Από τις πιο απλές εκδοχές πίτας που μπορεί κανείς να φτιάξει σε
χρόνο μηδέν, αρκεί να του αρέσει το βασικό υλικό της, ο παστουρμάς. Έντονος σε γεύση, πικάντικος και με μυρωδιά
που κάνει αισθητή την παρουσία του για μέρες μετά.
Μυστικά πολλά δεν έχει αυτή η πίτα. Τα πράγματα είναι
ξεκάθαρα. Φύλλο, παστουρμάς, τυρί, ντομάτα. Μονάχα που πρέπει να γίνει πολύ
λεπτή, γι΄αυτό αντιστεκόμαστε στον πειρασμό του παραγεμίσματος. Δεν πρέπει να την παραφουσκώσουμε σε υλικά. Όσο
για το τυρί, προσέχουμε να είναι κάποιο γλυκό κίτρινο τυρί όπως πχ, κάποιο καλό
κασέρι όπως αυτό το Π.Ο.Π. Βόλου που
χρησιμοποίησα στη συγκεκριμένη, ή έμενταλ, γκούντα κλπ. Σε καμία περίπτωση φέτα ή κάποιο
άλλο αλμυρό, λευκό.
ΠΑΣΤΟΥΡΜΑΔΟΠΙΤΑ
Υλικά:
1)
1 πακέτο φύλλο κουρού
2)
20-25 φέτες παστουρμά λεπτοκομμένες (η κοπή του
είναι πολύ σημαντική!)
3)
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ ψιλοκομμένα
4)
400 γραμμάρια κασέρι Βόλου Π.Ο.Π. τριμμένο
5)
Λίγο λάδι
6)
Σουσάμι
Διαδικασία:
Λαδώνουμε
ένα ταψί και στρώνουμε το ένα φύλλο κουρού. Από πάνω ρίχνουμε μια – δυό χούφτες από το τριμμένο τυρί.
Στρώνουμε προσεκτικά τον παστουρμά τη μία φέτα δίπλα στην άλλη κολλητές και
ίσως να αλληλοκαλύπτονται κατά το 1/3 τους. Αν θέλουμε αφαιρούμε το τσιμένι (το
γύρω-γύρω περίβλημα) από τις μισές για να μην γίνει η πίτα μας πολύ βαριά).
Παίρνουμε
την κονσέρβα με τα ψιλοκομμένα τοματάκια και την στραγγίζουμε από τα υγρά.
Χρειαζόμαστε μόνο τα κομματάκια της ντομάτας και όχι το χυμό τους. Τον
ντοματοχυμό της κονσέρβας θα τον κρατήσουμε για κάποια άλλη συνταγή σάλτσας που
θα φτιάξουμε. Ρίχνουμε τα κομμάτια της
τομάτας σκόρπια εδώ και ΄κει, πάνω στις φέτες του παστουρμά. Δεν χρειάζεται να
καλυφθεί όλη η πίτα, αρκεί να τα μοιράσουμε δίκαια παντού.
Τέλος
από πάνω πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και καλύπτουμε την πίτα με το άλλο
φύλλο κουρού. Την χαράσουμε σε κομμάτια, αλείφουμε το φύλλο με λίγο λάδι και
πασπαλίζουμε με αρκετό σουσάμι. Ραντίζουμε ελαφρώς με το χέρι μας με μερικές
σταγόνες νερού όλη την πίτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180
βαθμούς για μισή περίπου ώρα ή μέχρι να χρυσίσει η επιφάνειά της.
