24 Ιουνίου 2010

Το ψωμί του Νορβηγού!


        Ως νέο μέλος στον ιστότοπο είπα να συστηθώ με μία ωραία και αφράτη συνταγή ψωμιού που μου την έδωσε ένας φίλος Νορβηγός! Και μιας και μια καλή μου φίλη λέει ότι το ζυμάρι δένει την οικογένεια και κατ΄ επέκταση τους ανθρώπους, σκέφτηκα σαν καλύτερο καλοσώρισμα στο blog μου να σας προτείνω την παρακάτω συνταγή για σπιτικό ψωμάκι!

 

ΤΟ ΨΩΜΙ ΤΟΥ ΝΟΡΒΗΓΟΥ!!

Υλικά:

1) 1 λίτρο νερό
2) 3 φακελάκια μαγιά σε σκόνη
3) 1,5 κουταλάκι γλυκού αλάτι
4) 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
5) 100 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο
6) 1.800 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
7) 2 κουταλιές σούπας λάδι
8) σουσάμι ή μαυροκούκι για την επιφάνεια της φρατζόλας

Εκτέλεση:

       Ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το λιωμένο βούτυρο μαζί. Ζεσταίνουμε το νερό στους 37 βαθμούς και ανακατεύουμε τη μαγιά μέσα σε αυτό με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί και κατόπιν προσθέτουμε το λάδι. Τέλος προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς στο αλεύρι και ζυμώνουμε για 5 λεπτά.



      Στη συνέχεια καλύπτουμε μια πετσέτα το μπολ με το ζυμάρι και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 35-40 λεπτά και να φουσκώσει.




      Μετά χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια και τα τοποθετούμε σε 2 μακρόστενες φόρμες για ψωμί (οι φόρμες πρέπει να είναι λαδωμένες ή βουτυρωμένες για να μην κολλήσει το ψωμί). Κατόπιν λαδώνουμε ελάχιστα την επιφάνεια της κάθε φρατζόλας, πασπαλίζουμε με σουσάμι ή μαυροκούκι και τέλος καταβρέχουμε τις φρατζόλες με λίγο νεράκι για να μην καεί το σουσάμι στο ψήσιμο.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30-40 λεπτά!





Καλή επιτυχία!!

2 σχόλια:

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10