6 Μαρτίου 2015

Τορτελίνια ογκρατέν με μανιτάρια και τυριά






Εκεί που μπήκε η Άνοιξη και ο Μάρτης χαμογέλασε τις πρώτες μέρες  του με ήλιο, εκεί μας έδειξε και το άλλο του πρόσωπο, αυτό του γδάρτη. Η βαρυχειμωνιά επέστρεψε και με έκανε να δώσω παράταση στα βαριά μπουφάν που βιάστηκα να αποσύρω. Αν δεν είμαι εγώ ανυπόμονη τότε ποιος? 

Επειδή το θέμα με πονάει, ας μιλήσουμε για ζυμαρικά που με κάνουν πάντα να χαμογελώ. Το ογκραντέν αυτό εκτός του ότι είναι πανεύκολο, έχει μέσα το λατρεμένο μου καπνιστό μετσοβόνε. Το τυρί που με το μαγικό του άγγιγμα δίνει γεύση όπου μπει. Είναι ένα από τα ωραιότερα ογκραντέν που φτιάχνω κατά καιρούς και  μάλιστα χωρίς να έχει ενισχυθεί η γεύση του με μπέικον ή κάποιο άλλο αλλαντικό, που όπως πάντα όπου χρησιμοποιηθούν αβαντάρουν το φαγητό! 

Μανιτάρια, ωραία μυρωδικά και τυριά μαζί με τορτελίνια για έξτρα γεύση. Νομίζω στην πρώτη μπουκιά και όσο διαρκεί το φαγητό θα ξεχάσω εντελώς το καλοκαίρι! 

Καλημέρα!






ΤΟΡΤΕΛΙΝΙΑ ΟΓΚΡΑΤΕΝ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ

Υλικά: 

     1)      500 γραμμάρια τορτελίνια
     2)      500 γραμμάρια μανιτάρια άσπρα τεμαχισμένα σε λεπτές φέτες
     3)      1 κουταλάκι του γλυκού μίγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο (οποιοδήποτε έχετε)
     4)      2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες με την πρέσα σκόρδου
     5)      ½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
     6)      ½ κουταλάκι του γλυκού θρούμπι
     7)      1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καπνιστή
     8)      100 γραμμάρια ελαιόλαδο
     9)      400 γραμμάρια ένταμ τριμμένο
     10)   300 γραμμάρια ρεγκάτο καπνιστό τριμμένο
     11)   100 γραμμάρια μετσοβόνε καπνιστό τριμμένο
     12)   250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος



Μέθοδος: 

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια να σοταριστούν καλά και να βγάλουν τα υγρά τους. Προς το μέσον της διαδικασίας ρίχνουμε το μίγμα των μπαχαρικών του κοτόπουλου, το θυμάρι, το θρούμπι, την καπνιστή πάπρικα και ανακατεύουμε ξανά. Λίγο πριν είναι έτοιμα προσθέτουμε το σκόρδο λιωμένο να σοταριστεί και αυτό. Προσοχή όμως μην καεί και πικρίσει. Θέλει λίγο σοτάρισμα. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το περιεχόμενό του. 

Βράζουμε τα τορτελίνια σε άφθονο αλατισμένο νερό λιγότερο απ΄ότι λέει η συσκευασία τους. Θέλουμε να κρατάνε γιατί θα συνεχίσουν το μαγείρεμα στο φούρνο. Τα στραγγίζουμε. 

Σε ένα πολύ μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα τορτελίνια και προσθέτουμε μέσα τα μανιτάρια και όλα τα τυριά αφού έχουμε κρατήσει μονάχα δύο χούφτες για να ρίξουμε από πάνω ώστε να κάνει κρούστα το ογκρατέν μας. Τα ανακατεύουμε καλά!! 

Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί ή πυρίμαχο σκεύος φούρνου και  τα βάζουμε μέσα. Περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τις δυο χούφτες τυριά που έχουμε κρατήσει από πριν. Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία (περίπου στους 180 βαθμούς) στο αερόθερμο μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια του ογκρατέν.


Καλή επιτυχία!!! 