Όταν
την βγάλουμε από το φούρνο την αφήνουμε 15 περίπου λεπτά να σταθεί και μετά
μπορούμε να την καταναλώσουμε. Τρώγεται, ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε μικρή ηλικία ήμουν η προσωποποίηση του πείσματος, όσον αφορά τις νέες γευστικές ανακαλύψεις που με πολλή υπομονή η μητέρα μου επιδίωκε να με συνεπάρει.Ούσα άφαγο και δύστροπο παιδί-πάντα για το φαγητό μιλάμε!-περιοριζόμουν σε λιγοστές,σχεδόν μετρημένες στα δάχτυλα τροφές,από τις οποίες ΄΄ζούσα΄΄σαν από θαύμα.Ποιός θα το πίστευε χρόνια πολλά μετά, ότι η ζωή θα ερχόταν ανάποδα και το δύστροπο παιδί θα αναγκαζόταν να αυτοπεριορίζεται-χωρίς να το κατορθώνει πάντα με επιτυχία-και θα ανακάλυπτε διαρκώς νέους γευστικούς θησαυρούς,των οποίων τα ΄΄μαργαριτάρια΄΄,τα ΄΄διαμάντια΄΄ και τα ζαφείρια΄΄θα αλλοίωναν την ηθική της αυτοσυγκράτησης της πάλαι ποτέ παιδικής ηλικίας και η υπερβολή του γευστικού πλούτου θα κινδύνευε να αλλοτριώσει την πενία που επιβάλλεται να έχουμε στη ζωή μας,τουλάχιστον όσον αφορά την κατανάλωση φαγητού.Ή έστω την ισορροπία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλες οι ΄΄περιθωριοποιημένες΄΄γεύσεις της παιδικής μου ηλικίας πήραν εκδίκηση.Με τιμώρησαν και το χάρηκαν.Ότι αρνήθηκα να το ακουμπήσω έστω στην άκρη του χείλους μου για την επιβεβαίωση της νοστιμιάς,ήρθε χρόνια αργότερα και στρογγυλοκάθησε στην περιφέρεια μου.Ότι παραμέριζα στην άκρη με φανερή ειρωνεία,ήρθε και κρύφτηκε στις τσέπες μου,στα συρτάρια μου και κάθε φορά που τα ανοίγω, μου ανταποδίδουν τις ειρωνικές ματιές με ολοφάνερη την αίσθηση της υπεροχής.Αισθάνομαι αδύναμη και το ξέρουν καλά
Εκεί όμως που αισθάνομαι παντοδύναμη,ακέραιη στις αρχικές μου παιδικές αρνήσεις, είναι η δοκιμή του παστουρμά.Και μάλιστα χωρίς κανένα ιδιαίτερο λόγο.Μόνο η υποψία που μου δημιουργήθηκε ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτόν που το καταναλώνει.Η έντονη γεύση που όλοι εικάζουν ότι έχει.Η έντονη οσμή,η οποία διατηρείται για μέρες μετά.Η έντονη αίσθηση της παιδικής εγωιστικής συμπεριφοράς που χαρακτηρίζει ένα κακομαθημένο παιδί.Ακόμα.
Χρυσαυγή μου ,για πρώτη φορά αισθάνομαι την ανάγκη να κτυπήσω την πόρτα σου και με το θάρρος που μου δίνει η γνωριμία μας,η φιλία μας να σου ζητήσω σήμερα να την ΄΄περάσω΄΄με ψωμοτύρι και κατακόκκινη ντομάτα με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Θα σταθώ με εκτίμηση στην προσπάθεια σας,Πέπη και Χρυσαυγή,στα κομμάτια, που αν δεν γνώριζα το κρυφτό που χρόνια τώρα μου παίζει ο παστουρμάς,χωρίς να με ξεγελάσει,θα έγραφα ωδές-που λέει και η φίλη Ζαμπία-στην όμορφη πιτούλα.
Λατρεύω τις πίτες και πονώ που δεν μπορώ να την ΄΄δοκιμάσω΄΄όπως κάνω πάντα με τις υπέροχες αναρτήσεις που με τόση ζωντάνια ομορφαίνουν τις μέρες μας.Κάθε σου πίτα εξάλλου δοκιμάστηκε και άφησε τα σημάδια της πάνω μου.Χιλιόμετρα ολόκληρα ΄΄οργώθηκαν΄΄,στην προσπάθεια μου να τις΄΄κάψω΄΄.
Μένω λοιπόν στις υπέροχες εικόνες που μια παιδική μου άρνηση εξακολουθεί να μου απαγορεύει την απόλαυση.Μένω στην υπόσχεση της γεύσης που πάντα αφήνουν οι αναρτήσεις σου.Μένω στη ζεστασιά που οι φωτογραφίες μου δημιουργούν και αισθάνομαι το σουσαμάκι που ξεφεύγει από το κομμάτι που βάζω στην άκρη-και που δεν πιστεύω ότι το κάνω!-να κοσμεί το καρώ πετσετάκι,με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ΄΄διακοσμεί΄΄ένα σπίτι, ένα πεισματάρικο παιδί.Μένω και φεύγω ταυτόχρονα.
