20 Ιανουαρίου 2022

Ρολά κανέλας

 



Θα επιστρατεύσω όλη την τέχνη που διαθέτω στην πειθώ για να σε κάνω να φτιάξεις αυτή τη συνταγή ρολών κανέλας. Για το δικό σου το καλό!




Αρχίζω με την επίκληση στη λογική:

Στο διαδίκτυο, στα βιβλία και τα περιοδικά μαγειρικής μπορεί ν΄ ανατρέξει κανείς και να βρει δεκάδες συνταγές ρολών κανέλας. Πώς μπορεί όμως να σιγουρευτεί οτι αυτή που επέλεξε είναι η τοπ? Νομίζω πως εδώ ρόλο παίζει η πηγή. Δηλαδή το κατά πόσο εμπιστεύεσαι την πηγή από την οποία αλίευσες τη συνταγή. Είναι αξιόπιστη? Έχει μήπως στερέψει? Είναι πηγή με μη πόσιμο νερό? Σε διαβεβαιώ πως εδώ που ήρθες θα πιείς γάργαρο, κρυστάλλινο νερό, κάτι που πιθανόν ήδη ξέρεις γιατί έχεις φτιάξει κι άλλες, πολλές συνταγές μου. Δεν είσαι δα και κανένας πρωτάρης.

Επίκληση στο συναίσθημα:

Κι εν πάση περιπτώσει, φαντάζεσαι πως δεν θα μπορούσα ποτέ να σου πω ψέματα, πόσο μάλλον να σε κάνω να ξοδέψεις χρόνο, υλικά και χρήματα σε κάτι που θα αποτύχει. Σε εκλιπαρώ να φτιάξεις αυτή τη συνταγή, όχι για μένα φυσικά. Για τη φουκαριάρα τη μάνα μου.





Επίκληση στην αυθεντία:

Εγώ κι εσύ, είμαστε μαζί πολλά χρόνια, δώδεκα τον αριθμό. Με ξέρεις (αλλά δεν σε ξέρω) σαν κάλπικη δεκάρα. Έχεις καταλάβει λοιπόν πως όταν εγγυώμαι κάτι, δεν το κάνω ελαφρά τι καρδία. Έχεις καταλάβει πως μιλώ πάντα με ειλικρίνεια. Άλλωστε κι ο ίδιος ο Αισχύλος είπε κάποτε «ουκ ανδρός όρκοι πίστις, αλλ’ όρκων ανήρ» που σημαίνει πως  «δεν είναι οι όρκοι που μας κάνουν να πιστέψουμε κάποιον άνθρωπο, αλλά ο άνθρωπος που μας κάνει να πιστέψουμε τους όρκους». Για να μην αναφέρω και το Σόλων με το «καλοκαγαθίαν όρκου πιστοτέραν έχε», δηλαδή «να εμπιστεύεσαι περισσότερο τον καλό χαρακτήρα από τον όρκο». (Μη με βάζεις να ψάξω κι άλλα γνωμικά, δεν θα τ΄ αντέξω!).

Επίκληση στο ήθος του ομιλητή:

Η αξιοπιστία, η ακεραιότητα και η εντιμότητα είναι οι αρετές μου. Μπορείς να ρωτήσεις τους δικούς μου ανθρώπους να σε διαβεβαιώσουν γι΄ αυτές, αλλά σε παρακαλώ μη ρωτήσεις για την αναβλητικότητα, την ανυπομονησία, την ατσαλιά και τη νευρικότητα που επιδεικνύω τις περισσότερες φορές, γιατί αυτά δεν είναι της παρούσης. Εδώ κρατάμε μονάχα αυτά που μας συμφέρουν.

Κλείνω με μια σφοδρή επίθεση στο ήθος του αντιπάλου:

Όπου αντίπαλος, θεωρούμε τις άλλες συνταγές ρολών κανέλας. Αυτές των οποίων τα ρολά βγαίνουν στεγνά, βαρετά κι αδιάφορα. Αυτές τις συνταγές που την επόμενη μέρα τρως ξερό άχυρο. Εδώ κυρίες και κύριοι τα ξεχνάμε όλα αυτά γιατί πρόκειται για τα πιο ζουμερά, αφράτα σαν σύννεφο ρολά που έχετε φτιάξει και φάει. Κλείστε τα αυτιά σας στις σειρήνες και σκίστε τις συνταγές που ήδη έχετε. Από σήμερα δεν σας χρειάζεται καμία άλλη!  