31 σχόλια:

  1. Είναι μάλλον η αγαπημένη μου μακαρονάδα μπαι φαρ...μου αρέσουν τα μυρωδικά που χρησιμοποιείς. Η δική μου version της συνταγής είναι πολύ διαφορετική αλλά τη μαγειρεύω εδώ και δεκαετίες και μάλλον είναι καιρός για αλλαγή! Το μενού της Κυριακής μόλις έκλεισε! Ευχαριστίες και την καλημέρα μου Χρυσαυγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Σοφία!!
      Τα αλαντικά πάντα ήταν η προτίμισή μου σε τέτοιες μακαρονάδες φούρνου, μέχρι που έφτιαξα αυτήν!! Νομίζω ότι πήρε την πρώτη θέση πλέον. Τα μανιτάρια με τα μυρωδικά, το ελάχιστο σκόρδο, η καπνιστή πάπρικα και το καπνιστό τυρί σου δίνουν την αίσθηση ότι τρως μπέικον ή κάποιο άλλο καπνιστό αλαντικό μέσα στο ογκραντέν!
      Νομίζω πρέπει να το δοκιμάσεις έτσι ακριβώς και είμαι πεπεισμένη ότι θα σου αρέσει πολύ!

      Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο!!

      Διαγραφή
  2. Καλά θα μπει η Ανοιξη που θα πάει, μετά θα πλακώσουν οι ζεστες και πάλι θα γκρινιάζουμε, στο υπογράφω. Εγώ απλά θέλω να κάνω άιτηση να εχει κακο κάιρο τις καθημερινές και να καλυτερεύει λίγο τα γουηκέντ, πολλά ζητάω?
    Αυτό το φαγητό, τα τορτελίνια δηλάδη μου κάνουν πολύ old-school φαγητό, που τρώγαμε τότε που πηγαίναμε σχολείο και ήταν της μόδας η κρέμα γάλακτος σε όλα, και όσο πιο πολλά τυρια/ζαμπόνια/κρέμες τόσο το καλύτερο και δεν είμαστε ξένοιαστες, δεν είχαμε και τόση ανησυχία για τις θερμίδες και τη χοληστερίνη. Οχι ΄τοι τώρα δεν το τρώμε. Εγώ ήμουν και είμαι αυτή που έκανε το σκέυος "cabrio" ετρωγα όλα τα ξεροψημένα από πάνω και πλάι και μετά συνέχιζα το πέσιμο εκεί που ήταν μαζεμένα τα τυριά.......
    Λατρεμένο φαγητό και ας είναι βόμβα θερμιδών.
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 36 χρόνια τώρα δεν έχω γκρινιάξει ποτέ για τη ζέστη!!! Γι΄αυτό μπορεί να σε διαβεβαιώσει και η κατσαρομμάλλα που με έχει ζήσει σε συνθήκες απείρου κάλλους όπου η ίδια έλιωνε και εγώ δροσιζόμουν !!! Αρα δεν παίζει αυτό που λες! Θα έρθει με το καλό ο ήλιος, που θα πάει?

      Εχεις δίκιο για την παλιομοδίτικη χροιά του φαγητού. Θυμάμαι ότι δοκίμασα πρώτη φορά τορτελίνια στο γυμνάσιο / λύκειο, στο σπίτι της νονάς μου!!!!!! Αξέχαστη στιγμή!!!!!
      Τα ζαμπόνια (χαχαχαχα κλαίω με τη λέξη), τα παρέβλεψα σε αυτή τη συνταγή γιατί πραγματικά ΔΕΝ χρειάζονται! Είναι τόσο wow τα υπόλοιπα υλικά που κάτι επιπλέον θα βάρενε το φαγητό!

      Για τις θερμίδες και τα λιπαρά, το αφήνω ασχολίαστο μέρα που είναι!!!!!!!!!!!
      Θα σου προσφέρω τα ξεροψημένα να φάω τα μαλακά!!! Από τη μια άκρη του πιρέξ εσύ και από την άλλη εγώ! Θα συναντηθούμε στη μέση!! Done!

      Διαγραφή
    2. οκ...φτιάξε άλλο ένα για μένα!!!!!!!

      Διαγραφή
  3. OLD TIME CLASSIC!!!!!!!!!!!!!!!!
    Δώσε μας ωγκρατέν με μακαρόνια και φουλ στα τυριά!!!!!!!!!!!!!!!
    Κανένας δε μπορεί να του αντισταθεί!!!!!

    Καλημέρεςςςςςςςςςςς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετά τα παλιομοδίτικα κουλουράκια, συνέχεια έχει το παλιομοδίτικο ογκραντέν!
      Αραχνιάσαμε!!!! Αλλά είναι σούπερ φαγητάρα οπότε χαλάλι!!!