Μένω ,γιατί η φιλοξενία σε ένα πολυαγαπημένο σπίτι σε ΄΄γραπώνει΄΄συναισθηματικά και αρνείσαι να το εγκαταλείψεις και φεύγω ,γιατί το πείσμα μου μπορεί να με εγκαταλείψει και να ανακαλύψω χρόνια μετά, ότι τελικά ,είναι κίβδηλο και ένα ακόμα κάστρο αντίστασης έχει πέσει.
Φιλάκια πολλά,πολλά Χρυσαυγή μου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Να έχεις μια υπέροχη μέρα!!!!!!!!!!!
Μη φεύγεις... ποτέ δεν είναι αργά για... αναθεωρήσεις γευστικές κι όχι μόνο!
ΔιαγραφήΕιδικά στην εποχή μας που πολλά "κάστρα απόρθητα" ισοπεδώθηκαν!
Φιλιά Φωτεινή μου, με γκρίζο ουρανό μα χωρίς εμπόδια, και θα φτάσουν σε εσένα, σίγουρα.
Ζ.
Εγώ θα σου πω φύγε !!! Φύγε μακριά και μην κοιτάς πίσω σου!!
ΔιαγραφήΓιατί ο παστουρμάς είναι ιδέα, είναι θεσμός, είναι γαστρονομική θρησκεία και είναι πολύ κρίμα να τον λατρεύεις και να του αντιστέκεσαι μόνο και μόνο για να μην μυρίζεις σαν άπλυτη καμίλα για δέκα μέρες μετά.
Εγώ θα σου πω πως είναι καλύτερα να μην ξέρεις. Καλύτερα να μην τον δοκιμάσεις γιατί μετά θα παλεύεις με το να του αντιστέκεσαι και πίστεψέ με δεν είναι εύκολο.
Την παστουρμαδόπιτα αυτή την έφτιαξα ένα χρόνο πριν. Από τότε είναι και οι φωτογραφίες.
Εκτοτε δεν ξανάφαγα παστουρμά. Θυμάμαι την είχαν λατρέψει και τα κορίτσια.... και εκεί να δεις γλέντια... μωρό να μην το πλησιάζουν ούτε μύγες.....
Σήμερα που έκανα την ανάρτηση και ξανα είδα τις φωτογραφίες στέκομαι σαν λυσσασμένη πάνω απ΄την οθόνη. Αλλά όχι. Καλοκαίρι είναι τα ρούχα είναι ελαφριά... Δεν το τολμώ. Με τίποτα....
Γι΄αυτό σου λέω............... φύγε και ξαναπέρνα από βδομάδα... και μην κοιτάς πίσω!!!!!
Φιλιά πολλά πολλά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Xαχαχαχαχαχαχα!!!!!!Ωραία η περιγραφή της επιδρομής στο ...μυρωδάτο αλλαντικό από όλη την οικογένεια!!!!
ΔιαγραφήΧρυσαυγή μου έχεις τον τρόπο σου να προκαλείς ....
Δεν ξέρεις ότι το απαγορευμένο είναι και πιο ποθητό?
Ίσως δοκιμάσω μια ακρούλα,τόση δα, να δω αν μ΄αρέσει ....Έτσι για να επιβεβαιώσω την Ζαμπία για τα ΄΄απόρθητα΄΄κάστρα.Να φύγει και το πείσμα το παιδικό.Καιρός είναι!
Τα φιλιά τα βραδινά και στις δύο!!!!!!!!
Τώρα βάζεις δύσκολα Χρυσαυγή μου γιατί εγώ εγγυημένα 100% θα φάω όλη την γέμιση (παστουρμά) κατά την ώρα της προετοιμασίας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι ας βρωμάω! Κι ας μην με πλησιάζει ούτε κουνούπι (που τέτοια τύχη!). Κι ας με πουν λαίμαργη! Χεχεχεχεχε
Λατρεμένο αλλαντικό ο άτιμος!