ΡΟΛΑ ΚΑΝΕΛΑΣ

Υλικά για τη ζύμη:

1)     250 ml γάλα φρέσκο, χλιαρό

2)     8 γραμμάρια ξηρή μαγιά

3)     40 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική

4)     2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

5)     600 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

6)     1 ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι

7)     90 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (πολύ μαλακωμένο)

Υλικά για τη γέμιση:

1)     100 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (πολύ μαλακωμένο)

2)     120 γραμμάρια καστανή ζάχαρη

3)     1 κουταλιά σούπας κανέλα

4)     1/4  κουταλάκι γλυκού αλάτι

Υλικά για το frosting:

1)     115 γραμμάρια τυρί κρέμα

2)     60 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (πολύ μαλακωμένο)

3)     1-2 περίπου κουταλιές σούπας γάλα φρέσκο

4)     160 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

5)     1 τσιμπιά αλάτι

Επιπλέον:

1)     20 γραμμάρια βούτυρο για την επάλειψη του ταψιού




Μέθοδος:

Από το μεσημέρι της προηγούμενης μέρας φτιάχνουμε τη ζύμη για τα ρολά η οποία θα μπει στο ψυγείο μέχρι την επόμενη που θα τα ψήσουμε.

Μέσα στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το χλιαρό γάλα, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αρχίζει να βγάζει το μίγμα φουσκάλες στην επιφάνειά του.

Στη συνέχεια προσθέτουμε με την παρακάτω σειρά τα εξής υλικά:

Τα αυγά, το αλεύρι και τελευταίο το αλάτι.

Ανακατεύουμε το μίγμα με το εξάρτημα «γάντζος»  ώστε να δημιουργηθεί ζυμάρι.

Κατόπιν προσθέτουμε σταδιακά σε 3 δόσεις το βούτυρο το οποίο πρέπει να είναι ιδιαιτέρως μαλακό αλλά όχι λιωμένο. Κάθε φορά που προσθέτουμε βούτυρο χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα το μίγμα περίπου 3-4 λεπτά πριν ρίξουμε την επόμενη δόση βουτύρου. Όταν ρίξουμε την τελευταία δόση χτυπάμε για 10 λεπτά στη μεσαία ταχύτητα.

Σταματάμε το μίξερ και βλέπουμε ότι έχει προκύψει μια ζύμη που είναι κάπως κολλώδης. Αυτό δεν μας απασχολεί καθόλου γιατί θα σφίξει όταν μπει στο ψυγείο και φυσικά δεν προσθέτουμε καθόλου επιπλέον αλεύρι!

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ που έχουμε ήδη λαδώσει και την σφραγίζουμε με διάφανη μεμβράνη. Την τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα που θα φτιάξουμε τα ρολά. Την επόμενη μέρα θα διαπιστώσουμε ότι η ζύμη έχει σφίξει και έχει διπλασιαστεί σε όγκο καθώς ωρίμασε μέσα το ψυγείο.

Την επόμενη μέρα όταν έρθει η ώρα να ψήσουμε τα ρολά:

Σε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε την καστανή ζάχαρη, την κανέλα και το αλάτι της γέμισης και τα ανακατεύουμε. Το αφήνουμε στην άκρη.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την αδειάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Την ανοίγουμε με πλάστη σε παραλληλόγραμμο χοντρό φύλλο διστάσεων 30Χ40 εκατοστών.

Με την ανάποδη ενός κουταλιού ή με μια μικρή σπάτουλα απλώνουμε πάνω σε όλη την επιφάνεια της ζύμης το βούτυρο, το οποίο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετές ώρες ώστε να είναι απολύτως μαλακό και να απλώνεται εύκολα.

Κατόπιν πασπαλίζουμε σε όλη την βουτυρωμένη ζύμη το μίγμα της ζάχαρης με την κανέλα. Προσοχή όμως στο εξής. Αφήνουμε ακάλυπτα περίπου 1-2 εκατοστά από τη στενή πλευρά του παραλληλογράμμου. Δηλαδή από την πλευρά που το μήκος είναι 30 εκατοστά.

Ρολάρουμε τώρα την ζύμη κλείνοντας μέσα της την ζάχαρη με την κανέλα, αρχίζοντας ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΝΗ ΠΛΕΥΡΑ και καταλήγοντας στα 2 εκατοστά που αφήσαμε χωρίς ζάχαρη ώστε να κολλήσει το ρολό και να μην ανοίξει.




