα των πράσων. Είναι μια πανεύκολη συνταγή, χωρίς σοταρίσματα και πολλά πολλά που σου υπόσχομαι θα σε αποζημιώσει όταν την φτιάξεις.

 



ΠΡΑΣΟΤΥΡΟΠΙΤΑ

Υλικά:

1)     1 συσκευασία φύλλο σφολιάτας που περιέχει δύο φύλλα

2)     5 μεγάλα πράσα καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες πάχους περίπου 1 εκ.

3)     200 γραμμάρια φέτα μαλακή τριμμένη

4)     200 γραμμάρια έμενταλ τριμμένο

5)     100 γραμμάρια γάλα εβαπορέ αδιάλυτο

6)     2 αυγά

7)     2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

8)     ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι

9)     Πιπέρι

10)  2-3 κουταλιές της σούπας σουσάμι




Μέθοδος:

Βάζουμε τα καθαρισμένα και κομμένα πράσα σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό. Κλείνουμε το καπάκι και τα βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν τελείως. Αυτό θα πάρει περίπου στα 20 λεπτά. Αν χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο νερό ακόμα ώστε να μαλακώσουν και να έχουν βράσει καλά τότε το κάνουμε. Στο τέλος όμως θα πρέπει να πιούν ΟΛΑ τους τα υγρά και να μην μείνει καθόλου νερό μέσα στην κατσαρόλα. Εν ανάγκη τα σουρώνουμε σε σουρωτήρι ώστε να μην έχουν καθόλου υγρασία γιατί αυτή θα βγει στην πίτα θα δεν θα έχει το ιδανικό αποτέλεσμα.

Μόλις τα πράσα είναι έτοιμα τα αφήνουμε μέσα σε ένα μπολ να κρυώσουν τελείως. Κατόπιν προσθέτουμε τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο, το αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τα 2 ειδών τυριά τριμμένα, το γάλα, το 1 αυγό και το ασπράδι από το άλλο αυγό χτυπημένα σαν ομελέτα και πιπέρι. (Τον κρόκο από το δεύτερο αυγό τον βάζουμε σε ένα μικρό μπολάκι γιατί θα τον χρειαστούμε για επάλειψη στο τέλος). Ανακατεύουμε πολύ καλά να δημιουργηθεί ένας χυλός τυριών και το αφήνουμε κι αυτό στην άκρη.

Λαδώνουμε καλά μια ταρτιέρα ή ένα ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών και στρώνουμε το ένα φυλλο σφολιάτας στο κάτω μέρος. Απλώνουμε το μίγμα των τυριών και το στρώνουμε ομοιόμορφα με την ανάποδη ενός κουταλιού. Επάνω στο στρώμα των τυριών απλώνουμε τα πράσα κι αυτά ομοιόμορφα να πάνε παντού. Τέλος κλείνουμε την πίτα με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας από πάνω και περιμετρικά γυρίζουμε προς τα μέσα το φύλλο που εξέχει σχηματίζοντας έτσι τον κόθρο.

Χαράζουμε καλά την πίτα σε κομμάτια. Στο μπολάκι που έχουμε κρατήσει τον κρόκο προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας νερό και το χτυπάμε με ένα πιρούνι. Με αυτό το μίγμα κρόκου – νερού αλείφουμε την πίτα καλά σε όλη την επιφάνειά της. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά σε αέρα ή μέχρι να δούμε να έχει χρυσίσει η επιφάνειά της!!

Μόλις είναι έτοιμη η πίτα την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει πριν την κόψουμε. Ιδανικά τρώγεται χλιαρή ώστε να δέσουν οι γεύσεις της.

Καλή επιτυχία!!

 

Σημείωση:

Τη σφολιάτα αν είναι φρέσκια πριν την διαχειριστούμε την αφήνουμε για 10 λεπτά εκτός ψυγείου ώστε να μαλακώσει και να μην  σπάει όταν την ανοίγουμε από τη συσκευασία της. Αν είναι κατεψυγμένη, ακολουθούμε τις οδηγίες ξεπαγώματος που αναγράφονται στην συσκευασία.

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10