16 Δεκεμβρίου 2013

Ογκρατέν με Παρμεζάνα και Αγκινάρα



          


        
        
          Είπα να προλάβω να αναρτήσω αυτό το ορεκτικό μέσα στις γιορτές,  γιατί αν δεν το φτιάξουμε τώρα δεν υπάρχει περίπτωση να το πλησιάσουμε την υπόλοιπη χρονιά. 


Ρίξτε μια ματιά στα υλικά και σας προειδοποιώ.  Το αγγελάκι που φτερουγίζει πάνω δεξιά μου, θα πει: «βόμβα θερμίδων», σε μια προσπάθεια να σας αποτρέψει από το να το δοκιμάσετε. Από την άλλη μεριά,  με πιο επίμονο φτερούγισμα και κούνημα σουβλερής ουράς, το διαβολάκι φωνάζει: «βόμβα γεύσης»!!! Κι εγώ θα προσθέσω επιπλέον... κρεμώδες και υδαρές, που λιώνει στο στόμα και συνοδεύει άψογα κράκερς και κριτσίνια. Μμμμμμ !!! Ενέδωσα! Ο διάβολος κρατούσε παρμεζάνα!

Μια κουταλιά της σούπας από αυτό το μαγικό σουφλέ,  αρκεί για τον καθένα, γι΄ αυτό κι ενδείκνυται για πολυπληθείς μπουφέδες. Η προετοιμασία του είναι σχεδόν ανύπαρκτη και μπορείτε να το έχετε από το πρωί ή ακόμα και την προηγούμενη μέρα έτοιμο στο ψυγείο και απλά να το ψήσετε  λίγη ώρα πριν το σερβίρισμα. ...Θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς ίσως και κάτι σαν φοντι, αφού είναι και παραμένει υγρό για αρκετή ώρα αφού βγει από το φούρνο. 

          Θεϊκή γεύση λέμε!!! Θεϊκή!!!
Εντάξει....  Διαβολική !! Διορθώνω!


 ΟΓΚΡΑΤΕΝ ΜΕ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ ΚΑΙ ΑΓΚΙΝΑΡΑ

Υλικά:

1)   250 γραμμάρια παρμεζάνα
2)   250 γραμμάρια μαγιονέζα
3)   1 κονσέρβα αγκινάρες (400 γραμμάρια)



Διαδικασία:

Στραγγίζουμε τις αγκινάρες πολύ καλά από τα υγρά που έχουν και αν χρειαστεί τις πιέζουμε λίγο με τα χέρια μας έτσι ώστε να τα αποβάλλουν τελείως. Σε ένα πυρίμαχο μπολ τις ψιλοκόβουμε και κατόπιν προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Τοποθετούμε το σκεύος στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου μισή ώρα, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να δούμε ότι έχει ρευστοποιηθεί.

Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε για λίγο να σταθεί. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε από την επιφάνεια τυχόν λάδι που υπάρχει και σερβίρουμε το ογκρατέν χλιαρό με ένα κουτάλι. Συνοδεύεται πολύ όμορφα με φρυγανισμένο ψωμί, κράκερς, κριτσίνια ή παξιμάδια.

Καλή επιτυχία!!!




32 σχόλια:

  1. Η περιγραφη σου γλαφυροτατη Χρυσαυγη μου και τα σαλια τρεχουν... ;-)
    Καλημερα και καλη εβδομαδα να'χουμε, φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Σοφία μου!!
      Δεν μπορώ να πω πολλά!! Μίλησε το διαβόλάκι για μένα βλέπεις!

      Καλή σου εβδομάδα!

      Διαγραφή
  2. Πίσω μου σε έχω σατανά, που λένε δηλαδή.... Να, αυτή εδώ την τελευταία μικρή πιρουνιά, μπορώ να έχω κυρία?...... Ε, στην τελική, γιατί να είναι αμαρτωλό, αγγιναρούλες έχει...... ε? Όχι? Καλή εβδομάδα Χρυσαυγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην την βλέπεις έτσι αυτή την μικρούλα πιρουνιά Χρύσα.
      Είναι ο απαγορευμένος καρπός, που αν τον δαγκώσεις, πας κατευθείαν στα Body line για αδυνάτισμα και καταπολέμιση κυτταρίτιδας!!! Αλλά ας όψεται!!! Γιορτές είναι!!
      Εγώ δεν ....."μάσησα" απ΄ότι κατάλαβες!!!!!

      Φιλιααααα!!!