Την καλημέρα μου & τα φιλιά μου
Συμφωνώ σε όλα!!!
ΔιαγραφήΠοιός να το ΄λεγε Δήμητρα, πως δεν θα σου αρέσουν τα ευγενικά και καθώς πρέπει κέικ και θα λατρεύεις τον άγριο και διεισδυτικό παστουρμά!!!!!!!!!!!
ΔιαγραφήΑυτό κι αν ήταν έκπληξη σήμερα!! Ευχάριστη βεβαίως - βεβαίως!!!
Καλώς όρισες στο club λοιπόν!!!!
Enjoy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Καλησπέρα από μένα χωρίς δυσσοσμίες... μόνο με τα αρρώματα των τριαντάφυλλών σου (ζωγραφιστών και μη..)
Χαχαχαχαχα... σου έδωσα κάποια στιγμή την εντύπωση πως είμαι ένα λεπτεπίλεπτο, καθώς πρέπει κι ευαίσθητο κοριτσάκι;;; ;)
Διαγραφήχαχαχαχαχχαα !!!!!!!!
ΔιαγραφήΔεν έχω καταλλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα για το πως ή ποιά είσαι γι΄αυτό δεν θα προβώ σε δηλώσεις μην εκτεθώ. Αλλά για παστουρμά δεν το περίμενα!!! Ομολογουμένως!
Πέπη μου, αυτό σου έλειπε να μην συμφωνούσες!!!
ΔιαγραφήΞέρω ότι θα αγόραζες διπλάσια ποσότητα για να φας τη μισή κατά την παρασκευή της πίτας.
Πολύ αγαπημένη πιτούλα! Υπέροχη Χρυσαυγή μου :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, ναι Μαρία μου! Τέλεια πίτα!!!!!!!!!!!
ΔιαγραφήΦιλιά !
Καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο υλικό ο παστουρμάς. Σημειώνω την συνταγή, μιας και έχω στο μυαλό μου την ιδανική παρέα για παστουρμαδόπιτα!
Ε, αν έχεις παρέα που θα εκτιμήσει τη συνταγή τότε πρέπει οπωσδήποτε να την φτιάξεις και να την απολαύσετε παρέα!!!
ΔιαγραφήΚαλή επιτυχία !!!!
Σε φιλώ κι ευχαριστώ!
τρεχουν τα σαλια μου... Ετσι απλα... Ντελίβερι κάνεις ??? φιλιά :)
ΑπάντησηΔιαγραφήDelivery μόνο εντός νομού!!! Εσύ Ελπίδα μου, πέφτεις κομματάκι μακριά.... Όταν το επεκτείνω το μαγαζί θα είσαι από τις πρώτες! χαχαχαχαχαχαχα
ΔιαγραφήΥπέροχη, ιδιαίτερη πίτα με ένταση! Οποιος δεν έχει δοκιμάσει, χάνει! Γειά στα χέρια σας κορίτσια! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο βρε Έφη!!! Καλά τα λες!!!!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ!
Και το Κουρού πηγαίνει πάρα πολύ σε αυτή την πίτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛαχταριστή, σαγηνευτική και ξελογιάστρα. Πράγμα το οποίο επιτείνουν ακόμα περισσότερο οι εξαιρετικές φωτογραφίες σου ...
Ζ.
Αχ... φωτογραφίες τραβηγμένες ένα χρόνο πριν αλλά ακόμα μιλάνε στην καρδιά μου.
ΔιαγραφήΞελογιάστρα δεν θα πει τίποτα. Για μια ακόμη φορά τα ωραία πράγματα (τα πολυ ωραία δηλαδή) έχουν το τίμημά τους!!! Κλαψ.
Σε ευχαριστώ πολύυυυυυυυυυυυυυ!
Ξελιγωτικές οι φωτογραφίες σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι από τις αγαπημένες μου πίτες, μιας και τρελλαίνομαι για παστουρμά και το κασέρι, του πάει πολύ!!
Σ' ευχαριστώ για το λινκ!!!