      Καλημέρα!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
    2. ένα ωγκρατέν δεν είναι ποτέ παλιομοδίτικο!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  4. Είναι κάποια φαγητά που σου προκαλούν την αίσθηση του cocooning .
    Να πάρεις την χνουδωτη σου κουβερτούλα,να βρεις την πιο αναπαυτική γωνιά του καναπέ,να βάλεις στη σειρά τα τηλεκοντρόλ,στα τυλιγμένα πόδια σου το αγαπημένο βιβλίο σου,να ξεχάσεις τα τηλέφωνα σε άλλο δωμάτιο και να δώσεις την ευκαιρία σε έναν ωραίο δίσκο να φιλοξενήσει το φαγητό που θα σε καλέσει να ξαναγαπήσεις το κρύο!
    Υπάρχουν αυτές οι καταστάσεις που με υποχρεώνουν να αγαπώ τον χειμώνα.
    Που μου προσφέρουν την πολυτέλεια ,να αγαπω τον εαυτό μου.
    Που η αγκαλιά της θαλπωρής είναι τέτοια ,που με κάνει να συμφιλιώνομαι με την μικρή παράσταση ζωής που κλέβει από την άνοιξη, ο εξασθενημένος χειμώνας .
    Χαμογελώ με τα πείσματα του και σκέφτομαι ότι η μελαγχολία που πολλές φορές δημιουργεί,πηγάζει από την ανασφάλεια μας,την ανικανοποίητη διάθεση μας.
    Να γκρινιάζουμε για δροσιά στη ζέστη και για ήλιο στο κρύο.
    Για εκείνο που σίγουρα κανείς δεν μπορεί να γκρινιάξεινείναι ένα πιάτο καλού ´´ φιλήσυχου ´´ φαγητού.
    Και εννοώ αυτό που μας δίνει εκτός σπό την ζητούμενη γεύση και απόλαυση,την εσωτερική γαλήνη που δίνει η ευγνωμοσύνη ,του να μπορείς να γεύεσαι τέτοιου είδους πιάτα.
    Είναι σημαντικό να κάθεσαι στο τραπέζι και να βιώνεις ανώτερα συναισθήματα,πέραν αυτών του κορεσμού,της γευστικής και οπτικής απόλαυσης,της ικανοποίησης.
    Είναι ένα πληρέστερο συναίσθημα που σε ´´ υποχρεώνει ´´ να σκεφτείς την πολυτέλεια που σου δίνει η ζωή να γεύεσαι .Την ευκαιρία που σου δίνει η ζωή να έχεις πολύτιμα αγαθά στο τραπέζι σου.Την δυνατότητα που σου δίνει η καθημερινότητα να σκέφτεσαι, οτι η πεζότητα που πολλές φορές μισείς,είναι στην πραγματικότητα μάθημα ζωής,αφού σε διδάσκει πίσω από την σπλότητα κρύβεται η χαρά.
    Τέτοια συναισθήματα και σκόπιμα περισσότερα μου δημιουργούνται βλέποντας το ωραίο φαγητό σου Χρυσαυγή μού.Προσπαθώ πάντα να κοιτάζω,πέρα από αυτό που απλά βλέπω.
    Να εισπράττω τα μηνύματα που μου στέλνει και να τα αποκρυπτογραφώ.
    Ζεστασιά,καλωσύνη,συμπάθεια,αγάπη,ενδιαφέρον,ελπίδα.
    Είναι απίθανο το τι μπορεί να δημιουργεί ένα πιάτο φαγητου!
    Φιλάκια πολλα,πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Φωτεινή μου!!!
      Εχεις δίκιο πως είναι χαρακτηριστικό ιδίωμα του Έλληνα, να γκρινιάζει.
      Για κρύο το χειμώνα, για ζέστη το καλοκαίρι, γιατί δεν είναι τζάμπα οι ντομάτες, γιατί τα σταφύλια είναι ξινά, για την καθυστέρηση, για τη βιασύνη, για τα όμορφα, για τα άσχημα, γιατί δεν μπορεί να κάνει χωριό ούτε με τον ίδιο του τον εαυτό. Αλλά σε διαβεβαιώ γλυκιά μου Φωτεινούλα ότι αν και η γκρίνια δεν έχει κάνει εξαίρεση σε μένα, δεν θα με ακούσεις να γκρινιάζω ποτέ για τη ζέστη, για τον ήλιο και την καλοκαιρία. Τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν το έχω κάνει.. ποτέ όμως δεν ξέρεις. Μεγαλώνουμε και παραξενεύουμε επικύνδυνα!! χαχαχα