      Διαγραφή
  3. Ο διάβολος κρατούσε πιρούνι και μάς κυνηγούσε.
    Και τα πορτοκαλοκόκκινα σχεδόν...διαβολικά!

    Εντάξει πες πως έγινε κιόλας...:)
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τρίαινα !!! Όχι πιρούνι!!! Τρίαινα κρατούσε και μας κυνηγούσε!
      Και αλίμονό μας!!

      Γι΄αυτό σου λέω... την έχουμε που την έχουμε την θέση ρεζερβέ..
      Λίγο ακόμα βαθύτερα στα καζάνια να μπούμε δεν θα βλάψει, έτσι δεν είναι?

      Διαγραφή
    2. Καθόλου!
      Μάλλον θα ζεσταθούμε....

      Διαγραφή
  4. Ωωωωω, πόσο καταλαβαίνω τον ειδεχθή αυτόν πόλεμο του καλού και του κακού!!!!!!Πόσες φορές βρέθηκα στη μέση και όσο χαριτωμένα και κομψά, επιχείρησα να αποφύγω τα άκαρδα,ύπουλα ,έως και θανατηφόρα βέλη τους ,δεν τα κατάφερα.Μαίνεται η σύρραξη αυτή εδώ και αιώνες.Με θύματα απλούς ανθρώπους, όπως πάντα εξάλλου, και πεσούσες συνειδήσεις.Συνειδήσεις που αφορούν την υγεία λιγότερο και περισσότερο την φιλαρέσκεια.Συνειδήσεις που μαστίζονται από τύψεις,συνειδήσεις που ξυπνούν παραδόξως τις περιόδους των εορτών και που σκαλίζουν επώδυνα τα σώψυχά μας.Των περισσότερων τουλάχιστον από εμάς.
    Στα γευστικά μονοπάτια που η ζωή μου χάραζε,δεν ενέδιδα πάντα.Ήμουν κατά κύριο λόγο ένα άφαγο παιδί και δύσκολα ξεχώριζα κάτι που να με ενθουσίαζε.Όλα σχεδόν τα εδώδιμα ήταν ΄΄δυσανάγνωστα΄΄ για μένα.
    Οι΄΄ κακές΄΄ παρέες αργότερα,με μύησαν σιγά σιγά ,όχι μόνο στην γευσιγνωσία,αλλά και στην... κραιπάλη!Ναι το ομολογώ, είμαι εθισμένη στο καλό φαγητό,στο ντελικάτο γλυκό,στον πολλά υποσχόμενο μεζέ,στη λάγνα όψη της ρευστής σοκολάτας,
    Ταυτίζομαι με τη ζωντάνια και την δυναμικότητα μιας απαιτητικής συνταγής,ηρεμώ και χαίρομαι με την πλαστικότητα της εύκολης.Λειτουργώ με ευλάβεια στην κουζίνα μου,εκτός και αν βιάζομαι,οπότε πολλές φορές τα αποτελέσματα, βγάζουν στην επιφάνεια τα θαμμένα συναισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης για τα μαγειρικά δράματα-δρώμενα....
    Προσπαθώ πάντα να δω ΄΄πίσω΄΄από τη συνταγή.Η ερμηνεία που θα της δώσει η φαντασία μου.Η ζωγραφική, που θα δεν θα λασπώσει τα χρώματα,αλλά θα αναδιοργανώσει το κεντρικό θέμα.Η μουσική, που θα έχει γευστικά ακούσματα και μελωδίες που θα ΄΄πλύνουν΄΄την επίπεδη καθημερινότητα.Γιατί η γεύση πρέπει να είναι σύμβουλος.Οφείλουμε να την έχουμε σύντροφό μας και φίλη μας.Να την σεβόμαστε και την εκτιμούμε.Να την υπερασπιζόμαστε και να την ΄΄νομοθετούμε΄΄.Τουλάχιστον να μάθουμε να περπατούμε πλάι της.
    Εσύ Χρυσαυγή μου, την έχεις αγκαλιάσει.Την έχεις πιάσει ΄΄αγκαζέ΄΄και έχει γίνει συνοδοιπόρος σου.Της φέρεσαι με αγάπη και εκτίμηση και αυτή στο ανταποδίδει στο πολλαπλάσιο.Μαζί σκαρώνετε τις εικόνες,μαζί περιοδεύετε στην γευσιγνωσία,μαζί ονειρεύεστε.Σε κάθε συνταγή παρατηρώ την σπιτική ευπρέπεια.Την φαντασία και κυρίως, την διάθεση για τη γευστική περιπέτεια.
    Παρατηρώ την επεξεργασμένη φωτογραφία και πέφτω σε οπτικό λήθαργο.Όπως στην τελευταία λήψη του λιωμένου από τα τυριά au gratin.Τα δάκρυα του λιωμένου τυριού.Για να συναγωνίζονται τα δικά μου δάκρυα,της ανικανοποίητης πείνας και του ακόρεστου πόθου για μια μπουκιά από το θεϊκό έδεσμα.Την ακατάπαυστη ροή του καυτού τυριού και την εναγώνια προσπάθειά μου να βρει στόχο ,πριν πέσει ...Η ταχύτερη πορεία ,σε μηδενικό χρόνο,από το πηρούνι στο στόμα,θα αποτελεί σίγουρα νέο φυσικό φαινόμενο!
    Σήμερα ,εσύ και η γεύση,η γεύση και εσύ,μας κατατροπώσατε.Σατανικό σχέδιο με ύπουλη εφαρμογή και εφαρμογή με χειρουργική ακρίβεια.Όλοι μας ,θύματά σας.Σε ένα αργό,γευστικά ενορχηστρωμένο ταξίδι, χωρίς επιστροφή.Έρχομαι σπίτι σου.Αύριο.Στην ενδιάμεση στάση μου ,θα τα παρατήσω όλα.Χωρίς άλλη ειδοποίηση.Εξάλλου γίνεται στο άψε σβήσε.Άσε τον απογευματινό καφέ για άλλη φορά!Τώρα θέλω το au gratin.
    Φιλάκια πολλά,πολλά Χρυσαυγή μου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην το συζητάς καθόλου.
      Αν είναι ένα διαβολικό σαν κι αυτό ογκραντέν να σε φέρει τόσο τάχυστα κοντά μου, απορρώ γιατί δεν το είχα σκεφτεί τόσο καιρό πρίν?
      Παράτα τα όλα και έλα. Θα το ρουφίξουμε με το καλαμάκι!!!!!!!
      Δεν έχω άλλο κίνητρο για να σε πείσω. Είναι το τελευταίο μου χαρτί!

