6 Οκτωβρίου 2015

Αλμυρά μπισκότα με μπλε τυρί και παρμεζάνα








Ζύμη είναι η πλαστελίνη της κουζίνας  με την οποία παίζει ασχολείται  κανείς  πριν την ανοίξει / στρώσει / κόψει , για να την κάνει φύλλο, κουλουράκια, ψωμί, πίτσα  και όλα αυτά τα όμορφα ζυμάρια που αγαπάμε να μας παχαίνουν. 


Όταν έφτιαχνα τη ζύμη για μπισκότα, όσο αυτή αναδευόταν στον κάδο του μίξερ -πριν δηλαδή παίξω μαζί της- και μύριζε όλη η κουζίνα τυριά, σκαρφάλωσε στον πάγκο η Μικρή λέγοντάς  μου με άγχος:  «Μην ξεχάσεις να βάλεις σοκολάτα μέσα. Πολύ όμως, όχι λίγη»!  «Οκ», απάντησα μονολεκτικά σκεπτόμενη ότι τα μπισκότα είναι για τα παιδιά συνυφασμένα με το γλυκό! Πώς γίνεται μια τυρόπιτα να χωρέσει μέσα σε μια τόσο δα τραγανή μπουκίτσα? Κι όμως...





Τα αλμυρά - τυρένια κυρίως-  μπισκότα είναι για μένα εθισμός. Τα προτιμώ σαφώς περισσότερο από κάθε τι γλυκό σε αυτή την κατηγορία. Αν είστε κι εσείς αλμυρού, τότε σε αυτήν θα βρειτε μια συνταγή που θα αγαπήσετε! 


Η ιδιαίτερη σημείωση που θα χρειαστεί να κάνω για να αποδωθεί στο μάξιμουμ η γεύση τους είναι απλά : "Φάτε τα φρέσκα!!!! Οπωσδήποτε"! 


Λόγω του ότι έχουν τυρί διατηρούνται ως και 4-5 μέρες καλά κλεισμένα σε κουτί στο ψυγείο. Αυτό όμως είναι  απλά μια οδηγία στο manual. Στην πράξη τα μπισκότα αυτά, αποδίδουν  την τυρένια γεύση τους τους το πρώτο 24ωρο!





ΑΛΜΥΡΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΜΠΛΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ


Υλικά για 30 μικρά μπισκότα:


     1)      200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

     2)      ¼ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

     3)      100 γραμμάρια μπλε τυρί σε θερμοκρασία δωματίου

     4)      60 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη

     5)      120 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

     6)      2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο λιωμένες με την πρέσα σκόρδου

     7)      1 τσιμπιά αλάτι

     8)      Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι (προαιρετικά)

     9)      1 φλιτζάνι σουσάμι (πιθανότατα θα περισσέψει μια ποσότητα)





Μέθοδος: 


Στρώνουμε σε δύο ταψιά λαδόκολλα και τα αφήνουμε στην άκρη.


Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι, λίγο πιπέρι και την παρμεζάνα. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Το αφήνουμε στην άκρη.


Σε ένα άλλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ) βάζουμε το βούτυρο, το μπλε τυρί (τα οποία και τα δύο έχουμε αφήσει να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου) και το σκόρδο λιωμένο. Τα χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να ομογεννοποιηθούν. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε σταδιακά το περιεχόμενο του μπολ με το αλεύρι και την παρμεζάνα. Χτυπάμε το μίγμα μέχρι να ενσωματώσουμε όλα τα υλικά και να δημιουργηθεί μια εύπλαστη ζύμη.




Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαστούνι 30 εκατοστών και την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη. Την βάζουμε στο ψυγείο περίπου δύο ώρες για να σφίξει. 





Όταν έρθει η ώρα, βγάζουμε από το ψυγείο το μπαστούνι της ζύμης, ξετυλίγουμε την μεμβράνη και το  αλείφουμε με ένα πινέλο με νερό, έτσι ώστε μην μείνουν σημεία χωρίς νερό. 