      Τέλος να σου πω ότι για μένα δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από το να είσαι στον καναπέ (ενίωτε και στο κρεβάτι), κουκουλωμένος, με τα τηλεκοντρολ παρατεταγμένα, το σίριαλ ή έργο της αρεσκείας σου να παίζει και να τρως ένα ωραίο (λιπαρό απαραίτητα) φαγητό και κατόπιν γλυκό!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Εντάξει!!! Ελπίζω να μην είναι σημάδι κατάθληψης αυτό και ελπίζω να μην είμαι η μόνη που το απολαμβάνω τόσο πολύ!! χαχαχαχα

      Σε φιλώ !!!!!!!!!!!!!!!!!
      Εδώ θα μουλιάσουμε για τις επόμενες 3 μέρες κατά τους μετεωρολόγους, αρα τα φιλιά που σου στέλνω είναι υγρά και αγαπησιάρικα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  5. Μα δεν είναι απίστευτη η θαλπωρή που νιώθεις όταν μπροστά σου βρίσκεται ένα πιάτο με τόσο λαχταριστά ζυμαρικά...;
    Η φωτογραφία με τα λιωμένα τυριά με αφήνει άφωνη!
    Καλημέρα Χρυσαυγή μου, πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι μερικά φαγητά που πραγματικά θέλεις να τα τρως γιατί νιώθεις αυτή τη θαλπωρή και τη ζεστασιά. Είναι μερικά φαγητά που τα αποζητάς κάτι τέτοιες βροχερές και μουντες μέρες. Το φαγητό είναι άρρικτα συνδεδεμένο με τη διάθεσή μου, και νομίζω των περισσοτέρων!

      Σε φιλώ πολύ !
      Καλό Σαββατοκύριακο σου εύχομαι!!!!!

      Διαγραφή
  6. Κλασικό κ αγαπημένο φαγάκι! Όντως ο καιρός μας έχει τρελάνει!!!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λένια μου καλημέρα!
      Ήξερα ότι θα σου άρεσε η χορτοφαγική εκδοχή αυτού του ογκραντέν! Αν και λιπαρό, είναι χορτοφαγικό και αυτό μετράει!

      Σε φιλώ!!!

      Διαγραφή
  7. Η τελευταία φωτογραφία με το τυράκι που αρνείται πεισματικά να αφήσει το σύνολο και το πιρούνι που επίσης κάνει προσπάθειες να το φέρει στο στόμα σιγά σιγά για να μην χαλάσει η απόλαυση του τραβήγματος είναι όλα τα λεφτά! Ας όψονται οι φίλοι μου τα μανιτάρια.....
    Πολλές βροχερές καλημέρες & φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, Δήμητρα! Σε σκέφτηκα ! Ειναι κρίμα να μην μπορείς να δοκιμάσεις....
      Ωστόσο χαίρομαι που αντιμετωπίζεις τα μανιτάρια ως φίλους. Αλλωστε τα ζωγραφίζεις τόσο καλά που μόνο σε έναν φίλο θα έδινες τόσο μεγάλη σημασία στη λεπτομέρεια!!!!!
      Φτιάξε το ογκραντέν με ζαμπόν, μπέικον και τυριά. Δεν θα έχει την ίδια γεύση, αλλά σιγουρα θα πάρεις την ίδια θαλπωρή!

      Φιλιά πολλά, βροχερά και μουντά!!
      Που θα πάει? Θα έρθουν και τα φωτεινά!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  8. Μου αρέσουν τα αρωματικά που έβαλες και σίγουρα το μετσοβόνε θα του έδωσε μια πιο πιπεράτι γεύση!
    Πολύ ωραίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, λατρεμένο τυρί το μετσοβόνε! Αυτο κάνει την περισσότερη δουλειά στο φαγητό!

      Σε ευχαριστώ Μαρία μου!