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα Χρυσαυγή! Σ' αυτές τις περιπτώσεις, καλόν είναι να μην έχεις πολλά πάρε δώσε με το αγγελάκι, άκου το διαόλι κάτι ξέρει παραπάνω! Είναι λαχταριστό το ογκρατέν σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και τα Χριστούγεννα είναι αγγελική γιορτή, είπα να το παραγκονίσω το αγγελάκι λίγο και να συρθώ προς τα εκεί που με πάει η καρδιά μου και το αρχέγονο ένστικτο της λαιμαργίας μου! Το διαβολάκι είχε δίκιο. Ναι. Ευτυχώς που το άκουσα.

      Ευχαριστώ πολύ Ειρήνη μου!
      Φιλιά !

      Διαγραφή
  6. Ενώ λατρεύω τις αγκινάρες δεν τα πάω καλά με τη μαγιονέζα, τι θα μπορούσα να βάλω;;
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Ξανθή μου.
      Από το πρωί που είδα το μήνυμά σου σκέφτομαι με τι θα μπορούσες να αντικαταστήσεις τη μαγιονέζα και ειληκρινά δεν μου έρχεται τίποτα στο μυαλό.

      Τα υλικά της συνταγής είναι όλα κι όλα τρία, τα οποία μάλιστα μπαίνουν σε ποσότητα κατά 30% (περίπου) έκαστο μέσα στο ογκρατέν. Είναι και τα τρία πολύ ισχυρά και ξεχωριστά. Αν κάποιο από αυτά αντικατασταθεί, έχω την αίσθηση ότι θα βγει ένα εντελώς διαφορετικό πιάτο το οποίο δεν θα μοιάζει σε τίποτα με αυτό που προτείνω . Μπορεί φυσικά να είναι πολύ καλύτερο!!!!!!!! Ποτέ δεν ξέρεις. Γι΄αυτό θα σε αφήσω ελεύθερη. Ασε την φαντασία σου ελεύθερη και αν θέλεις οπωσδήποτε να αντικαταστήσεις τη μαγιονέζα, κάνε κάποια μίξη που εσύ θα σκεφτείς. Και θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου!
      Λυπάμαι που δεν μπορώ να σε βοηθήσω περισσότερο αν και θα το ήθελα πολύ.

      Σε φιλώ πολύ!!
      Καλή σου εβδομάδα!