Ρολάρουμε το μπαστούνι στο σουσάμι που έχουμε ήδη απλώσει στον πάγκο της κουζίνας και βοηθάμε με τα χέρια να πάει παντού. 




Αν χρειαστεί σε κάποια σημεία το πιέζουμε με τα χέρια ελαφρά χωρίς όμως να του χαλάσουμε το σχήμα. 





Ανάβουμε το φούρνο να προθερμανθεί στους 170 βαθμούς στον αέρα ενώ αρχίζουμε να κόβουμε το μπαστούνι σε ροδέλες 5-7 χιλιοστών. 





Τον τεμαχισμό τον κάνουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι που καλό θα ήταν να έχει δοντάκια. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην χαλάσουμε το σχήμα από τα άψητα μπισκότα. Τοποθετούμε τα μπισκότα στα ταψιά πάνω στη λαδόκολλα. 





Ψήνουμε για 13-15 λεπτά ή μέχρι να δούμε τις άκρες να ροδίζουν και όταν ανασηκώσουμε ένα μπισκότο πρέπει να είναι ροδοψημένο από την κάτω του μεριά.

Μόλις είναι έτοιμα βγάζουμε τα ταψιά από το φούρνο και αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν. Πρέπει να είναι εντελώς κρύα πριν τα κλείσουμε σε κουτί μπισκότων. 





Τα φυλάσσουμε  καλά κλεισμένα σε κουτί μια μέρα εκτός ψυγείου και για άλλες 4-5 μέρες  στο ψυγείο λόγω του ότι έχουν τυριά. Τα βγάζουμε από το ψυγείο μία ώρα πριν καταναλωθούν για να αποκτήσουν καλύτερη θερμοκρασία. Καλό θα ήταν σε αυτή την περίπτωση να τα ζεστάνουμε στο φούρνο ώστε να φύγει η υγρασία τους και να ξαναγίνουν φρέσκα και τραγανά.


Συνοδεύουν κρασί, τσίπουρο ή μπύρα.


Καλή επιτυχία!! 






21 σχόλια:

  1. Καλημέρα Χρυσαυγή, καταπληκτικά μπισκοτάκια!!! Έχω φοβερή αδυναμία στο μπλε τυρί! Κράτησα κιόλας τη συνταγή για να δοκιμαστούν το συντομότερο! Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, αλήθεια? Δεν το είχα προσέξει ότι σου αρέσει τόσο το μπλε τυρί. Κι εμένα πολύ!!!! Αχ! Λοιπόν δοκίμασέ τα και φάε το πρώτο χλιαρό, λίγη ώρα αφού τα έχεις βγάλει από το φούρνο. Αν καταφέρεις και κρατηθείς θα μείνουν μερικά και γι΄αργότερα!!!!!! χαχα