      Διαγραφή
  9. καλημέρα!!!
    τα ζυμαρικά κάνουν και μένα να χαμογελώ!! αν σκεφτείς ότι μου αρέσει πολύ και το μετσοβόνε..... σίγουρη επιτυχία!!
    φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο υδατάνθρακας πάντα είναι καταπραϋντικός και αναγκαίος για την ψυχολογια μας!! χεχεχε

      Φιλιά Εύη!!!

      Διαγραφή
  10. συμφωνω μαζι σου Χρυσαυγη , το φαγητο σου ειναι τοσο υπεροχο και ολοκληρωμενο που δεν χρειαζεται κανενα αλλο "αβανταδορικο" υλικο!!!!!μετσοβονε θεικη επιλογη!!!!
    μενω με ανοιχτο το στομα στην τελευταια φωτο σου μπας και μου ρθει καμια πιρουνια ...αλλα τιποτα!!!
    πολλα φιλιαααα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που αναγνωρίζεις την αξία μερικών υλικών Κικίτσεν.
      Χαίρομαι που σου αρέσει τόσο όσο κι εμένα.

      Εύχομαι να ζήσουμε και οι δύο να προλάβουμε τις πιρουνιές που διακτινίζονται από την οθόνη στο στόμα μας!!!!!!!!!!!!!!!!! χαχαχα

      Καλό Σαββατοκύριακο!!!!

      Διαγραφή
  11. Να πω για άλλη μία φορά πως είσαι στο μυαλό μου...
    Τις τελευταίες μέρες οι ορμόνες της εγκυμοσύνης τρελάθηκαν και ζητάνε απεγνωσμένα κάτι πολύ πολύ πολύ τυρώδες. Έψαχνα κάτι με πολλά τυριά βασικά κάτι πολύ "βαρύ" σε υδατάνθρακα από αυτά που τρως μία μπουκιά και το στόμα σου γεμίζει για μισή ώρα. Βρήκα τη λύση! Θα το φτιάξω οπωσδήποτε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμα το ζητάει ο οργανισμός σου και το μωρό τότε να το φτιάξεις άμεσα!!!!!!!!!!!!!!!!
      Θα τρως με κλειστά τα μάτια όπως στις διαφημήσεις!!!!

      Καλό και ξεκούραστο Σαββατοκύριακο!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  12. Είναι από τα λίγα "παλιομοδίτικα" φαγητά που εξακολουθούν να μου αρέσουν πολύ και ας είναι τίγκα στην κρέμα γάλακτος και στα τυριά!! Είναι πια κλασικό και αξεπέραστο. Εμείς αντί για μανιτάρια βάζουμε καλαμπόκι, που δεν μπορώ να πω πως με τρελαίνει, προτιμώ τα μανιτάρια. Πολύ μου άρεσε που χρησιμοποίησες μετσοβόνε, πρέπει να έδωσε εξαιρετική γεύση, θα το δοκιμάσω και εγώ την επόμενη φορά.
    Πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κι εγώ χθες ήθελα να σηκώσω τα χαλιά...........σήμερα όμως ήρθε ο βοριάς και τα άλλαξε όλα. Μετσοβόνε τρώω και σκέτο και σε σαλάτα και σε ζυμαρικά γιατί να μην το τσακίσω και σε τορτελίνια.................φιλιά πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μμμμμμμμμ!!! Με πέθανες τέτοια ώρα που το είδα αυτό το υπέροχο πιάτο που έχω πάνω από χρόνο να το φτιάξω!!!! Αξεπέραστη και διαχρονική νοστιμιά που την απογείωσες ...έβαλες και τις τέλειες φωτό κι άντε εγώ τώρα να κοιμηθώ χωρίς να πεινάω!!!!!
    Φιλιά γλυκιά μου Χρυσαυγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ ταιριαστός συνδυασμός τυριών με τα τορτελίνια!!! Ωραιότατο πιάτο, ιδιαίτερα όταν ο καιρός δε συνεργάζεται με τη διάθεσή μας... Καλό Σ/Κ, φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ωραία πράγματα....Μυρωδάτα, τυρένια και λαχταριστά!!

    Ευτυχώς που είχα χθες μακαρονάδα φούρνο με λαχανικά και έτσι δεν πολυζηλεύω τώρα που σε διαβάζω Χρυσαυγή μου, καθώς έχει "κορεστεί" για λίγο καιρό η λαχτάρα για ζυμαρικό.

    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ωωωωωω υπεροχο!!!! θα τσακιζα ανετα ολο το ταψι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10