      Διαγραφή
  7. Πραγματικά είναι βόμβα θερμίδων, αλλά δεν μασάμε!!! :);) Πολύ ωραία συνταγή Χρυσαυγή και πανεύκολη!!! Καλό σου απόγευμα και καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μασάμε Λία!!
      Μόνο το ογκρατέν μασάμε !!! χαχαχα

      Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!!
      Φιλιά και καλή σου βδομάδα!

      Διαγραφή
  8. ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ Μα τι ωραία που τα γράφεις!!!!

    Βόμβα θερμίδων???? σιγά καλέ....3 υλικά έχει όλα κι όλα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Εγώ θα το φάω με το κουτάλι μέσα από το μπώλ!!!!
    ΚΟΛΑΣΗ!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βόμβα μεγατόνων!!
      Εσύ και η Φωτεινή θα το ρουφίξετε με το καλαμάκι!!! χαχαχαχα

      Διαγραφή
    2. Ας το κάνουμε fondue, να βουτάμε ψωμάκια φρυγανισμένα...

      Διαγραφή
    3. Με κουτάλα καλύτερα......τι χωρά το καλαμάκι?

      Διαγραφή
    4. Μα καλαμάκι????!!!! τς τς τς......

      Διαγραφή
  9. Έχω βρεθεί πολλές φορές σε τέτοιο δίλλημα, και συνήθως το διαβολάκι κερδίζει!Εξάλλου τι ψυχή έχει μια μεριδούλα... Οπότε βουρ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χεχεχ βόμβα θερμίδων! Όσες θερμίδες κι αν έχει, ποτέ δεν λέω όχι σε τυριά. Τρελαίνομαι, πόσο μάλιστα όταν τα βλέπω να λιώνουν έτσι υπέροχα όπως στις φωτογραφίες σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μα καλά, Χρυσαυγή μου, παίζεις με τον πόνο μου; Ούτε μου επιτρέπουν να τα φτιάξω τέτοια φαγητά αλλά ούτε καν να τα σκεφτώ! Μένω με το "φάτε μάτια ψάρια..." από τις φωτογραφίες σου. Ειδικά η τελευταία με αποτελείωσε!!!! Έπαθα!!
    Δεν πειράζει, να είσαι καλά!
    Σου στέλνω πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πανεύκολο!!
    Σατανικός ο πρόλογος σου κυρία μου, πείθει ακόμα και τον πιο δύσκολο!
    Είναι και αυτές οι φωτογραφίες σου που απλά ενισχύουν την προτροπή να το φτιάξουμε!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Άντε καλέ.....βόμβα! Αυτό το ορεκτικό είναι τόσο μα τόσο νόστιμο! Το αντιγράφω Χρυσαυγή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Απλο και γευστικο Χρυσαυγη μου!! Πολυ καλη ιδεα!!
    Οσο για τις θερμιδες..το φτιαχνεις..καλεις και κοσμο και...μοιραζεσαι τις ενοχες και τις θερμιδες...χα χα
    Φιλακια!
    Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλή μου Χρυσαυγή τώρα τις γιορτές (και σε κάθε εορταστική περίοδο) δεν μετράμε θερμίδες.
    Συμπράτουμε με το μικρό διαβολάκι μιας και όλα τα απαγορευμένα έχουν την νοστιμιά και απολαμβάνουμε.

    Εξαιρετικό και πεντανόστιμο. Πολύ ωραία ιδέα
    Μπράβο.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. 3 υλικά και τα τρία "θανατηφόρα" καλή μου κοπέλα!
    Αυτό το φτιάχνεις και το κρύβεις...για να το φας μόνος σου...δεν το βγάζεις σε τραπέζι...δεν το μοιράζεσαι με άλλους...
    πως να στο πω αλλιώς ...Χρυσαυγή μου :-))

    Καλό βράδυ εύχομαι να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δεν ξέρω αν ο διάβολος κρατούσε παρμεζάνα με αγκινάρες αλλά η τελευταία φωτογραφία και η συνταγή με αποτελειώσανε και με στείλανε στον ...παράδεισο!!! ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΙΑΤΟ Χρυσαυγή μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Είμαι σίγουρη ότι η απόπειρά μας να το φτιάξουμε αυτό το φαγητό θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Μα είναι πανευκολάκι! Και επίσης να σχολιάσω ότι, ό,τιδήποτε είναι βόμβα γεύσης συνήθως είναι και βόμβα θερμίδων. Δυστυχώς :)
    Φιλάκια Χρυσαυγή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Με 3 μόνο υλικά να φτιάχναμε και να απολαμβάναμε κάθε μέρα τέτοιες θερμιδικές βόμβες!!!!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10