      Διαγραφή
  2. Με τίποτε δεν θα μπορούςε κάποιος να με χαρακτηρίσει αδιάφορη στις γεύσεις.
    Είμαι λιχούδα και μου αρέσει να δοκιμάζω.
    Όριο δεν υπάρχει στις γεύσεις.....ξινές ,αλμυρές,πικρόγλυκες,γλυκές,κατά σειρά προτίμησης,όλες βρίσκουν τον δρόμο τους στον ακαταπόνητο και περίεργο ουρανίσκο μου.
    Δεν εχω επίσης και ιδιαίτερες αντιπάθειες....
    Το μπλε τυρί, είναι αυτό που θα με κάνει να γυρίσω το βλέμμα μου αλλού.
    Αυτό,... και ο παστουρμάς.
    Προσοχή!Δεν τα αντιπαθώ σε σημείο να μου προκαλούν απέχθεια,απλά αδιαφορώ.....
    Κομψά πράγματα!
    Δεν θέλουμε να έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις.
    Ως εκ τούτου,δεν θα πω ψέματα οτι αύριο κιόλας θα κάνω τα αλμυρά μπισκοτάκια σου Χρυσαυγή μου.
    Τώρα θα μου πεις...τι στο καλό γράφεις στα σχόλια?.....
    Στα σχόλια γράφουμε,τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω ,την αλήθεια.
    Αυτήν γράφω και τώρα,αυτήν υποστήριζα τόσον καιρό.
    Προσπερνώ λοιπόν το συστατικό που προσωπικά με αφήνει αμέτοχη στην γευσιγνωσία,αλλά μένω και στρογγυλοκάθομαι,για μια ακόμη φορά ,στην εξαιρετική φωτογραφική παρουσίαση και στις λεπτομερειακές φωτογραφισμένες οδηγίες!
    Μένω στην γλαφυρότητα του εισαγωγικού σου κειμένου, που με την λεκτική πινελιά μιας μικρής κυρίας,χαμογέλασα!
    Δεν μπορείς να αδιαφορήσεις στα κουζινικά δρώμενα μιας οικογένειας,ιδιαίτερα όταν αυτή είναι τόσο ενεργή!
    Στέκομαι στον υψηλών προδιαγραφών πυργίσκο ,με τους μικροσκοπικούς κόκκους του σουσαμιού ,να αποτελούν τον ανύποπτο πρωταγωνιστή, στην φυσική διακοσμητική απαίτηση μιας κοντινής λήψης του φωτογραφικού φακού.
    Τίποτε δεν είναι τυχαίο στις λήψεις σου.
    Με κάνεις να προσέχω και την παραμικρή λεπτομέρεια, σαν μία διακριτική ´´κουτσομπόλα ´´......
    Ακριβώς οπως μία απαιτητική πελάτισσα θα έψαχνε την ούγια σε ένα σαλόνι haute cuture για να βρει ψεγάδια....
    Μην αγχώνεσαι......ποτέ δεν βρήκα!!!!
    Τουναντίον,πάντα με εκπλήσσεις ευχάριστα!
    Σηκώνω λοιπόν το ποτήρι με το λευκό παγωμένο κρασί και εύχομαι να είσαι σε θέληση να μας προσφέρεις πάντα στιγμιότυπα καλαισθησίας και άρτιας γευστικής κουλτούρας!
    Μπορεί να μην συμφωνούμε πάντα,αλλά αυτή είναι η ομορφιά μιας ειλικρινούς σχέσης!
    Σε φιλώ πολύ πολύ πολύ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ......μπορεί να μην συμφωνούμε πάντα αλλά μπορούμε να διαφωνούμε πολιτισμένα και να δεχόμαστε την διαφορετικότητά μας, θα συμπληρώσω στην τελευταία σου φράση.

      Χαίρομαι που επιτέλους βλέπω ένα υλικό που δεν σου αρέσει. Ξέρεις, όσο βιτσιόζικο κι αν σου φαίνεται αυτό, χαίρομαι να βλέπω τους ανθρώπους που μπαίνουν εδώ μέσα να μου λένε ειλικρινά (και κόσμια βεβαίως) πως βλέπουν την κάθε συνταγή. Δεν με ενδιαφέρει να ακούσω μόνο τον καλό λόγο, μου αρέσει να μαθαίνω με τον καιρό τις γευστικές προτιμήσεις των ανθρώπων που με "παρακολουθούν" όπως ακριβώς ξέρουν και αυτοί για μένα.

      Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον λοιπόν βλέπω ότι δεν σου αρέσει το μπλε τυρί και ο παστουρμάς!! Ε, δεν είναι και τα πιο εύκολα υλικά για να πουμε του στραβού το δίκιο..

      Ωστόσο θα σου δώσω τη λύση αν πραγματικά σε ενδιαφέρουν τα μπισκότα. Το μπλε τυρί μπορείς να το αντικαταστήσεις με φέτα την οποία θα έχεις τρίψει στη χοντρή μεριά του τρίφτη (μπορείς να την λιώσεις με το πιρούνι επίσης ή με τα χέρια σου), και θα την αφήσεις σε θερμοκρασία δωματίου. Μετά θα ακολουθήσεις τις οδηγείες κανονικά του μπισκότου όπως λέει η συνταγή. Το μπλε τυρί και η φέτα έχουν την ίδια υφή και είναι και τα δύο λευκά τυριά με τα ίδια πάνω κάτω χαρακτηριστικά.