ΔΕΝ ΡΟΛΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΖΥΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΟ ΠΛΑΤΙΑ ΠΛΕΥΡΑ όπως είναι το προφανές και αυτό που κάνουν οι περισσότεροι. Η ζύμη πρέπει να ρολαριστεί από την στενή της πλευρά. Αυτό γίνεται γιατί όσο πιο πολλές περιστροφές κάνει το ρολό, τόσο πιο αφράτο και ευπαρουσίαστο θα γίνει. Μπορεί να φαίνεται άνευ σημασίας λεπτομέρεια, αλλά παίζει ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα της συνταγής.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαστάσεων περίπου 22Χ28 εκατοστών. Αν δεν έχουμε ακριβώς αυτή τη διάσταση μπορεί να είναι λίγο μεγαλύτερο το ταψί μας (όχι πολύ όμως) γιατί τα ρολά όταν φουσκώσουν πρέπει να κολλήσει το ένα με το άλλο και να μην υπάρχει απόσταση μεταξύ τους.

Βάζουμε τα ρολά μέσα στο βουτυρωμένο ταψί ΧΩΡΙΣ να τα κολλήσουμε. Αφήνουμε δηλαδή λίγη απόσταση μεταξύ τους γιατί θα πάρουν όγκο κατά το φούσκωμα.

Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη το ταψί πολύ καλά ώστε να μην μπαίνει αέρας και το βάζουμε σε ζεστό μέρος για περίπου μιάμιση ώρα. Τόσο χρειάζεται για να φουσκώσουν τα ρολά και να διπλασιαστούν σχεδόν σε μέγεθος.

Ψήσιμο:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για τουλάχιστον μισή ώρα.

Όταν έρθει η ώρα να ψήσουμε τα ρολά, αφαιρούμε την μεμβράνη και τα βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε ακριβώς 20 λεπτά (καθόλου παραπάνω αρκεί ο φούρνος να είναι πολύ καλά προθερμασμένος) στους 180 βαθμούς σε αέρα.




Όση ώρα ψήνονται τα ρολά φτιάχνουμε το frosting :

Στον κάδο του μίξερ (αν έχουμε χειρός ακόμα καλύτερα) βάζουμε το μαλακωμένο βούτυρο με το τυρί κρέμα και τα χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη, το αλάτι και μια κουταλιά σούπας γάλα. Χτυπάμε ξανά μέχρι να γίνει ένα λείο και ελάχιστα ρευστό μίγμα. Αν θεωρούμε πως είναι πολύ σφιχτό, τότε προσθέτουμε άλλη μισή κουταλιά γάλα και ξαναχτυπάμε. Ρυθμίζουμε δηλαδή τη ρευστότητα του γλάσου προσθέτοντας ελάχιστο γάλα κάθε φορά. Προσοχή! Δεν ρίχνουμε αμέσως όλη την ποσότητα γιατί μπορεί να γίνει πολύ ρευστό και να μη στέκεται πάνω στα ρολά. Όταν το ετοιμάσουμε το αφήνουμε στην άκρη.




Όταν τα ρολά είναι έτοιμα ψημένα, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε για 5-6 λεπτά να σταθούν. Κατόπιν τα γλασάρουμε βάζοντας πάνω κουταλιές από το γλάσο και το απλώνουμε όμορφα. Τα αφήνουμε για λίγο να πέσει η θερμοκρασία τους και τα σερβίρουμε χλιαρά.




Σημείωση:

Τα ρολά είναι πολύ καλύτερα να τα φάμε φρέσκα και ζεστά. Ωστόσο όσα περισσέψουν και αφού κρυώσουν τελείως τα βάζουμε σε σκεύος που κλείνει με καπάκι και τα διατηρούμε στο ψυγείο. Όταν είναι να τα καταναλώσουμε τα ζεσταίνουμε ελάχιστα είτε σε φούρνο μικροκυμάτων είτε στο φούρνο της ηλεκτρικής κουζίνας, τόσο ώστε να μην «αρπάξουν». Αυτόματα γίνονται το ίδιο φρέσκα όπως την ώρα που τα φτιάξαμε.

Καλή επιτυχία!!!

 




 

1 σχόλιο:

  1. Γεια σου αγαπητή συμπατριώτησα!
    Βάλε μέσα στο ζεστό γάλα μια κουταλιά της σούπας κάρδαμο. Αν σου αρέσει η μυρωδιά του, θα το λατρέψεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10