Ήταν να βάλω άλλη ανάρτηση σήμερα που θα σου άρεσε πολύ, αλλά κι αυτή δεν πάει πίσω, δεδομένου ότι ξέρω την αδυναμία σου για τον παστουρμά!
ΔιαγραφήΚοπιάστε κυρία μου!!! Σερβίρει και μπύρα το κατάστημα όπως πάντα άλλωστε.
Φιλιάααααααααααα
Ο παστουρμάς είναι μεζές φοβερός και η συγκεκριμένη πίτα από τις αγαπημένες μου. Μας τη φωτογράφισες και υπέροχα οπότε μείναμε να κοιτάμε πάλι ξελιγωμένες το αποτέλεσμα :P
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά, πολλά!!
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Μακάρι να μπορούσα να σερβίρω κιόλας. Ήταν μεγαλούτσικο το ταψί αλλά λεπτή η πίτα και τρωγόταν πανεύκολα.
ΔιαγραφήΚι εμένα από τις αγαπημένες μου πίτες είναι και την τρώω βλέπεις σπάνια.... για τις γνωστές παρενέργειες!!!
Φιλάκια σου κι εσένα κοριτσάρα!
Πόσο μ'αρεσει αυτή η πίτα, πόσο μ' αρέσει! Η ανατολίτικη καταγωγή μου ξυπνάει κάθε φορά που βλέπω το αγαπημένο αυτό αλλαντικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ απόλυτα με την επιλογή του κασεριού και πολύ σωστά τονίζεις την αποφυγή χρήσης πολύ αλμυρού τυριού με τον παστουρμά.
Φιλάκια πολλά!
Χρύσα η πίτα βασίζεται σε λίγα υλικά. Αυτά λοιπόν επιβάλεται να είναι κορυφαίας ποιότητας. Καλός παστουρμάς κι ένα πολύ καλό ελληνικό κίτρινο τυρί. Όλα τα άλλα έρχονται μόνα τους. Το αποτέλεσμα απλά θεικό!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ για τα πάντα ευγενικά σου σχόλια!
Φιλιά!
Λατρεμένος ο παστουρμάς κι ας τον τρώω κάθε Χριστούγεννα μόλις κλείσουν τα σχολεία... φοβερή, λαχταριστή γεύση αυτή η πίτα, την έφτιαξα μια φορά, την τσακίσαμε δυό μόνον απ΄όλο το τριώροφο και μας έστειλαν στο ...πύρ το εξώτερο για μερικές μέρες μέχρι να εξαφανιστεί η μυρωδιά! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι, αν και έχω εμμονή με την φέτα δεν ταιριάζει με τίποτα σ' αυτή την πίτα!
Την έκανε καταπληκτική Χρυσαυγή μου αυτή την πίτα θησαυρό!!! Γεια στα χέρια σου!!!
Φιλιά!
Καλοφτιαγμένη και ζουμερή η πιτούλα σου, μου κλείνει το μάτι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝόστιμότατο μεζεδάκι για εκλεκτούς ουρανίσκους, κάθε εποχής θα έλεγα.
Δεκτές οι προτάσεις σου,που αναφέρονται στα υλικά. Αν μου επιτρέπεις, πρέπει να διαλέξουμε και φύλλο καλής ποιότητας, που να μην "μουλιάσει".
Καλή σου μέρα!
Πολλά φιλιά
Πολύ ωραίο μπλογκ!Μυρίζει νοστιμιές!!Χαίρομαι σε βρήκα!Θα τα λέμε συχνά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρεμένος παστουρμάς! Τι καλά που τον αξιοποίησες! Με είχε μάθει η νονά μου που ήταν μικρασιάτισσα να τον τρώω :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρόσφατα την έφτιαξα.... πρόσφατα την δοκίμασα....
ΑπάντησηΔιαγραφήΦανατική δηλώνω έκτοτε!!!!!!
Την κάνω συχνά! Τουλάχιστον όταν το απαιτεί η περίσταση :) Και πάντα παίρνω τις καλύτερες κριτικές! Ευχαριστώ πολύ για την συνταγή μιας και έβαλες στο τραπέζι μας ένα αγαπημένο υλικό!
ΑπάντησηΔιαγραφή