      Μην έχεις καμία αμφιβολία ότι θα φτιάξεις υπέροχα μπισκότα με αυτή την αντικατάσταση που σου λέω!!! Τσεκαρισμένο!!!

      Σε ευχαριστώ πολύυυυυυυυυυυυ!!
      Σε φιλώ και εύχομαι ολόψυχα ένα όμορφο υπόλοιπο εβδομάδας Φωτεινούλα!

      Διαγραφή
    2. Είναι σπουδαίο να αιςθάνεται κάποιος τόσο άνετα και να εκφράζει την γνώμη του ελεύθερα,χωρίς να μένει στα περιοριστικά μέτρα της κίβδηλης ευγένειας.
      Ευχαριστώ πολύ που με κάνεις να αισθάνομαι έτσι στο blog σου!
      Δεν θα μπορούσα να γράψω τίποτε περισσότερο ή λιγότερο, πέρα από αυτά που στην πραγματικότητα αισθάνομαι.
      Η εναλλακτική σου πρόταση με το τυρί φέτα ,που συμπτωματικά λατρεύω ,εν αντιθέσει με εσένα,είναι κάτι που μου αρέσει και που στο βάθος του μυαλού μου είχα αρχίσει να σχεδιάζω,οπως σκριβώς μου πρότεινες και εσύ!
      Αν τελικά τα κάνω ,θα σε ενημερώσω σχετικά με τα γευστικά αποτελέσματα της απόπειρας μου....
      Φιλάκια και πάλι!

      Διαγραφή
  3. Πάρα πολύ νόστιμα τα αλμυρά σου μπισκότα ο Γιάννης θα τα λάτρευε καθώς είναι λάτρης του blue cheese (εμένα μου μυρίζει τόσο που το χειρίζομαι αποκλειστικά με γάντια όπως και τη φέτα!) ! Κάνουν πάντως εξαιρετικό συνοδευτικό για το κρασί μας!! Την πρώτη φωτό την ερωτεύτηκα Χρυσαυγή μου, χίλια μπράβο για μία όπως πάντα άψογη παρουσίαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρυσαυγή δεν είχα σκεφτεί και εγώ ποτέ τα αλμυρά μπισκοτάκια, θα ταίριαζε και λιαστή ντομάτα φαντάζομαι...που μου αρέσει πολύ τελευταία :-) Για 100στή φορά θα σου πως οι progress photos σου δίνουν εξαιρετική ροή στη ανάγνωση της συνταγής. Το επαναλαμβάνω γιατί το θεωρώ σημαντικό και ενδιαφέρον. Θα μπορούσαν βέβαια και αυτές να ήταν σε μαύρο φόντο, για να βγουν λίγο πιο ατμοσφαιρικές (πέρα από εξαιρετικά informative που είναι!!) και να ενώνονται στυλιστικά με τις main photos. Βέβαια και πάλι το post σου είναι άψογο και περιεκτικό όπως πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχω την αίσθηση ότι έγραψα ένα σχόλιο, το πρωί με το που τα πρωτοαντίκρισα. Ή μπορεί και να κάνω λάθος Χρυσαυγή μου και να νομίζω πως το έγραψα...καθώς τα έχω "παίξει" ελαφρώς σήμερα ;-)

    Είναι τόσο παιχνιδιάρικα και γεμάτα "γεύση" τα μπισκότα σου, που νομίζω πως κανείς δεν θα αντιστεκόταν στο να "τραγανήσει" όλο το ταψάκι σου. Εξαιρετική φωτογράφιση όπως πάντα άλλωστε.
    Καλό μεσημερό-απόγευμα σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διάβασα την απάντηση σου στη Χαρά....
    Αυτό θέλω να κάνω, να τα φτιάξω και να τα φάω χλιαρά...όλα αν γίνεται και με κρασάκι δίπλα...η τέλεια ατμοσφαιρική εικόνα όπως και οι φωτογραφίες σου!!
    Τα μπισκότα είναι σούπερ, πολύ χάρηκα που κρατήθηκες και δεν τα έφαγες για να μου φέρεις να δοκιμάσω!! χαχαχα
    Μπράβο...τρελλαίνομαι για τέτοια μεζεδάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λοιπόν, εγώ τα δοκίμασα και ξετρελάθηκα (και ας μην ήταν όπως την πρώτη μέρα). Οπότε μπορώ να φανταστώ πως θα είναι την ώρα που βγαίνουν από τον φούρνο... Μπράβο Χρυσαυγή μου, η συνταγή κατοχυρώνεται για τις κρύες βραδιές του χειμώνα με παρέα δίπλα στο τζάκι! Οι progress photos, που λέει και ο Άρης, είναι κατατοπιστικές και στο σύνολό τους όμορφες!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα δοκίμασα και εγώ και παρότι έιχε γίνει "underselling" γιατί δεν τα έφαγα την πρώτη-δεύτερη μέρα δεν περίμενα και τίποτα το φοβερό. Η αλήθεια είναι ότι επειδή είχαν πάρει υγρασία είχαν χάσει την τραγανή υφή που τόσο λατρέυω, ωστόσο η γεύση ήταν εκεί και μπορούσα να "ακούσω" (παρότι ελαφρά κουφάλογο) το μπλε τυρί. Η πολυμληχανη blogger/φαταούλας όμως, πέταξε τα μπισκοτάκια στην φρυγανιέρα για γρήγορο "φρεσκάρισμα" και όχι απλά ζεστάθηκαν, αλλά ρόδισαν (εντάξει κάποια έγιναν και λίγο φλαμπέ) καβουρντίστηκε το σουσάμι και μοσχομύρισε το σπίτι τυρί σα να είχα ψήσει μια φουρνιά (δυστυχώς αρκέστηκα σε αυτά που μου δόθηκαν). Και σαν παιδί του λαού, τα συνόδευσα με μια μπύρα (όταν μεγαλώσω θα γίνω εκλεπτυσμένη και θα πίνω και εγώ κρασί).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λατρεύω αυτές τις συνταγές! Ένα μπουκάλι κρασί, μερικά τέτοια μπισκοτάκια, χειμώνας, καναπές, ταινία, παρεούλα, βλέπω τις φωτογραφίες σου και σχηματίζονται εικόνες στο μυαλό μου!
    Πάει οπωσδήποτε για pin!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτά ναι είναι μπισκότα γιατί εγώ τα με τα γλυκά δεν έχω και ιδιαίτερη σχέση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ουάουυυυυ!!!!!!!!!!!! Αυτά είναι πραγματικά μπισκότα ενηλίκων!!!!!!!!!!!!!! Τη λάτρεψα τη συνταγή σου Χρυσαυγή και θα τη φτιάξω το ΣΚ μάλλον αλλά θα μειώσω λίγο το σκόρδο!!!! Με κρασάκι ή μπυρίτσα είναι ό,τι καλύτερο τα μπισκότα σου που τα βλέπω στις υπέροχες φωτό και τρελλαίνομαι!!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η φωτογραφία στην οποία φαίνονται τα μπισκότα τοποθετημένα σε έναν όμορφο και ευτυχώς ψηλό πύργο και από δίπλα βρίσκεται ένα ποτήρι δροσερό κρασί έκανε την καρδιά μου να σκιρτήσει από ενθουσιασμό και λαχτάρα!
    Φαντάζομαι ότι θα είναι τέλεια για να συνοδέψουμε με αυτά τις σούπες μας :)
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν σχολιάζω! Δεν σχολιάζω! Πάω να ξανακολλήσω την μύτη στην οθόνη μπας και με λυπηθεί το τζίνι του διαδικτύου και τα υλοποιήσει μπροστά μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. κι εγώ τα δοκίμασα και παρόλο που δεν ήταν "της ημέρας" ήταν πραγματικά πολύ νόστιμα!! ο τέλειο συνδυασμός για ένα ποτηράκι κρασί! (ή μπύρα,δεν θα τα χαλάσουμε.....)
    μπράβο κοριτσάκι μου! θα τα φτιάξω σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10